08 март 2019 1 219

Покроковий рецепт торта «Цариця Естер»

Якщо ви ніколи не пробували цей торт, час настав! Він дуже простий у приготуванні, дуже смачний і апетитний. Підійде не тільки для сімейного чаювання, але і для свята. До того ж декорування в ваших руках! А значить, можна експериментувати. Візьміть сироп, квіти, фрукти та інші компоненти, які гарно «сядуть» на ваш солодкий шедевр.

Історія появи торта

В 360 р. до н.е. в Персії, в столичному Шушане жив єврей Мордехай зі своєю племінницею-сироткой Естер. Була вона небаченою красунею. Сам Мордехай був царських кровей, але в Персію подався під час вавилонського вигнання з Єрусалиму.

Тим часом у Шушане царював Агашверош. Царем він став тільки тому, що одружився на цариці Вашти. Як-то раз, напившись під час бенкету, Агашверош вирішив похвалитися красою Вашти. До п'яним чоловікам вона не вийшла, гордість їй не дозволила. Розсердився цар і вигнав Вашти, віддавши указ зі всієї країни зібрати красунь для пошуку нової дружини.

Гарніше всіх виявилася єврейка Естер. На ній і одружився цар, та тільки про те, що вона єврейка, він і не знав. Естер у палаці харчувалася тільки горіхами та фруктами, так як інша їжа не була кошерною.

Правою рукою царя був Гаман. В руках його була майже вся влада. Коли він йшов по вулицях, люди падали йому в ноги, і творив Гаман все, що йому хотілося. В один з таких обходів зустрівся на шляху Гаману Мордехай. Гордий єврей не впав йому в ноги, як інші, і затаїв Гаман злість на всіх євреїв відразу.

Він підпоїв царя і почав на вушко йому примовляти, що є одна народність, у всьому відмінна від нашої. Не варто їх залишати в живих, щоб цареві не нашкодили. П'яний цар махнув рукою на все, що сказав йому Гаман, в знак схвалення. І почалися приготування до масового знищення євреїв. Для вибору дня кинули жереб — і випав він на 13 адара.

Дізнайтеся, як швидко зробити крем із згущеним молоком і сметаною для торта.

За посиланням ви знайдете цікавий рецепт торта з кукурудзяних паличок і ірисок.

Коржі для торта можна приготувати на сковороді. Скористайтеся цим рецептом.

Стало про це відомо Мордехаю. Прийшов він до своєї племінниці з проханням про допомогу. Якщо вона не допоможе їх народові, то допомога прийде з іншого боку. Але тоді імена їх царські будуть забуті. Не для цього Естер потрапила в царський палац? Довго думала цариця, як їй заговорити з чоловіком. Адже за звичаєм заговорити першою вона не мала права. Вона постила два дні, а на третій день вирішила приготувати для царя бенкет і подарувати йому прекрасну ніч.

Після цього Агашверош, задоволений і ситий, став прислухатися до її слів. Змогла Естер розкрити йому очі на Гамана. Звелів цар повісити його і всіх його десятьох синів, а замість винищення євреїв дозволив їм самим розправитися зі змовниками.

Сам Мордехай вийшов з палацу в царських шатах. Відіслав він листи в різні куточки імперії, після чого на 14 адара стратили 300 змовників у Шушане, а їх майно залишилося недоторканим. Всього євреї вбили близько 75 000 погромників. Після цього траурні події перетворилися на веселе свято Пурим. На нього і прийнято готувати маковий торт як символ того, як постила цариця Естер.

Приготування коржів
Інгредієнти Кількість
розпушувач - 10 г
яйця - 8 шт.
цукор - 0,1 кг
рослинна олія - 40 мл
мак - 150 г
ванілін - 10 г
борошно - 80 г
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 326 Ккал

Як приготувати:

  1. Яйця розділити в окремі миски, білки прибрати в холодильник на тридцять хвилин.
  2. Охолоджені білки помістити в чашку, додати цукор.
  3. Збити все міксером у пишну, легку, повітряну масу.
  4. Додати п'ять жовтків кімнатної температури (решта піде в крем), ванілін і збити все ще раз.
  5. Влити масло і знову збити до однорідної, густої консистенції.
  6. Мак насипати в миску, додати борошно і розпушувач.
  7. Перемішати інгредієнти і додати в яєчну масу.
  8. Збити віночком або змішати лопаткою і вилити в підготовлену роз'ємну форму.
  9. Рівномірно розподілити і прибрати в духовку при 180 градусах до готовності.
  10. Рум'яний бісквіт вийняти, остудити його, розрізати на кілька коржів.

Приготування крему

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
вершки 200 мл
цукрова пудра 0,2 кг
жовтки 3 шт.
сік лимона 5 мл
молоко 300 мл
картопляний крохмаль 30 г

Часу: 30 хв.

Калорій: 185.

Як приготувати:

  1. У невеликій ємності змішати крохмаль і пудру цукру.
  2. Додати близько чотирьох столових ложок молока.
  3. Перемішати все до однорідності за допомогою віночка.
  4. Залишки молока налити в сотейник, покласти його на плиту і додати жовтки. Влити попередньо підготовлену масу з крохмалю.
  5. Перемішати все віночком і додати цитрусовий сік. Знову перемішати компоненти і довести до кипіння, дочекатися, поки не загуснуть. Крему дати повністю охолонути, а вершки збити до стійких піків.
  6. Змішати охолоджений крем з вершками.

Збірка торта «Цариця Естер»

Щоб повністю оформити торт, вам знадобляться остиглий крем, остиглі коржі і плитка шоколаду. Можна взяти чорний, білий або молочний. Підійде будь-який. Ми використовували білий.

Для початку необхідно взяти блюдо, на якому буде збиратися і подаватися торт. У центр необхідно помістити невелику кількість крему (близько чайної ложки). Зверху рівно укласти перший корж. Крапля крему потрібна для того, щоб майбутній торт не з'їжджав, залишався на одному місці.

Перший корж змастити кремом, викласти зверху другий. Його теж змастити і продовжити процес до самого верху. Останнім шаром повинен бути крем, половину решти вимазати на боки торта. Розрівняти поверхню кондитерським шпателем або лопаткою. Прибрати торт в холодильник на дві години разом із залишками крему.

Потім дістати і розподілити залишки крему з боків і поверхні торта. Шоколад натерти на дрібній тертці і посипати готовий торт з усіх боків. Прибрати в холодильник для просочення на всю ніч.

Корисні поради

Щоб ваші коржі вийшли смачніше й пахучіше, обов'язково потрібно запарити мак. Потім залишки води (якщо вони, звичайно, є) злити і потовкти мак до появи блакитного соку. Якщо у вас немає ступки, зробити це можна кінцем качалки або блендером (а саме занурювальним). Коли маса стане білою і однорідною, можна закінчити.

Для отримання максимально високого і пишного бісквіта особливу увагу потрібно приділити білків. Вони обов'язково повинні бути охолодженими. Збивають їх зазвичай з цукровим піском, але буде набагато легше і швидше, якщо зробити це з пудрою.

Якщо білки не хочуть підніматися, потрібно додати трохи солі, буквально щіпку. Для того щоб вони не впали, поки ви будете зайняті іншими інгредієнтами, додайте пару крапель соку лимона або лайма. Також можна використовувати розведену водою лимонну кислоту.

Щоб білки швидко піднялися, радимо попередньо остудити інвентар. Для цього миску і віночок просто потрібно прибрати в морозильну камеру хоча б на десять хвилин. Або ж в холодильник, але тоді вже на півгодини.

Для оригінальності в бісквіт або крем можна додати певні інгредієнти. Це можуть бути шматочки шоколаду, подрібнені горіхи, кокосова стружка. Можна додати і аромату з допомогою прянощів. Найчастіше це кориця, ваніль, аніс, мускатний горіх і кардамон.

На відео — інструкція з приготування торта «Цариця Естер».

Цей простий торт дійсно вартий вашої уваги! На підготовку основи і крему піде трохи більше години. Потім збірка торта і очікування його з холодильника. Ніч виявиться вічністю, а зранку ви зрозумієте, що воно того варте!

Що ще почитати: