17 апрель 2019 1 137

Варіанти оформлення і докладні рецепти тортів в стилі рустик

Кулінарія в стилі рустик (від латинського rusticus – «сільський») передбачає використання натуральних продуктів, просте, лаконічне оформлення страв. Щоб приготувати коржі і крем для торта в такому стилі можна використовувати різні рецепти, але віддавати перевагу варто тим, в яких містяться речовини, які характерні для сільської кухні (масло, молоко, сметана, борошно, сир, мед, фрукти, ягоди).

Оформлення торта залежить від ситуації, для якої його випікають. Для домашнього святкового чаювання можна обмежитися фруктово-ягідним прикрасою, а для весільного торта допустимо використовувати більш складні оформлювальні елементи.

Можна сформулювати кілька основних порад з приготування торта в стилі рустик: коржі варто робити досить товстими, а тісто має виходити м'яким і розсипчастим, можна використовувати багато крему, свіжих ягід і фруктів (особливо сезонних).

Слідуючи сільському духу, краї коржів краще не обробляти – не вирівнювати, не покривати глазур'ю або мастикою.

Але строгих правил оформлення такого торта не існує, тому можна кожен раз покладатися на свою фантазію і особисті уявлення про сільському стилі.

Покроковий рецепт торта в стилі рустик
Інгредієнти Кількість
борошна пшеничного - 270 г
яєць - 2 шт.
білого або коричневого цукру - 100 г
молока - 150 мл
слив. масла - 125 г
вершків - 100 мл
рідкого меду - 100 г
порошку імбиру, кориці, муска. горіха та розпушувача - по 1 ч. л.
ягід - для прикраси
Для крему: -
сирного сиру - 340 г
слив. масла 82,5 % - 115 г
цукрової пудри - 100 г
ванільного цукру - 2 ч. л.
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 г: 350 Ккал

Для коржів у цьому рецепті використовується бісквітне імбирне тісто. При їх приготуванні важливо дуже добре збивати інгредієнти, тому при можливості варто використовувати блендер або міксер.

Для приготування тіста потрібно виконати наступні дії:

  • у глибокій ємності ретельно перемішуються тільки що просеянная борошно, розпушувач і спеції;
  • в іншій мисці збивають яйця з цукром, поки маса не збільшиться в об'ємі і не стане повітряної;
  • на водяній бані топиться вершкове масло, потім, коли воно трохи остигне, в неї вливають вершки і молоко;
  • тепер краще запросити помічника, який буде збивати тісто міксером або іншим способом, поки в нього акуратно і по черзі вливають суміш молока, вершків та масла і засипають борошно;
  • у добре збите тісто додають мед (можна замінити кленовим сиропом в тій же кількості) і перемішують ще раз;
  • випікають коржі в духовці з виставленої температурою в 175 градусів. Форму змащують і кладуть на дно пергаментний аркуш. На один корж йде до третини тіста, в зазначених пропорціях виходить близько трьох коржів. Випікання займає 25-30 хвилин (для кожного коржа), потім ще п'ять хвилин корж стоїть у вимкненій духовці, потім його потрібно вийняти з форми, перевернути і залишити остигати на решітці. Верхню опуклу частину коржів зрізають ножем, щоб торт вийшов рівним.

Приготування сирного крему:

  • для того щоб крем вийшов однорідним і смачним, сир повинен бути холодним. Масло, навпаки, можна дістати з холодильника за пару годин до готування (але розтоплювати його не потрібно);
  • продукти складають у миску і збивають міксером близько 5-7 хвилин, поки маса не стане кремоподібної, без грудок;
  • для додання кольору крему можна використовувати пару чайних ложок пюре зі свіжих або заморожених ягід;
  • отриманим кремом змащують кожен корж, включаючи верхній.

Можливі два варіанти оформлення:

  • бічна частина торта не змащується кремом;
  • по боках намазують крем і вирівнюють його лопаткою або шпателем. Сирний крем добре тримає форму і не тече. При цьому традиційно для тортів в стилі рустик залишають фрагменти коржів, які проглядають крізь крем, щоб витримати простоту і навмисну недбалість оформлення і додати якомога більше природних відтінків.

Зверху на торт викладають ягоди в будь-якому порядку. Краще викладати їх цілими, а черешні і вишні можна навіть з живцями. Так оформлення буде виглядати більш ефектно.

Яке оформлення вибрати — «голе» або з декором?

У цьому питанні слід покладатися на свій смак та особливості ситуації. Якщо планується невелике чаювання, дитяче свято, то можна не працювати довго над оформленням і залишити коржі і краю торта необробленими. У будь-якому випадку він буде виглядати красиво, якщо викласти зверху яскраві ягоди, фрукти, посипати їх горіховою стружкою або пудрою.

Весільний торт в стилі рустик має відповідати атмосфері, стилю і декору свята. Він повинен бути акуратним, тому краще вирівняти стінки за допомогою додаткового крему і лопатки.

Особливість весільного торта – його зазвичай роблять багатоярусним, тому потрібно випікати коржі різного діаметра. Прикрашати можна кожен ярус або тільки верхній, це залишається на розсуд пари.

Можна зробити торт, прикрашений декоративними елементами, що імітують предмети сільського побуту, рослини, квіти, фрукти. Зазвичай це робиться за допомогою мастики, марципану, інших кондитерських продуктів.

Професійні кондитери можуть зробити торт, який буде схожий на зрізані і покладені один на одного пеньки. Якщо це гармонує з оформленням весілля, то такий спосіб декорування допустимо, хоча і не буде виглядати так природно, як «голі» торти.

Майстер-клас з приготування весільного торта

Торт для весілля доведеться випікати в кілька етапів, але тісто і крем в представленому варіанті можуть довго зберігати привабливий вигляд і свіжий смак, якщо поставити готові яруси в холодильник.

Продукти вказані для нижнього ярусу діаметром близько 30 см (3-4 коржа). Для подальшого слід взяти в два рази меншу кількість інгредієнтів і форму діаметром 15-18 див.

Далі можна ще раз зменшити кількість продуктів і випекти третій ярус ще меншого діаметру. Його можна випікати у формі для паски і потім розрізати на коржі ножем, волосінню або струною.

Продукти:

  • 320 г борошна (просіяти перед додаванням в тісто);
  • 4 яйця;
  • 300 г цукру (білого або коричневого);
  • 400 мл молока (заздалегідь дістати з холодильника);
  • 100 р слив. масла;
  • 1 лимон (знадобиться тільки його цедра);
  • по 1 ч. л. розпушувача, соди, ванільного цукру;
  • 1 невелика щіпка солі;
  • свіжі ягоди або фрукти і горіхи для прикраси в будь-якій кількості.

Крем:

  • 800 г маскарпоне;
  • 200 г цукрової пудри;
  • 2 ч. л. соку лимона.

Час приготування: 3 ч.

Калорійність на 100 г: 338 ккал.

Вершкове масло потрібно розтопити в мікрохвильовці або на водяній бані і залишити остигати. Борошно, цукор, розпушувач, сіль і соду змішують в мисці. Яєчні білки збивають до стійкої пінообразної форми.

В мисці до борошна додають жовтки, масло, молоко, цедру і ретельно перемішують. Потім, постійно помішуючи, додають збиті білки. Змішують однорідне, без грудок, тісто.

Температура духовки для випікання – 170 градусів. Її потрібно нагріти заздалегідь. Якщо виготовляється один корж, який потім буде розрізатися, то знадобиться близько 30-35 хвилин. На окремі шари – 25-30.

Верх коржа бажано проткнути виделкою в декількох місцях після 10 хвилин випікання, щоб він не так сильно вздувался. Після того як тісто пропечеться, духовку вимикають, витягують корж з форми, перевертають і дають охолонути просто на решітці. Якщо на поверхні будуть бульбашки або вона буде надто нерівною, то верх можна зрізати.

Всі продукти для крему добре змішують і збивають протягом 5-7 хвилин. Крем можна приготувати відразу для всіх ярусів, розрахувавши кількість інгредієнтів. Він може зберігатися в холодильнику і при цьому не втратить своїх властивостей.

Щоб зібрати торт, треба випекти всі коржі, приготувати крем. Смачніше буде настоявшийся десерт, тому можна зібрати яруси окремо і залишити їх на ніч у холодильнику.

Безпосередньо перед торжеством яруси потрібно поставити один на одного, розрівняти лопаткою видиму поверхню кожного їх них, додати крем з боків і вирівняти і їх, залишивши виглядати ділянки бісквіта.

Потім можна приступати до декорування. Найпростіший спосіб – викласти свіжі ягоди і фрукти на поверхні ярусів, зверху посипати їх цукровою пудрою і горіховою крихтою. Можна вибирати продукти різних кольорів, щоб торт був яскравіше.

Варіанти оформлення весільних тортів в сільському стилі

Стиль рустик передбачає природність і ненав'язливість. Не варто викладати з ягід і фруктів вигадливі візерунки.

Краще розкласти їх в художньому безладі, зберігши за можливості цілими (звичайно, персики, абрикоси та інші фрукти з кісточками або великого розміру краще порізати шматочками). Свіжі продукти викладають на торт незадовго до свята, щоб вони не зів'яли і не потемніли.

Якщо використовується виноград в якості прикраси, то по можливості можна додати на піддон і горішній ярус її листя, а також викласти цілу кисть поруч з нижнім поверхом торта.

Можна використовувати в декорі гілки розмарину, лаванди, інших естетично виглядають рослин, палиці кориці (слід викладати цілі гілки в розумних кількостях, щоб перед вживанням торта їх можна було легко прибрати).

Використовуючи мастику, глазур для покриття торта в стилі рустик краще обмежитися монотонними природними кольорами, вибирати натуральні тканини – льон, полотно для прикраси, що допоможе створити сільську атмосферу.

Фрукти і ягоди можна використовувати штучні, приготовані з марципана, а можна поєднувати їх з натуральними.

Вибираючи для оформлення торта слід враховувати колірну гамму і стиль декору весілля. Плюс таких тортів в тому, що вони гармонійно виглядають практично в будь-якій обстановці.

Незважаючи на калорійність, ці торти дуже легкі, а солодкий смак бісквіта і крему відтіняється кислинкою фруктів і ягід. Цей оригінальний десерт обов'язково сподобається гостям і молодятам.

Сільський торт з барвистим прикрасою з ягід і фруктів стане незабутнім завершенням будь-якого святкового застілля.

 

Що ще почитати: