24 май 2019 1 422

Різноманітні рецепти приготування соусу для долми

Існує два види соусу: один — на кисломолочної основі, а інший — на м'ясному бульйоні. І зверніть увагу на спеції і пряні трави, саме вони надають соусу різний смак.

Самий популярний соус для долми
Інгредієнти Кількість
часнику - 8 часточок
огірків свіжих - 200 г
свіжомеленого чорного перцю - 2 г
жирного йогурту без цукру - 300 г
соку лимонів - з 2 шт.
жирної сметани - 600 г
солі - за смаком
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 60 Ккал

Для його приготування використовують густу сметану і несолодкий йогурт. Ці кисломолочні продукти прекрасно уживаються з часником і свіжими огірками.

Приготування:

  1. З'єднати сметану з йогуртом.
  2. Огірки натерти, очистити часникові часточки і розім'яти в пюре, додати в суміш з кисломолочних продуктів, потім приправити свіжомеленим чорним перцем, сіллю.

Порада: обов'язково дати соусу настоятися.

Як приготувати з сметани

Коріння цього рецепту в традиційній вірменської кухні. Легка у всіх сенсах основа зі сметани відмінно поєднується з усіма інгредієнтами. У компанію до неї візьміть огірки і ароматну кінзу.

Інгредієнти:

  • стакан нежирної сметани;
  • 4 штуки свіжих огірків;
  • 7 гілочок кінзи;
  • 5 г дрібної солі;
  • 1 г перцю меленого чорного;
  • 1 невеликий лимон.

На приготування знадобиться 10 хвилин.

Всього в порції 55 ккал.

Приготування:

  1. Огірки дрібно натерти, приправити сіллю і викласти в сито, щоб стекла зайва рідина (сік огірків зберегти!).
  2. Кінзу дрібно порубати.
  3. З лимона зняти дрібної теркою цедру.
  4. У невеликій мисці збити віночком спочатку огірковий сік і сметану, потім додати лимонну цедру і чорний перець. Не припиняючи збивати, отриману масу з'єднати з кінзою. Можна посилити смак соусу, додавши часник. Часникова гострота тут теж цілком доречна.
У цей соус для густоти нерідко додають разом з соком огіркову м'якоть, при цьому шкірку з плоду знімають в обов'язковому порядку.

Рецепт соусу з кефіру

Для соусу використовується звичайний кефір, важливо, щоб він був свіжим і густим. Сметану можна брати зниженої жирності. В обов'язковому порядку додати кмин, чорний перець і зелень кропу.

Інгредієнти:

  • 250 р свіжого кефіру;
  • 50 г сметани;
  • 7-8 гілочок кропу;
  • ½ Ч. л. кмину;
  • щіпка дрібної солі;
  • кілька горошин чорного перцю.

Потрібно 15 хвилин.

Кількість калорій: 65 ккал.

Приготування:

  1. У ступці розтерти перець, сіль і кмин. Кріп промити, дрібно порубати.
  2. Сметану з'єднати з кефіром, додати розтерті спеції, кріп, добре перемішати. Якщо консистенція вийшла занадто густий, додати ще трохи кефіру.

Господині на замітку: прекрасний природний підсилювач смаку – часник, в рецепті він не використовується, але при бажанні його можна додати.

Варіант приготування з мацоні

Соус на основі мацоні легко доповнювати різними смаками. Трохи часнику і зелені трави додадуть страві гостроту і особливий свіжий аромат.

Інгредієнти:

  • 500 г мацоні;
  • за смаком часник;
  • невеликий пучок кінзи;
  • 2-3 гілочки м'яти перцевої;
  • 4 гілочки кропу;
  • щіпка звичайної солі;
  • 3-5 горошин чорного перцю.

Потрібно 10-15 хв.

Калорійність порції: 65 ккал.

Як приготувати:

  1. Розтерти часникові зубчики в пюре (не варто використовувати для подрібнення прес). Зелень промити, дрібно нашаткувати. Потовкти у ступці горошинки перцю разом з сіллю. Всі підготовлені інгредієнти з'єднати, перемішати.
  2. З'єднати мацоні і розтерті спеції, збити.

Господині на замітку: краще не збивати міксером, а звичайним віночком, так соус вийде ніжніше і гущі.

Яєчний соус на бульйоні

Найчастіше соус готують на кефірі, сметані або мацоні, але нерідко для його виготовлення використовують яйця та бульйон.

Інгредієнти:

  • 1 лимон;
  • 200 мл курячого бульйону;
  • 3 яйця;
  • 1 щіпка солі;
  • за смаком прянощів.

Потрібно на приготування 15 хвилин.

Порція: 60 ккал.

Приготування:

  1. Натерти на дрібній тертці цедру лимона, з половинки плода вичавити сік.
  2. Для соусу використовуються тільки яєчні жовтки, важливо, щоб вони були акуратно відокремити від білка. Заздалегідь зварити курячий бульйон, остудити до 50ºC.
  3. Жовтки збити міксером в однорідну масу. З'єднати з лимонним соком і збивати віночком, вливаючи тонким струменем охолоджений бульйон. Коли суміш стане густою, додати пару щіпок цедри і збити віночком ще трохи.
  4. Найбільш важливий етап в цьому рецепті – акуратно приготувати соус на водяній бані. Налити воду в каструлю, довести до кипіння, покласти в неї ємність з жовтками. Готувати 10 хвилин, за смаком додати спеції, трохи солі.

На замітку: при легкому нагріванні води яєчна суміш не розшарується і не перетвориться в омлет, навпаки, вона стане щільніше, придбає ту консистенцію, за яку всі люблять яєчні соуси.

Долма у виноградних листках з соусом

Краще всього для начинки підійде бараняча м'якоть, яку треба прокрутити через м'ясорубку. Потім з'єднати з попередньо відвареним рисом, дрібно нашаткованою цибулею, зеленню, сіллю, спеціями і загорнути в листя винограду.

Інгредієнти:

  • 150 г відвареного рису;
  • 6 в'ялених помідорів;
  • 30 маринованих листя;
  • 500 г баранячої м'якоті;
  • 1 середня цибулина;
  • 1 пучок базиліка;
  • третину склянки м'ясного бульйону;
  • 35-40 мл оливкової олії;
  • 2 щіпки кмину;
  • щіпка насіння коріандру;
  • 1-2 г перцю чорного меленого;
  • 1 щіпка солі.

Для соусу:

  • 100 г жирного йогурту;
  • 1 лимон;
  • 6-7 гілочок кропу;
  • 20 мл олії оливи Extra virgin;
  • 1 г перцю чорного меленого;
  • за смаком сіль.

Час приготування: 40 хв.

Кількість калорій: 179 ккал.

Дуже смачно виходить курка з печерицями в сметанному соусі.

Спробуйте використовувати сметанний соус для запікання риби, тут ви знайдете рецепт.

Соус для стейка з яловичини можна зробити за цим рецептом.

Покроковий спосіб готування:

  1. Попередньо відварити рис.
  2. Порубати дрібно листя базиліка.
  3. Нашаткувати в'ялені томати.
  4. На сухій сковорідці прожарити коріандр з кмином. Коли вони почнуть потріскувати, додати оливкову олію, все злегка прогріти і прибрати з вогню.
  5. Додати м'ясний фарш, томати, базилік і рис, посолити, поперчити і все перемішати.
  6. Виноградне листя промити і просушити паперовими рушниками.
  7. На підготовлені листки викласти начинку і згорнути конвертиками.
  8. Вироби викласти в товстостінну каструлю, налити бульйон, закрити щільно кришкою і тушкувати на слабкому вогні 30 хвилин. Іноді між рядами укладають шматочки кураги, яблук, айви або цибулі.
  9. Порубати дрібно зелень кропу.
  10. Натерти лимонну цедру на дрібній тертці, віджати трохи соку половини лимона.
  11. Для соусу необхідно з'єднати йогурт з кропом, лимонною цедрою, налити 20 мл лимонного соку, рафінована олія оливкова, посолити, приправити перцем, ретельно перемішати. Замість йогурту можна взяти сметану, каймак або мацоні.
  12. На стіл подають блюдо з соусом з йогурту.
Взимку, коли свіжих виноградних листків немає, виручать мариновані листя.

Корисні поради

Досвідчені кулінари кажуть, що при виготовленні соусів цілком можна замінити один кисломолочний продукт на інший. А щоб соус став справді смачним, у нього рекомендують додавати:

  1. Тільки свіжі кисломолочні продукти не дуже високої жирності і не дуже кислі.
  2. Заздалегідь розтерті в ступці спеції.
  3. Цедру лимона або лимонний сік, свіжий огірок і м'яту.
  4. Ароматну зелень, за винятком петрушки, її не додають з-за різкого смаку.

На відео — рецепт сметанного соусу для долми з кінзою:

Для долми соус готують обов'язково, використовуючи найчастіше різні кисломолочні продукти, часник, спеції, зелень. Але можна приготувати не тільки з них. Рецептів багато, кожен гарний по-своєму.

Що ще почитати: