Різноманітні рецепти приготування соусу для долми
Існує два види соусу: один — на кисломолочної основі, а інший — на м'ясному бульйоні. І зверніть увагу на спеції і пряні трави, саме вони надають соусу різний смак.
| Інгредієнти | Кількість | 
|---|---|
| часнику - | 8 часточок | 
| огірків свіжих - | 200 г | 
| свіжомеленого чорного перцю - | 2 г | 
| жирного йогурту без цукру - | 300 г | 
| соку лимонів - | з 2 шт. | 
| жирної сметани - | 600 г | 
| солі - | за смаком | 
| Час приготування: 25 хвилин | Калорійність на 100 грам: 60 Ккал | 
Для його приготування використовують густу сметану і несолодкий йогурт. Ці кисломолочні продукти прекрасно уживаються з часником і свіжими огірками.
Приготування:
- З'єднати сметану з йогуртом. 

 - Огірки натерти, очистити часникові часточки і розім'яти в пюре, додати в суміш з кисломолочних продуктів, потім приправити свіжомеленим чорним перцем, сіллю.
 
Порада: обов'язково дати соусу настоятися.
Як приготувати з сметани
Коріння цього рецепту в традиційній вірменської кухні. Легка у всіх сенсах основа зі сметани відмінно поєднується з усіма інгредієнтами. У компанію до неї візьміть огірки і ароматну кінзу.
Інгредієнти:
- стакан нежирної сметани;
 - 4 штуки свіжих огірків;
 - 7 гілочок кінзи;
 - 5 г дрібної солі;
 - 1 г перцю меленого чорного;
 - 1 невеликий лимон.
 
На приготування знадобиться 10 хвилин.
Всього в порції 55 ккал.
Приготування:
- Огірки дрібно натерти, приправити сіллю і викласти в сито, щоб стекла зайва рідина (сік огірків зберегти!).
 - Кінзу дрібно порубати.
 - З лимона зняти дрібної теркою цедру.
 - У невеликій мисці збити віночком спочатку огірковий сік і сметану, потім додати лимонну цедру і чорний перець. Не припиняючи збивати, отриману масу з'єднати з кінзою. Можна посилити смак соусу, додавши часник. Часникова гострота тут теж цілком доречна.
 
Рецепт соусу з кефіру
Для соусу використовується звичайний кефір, важливо, щоб він був свіжим і густим. Сметану можна брати зниженої жирності. В обов'язковому порядку додати кмин, чорний перець і зелень кропу.
Інгредієнти:
- 250 р свіжого кефіру;
 - 50 г сметани;
 - 7-8 гілочок кропу;
 - ½ Ч. л. кмину;
 - щіпка дрібної солі;
 - кілька горошин чорного перцю.
 
Потрібно 15 хвилин.
Кількість калорій: 65 ккал.
Приготування:
- У ступці розтерти перець, сіль і кмин. Кріп промити, дрібно порубати.
 - Сметану з'єднати з кефіром, додати розтерті спеції, кріп, добре перемішати. Якщо консистенція вийшла занадто густий, додати ще трохи кефіру.
 
Господині на замітку: прекрасний природний підсилювач смаку – часник, в рецепті він не використовується, але при бажанні його можна додати.
Варіант приготування з мацоні
Соус на основі мацоні легко доповнювати різними смаками. Трохи часнику і зелені трави додадуть страві гостроту і особливий свіжий аромат.
Інгредієнти:
- 500 г мацоні;
 - за смаком часник;
 - невеликий пучок кінзи;
 - 2-3 гілочки м'яти перцевої;
 - 4 гілочки кропу;
 - щіпка звичайної солі;
 - 3-5 горошин чорного перцю.
 
Потрібно 10-15 хв.
Калорійність порції: 65 ккал.
Як приготувати:
- Розтерти часникові зубчики в пюре (не варто використовувати для подрібнення прес). Зелень промити, дрібно нашаткувати. Потовкти у ступці горошинки перцю разом з сіллю. Всі підготовлені інгредієнти з'єднати, перемішати.
 - З'єднати мацоні і розтерті спеції, збити.
 
Господині на замітку: краще не збивати міксером, а звичайним віночком, так соус вийде ніжніше і гущі.
Яєчний соус на бульйоні
Найчастіше соус готують на кефірі, сметані або мацоні, але нерідко для його виготовлення використовують яйця та бульйон.
Інгредієнти:
- 1 лимон;
 - 200 мл курячого бульйону;
 - 3 яйця;
 - 1 щіпка солі;
 - за смаком прянощів.
 
Потрібно на приготування 15 хвилин.
Порція: 60 ккал.
Приготування:
- Натерти на дрібній тертці цедру лимона, з половинки плода вичавити сік.
 - Для соусу використовуються тільки яєчні жовтки, важливо, щоб вони були акуратно відокремити від білка. Заздалегідь зварити курячий бульйон, остудити до 50ºC.
 - Жовтки збити міксером в однорідну масу. З'єднати з лимонним соком і збивати віночком, вливаючи тонким струменем охолоджений бульйон. Коли суміш стане густою, додати пару щіпок цедри і збити віночком ще трохи.
 - Найбільш важливий етап в цьому рецепті – акуратно приготувати соус на водяній бані. Налити воду в каструлю, довести до кипіння, покласти в неї ємність з жовтками. Готувати 10 хвилин, за смаком додати спеції, трохи солі.
 
На замітку: при легкому нагріванні води яєчна суміш не розшарується і не перетвориться в омлет, навпаки, вона стане щільніше, придбає ту консистенцію, за яку всі люблять яєчні соуси.
Долма у виноградних листках з соусом
Краще всього для начинки підійде бараняча м'якоть, яку треба прокрутити через м'ясорубку. Потім з'єднати з попередньо відвареним рисом, дрібно нашаткованою цибулею, зеленню, сіллю, спеціями і загорнути в листя винограду.
Інгредієнти:
- 150 г відвареного рису;
 - 6 в'ялених помідорів;
 - 30 маринованих листя;
 - 500 г баранячої м'якоті;
 - 1 середня цибулина;
 - 1 пучок базиліка;
 - третину склянки м'ясного бульйону;
 - 35-40 мл оливкової олії;
 - 2 щіпки кмину;
 - щіпка насіння коріандру;
 - 1-2 г перцю чорного меленого;
 - 1 щіпка солі.
 
Для соусу:
- 100 г жирного йогурту;
 - 1 лимон;
 - 6-7 гілочок кропу;
 - 20 мл олії оливи Extra virgin;
 - 1 г перцю чорного меленого;
 - за смаком сіль.
 
Час приготування: 40 хв.
Кількість калорій: 179 ккал.
Дуже смачно виходить курка з печерицями в сметанному соусі.
Спробуйте використовувати сметанний соус для запікання риби, тут ви знайдете рецепт.
Соус для стейка з яловичини можна зробити за цим рецептом.
Покроковий спосіб готування:
- Попередньо відварити рис.
 - Порубати дрібно листя базиліка.
 - Нашаткувати в'ялені томати.
 - На сухій сковорідці прожарити коріандр з кмином. Коли вони почнуть потріскувати, додати оливкову олію, все злегка прогріти і прибрати з вогню.
 - Додати м'ясний фарш, томати, базилік і рис, посолити, поперчити і все перемішати.
 - Виноградне листя промити і просушити паперовими рушниками.
 - На підготовлені листки викласти начинку і згорнути конвертиками.
 - Вироби викласти в товстостінну каструлю, налити бульйон, закрити щільно кришкою і тушкувати на слабкому вогні 30 хвилин. Іноді між рядами укладають шматочки кураги, яблук, айви або цибулі.
 - Порубати дрібно зелень кропу.
 - Натерти лимонну цедру на дрібній тертці, віджати трохи соку половини лимона.
 - Для соусу необхідно з'єднати йогурт з кропом, лимонною цедрою, налити 20 мл лимонного соку, рафінована олія оливкова, посолити, приправити перцем, ретельно перемішати. Замість йогурту можна взяти сметану, каймак або мацоні.
 - На стіл подають блюдо з соусом з йогурту.
 
Корисні поради
Досвідчені кулінари кажуть, що при виготовленні соусів цілком можна замінити один кисломолочний продукт на інший. А щоб соус став справді смачним, у нього рекомендують додавати:
- Тільки свіжі кисломолочні продукти не дуже високої жирності і не дуже кислі.
 - Заздалегідь розтерті в ступці спеції.
 - Цедру лимона або лимонний сік, свіжий огірок і м'яту.
 - Ароматну зелень, за винятком петрушки, її не додають з-за різкого смаку.
 
На відео — рецепт сметанного соусу для долми з кінзою:
Для долми соус готують обов'язково, використовуючи найчастіше різні кисломолочні продукти, часник, спеції, зелень. Але можна приготувати не тільки з них. Рецептів багато, кожен гарний по-своєму.











