Як смачно готувати долму у виноградному листі
Долма — це різновид голубців, але замість капусти використовують виноградне листя. В якості начинки можна використовувати м'ясний фарш різних видів, рибу, булгур або рис. Голубці, загорнуті у виноградне листя, відрізняються своїм ніжним смаком, дивовижним ароматом, а листочки додають кислинку.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
фарш з баранини - | 500 г |
цибулю - | 2 шт. |
морква - | 2 шт. |
рис - | 100 г |
сіль і перець - | за смаком |
виноградні листя - | по необхідності |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 360 Ккал |
Ця страва являє собою м'ясний фарш з рисом, обгорнутий виноградним листям. Для начинки можна використовувати овочі або м'ясо. А в якості оболонки — баклажани, яблука або помідори. Але класичний рецепт — баранина з рисом, загорнута у виноградних листках.
Долма у виноградних листках готується за наступною схемою:
- Рис промивають і відварюють в солоній воді до напівготовності;
- Цибулю шаткують на маленькі шматочки;
- Морква чистять і пропускають через крупну тертку;
- Цибулю, моркву, фарш, сіль, перець, рис ретельно перемішують у ємності. Повинна вийти однорідна маса;
- В окремому посуді листя миють і заливають окропом. Залишають на 5 хвилин;
- Дістають їх і дають час стекти воді;
- Листочки кладуть на дошку і в центр кожного накладають суміш фаршу з рисом. Приблизно одну столову ложку;
- Формують долму;
- Всі конвертики щільно укладають в каструлю;
- Заливають водою, так, щоб вона покривала їх. Накривають тарілкою, інакше конвертики розпадуться;
- Готують 35 хвилин;
- Подають до столу разом зі сметаною.
Долма з виноградного листя з яловичиною
Традиційно долма готується на основі фаршу з баранини. Але деякі господині замінюють його на яловичий або ж з'єднують два види фаршу. В такому випадку страва вийде не таким жирним. Але в іншому він залишиться таким же смачним, а вибір фаршу залежить від ваших уподобань в м'ясі. Варто відзначити, що м'ясо можна брати будь-яке.
Необхідні інгредієнти:
- Виноградні листя — 40 шт.;
- Фарш — 500 г;
- Рис — 6 ст. л.;
- Цибуля — 4 шт.;
- Вершкове масло — 50 г;
- Улюблена зелень — невеликий пучок;
- Перець і сіль — за смаком;
- Сметана — 1 склянка;
- Часник — 6 зубчиків;
- Зелень базиліка і кінзи — невеликий пучок.
Час приготування страви: 180 хвилин.
Калорійність: 259 ккал.
Як приготувати долму з виноградного листя з яловичиною:
- Листя промивають і заливають окропом на 7 хвилин;
- Відкидають їх на друшляк і залишають до повного зникнення води;
- Далі видаляють черешки;
- Цибулю дрібно шаткують, після обсмажують на олії до готовності;
- Рис промивають і готують 3-4 хвилини з моменту закипання;
- Відкидають рис на друшляк;
- Зелень промивають і дрібно ріжуть;
- У ємності з'єднують фарш, цибулю, рис, зелень і спеції. Добре вимішують;
- Листочки винограду розкладають на столі боком донизу;
- У центр кожного поміщають трохи начинки;
- Формують долму;
- У каструлю укладають долму і щільно притискають;
- Заливають рідиною врівень з майбутнім стравою;
- Зверху ставлять вантаж, щоб долма не розварилася;
- Поміщають страву на вогонь, доводять до кипіння і зменшують вогонь на мінімум;
- Варять годину при дуже повільному кипінні;
- Після приготування дають настоятися 40 хвилин;
- Для цієї страви готують спеціальний соус;
- Часник подрібнюють, зелень шаткують і з'єднують зі сметаною;
- Дають настоятися протягом 3-х годин у холодильнику;
- Долму подають з соусом.
Вірменський варіант страви
Вірменська долма відрізняється начинкою. А саме у страві не використовують фарш, а цілісне м'ясо. Саме тому для рецепта необхідно використовувати найсвіжіше і, бажано, не заморожене м'ясо.
Необхідні інгредієнти:
- Вирізка — 1 кг;
- Масло вершкове — 80 г;
- Листя — 250 г;
- Булгур -200 г;
- Горіхи волоські — 50 г;
- Цибуля — 2 шт.;
- Часник — 3 зубчики;
- Сіль, перець, чабер, петрушка — за смаком.
Час приготування страви: 120 хвилин.
Калорійність: 342 ккал.
Етапи приготування:
- М'ясо ріжуть на тонкі шматочки;
- Відбивають, солять і перчать;
- Цибулю ріжуть і обсмажують;
- Варять булгур;
- Водою заливають кашу і цибулю, накривають кришкою і готувати 15 хвилин, періодично помішують;
- Часник і горіхи кришать;
- Додають їх до каші, а так само кладуть сіль, зелень;
- На шматочки м'яса укладають начинку з булгуру, згортають;
- Кожен рулет обертають листом;
- Щільно укладають у посудину, заливають водою, кладуть вершкове масло зверху, встановлюють вантаж;
- Готують на невеликому вогні годину
Котлети курячі в пароварці — візьміть на озброєння ці рецепти страви з різних видів фаршу.
Читайте як посмажити стегенця на сковороді з скоринкою.
А ви знаєте як смачно посмажити картоплю з цибулею на салі? Поради досвідчених кулінарів тут.
Готуємо страву незвичайним способом — з рибою
Долма з рибою — це зовсім щось нове. Таким блюдом можна здивувати своїх гостей і рідних.
Необхідні інгредієнти:
- Листя винограду — за необхідності;
- Риба — 1 кг;
- Цибуля — 2 шт.;
- Часник — 3 зубчики;
- Зелень — за смаком;
- Сіль і спеції — за смаком.
Час приготування страви: 2.5 години.
Калорійність: 159 ккал.
Як готувати долму з виноградного листя з рибою:
- Рис відварюють до напівготовності;
- Листя обшпарюють окропом або використовують мариновані;
- Рубають цибулю і зелень;
- З риби роблять фарш або ріжуть;
- Змішують рис, фарш, трави, цибулю, сіль і спеції;
- На дно каструлі кладуть виноградні листя, щоб уникнути підгоряння майбутнього страви;
- На центр листочків викладають начинку і загортають конверт;
- Перекладають конвертики у каструлю і заливають водою;
- Зверху формують прес;
- Готують 40 хвилин на невеликому вогні;
Вегетаріанська долма
І навіть в піст можна побалувати себе улюбленою стравою. В якості начинки використовують різні овочі. Не переживайте, вона вийде такий же соковитою і апетитною, як традиційне блюдо.
Необхідні інгредієнти:
- Виноградні листя — 200 г;
- Печериці — 400 г;
- Селера — 50 г;
- Петрушка, кріп — за смаком;
- М'ята — 1 гілочка;
- Рис — 1 склянка;
- Спеції для долми — 1 упаковка.
Час приготування страви: 120 хвилин.
Калорійність: 90 ккал.
Рецепт вегетаріанської долми з свіжого виноградного листя по кроках:
- Гриби нарізають і варять 30 хвилин;
- Подрібнюють у блендері відварені печериці, петрушку, кріп і м'яту;
- Рубають селера і обсмажують;
- Рис промивають і з'єднують з цибулею, грибами, селерою, травами, спеціями;
- У центр кожного листочка кладуть фарш, загортають, конвертики поміщають в каструлю, додають воду;
- Варять 1,5 години.
Як заготовити виноградні листя?
Листя винограду доступні не у всі пори року. Тому їх слід заготовляти. Правильно заготовлені листки залишаються такими ж ароматними і не втрачають своїх корисних речовин. Розглянемо, яким чином можлива заготівля виноградного листя на зиму для долми.
Зберігання свіжими:
- листя відбирають по 10 шт. і згортають в рулони;
- укладають їх в ємність і заливають кришкою;
- стерилізують протягом 30 хвилин в духовці.
Маринування:
- листя миють, складають один на одного, згортають рулетики;
- укладають в банку;
- готують маринад: на 1,5 літра води кладуть 2 ст. л. солі і щіпку перцю, доводять до кипіння;
- отриманим розсолом заливають листя, дають час, щоб вода заповнила всі порожнечі в банку;
- накривають гумовою кришкою, ставлять у холодильник на ніч;
- вранці закочують.
Консервування:
- листя промивають і складають один на одного по 20 шт., згортають рулетики і закріплюють ниткою;
- опускають рулетики в окріп на кілька хвилин, потім на той же час у холодну воду;
- укладають у банку і заливають розсолом з розрахунку на 1 л води — 40 г солі;
- залишають на три дні під пластиковою кришкою;
- додають в банки (0,5 л) по чайній ложці оцту;
- стерилізують 20 хвилин і закочують.
Засолювання:
- готують 10%-ний сольовий розчин;
- листочки згортають в рулети і поміщають в банку;
- заливають їх розчином і закочують;
- перед використанням вимочують у чистій воді 3 години.
Заморожування:
- листя промивають і обсушують;
- укладають стопками і згортають в рулети;
- укладають у пакети і поміщають в морозилку;
Корисні поради
- Для долми у виноградному листі слід брати листочки білих сортів винограду;
- Вибирати слід молоді і невеликі листя, так як вони м'які і не мають грубих жив. Вони так само більш ароматні;
- Листя можна купити на ринку або самостійно зробити заготовку;
- При виборі віддайте перевагу цілим, гладким, і акуратним;
- Якщо з баночки залишилися консервовані листя, то їх можна перекласти в морозилку;
- Великі листя можна розрізати на дві частини;
- Перед приготуванням їх вимочують у солоній воді півгодини;
- Перед приготуванням з них потрібно видалити черешки, інакше згортати конверти буде вкрай проблематично;
- Засолені листя перед приготуванням вимочують або обдають окропом;
- Для фаршу можна взяти будь-яке м'ясо, але якщо м'ясо не жирних сортів, то в блюдо кладуть невелику кількість вершкового масла;
- Перед тим, як укласти конвертики, на дно і боки укладають кілька шарів листя, таким чином, страва не підгорить;
- Для приготування краще використовувати товстостінну посуд;
- Для вегетаріанської долми можна використовувати фарш з будь-яких овочів. Найчастіше беруть гриби, кабачки, помідори;
- Не обов'язково використовувати фарш, можна просто подрібнити м'ясо;
- Фарш змішати з рисом або булгуром. У Греції до рису додають трохи пшениці;
- Для додання аромату у страву додають різні спеції і трави, їх можна використовувати сухими або свіжими;
- У рибну долму можна додавати сік лимона, м'яту та інші спеції;
- Традиційно у страву додають безліч різних спецій. Їх кількість регулюють залежно від смакових уподобань;
- Щоб страва не здавалося сухим, його подають з різними соусами. Соус підбирають на власний смак, але краще всього підходять соуси на основі вершків та сметани;
- В якості оболонки добре підходять не тільки листя, але і болгарський перець, помідори, капустяні листи, яблука. З овочів і фруктів виймають середину, залишаючи одну оболонку, кладуть фарш і готують;
- Якщо для страви м'ясо порізати дрібними кубиками, то в страві буде яскраво виражений смак м'яса, і шматочки збережуть сік;
- Зверху між пресом і долмой укладають шар листя;
- Для приготування використовують маленька кількість води. Блюдо практично готується на пару;
- Замість води деякі господині використовують бульйон, тоді долма у виноградних листках виходить ще більш ароматною;
- В деяких країнах в якості начинки використовують навіть картоплю і квасолю.
Приємного апетиту!