01 май 2019 1 424

Як смачно готувати долму у виноградному листі

Долма — це різновид голубців, але замість капусти використовують виноградне листя. В якості начинки можна використовувати м'ясний фарш різних видів, рибу, булгур або рис. Голубці, загорнуті у виноградне листя, відрізняються своїм ніжним смаком, дивовижним ароматом, а листочки додають кислинку.

Класичний варіант
Інгредієнти Кількість
фарш з баранини - 500 г
цибулю - 2 шт.
морква - 2 шт.
рис - 100 г
сіль і перець - за смаком
виноградні листя - по необхідності
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 360 Ккал

Ця страва являє собою м'ясний фарш з рисом, обгорнутий виноградним листям. Для начинки можна використовувати овочі або м'ясо. А в якості оболонки — баклажани, яблука або помідори. Але класичний рецепт — баранина з рисом, загорнута у виноградних листках.

Долма у виноградних листках готується за наступною схемою:

  1. Рис промивають і відварюють в солоній воді до напівготовності;
  2. Цибулю шаткують на маленькі шматочки;
  3. Морква чистять і пропускають через крупну тертку;
  4. Цибулю, моркву, фарш, сіль, перець, рис ретельно перемішують у ємності. Повинна вийти однорідна маса;
  5. В окремому посуді листя миють і заливають окропом. Залишають на 5 хвилин;
  6. Дістають їх і дають час стекти воді;
  7. Листочки кладуть на дошку і в центр кожного накладають суміш фаршу з рисом. Приблизно одну столову ложку;
  8. Формують долму;
  9. Всі конвертики щільно укладають в каструлю;
  10. Заливають водою, так, щоб вона покривала їх. Накривають тарілкою, інакше конвертики розпадуться;
  11. Готують 35 хвилин;
  12. Подають до столу разом зі сметаною.

Долма з виноградного листя з яловичиною

Традиційно долма готується на основі фаршу з баранини. Але деякі господині замінюють його на яловичий або ж з'єднують два види фаршу. В такому випадку страва вийде не таким жирним. Але в іншому він залишиться таким же смачним, а вибір фаршу залежить від ваших уподобань в м'ясі. Варто відзначити, що м'ясо можна брати будь-яке.

Необхідні інгредієнти:

  1. Виноградні листя — 40 шт.;
  2. Фарш — 500 г;
  3. Рис — 6 ст. л.;
  4. Цибуля — 4 шт.;
  5. Вершкове масло — 50 г;
  6. Улюблена зелень — невеликий пучок;
  7. Перець і сіль — за смаком;
  8. Сметана — 1 склянка;
  9. Часник — 6 зубчиків;
  10. Зелень базиліка і кінзи — невеликий пучок.

Час приготування страви: 180 хвилин.

Калорійність: 259 ккал.

Як приготувати долму з виноградного листя з яловичиною:

  1. Листя промивають і заливають окропом на 7 хвилин;
  2. Відкидають їх на друшляк і залишають до повного зникнення води;
  3. Далі видаляють черешки;
  4. Цибулю дрібно шаткують, після обсмажують на олії до готовності;
  5. Рис промивають і готують 3-4 хвилини з моменту закипання;
  6. Відкидають рис на друшляк;
  7. Зелень промивають і дрібно ріжуть;
  8. У ємності з'єднують фарш, цибулю, рис, зелень і спеції. Добре вимішують;
  9. Листочки винограду розкладають на столі боком донизу;
  10. У центр кожного поміщають трохи начинки;
  11. Формують долму;
  12. У каструлю укладають долму і щільно притискають;
  13. Заливають рідиною врівень з майбутнім стравою;
  14. Зверху ставлять вантаж, щоб долма не розварилася;
  15. Поміщають страву на вогонь, доводять до кипіння і зменшують вогонь на мінімум;
  16. Варять годину при дуже повільному кипінні;
  17. Після приготування дають настоятися 40 хвилин;
  18. Для цієї страви готують спеціальний соус;
  19. Часник подрібнюють, зелень шаткують і з'єднують зі сметаною;
  20. Дають настоятися протягом 3-х годин у холодильнику;
  21. Долму подають з соусом.

Вірменський варіант страви

Вірменська долма відрізняється начинкою. А саме у страві не використовують фарш, а цілісне м'ясо. Саме тому для рецепта необхідно використовувати найсвіжіше і, бажано, не заморожене м'ясо.

Необхідні інгредієнти:

  1. Вирізка — 1 кг;
  2. Масло вершкове — 80 г;
  3. Листя — 250 г;
  4. Булгур -200 г;
  5. Горіхи волоські — 50 г;
  6. Цибуля — 2 шт.;
  7. Часник — 3 зубчики;
  8. Сіль, перець, чабер, петрушка — за смаком.

Час приготування страви: 120 хвилин.

Калорійність: 342 ккал.

Етапи приготування:

  1. М'ясо ріжуть на тонкі шматочки;
  2. Відбивають, солять і перчать;
  3. Цибулю ріжуть і обсмажують;
  4. Варять булгур;
  5. Водою заливають кашу і цибулю, накривають кришкою і готувати 15 хвилин, періодично помішують;
  6. Часник і горіхи кришать;
  7. Додають їх до каші, а так само кладуть сіль, зелень;
  8. На шматочки м'яса укладають начинку з булгуру, згортають;
  9. Кожен рулет обертають листом;
  10. Щільно укладають у посудину, заливають водою, кладуть вершкове масло зверху, встановлюють вантаж;
  11. Готують на невеликому вогні годину

Котлети курячі в пароварці — візьміть на озброєння ці рецепти страви з різних видів фаршу.

Читайте як посмажити стегенця на сковороді з скоринкою.

А ви знаєте як смачно посмажити картоплю з цибулею на салі? Поради досвідчених кулінарів тут.

Готуємо страву незвичайним способом — з рибою

Долма з рибою — це зовсім щось нове. Таким блюдом можна здивувати своїх гостей і рідних.

Необхідні інгредієнти:

  1. Листя винограду — за необхідності;
  2. Риба — 1 кг;
  3. Цибуля — 2 шт.;
  4. Часник — 3 зубчики;
  5. Зелень — за смаком;
  6. Сіль і спеції — за смаком.

Час приготування страви: 2.5 години.

Калорійність: 159 ккал.

Як готувати долму з виноградного листя з рибою:

  1. Рис відварюють до напівготовності;
  2. Листя обшпарюють окропом або використовують мариновані;
  3. Рубають цибулю і зелень;
  4. З риби роблять фарш або ріжуть;
  5. Змішують рис, фарш, трави, цибулю, сіль і спеції;
  6. На дно каструлі кладуть виноградні листя, щоб уникнути підгоряння майбутнього страви;
  7. На центр листочків викладають начинку і загортають конверт;
  8. Перекладають конвертики у каструлю і заливають водою;
  9. Зверху формують прес;
  10. Готують 40 хвилин на невеликому вогні;

Вегетаріанська долма

І навіть в піст можна побалувати себе улюбленою стравою. В якості начинки використовують різні овочі. Не переживайте, вона вийде такий же соковитою і апетитною, як традиційне блюдо.

Необхідні інгредієнти:

  1. Виноградні листя — 200 г;
  2. Печериці — 400 г;
  3. Селера — 50 г;
  4. Петрушка, кріп — за смаком;
  5. М'ята — 1 гілочка;
  6. Рис — 1 склянка;
  7. Спеції для долми — 1 упаковка.

Час приготування страви: 120 хвилин.

Калорійність: 90 ккал.

Рецепт вегетаріанської долми з свіжого виноградного листя по кроках:

  1. Гриби нарізають і варять 30 хвилин;
  2. Подрібнюють у блендері відварені печериці, петрушку, кріп і м'яту;
  3. Рубають селера і обсмажують;
  4. Рис промивають і з'єднують з цибулею, грибами, селерою, травами, спеціями;
  5. У центр кожного листочка кладуть фарш, загортають, конвертики поміщають в каструлю, додають воду;
  6. Варять 1,5 години.

Як заготовити виноградні листя?

Листя винограду доступні не у всі пори року. Тому їх слід заготовляти. Правильно заготовлені листки залишаються такими ж ароматними і не втрачають своїх корисних речовин. Розглянемо, яким чином можлива заготівля виноградного листя на зиму для долми.

Зберігання свіжими:

  • листя відбирають по 10 шт. і згортають в рулони;
  • укладають їх в ємність і заливають кришкою;
  • стерилізують протягом 30 хвилин в духовці.

Маринування:

  • листя миють, складають один на одного, згортають рулетики;
  • укладають в банку;
  • готують маринад: на 1,5 літра води кладуть 2 ст. л. солі і щіпку перцю, доводять до кипіння;
  • отриманим розсолом заливають листя, дають час, щоб вода заповнила всі порожнечі в банку;
  • накривають гумовою кришкою, ставлять у холодильник на ніч;
  • вранці закочують.

Консервування:

  • листя промивають і складають один на одного по 20 шт., згортають рулетики і закріплюють ниткою;
  • опускають рулетики в окріп на кілька хвилин, потім на той же час у холодну воду;
  • укладають у банку і заливають розсолом з розрахунку на 1 л води — 40 г солі;
  • залишають на три дні під пластиковою кришкою;
  • додають в банки (0,5 л) по чайній ложці оцту;
  • стерилізують 20 хвилин і закочують.

Засолювання:

  • готують 10%-ний сольовий розчин;
  • листочки згортають в рулети і поміщають в банку;
  • заливають їх розчином і закочують;
  • перед використанням вимочують у чистій воді 3 години.

Заморожування:

  • листя промивають і обсушують;
  • укладають стопками і згортають в рулети;
  • укладають у пакети і поміщають в морозилку;

Корисні поради

  1. Для долми у виноградному листі слід брати листочки білих сортів винограду;
  2. Вибирати слід молоді і невеликі листя, так як вони м'які і не мають грубих жив. Вони так само більш ароматні;
  3. Листя можна купити на ринку або самостійно зробити заготовку;
  4. При виборі віддайте перевагу цілим, гладким, і акуратним;
  5. Якщо з баночки залишилися консервовані листя, то їх можна перекласти в морозилку;
  6. Великі листя можна розрізати на дві частини;
  7. Перед приготуванням їх вимочують у солоній воді півгодини;
  8. Перед приготуванням з них потрібно видалити черешки, інакше згортати конверти буде вкрай проблематично;
  9. Засолені листя перед приготуванням вимочують або обдають окропом;
  10. Для фаршу можна взяти будь-яке м'ясо, але якщо м'ясо не жирних сортів, то в блюдо кладуть невелику кількість вершкового масла;
  11. Перед тим, як укласти конвертики, на дно і боки укладають кілька шарів листя, таким чином, страва не підгорить;
  12. Для приготування краще використовувати товстостінну посуд;
  13. Для вегетаріанської долми можна використовувати фарш з будь-яких овочів. Найчастіше беруть гриби, кабачки, помідори;
  14. Не обов'язково використовувати фарш, можна просто подрібнити м'ясо;
  15. Фарш змішати з рисом або булгуром. У Греції до рису додають трохи пшениці;
  16. Для додання аромату у страву додають різні спеції і трави, їх можна використовувати сухими або свіжими;
  17. У рибну долму можна додавати сік лимона, м'яту та інші спеції;
  18. Традиційно у страву додають безліч різних спецій. Їх кількість регулюють залежно від смакових уподобань;
  19. Щоб страва не здавалося сухим, його подають з різними соусами. Соус підбирають на власний смак, але краще всього підходять соуси на основі вершків та сметани;
  20. В якості оболонки добре підходять не тільки листя, але і болгарський перець, помідори, капустяні листи, яблука. З овочів і фруктів виймають середину, залишаючи одну оболонку, кладуть фарш і готують;
  21. Якщо для страви м'ясо порізати дрібними кубиками, то в страві буде яскраво виражений смак м'яса, і шматочки збережуть сік;
  22. Зверху між пресом і долмой укладають шар листя;
  23. Для приготування використовують маленька кількість води. Блюдо практично готується на пару;
  24. Замість води деякі господині використовують бульйон, тоді долма у виноградних листках виходить ще більш ароматною;
  25. В деяких країнах в якості начинки використовують навіть картоплю і квасолю.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: