29 май 2019 1 468

Різноманітні рецепти лазаньї з м'ясом на будь-який смак

Лазанья з м'ясом – широкі макаронні вироби (або паста, як називають його італійці), приправлені різноманітними соусами і приготовані в духовці.

Класичний варіант
Інгредієнти Кількість
пасти для лазаньї - 250 г
пармезану - 200 г
фаршу - 0,5 кг
лука - 150 г
часнику - 3 зубчики
розмарину + чебрецю - за смаком
м'ясистих помідорів - 5 шт.
червоного вина (тільки сухе) - 1 келих
моркви солодкої - 100 г
масла рослинного - за смаком
гострого перцю чилі - ¾ Стручка
селери (корінь) - 1 шт.
якісного вершкового масла - 120 г
білого борошна - 110 г
молока - 500 мл
лаврового листа - 3 шт.
горіха мускатного - 1-2 р
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 225 Ккал

Класичне італійське блюдо лазанья складається з тонких шарів тіста з соусами бешамель і болоньєзе.

Як зробити:

  1. Приготувати болоньєзе: нашаткувати цибулину, часник, моркву нарізати кубиками. Обсмажити овочі в олії, додати подрібнений стебло селери, порізаний перець чилі. Потім додати фарш, рубану зелень розмарину і чебрецю, додати половину келиха вина, очищені помідори, тушкувати 2 години. В кінці гасіння влити залишився вино, довести до смаку.
  2. Приготувати бешамель: на олії підрум'янити борошно (3 хв), потім акуратно влити гаряче молоко. Покласти спеції, лаврушку, тертий горіх. При постійному помішуванні суміш варити дві хвилини.
  3. Зібрати лазанью, чергуючи пластини тіста і соуси. Останній шар тіста посипати сиром. У середньому вся послідовність повторюється три рази.
  4. Запікати при 170ºC не більше 30 хвилин.

Порада: щоб соус бешамель вийшов без грудочок, краще заважати його віночком, а не дерев'яною лопаткою.

Лазанья з м'ясом і грибами

В Італії м'ясна лазанья – особлива гордість. Італійці придумали до неї соус, доповнивши його грибами.

Інгредієнти:

  • 2 пластини для лазаньї;
  • 20 мл рафінованої олії;
  • 2 томата;
  • по 100 г грибів і курячої м'якоті;
  • 75 цибулі;
  • 70 г сиру + 30 г моцарели для піци;
  • по 10 г вершкового масла і борошна;
  • 100 г молока;
  • трохи тертого мускатного горіха і часнику;
  • трохи чорного перцю-горошку і кропу.

Потрібно 1 годину. Порція: 185 ккал.

Як зробити:

  1. Приготувати начинку: гриби обсмажити в олії, додати подрібнену кубиком курячу м'якоть, смажити до повної готовності, приправити за смаком сіллю, чорним перцем, прибрати з плити, додати рубаний часник, зелень кропу.
  2. Приготувати соус: обсмажити борошно на вершковому маслі (3 хв.), влити підігріте молоко, додати тертий горіх, за смаком приправити.
  3. Відварити листи тесту в добре підсоленій воді, досить 5 хв., викласти їх на лід, потім обсушити і розрізати на 4 квадрати.
  4. Сформувати лазанью: соус з грибами, моцарелу, тісто, далі чергувати шари таким же порядком.
  5. Розігріти духовку до 170 градусів, відправити лазанью на 12 хвилин. За п'ять хвилин до кінця готування викласти томати у форму, посипати страву сиром.

Порада: готову страву вийняти з духовки, залишити на 15 хвилин «відпочити».

Готуємо італійське блюдо з овочами

Лазанья з м'ясним фаршем для любителів італійської кухні — це не новина, а от якщо додати в неї овочі, вони зроблять з цього страви справжню святкову закуску.

Основні продукти:

  • 0,4 кг м'ясного фаршу;
  • 5 пластини для лазаньї;
  • тертий пармезан.

Для овочевої начинки:

  • 1 баклажан + 1 кабачок;
  • 450 г томатів + 1 червоний перець солодкий;
  • 60 г цибулі + невеликий корінь селери;
  • 20 мл рослинного масла + 50 вершкового;
  • 50 мл томатного соку;
  • часник за смаком.

Для соусу:

  • 30 г борошна;
  • половина пакету молока (200 мл);
  • за смаком тертий мускатний горіх;
  • трохи перцю-горошку + лавровий лист;
  • трохи чорного перцю;
  • 10 г кухонної солі.

Для прикраси:

  • базилік;
  • черрі.

Знадобиться 1 годину.

Калорійність порції: 235 ккал.

Як робити:

  1. Приготувати начинку. Кабачок, баклажан почистити, нашаткувати кубиками. Посолити, викласти в друшляк, прикрити тарілкою, придавити вантажем. Залишити на 60 хвилин, щоб вийшов сік з овочів.
  2. Зняти шкірку з помідорів, видалити насіння з перцю, нашаткувати кубиками, цибулю також подрібнити.
  3. Розігріти масло і підрум'янити в ньому підготовлені овочі. Приправити за смаком.
  4. Додати нашатковану селера, часник, фарш, трохи томатного соку.
  5. Відварити пластини тіста до стану аль денте. Вийняти з окропу, перекласти в ємність з прохолодною водою, щоб вони не злиплися.
  6. Приготувати соус: у сотейнику обсмажити борошно (30 г) з олією (50 г), коли на поверхні соусу з'явиться піна, прибрати з вогню, остудити. В інший сотейник налити молоко, покласти лаврушку, горошинки чорного перцю, тертий горіх. Після закипання злити молоко в ємність, прибрати спеції і з'єднати з борошняної сумішшю, гарненько перемішати. Приготований соус з'єднати з начинкою з овочів і м'яса.
  7. Пласти тіста просушити вафельним рушником. Сформувати блюдо: ємність для випічки змастити маслом, покласти тісто, трохи овочевої начинки, соусу, тертого сиру, зверху тісто. Таким чином зібрати все блюдо. Завершальний шар з тіста, його треба посипати сиром.
  8. Запікають лазанью приблизно 35 хвилин, температура духовки — не менше -180 º c.

На замітку: якщо соус вийде з грудочками, його треба протерти через звичайне сито.

На відео — ще один рецепт лазаньї з овочами:

Лазанья з м'ясом і шинкою

У класичній лазіння використовується тільки м'ясний фарш, ми пропонуємо додати до нього трохи шинки.

Продукти основні:

  • 0,5 кг яловичого фаршу + 120 г яловичої шинки;
  • 1 упаковка пластин для лазаньї;
  • 50 г моркви;
  • невелика скибочка селери;
  • ½ Головки цибулі;
  • 50 мл свіжого молока;
  • 75 мл сухого вина (підійде тільки червоне);
  • 30 г томату;
  • 40 мл оливкової олії;
  • 1 щіпка чорного перцю;
  • сіль — 5 г або по смаку;
  • 120 г сиру.

Продукти для соусу:

  • 700 мл свіжого молока;
  • по 40 г масла «Селянського» та борошна;
  • 1 г мускатного горіха.

Швидко готується лазанья з лаваша з куркою і грибами.

За посиланням ви знайдете рецепт лазаньї з сиром.

Можливо, вам сподобається лазанья з макаронами, тут можна подивитися рецепт.

Потрібно 1 годину 30 хвилин.

Вміст калорій в порції: 244 ккал.

Спосіб готування:

  1. Попередньо розігріти духову шафу до -180 º c, молоко закип'ятити.
  2. Приготувати соус: у глибокій сковорідці розтопити вершкове масло (50 г), всипати борошно, готувати близько 2-х хвилин, потім налити молоко.
  3. Томити соус на мінімальному вогні, поки суміш не придбає однорідність, потім додати мускатний горіх.
  4. Приготувати начинку. Почистити цибулину, моркву нашаткувати кубиками, стебло селери нарізати шматочками. У сковороді розтопити вершкове масло, додавши трохи олії, викласти нарізані овочі і обсмажити до карамельного відтінку. До них відправити фарш і злегка його обсмажити. Додати вино і томат, приправити сіллю, перцем, томити близько 60 хвилин. Налити молоко, коли від початку готування пройде 15 хвилин.
  5. На іншій сковорідці обсмажити шинку і з'єднати з фаршем, коли він приготується.
  6. У форму викласти шарами тісто, м'ясну начинку, соус, сирну стружку. Повторювати, поки всі продукти не закінчаться, верхній шар рясно посипати сиром. Відправити страву на 30 хвилин у розігріту духову шафу.
У цьому рецепті береться одна упаковка пластин для лазаньї, тому кількість шарів буде залежати від розміру використовуваної форми.

Лазанья з лососем і брокколі

Не менш смачне блюдо вийде з рибою і брокколі. Така лазанья хороша не тільки на обід, але і як оригінальна закуска.

Інгредієнти:

  • 14 пластин пасти для лазаньї;
  • 100 г сиру;
  • 0,6 кг філе лосося;
  • 0,3 кг свіжої брокколі;
  • 160 г цибулі;
  • 100 мл густих вершків;

Інгредієнти для соусу:

  • літр молока;
  • по 120 г масла і борошна;
  • 1 щіпка мускатного горіха + лавровий лист.

На приготування знадобиться 1 годину. Кількість калорій: 233 ккал.

Як приготувати:

  1. Подрібнити цибулину, підрум'янити на розігрітому маслі. Надіслати до смаженій луку нарізану м'якоть лосося, за смаком приправити, обсмажити і, додавши вершки, трохи їх випарити.
  2. Коли лосось буде готовий, звичайною виделкою його подрібнити.
  3. Відварити брокколі, викласти в чашу блендера, подрібнити.
  4. Зробити соус бешамель: 100 р масла розтопити і змішати з борошном. Закип'ятити молоко, додавши лаврушку, щіпку горіха. Налити молоко в борошняну суміш. При постійному помішуванні варити соус 2-3 хвилини.
  5. Сформувати лазанью, укладаючи шари, поки пластини не закінчаться. У форму викласти частину рибної маси, тісто, знову шар риби, соус, закрити тістом, зверху —пюре з брокколі, на нього — соус тісто. Зверху посипати натертим сиром, 30 хвилин готувати, встановивши температуру до 200°.

На замітку: лазанью прийнято їсти за допомогою вилки і ножа.

Спрощений рецепт

Класична лазанья має досить довгий приготування, пропонуємо замінити бешамель вершками, а фарш протушкувати в томатному соусі.

Інгредієнти:

  • ½ Упаковки тіста для лазаньї;
  • 700 г яловичого фаршу;
  • 150 г цибулі;
  • 300 г натертого пармезану;
  • 0,5 л густих вершків;
  • 4-5 стиглих томатів;
  • 1 болгарський перець (червоний);
  • 60 мл рафінованої олії;
  • базилік зелений;
  • за смаком сіль, коріандр, мелений чорний перець.

Знадобиться 50 хвилин. Кількість калорій: 244 ккал.

Як зробити:

  1. З підготовленого шматка яловичини зробити фарш, прокрутивши його на м'ясорубці два рази. Приправити сіллю і трохи поперчити.
  2. Очищену цибулю подрібнити. Підрум'янити в розігрітому маслі. Потім до нього надіслати дрібно нашатковану перець. Всі разом обсмажувати протягом 5 хв.
  3. Подрібнити помідори і відправити до овочів. Протушкувати під кришкою 5 хвилин, щоб помідори дали сік.
  4. До піджарки додати фарш, готувати його в томатному соусі 10 хвилин.
  5. У ступці потовкти насіння коріандру, горошинки чорного перцю, базилік подрібнити, додати до м'яса і вимкнути. При необхідності посолити.
  6. Нагріти духовку до 180°. Форму змастити маслом. Налити в широку ємність окріп. Підготувати вершки.
  7. Вмочити лист тіста в окріп і покласти на дно змащеної форми. Таким чином застелити дно. Потім викласти фарш, трохи тертого сиру і збризнути густими вершками.
  8. Таким же порядком викладати наступні шари до самого краю форми.
  9. Запікати в духовій шафі 45 хвилин.
Соус вийде соковитим, якщо взяти м'ясисті або консервовані томати у власному соку.

Маленькі хитрощі

Залежно від виду м'яса його приправляють різними спеціями і травами. Приміром, у яловичину додають базилік лавровий лист, в кролятину — шавлія, свинину приправляють часником і анісом, а дичину кладуть розмарин або ялівець.

Відварюють пласти лазаньї так само, як звичайну пасту, а щоб вони не злипалися, відправляють у велику каструлю з киплячою водою невеликими порціями. Готові пластини повинні бути пружними, злегка недовареними, італійці називають такий стан аль денте.

На відео — дуже простий рецепт смачної лазаньї з м'ясом:

Складність приготування лазаньї з м'ясом не буде ніяких. Хіба що треба приготувати соуси окремо. А потім гарненько промазати цими соусами пластини з тіста і запекти в духовій шафі.

Що ще почитати: