Різноманітні рецепти лазаньї з м'ясом на будь-який смак
Лазанья з м'ясом – широкі макаронні вироби (або паста, як називають його італійці), приправлені різноманітними соусами і приготовані в духовці.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
пасти для лазаньї - | 250 г |
пармезану - | 200 г |
фаршу - | 0,5 кг |
лука - | 150 г |
часнику - | 3 зубчики |
розмарину + чебрецю - | за смаком |
м'ясистих помідорів - | 5 шт. |
червоного вина (тільки сухе) - | 1 келих |
моркви солодкої - | 100 г |
масла рослинного - | за смаком |
гострого перцю чилі - | ¾ Стручка |
селери (корінь) - | 1 шт. |
якісного вершкового масла - | 120 г |
білого борошна - | 110 г |
молока - | 500 мл |
лаврового листа - | 3 шт. |
горіха мускатного - | 1-2 р |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 225 Ккал |
Класичне італійське блюдо лазанья складається з тонких шарів тіста з соусами бешамель і болоньєзе.
Як зробити:
- Приготувати болоньєзе: нашаткувати цибулину, часник, моркву нарізати кубиками. Обсмажити овочі в олії, додати подрібнений стебло селери, порізаний перець чилі. Потім додати фарш, рубану зелень розмарину і чебрецю, додати половину келиха вина, очищені помідори, тушкувати 2 години. В кінці гасіння влити залишився вино, довести до смаку.
- Приготувати бешамель: на олії підрум'янити борошно (3 хв), потім акуратно влити гаряче молоко. Покласти спеції, лаврушку, тертий горіх. При постійному помішуванні суміш варити дві хвилини.
- Зібрати лазанью, чергуючи пластини тіста і соуси. Останній шар тіста посипати сиром. У середньому вся послідовність повторюється три рази.
- Запікати при 170ºC не більше 30 хвилин.
Порада: щоб соус бешамель вийшов без грудочок, краще заважати його віночком, а не дерев'яною лопаткою.
Лазанья з м'ясом і грибами
В Італії м'ясна лазанья – особлива гордість. Італійці придумали до неї соус, доповнивши його грибами.
Інгредієнти:
- 2 пластини для лазаньї;
- 20 мл рафінованої олії;
- 2 томата;
- по 100 г грибів і курячої м'якоті;
- 75 цибулі;
- 70 г сиру + 30 г моцарели для піци;
- по 10 г вершкового масла і борошна;
- 100 г молока;
- трохи тертого мускатного горіха і часнику;
- трохи чорного перцю-горошку і кропу.
Потрібно 1 годину. Порція: 185 ккал.
Як зробити:
- Приготувати начинку: гриби обсмажити в олії, додати подрібнену кубиком курячу м'якоть, смажити до повної готовності, приправити за смаком сіллю, чорним перцем, прибрати з плити, додати рубаний часник, зелень кропу.
- Приготувати соус: обсмажити борошно на вершковому маслі (3 хв.), влити підігріте молоко, додати тертий горіх, за смаком приправити.
- Відварити листи тесту в добре підсоленій воді, досить 5 хв., викласти їх на лід, потім обсушити і розрізати на 4 квадрати.
- Сформувати лазанью: соус з грибами, моцарелу, тісто, далі чергувати шари таким же порядком.
- Розігріти духовку до 170 градусів, відправити лазанью на 12 хвилин. За п'ять хвилин до кінця готування викласти томати у форму, посипати страву сиром.
Порада: готову страву вийняти з духовки, залишити на 15 хвилин «відпочити».
Готуємо італійське блюдо з овочами
Лазанья з м'ясним фаршем для любителів італійської кухні — це не новина, а от якщо додати в неї овочі, вони зроблять з цього страви справжню святкову закуску.
Основні продукти:
- 0,4 кг м'ясного фаршу;
- 5 пластини для лазаньї;
- тертий пармезан.
Для овочевої начинки:
- 1 баклажан + 1 кабачок;
- 450 г томатів + 1 червоний перець солодкий;
- 60 г цибулі + невеликий корінь селери;
- 20 мл рослинного масла + 50 вершкового;
- 50 мл томатного соку;
- часник за смаком.
Для соусу:
- 30 г борошна;
- половина пакету молока (200 мл);
- за смаком тертий мускатний горіх;
- трохи перцю-горошку + лавровий лист;
- трохи чорного перцю;
- 10 г кухонної солі.
Для прикраси:
- базилік;
- черрі.
Знадобиться 1 годину.
Калорійність порції: 235 ккал.
Як робити:
- Приготувати начинку. Кабачок, баклажан почистити, нашаткувати кубиками. Посолити, викласти в друшляк, прикрити тарілкою, придавити вантажем. Залишити на 60 хвилин, щоб вийшов сік з овочів.
- Зняти шкірку з помідорів, видалити насіння з перцю, нашаткувати кубиками, цибулю також подрібнити.
- Розігріти масло і підрум'янити в ньому підготовлені овочі. Приправити за смаком.
- Додати нашатковану селера, часник, фарш, трохи томатного соку.
- Відварити пластини тіста до стану аль денте. Вийняти з окропу, перекласти в ємність з прохолодною водою, щоб вони не злиплися.
- Приготувати соус: у сотейнику обсмажити борошно (30 г) з олією (50 г), коли на поверхні соусу з'явиться піна, прибрати з вогню, остудити. В інший сотейник налити молоко, покласти лаврушку, горошинки чорного перцю, тертий горіх. Після закипання злити молоко в ємність, прибрати спеції і з'єднати з борошняної сумішшю, гарненько перемішати. Приготований соус з'єднати з начинкою з овочів і м'яса.
- Пласти тіста просушити вафельним рушником. Сформувати блюдо: ємність для випічки змастити маслом, покласти тісто, трохи овочевої начинки, соусу, тертого сиру, зверху тісто. Таким чином зібрати все блюдо. Завершальний шар з тіста, його треба посипати сиром.
- Запікають лазанью приблизно 35 хвилин, температура духовки — не менше -180 º c.
На замітку: якщо соус вийде з грудочками, його треба протерти через звичайне сито.
На відео — ще один рецепт лазаньї з овочами:
Лазанья з м'ясом і шинкою
У класичній лазіння використовується тільки м'ясний фарш, ми пропонуємо додати до нього трохи шинки.
Продукти основні:
- 0,5 кг яловичого фаршу + 120 г яловичої шинки;
- 1 упаковка пластин для лазаньї;
- 50 г моркви;
- невелика скибочка селери;
- ½ Головки цибулі;
- 50 мл свіжого молока;
- 75 мл сухого вина (підійде тільки червоне);
- 30 г томату;
- 40 мл оливкової олії;
- 1 щіпка чорного перцю;
- сіль — 5 г або по смаку;
- 120 г сиру.
Продукти для соусу:
- 700 мл свіжого молока;
- по 40 г масла «Селянського» та борошна;
- 1 г мускатного горіха.
Швидко готується лазанья з лаваша з куркою і грибами.
За посиланням ви знайдете рецепт лазаньї з сиром.
Можливо, вам сподобається лазанья з макаронами, тут можна подивитися рецепт.
Потрібно 1 годину 30 хвилин.
Вміст калорій в порції: 244 ккал.
Спосіб готування:
- Попередньо розігріти духову шафу до -180 º c, молоко закип'ятити.
- Приготувати соус: у глибокій сковорідці розтопити вершкове масло (50 г), всипати борошно, готувати близько 2-х хвилин, потім налити молоко.
- Томити соус на мінімальному вогні, поки суміш не придбає однорідність, потім додати мускатний горіх.
- Приготувати начинку. Почистити цибулину, моркву нашаткувати кубиками, стебло селери нарізати шматочками. У сковороді розтопити вершкове масло, додавши трохи олії, викласти нарізані овочі і обсмажити до карамельного відтінку. До них відправити фарш і злегка його обсмажити. Додати вино і томат, приправити сіллю, перцем, томити близько 60 хвилин. Налити молоко, коли від початку готування пройде 15 хвилин.
- На іншій сковорідці обсмажити шинку і з'єднати з фаршем, коли він приготується.
- У форму викласти шарами тісто, м'ясну начинку, соус, сирну стружку. Повторювати, поки всі продукти не закінчаться, верхній шар рясно посипати сиром. Відправити страву на 30 хвилин у розігріту духову шафу.
Лазанья з лососем і брокколі
Не менш смачне блюдо вийде з рибою і брокколі. Така лазанья хороша не тільки на обід, але і як оригінальна закуска.
Інгредієнти:
- 14 пластин пасти для лазаньї;
- 100 г сиру;
- 0,6 кг філе лосося;
- 0,3 кг свіжої брокколі;
- 160 г цибулі;
- 100 мл густих вершків;
Інгредієнти для соусу:
- літр молока;
- по 120 г масла і борошна;
- 1 щіпка мускатного горіха + лавровий лист.
На приготування знадобиться 1 годину. Кількість калорій: 233 ккал.
Як приготувати:
- Подрібнити цибулину, підрум'янити на розігрітому маслі. Надіслати до смаженій луку нарізану м'якоть лосося, за смаком приправити, обсмажити і, додавши вершки, трохи їх випарити.
- Коли лосось буде готовий, звичайною виделкою його подрібнити.
- Відварити брокколі, викласти в чашу блендера, подрібнити.
- Зробити соус бешамель: 100 р масла розтопити і змішати з борошном. Закип'ятити молоко, додавши лаврушку, щіпку горіха. Налити молоко в борошняну суміш. При постійному помішуванні варити соус 2-3 хвилини.
- Сформувати лазанью, укладаючи шари, поки пластини не закінчаться. У форму викласти частину рибної маси, тісто, знову шар риби, соус, закрити тістом, зверху —пюре з брокколі, на нього — соус тісто. Зверху посипати натертим сиром, 30 хвилин готувати, встановивши температуру до 200°.
На замітку: лазанью прийнято їсти за допомогою вилки і ножа.
Спрощений рецепт
Класична лазанья має досить довгий приготування, пропонуємо замінити бешамель вершками, а фарш протушкувати в томатному соусі.
Інгредієнти:
- ½ Упаковки тіста для лазаньї;
- 700 г яловичого фаршу;
- 150 г цибулі;
- 300 г натертого пармезану;
- 0,5 л густих вершків;
- 4-5 стиглих томатів;
- 1 болгарський перець (червоний);
- 60 мл рафінованої олії;
- базилік зелений;
- за смаком сіль, коріандр, мелений чорний перець.
Знадобиться 50 хвилин. Кількість калорій: 244 ккал.
Як зробити:
- З підготовленого шматка яловичини зробити фарш, прокрутивши його на м'ясорубці два рази. Приправити сіллю і трохи поперчити.
- Очищену цибулю подрібнити. Підрум'янити в розігрітому маслі. Потім до нього надіслати дрібно нашатковану перець. Всі разом обсмажувати протягом 5 хв.
- Подрібнити помідори і відправити до овочів. Протушкувати під кришкою 5 хвилин, щоб помідори дали сік.
- До піджарки додати фарш, готувати його в томатному соусі 10 хвилин.
- У ступці потовкти насіння коріандру, горошинки чорного перцю, базилік подрібнити, додати до м'яса і вимкнути. При необхідності посолити.
- Нагріти духовку до 180°. Форму змастити маслом. Налити в широку ємність окріп. Підготувати вершки.
- Вмочити лист тіста в окріп і покласти на дно змащеної форми. Таким чином застелити дно. Потім викласти фарш, трохи тертого сиру і збризнути густими вершками.
- Таким же порядком викладати наступні шари до самого краю форми.
- Запікати в духовій шафі 45 хвилин.
Маленькі хитрощі
Залежно від виду м'яса його приправляють різними спеціями і травами. Приміром, у яловичину додають базилік лавровий лист, в кролятину — шавлія, свинину приправляють часником і анісом, а дичину кладуть розмарин або ялівець.
Відварюють пласти лазаньї так само, як звичайну пасту, а щоб вони не злипалися, відправляють у велику каструлю з киплячою водою невеликими порціями. Готові пластини повинні бути пружними, злегка недовареними, італійці називають такий стан аль денте.
На відео — дуже простий рецепт смачної лазаньї з м'ясом:
Складність приготування лазаньї з м'ясом не буде ніяких. Хіба що треба приготувати соуси окремо. А потім гарненько промазати цими соусами пластини з тіста і запекти в духовій шафі.