Брокколі на пару в мультиварці: кращі дієтичні рецепти
Немає нічого корисніше брокколі, або спаржевої капусти по-іншому. У ній містяться клітковина, вітаміни групи А, В, С і всі корисні амінокислоти, тому вона повинна бути на столі кожного людини. Причому вона може бути не тільки корисною, але і смачною. Нижче розглянемо основні рецепти з нею.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
брокколі - | 285 г |
сметана - | 225 г |
вода - | 0,4 л |
сіль і перець - | за смаком |
Час приготування: 25 хвилин | Калорійність на 100 грам: 44 Ккал |
Якщо ви не знаєте, як зберегти всі корисні речовини в цій капусті, сміливо дотримуйтесь рецептом нижче. Він допоможе зробити зі звичайної прісної капусти повноцінне блюдо, здивувати рідних і друзів.
Як готувати?
- Для початку візьмемо заморожену спаржеву капусту і розморозимо її, поклавши в теплу воду. Якщо використовується свіжа капуста, то просто промиваємо її. Поділяємо її на маленькі шматочки, вирізаючи в ній довге стебло. Таким чином вийдуть маленькі капустяні шматочки.
- Наливаємо воду в каструлю. Ставимо на неї спеціальний контейнер для приготування страв на пару. Включаємо відповідний режим або просто «Підігрів» на п'ять-сім хвилин і закриваємо кришку.
- Отримуємо готову капусту. Розкладаємо її по тарілці і прикрашаємо сметаною.
Варіант приготування під сирним соусом
Зі спаржевої капустою поєднується практично все, тому сьогодні можна зробити корисне, апетитне і пікантне блюдо. Нижче розглянемо рецепт.
Необхідні інгредієнти:
- брокколі — 375 грамів;
- плавлені сирки — 4 штуки;
- твердий сир — 230 грамів;
- кедрові горіхи — 175 грамів;
- вода — 400 мілілітрів;
- спеції — за смаком.
Час приготування страви: 30 хвилин.
Калорійність на 100 грам: 55 ккал.
Як приготувати?
- До початку приготування промиємо капусту під водою, посолити і поперчити її. Помістимо в контейнер для варіння.
- Включимо мультиварку і заллємо її водою. Поставимо на неї контейнер з капустою. Включимо режим «Підігрів» і будемо варити овочі 6-8 хвилин.
- Після того, як буде готова капуста, переклавши її в блюдо для подачі. Займемося соусом.
- Для соусу розтопити плавлені сирки і натремо в нього кедрові горішки. Поллємо цією сумішшю капусту. Прикрасимо її натертим на середній тертці твердим сиром.
Дієтичне блюдо з овочами
Овочі та капуста — відмінне поєднання для збалансованого обіду або вечері. Вони стануть прекрасним гарніром до м'яса або риби. Нижче дан рецепт приготування овочів.
Необхідні інгредієнти:
- брокколі — 525 грамів;
- болгарський перець — 3 штуки;
- помідори — 3 штуки;
- морква — 2 штуки;
- цибуля — 2 штуки;
- стручкова квасоля — 245 грамів;
- соняшникова олія — 70 мілілітрів;
- спеції — за смаком;
- вода — 0,35 л.
Час приготування страви: 25 хвилин.
Калорійність на 100 грам: 32 ккал.
Як готувати?
- Займемося капустою. Спочатку промиємо її і відправимо в контейнер для готування на пару в каструлю, наповнену водою. Варимо капусту таким чином протягом 7 хвилин в спеціальному режимі або на «Підігріві».
- Прибираємо з мультиварки по завершенні готування брокколі всю воду. Чистимо овочі, дрібно нарізаємо їх і з'єднуємо разом. Заповнюємо дно пристрою соняшниковою олією і включаємо режим «Смаження». Смажимо всі овочі, а потім тушкуємо їх в спеціальному для цього режимі.
- Додаємо овочеву суміш до брокколі. Всі подаємо до столу.
Капуста брокколі з куркою
Мультиварка — незамінний пристрій на кухні. З нею можна не тільки смажити, варити і тушкувати, але ще й готувати на пару. Як приготувати на ній брокколі, опишемо нижче.
Необхідні інгредієнти:
- брокколі — 450 грамів;
- м'ясо курки — 250 грамів;
- цибуля — 1 штука;
- морква — 1 штука;
- плавлені сирки — 5 штук;
- вершкове масло — 35 грамів;
- спеції — за смаком;
- кедрові горіхи — за смаком;
- вода — 330 мілілітрів.
Час приготування страви: 40 хвилин.
Калорійність на 100 грам: 135 ккал.
Як приготувати?
- Спочатку беремо брокколі, промиваємо його під водою, солимо і перчимо. Опускаємо капусту в спеціальний контейнер для готування на пару і ставимо його поверх налитої в мікрохвильовку води. Готуємо її протягом п'яти хвилин у спеціальному режимі.
- Готуємо м'ясо. Для цього промиваємо його під водою і розрізаємо на невеликі шматочки. Відкладаємо в сторону.
- Нарізаємо вимитий цибулю з морквою і обсмажуємо в мультиварці або на сковороді з маслом. Додаємо до отриманої суміші м'ясо. Всі готуємо 7-10 хвилин. Прибираємо в тарілку.
- Розтоплюємо плавлені сирки і додаємо до них горішки. Все перемішуємо.
- Подаємо страву на тарілці. Укладаємо м'ясо разом з капустою. Поливаємо капусту приготованим сирним соусом з горіхами.
На відео — ще один варіант приготування капусти брокколі з куркою:
Рецепт з рибою
Риба і брокколі — корисне і просте блюдо. Сьогодні приготувати ці два продукти не так складно, і ми це доведемо далі, розглянувши апетитний рецепт.
Необхідні інгредієнти:
- брокколі — 260 грамів;
- риба будь-яка морська — 350 грамів;
- майонез — 50 грамів;
- часник — 3 зубчики;
- сметана — 20 грамів;
- петрушка — 25 грамів;
- соняшникова олія — 35 мілілітрів;
- лимон — 2 штуки;
- спеції — за смаком;
- вода — 350 мл;
- зелень — за бажанням.
Час приготування страви: 30 хвилин.
Калорійність на 100 г: 112 ккал.
Як приготувати?
- Візьмемо спаржеву капусту, можна свіжу або розморожену, помиємо і наріжемо її на маленькі шматочки. При цьому особливо довгі стебла потрібно видалити, оскільки вони не знадобляться при готуванні.
- Солимо і перчимо кожен шматочок капусти і відправляємо його в контейнер для готування на пару в мультиварці. Наливаємо в каструлю теплу воду. Поверх неї ставимо цю посуд з капустою. Закриваємо кришку і готуємо в спеціальному режимі або в режимі «Варка», нагрів п'ять-десять хвилин.
- Як тільки приготується вся капуста, воду з мультиварки потрібно злити. Заповнюємо дно її маслом і обсмажуємо на ній очищену цілу або нарізану на шматочки рибу. Обсмажуємо і додаємо в неї трохи соку лимона.
- Готуємо соус до овочів і риби. Змішуємо майонез з нарізаним часником, петрушкою і лимоном. Поливаємо їм капусту і рибу. Всі подаємо на стіл. Додатково можна прикрасити зеленню.
Ситне блюдо з рисом і м'ясом
Немає нічого простіше апетитного плову з корисним брокколі, приготованою на пару. У цьому можна переконатися самостійно, якщо приготувати страву за поданим нижче рецептом.
Необхідні інгредієнти:
- брокколі — 565 грамів;
- рис — 225 грамів;
- яловичина — 245 грамів;
- цибуля — 1 штука;
- морква — 2 штуки;
- соняшникова олія — 65 мл;
- вода — 300 мілілітрів;
- спеції — за смаком;
- томатна паста — 35 грамів;
- зелень для прикраси — за бажанням.
Час приготування страви: 45 хвилин.
Калорійність на 100 грам: 155 ккал.
Як виготовити?
- Беремо капусту, миємо її під водою і поділяємо на дрібні шматочки. Робити це найкраще руками, оскільки ножем можна травмувати красиву структуру суцвіть.
- Помістимо її в мультиварку в особливий контейнер для варіння на пару і заллємо дно пристрою невеликою кількістю води. Ставимо її в режим «Варка» або «Підігрів» і готуємо все протягом 12 хвилин.
- Варимо окремо рис і промиваємо під холодною водою. Залишаємо осторонь.
- Очищаємо і нарізаємо цибулю з морквою і обсмажуємо їх в мультиварки на олії. Після закінчення п'яти хвилин обсмажування додаємо до них нарізане на дрібні шматки м'ясо. Всі смажимо ще 7 хвилин.
- Додаємо рис до м'яса, викладаємо брокколі. Посипаємо все рясно спеціями. Наливаємо невелику кількість томатної пасти. Розмішуємо отриману суміш і тушкуємо все на спеціальному для цього режимі ще кілька хвилин.
- Подаємо одержаний овочевий і м'ясний плов до столу. Можете прикрасити кожну тарілку зеленню.
Для дієтичного меню підійде салат з брокколі і цвітної капусти.
Спробуйте зробити запіканку з брокколі і курки, опис — у цій статті.
Рецепти брокколі з сиром в духовці можна знайти тут.
Корисні поради
- Віддайте перевагу свіжу замороженої броколі. Свіжа виходить при готуванні соковитіше, духмяне і смачніше.
- Намагайтеся не додавати у спаржеву капусту зайвих спецій і псувати її унікальний смак. Поєднуйте її з крупами, іншими овочами і різними соусами.
- Відмовтеся від звичайного миття капусти. Краще замочіть її у воді на кілька годин. Так вона краще збереже свою форму при готуванні.
- Якщо ви використовуйте заморожену капусту, то перед приготуванням за кілька годин повністю розморозьте її.
- Використовувати при готуванні зроблену власноруч томатну пасту. Вона додасть пікантності будь-якої страви і зробить його ситніше.
- Готуйте всі овочі разом на пару, а потім злегка обсмажте на соняшниковій олії для утворення скоринки. Так вони вийдуть не тільки соковитими, але і хрусткими.
- Зі спаржевої капустою відмінно поєднується лише сирний, часниковий і майонезно-сметанний соус. Інші соуси зможуть зіпсувати її неповторний смак і вишуканий аромат.
На відео — ще один рецепт брокколі з овочами в мультиварці: