06 июнь 2019 1 693

Користь і шкода капусти броколі для організму

Якщо мова йде про капусту суцвіттями, то уявляємо, знайома з дитинства «цвітна капуста» зі світлим стеблом і біло-молочними шапочками квітів.

Останнім часом, все частіше можна зустріти на прилавках дуже схожу, але з зеленим забарвленням суцвіть капусту брокколі.

Є однорічним овочевою рослиною, родини капустяних, підвид цвітної капусти. Відповідно і їстівні у неї ті ж частини, що і у капусти.

Де i як зростає?

Дійсно, це рослини належать до одного сімейства, і вигляду, але різні підвиди.

Брокколі була виведена шляхом селекції цвітної капусти.

Вважається, що цей вид капусти був отриманий в Римі.

Кущ нової культури виявився крупніше попередника, суцвіття мали великі бутони зеленого кольору і мали приємний смак.

Поступово селекціонери виводили нові сорти цього виду капусти, збільшуючи стійкість до певних умов, адаптуючи до більш широкого ареалу зростання, підвищуючи врожайність.

Тепер брокколі вирощують практично по всій земній кулі.

Добре їй підходить помірно-континентальний клімат, з невисокими – до 23 – 25 ⁰С температурами, і підвищеною вологістю.

Промислово брокколі вирощується в Індії, Китаї, Іспанії, Франції та Італії.

Склад брокколі і її корисність для організму

Корисні властивості капусти броколі, багато в чому обумовлені вітамінами, мікро - і макроелементами, що входять до її складу.

Клітковина – забезпечує очищення організму від шлаків, холестерину, токсинів.

Кальцій – в 100 г цієї капусти міститься близько 50 мг кальцію, приблизно така ж кількість міститься в 40 мл молока.

Тому брокколі обов'язково повинна входити в раціон дітей.

Крім того, вона стає просто незамінною людям, страждаючим лактазною недостатністю.

Калій – є одним з основних елементів, без яких не можливе функціонування організму.

В капусті його 316 мг.

Він важливий для передачі нервових імпульсів, отже, без нього неможлива нормальна робота мозку.

Необхідний для м'язового скорочення.

Отже, функціонування серця та інших м'язів залежить від його достатньої кількості.

Спільно з натрієм і хлором забезпечують різниця потенціалів на клітинних мембранах, роблячи можливим транспорт поживних речовин у клітинах.

Натрій

Зміст 33 мг, денна норма 4 грами, більшу частину отримуємо з сіллю, але важливо, щоб поступав і в несвязанном вигляді, в якому знаходиться в овочах.

  • Бере участь у водно-сольовому обміні, тому важливий для видільної системи;
  • Необхідний для травної системи;
  • Регулює осмотичний тиск в клітинах.
Знежирений сир, як його правильно вибрати? Чи варто його вживати в їжу щодня, читайте у нас на сайті.

Прочитавши цю статтю, Ви зможете дізнатися, які продукти, що містять трансжири.

Ніжне, соковите, смачне, філе тілапії в духовці, читайте тут:#deletetag#/retsepty-blyud/ry-ba/tilapiya-v-duxovke.htmlяк його можна приготувати.

Також в брокколі міститься залізо, без якого неможливий транспорт кисню в організмі, а також функціонування залоз внутрішньої секреції.

Магній – не замінимо для роботи мозку.

Фосфор – обов'язковий компонент кісткових структур людського організму.

Вітаміни

За вмістом вітамінів капуста брокколі перевершує дуже багато овочі, у ній містяться:

  • Бета-каротин – чудово позначається на стані шкіри, забезпечує антиоксидантний захист організму, сприяє омолодженню клітин, забезпечує здоров'я органів зору;
  • В1 – необхідний для синтезу АТФ, а також редуплікації молекул ДНК і РНК;
  • В2 – допомагає роботі надниркових залоз, потрібний для утворення еритроцитів;
  • В6 бере участь в утворенні антитіл, тим самим будучи важливим компонентом функціонування імунної системи;
  • В9 – фолієва кислота, є важливим елементом для нормального протікання вагітності, оскільки забезпечує нормальний розвиток нервової системи плоду;
  • З – кількість аскорбінової кислоти в брокколі перевищує її вміст у цитрусових;
  • Е – захищає клітинні мембрани від руйнування.

Найбільша користь від свіжих овочів, через 3 дні зберігання при температурі вище 10 ⁰С корисні властивості знижуються на третину.

Добре зберігається в замороженому вигляді.

Для цього добре підійде суха, швидка заморозка; і важливо, щоб при транспортуванні овочі не оговтались.

Калорійність і харчова цінність

Брокколі має низьку калорійність, всього 34 ккал, при чому, в відвареної капусти ще менше – 27 ккал.

Вміст білка – 3 грама, цей білок по структурі нагадує тваринний, але вживання брокколі не призведе до засмічення організму холестерин так, як вживання м'яса.

Зміст вуглеводів – 7 грам, але з них цукрів лише 1,3 грама, інші складні вуглеводи, вони протягом тривалого часу розщеплюються, не викликаючи значного викиду інсуліну.

Тому цей овоч особливо цінний для хворих на цукровий діабет.

Жирів у ньому немає.

Ще важливий показник – глікемічний індекс, у броколі на рівні 10 одиниць, що робить її прекрасним засобом боротьби з целюлітом.

Капуста брокколі прекрасний продукт для всієї родини.

Надасть сприятливий вплив на організм, допоможе в боротьбі з деякими захворюваннями, такими як рак, з-за великої кількості антиоксидантних компонентів).

Буде відмінною їжею для тих, що худнуть – мала енергетична цінність компенсується високою харчовою.

І буде прекрасним доповненням раціону дітей.

Різновиди і сорти

Виведені кілька різновидів такої капусти.

Один з видів – стебельная, на відміну від класичної суцвіття не зібрано в одну велику головку, а має дрібні розрізнені суцвіття, на великому стеблі.

Дуже цікавий вид брокколі – червона.

Цікаве забарвлення з прекрасними поживними і смаковими якостями, роблять його цінним у кулінарії.

Кайлань – китайський вигляд цього сорту капустых властивості кап, з класичною її пов'язує лише смак, а взагалі це листова капуста.

Як правильно готувати броколі?

Найкращий спосіб вживання брокколі – в салатах в сирому вигляді.

Тільки так можна отримати максимум користі від овоча.

Рецепт дуже смачного і корисного салату зі свіжої брокколі виходить, якщо додати очищений червоний грейпфрут, зерна граната, волоські горіхи, це джерело корисних речовин, які виконують корисні властивості для організму.

А для заправки 1 столову ложку меду змішати з двома ложками білого винного оцту і однією ложкою оливкової олії.

Оптимальним методом теплової обробки для цієї капусти є готування на пару або варіння.

Тривалість теплової обробки не повинна перевищувати 4 – 5 хвилин, інакше буде втрачено найцінніші вітаміни.

Є метод приготування «Al dente» — брокколі бланшують в окропі 3 – 4 хв, а потім опускають у воду з льодом.

Таким чином, овоч виходить хрустким, зберігає більше вітамінів, т. к. при швидкому охолодженні немає слідової інактивації вітамінів.

З відвареної броколі можна приготувати дуже поживний салат, збалансований щодо білків, жирів, вуглеводів і вітамінів. 600 грам білого м'яса курки, відварити.

Брокколі – 800 грам, відварити. Твердий сир 20 грам. Заправити домашнім майонезом.

Протипоказання

При деяких захворюваннях шлунково-кишкового тракту потрібно акуратно ставитися до споживання овочів ряду, в тому числі і брокколі, не дивлячись на її корисні властивості, вона має деякі протипоказання.

Особливо це відноситься до людей, що страждають підвищеною кислотністю шлунка.

Або в тих випадках, коли виявляється індивідуальна непереносимість цього виду капусти.

Відео десерт

У цьому відео, Вам розкажуть про її склад і найбільш корисні властивості цього виду капусти .

Що ще почитати: