Як підготувати дріжджове тісто без яєць для пиріжків та пирогів здобних
Випічка в домашніх умовах завжди відрізняється від магазинної смаком і структурою. По-перше, з'являється впевненість у якості приготовленої здоби, а по-друге, до процесу можна залучити своїх домочадців і створити на кухні магію, в якій будуть закладені всі позитивні емоції.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошно - | 450 г |
цукор - | 1 ст. л. |
масло - | 100 г |
молоко - | 250 мл |
дріжджі «Саф-момент» - | 2 ч. л. |
Час приготування: 480 хвилин | Калорійність на 100 грам: 271 Ккал |
Цей варіант борошняний основи можна використовувати як для приготування булочок, рулетів, круасанів, так і для пирогів, коржів і пиріжків. Готується тісто досить просто, необхідно лише дотримуватися зазначені пропорції продуктів.
В чарку наливаємо підігріте молоко, всипаємо цукор, сухі дріжджі і перемішуємо, поки всі крихти не розчиняться. Залишаємо на десять хвилин.
Масло вершкове кладемо в харчової контейнер або звичайну тарілку, ставимо в мікрохвильовку і розтоплюємо. Можна те ж саме зробити на водяній бані.
У миску просіваємо борошно. У залишився молоко виливаємо дріжджову рідина, остигле розтоплене масло, віночком або ложкою перемішуємо і по трохи всипаємо борошно.
Тісто поступово перетворюється в одну велику кулю, з яким у мисці буде важко працювати.
Вивалюємо його на рівну поверхню і підсипаючи борошно, вимішуємо м'яке тісто, не прилипающее до поверхні і долонь. Поміщаємо його в ємність, накриваємо рушником або плівкою і ставимо на батарею або йогуртницю на дві години.
Періодично поглядаємо, до якої міри воно збільшилося в об'ємі. Якщо почне лізти через верх, підмішуємо, пальцями роблячи отвору, щоб вийшло повітря. Коли маса збільшиться втричі, ставимо тісто в холодильник мінімум на п'ять годин, а краще на ніч.
Витягуємо з холоду, не даючи зігрітися, формуємо заплановані заготовки і ставимо випікатися. Тісто по цьому рецепту може зберігатися в холодному місці до чотирьох діб.
Дріжджове тісто для пиріжків
З такого тіста можна дуже швидко насмажити цілу гору смачних м'яких пиріжків з будь-якою начинкою.
Набір:
- борошно – 700 г;
- вода – 100 мл;
- молоко – 150 мл;
- «Соф» момент – 1 ст. л.;
- цукор – 1 год. л.;
- масло – 2 ст. л.
Підготовка: 1 год.
Калорії: 243 Ккал/100 р.
В маленькій залізній піалі з'єднуємо прогріту воду з молоком і дріжджами, сіллю, ложкою борошна і цукром. Залишаємо заготовку на п'ятнадцять хвилин. Коли побачите характерні бульбашки на поверхні, значить дріжджі активувалися і можна приступати до роботи.
Переливаємо дріжджову масу у велику ємність, виливаємо нерафіновану олію і партіями починаємо всипати просіяне борошно. Коли тісто почне сильно прилипати до вінець і промешивать буде важко, присипаємо сухий стіл борошном і викладаємо масу.
Не поспішаючи вимішуємо пластичне тісто, тут же накриваємо його серветкою і залишаємо на двадцять хвилин. Розкачуємо в довгу ковбаску, відщипуємо від краю корж, долонями формуємо заготівлю, начиняємо, скріплюємо і смажимо пиріжки на розігрітому маслі.
Спробуйте приготувати смачний лапшевик з сиром за нашим рецептом.
Читайте як приготувати люля кебаб в духовці або на мангалі. Таке блюдо підійде і для святкового столу і для пікніка на природі.
Візьміть на замітку надзвичайно смачну добірку рецептів з кабачків для мультиварки.
Найпростіший рецепт
Один з бюджетних варіантів приготування тіста – без яєць, вершкового масла і води. Такий варіант найчастіше використовують для приготування коржів, пампушок або хлібців до першого страви.
Набір:
- борошно – 650 г;
- «Соф момент» – 2 ч. л.;
- вода – 200 мл;
- сіль;
- олія – 1 ст. л.
Підготовка: 2 години.
Калорії: 189 Ккал/100 р.
Беремо швидкодіючі дріжджі «Соф момент» або їм подібні. Всипаємо в теплу кип'ячену воду, розмішуємо ложкою або краще всього пальцями, щоб вони повністю розчинилися.
Через п'ять хвилин, коли почнеться необхідна реакція, доливаємо соняшникова олія, сіль і не перестаючи промешивать всипаємо потроху борошно. Суху складову обов'язково пропустіть через сито.
Вимішуємо еластичне, схоже на м'який пластилін тісто. Ліпимо кулю і занурюємо його в чисту миску, накриваємо кришкою і ставимо в холодильник на півтори години. Витягуємо, і використовуємо за призначенням.
Якщо ви не виробили за раз це тісто, занурте його в харчовій кульок і помістіть в морозилку. Перед наступним використанням його досить розморозити.
Як приготувати дріжджову опару
Досвідчені господині переконані, що саме вдале тісто можна зробити виключно на сирих дріжджах.
Набір:
- борошно – 1 кг;
- цукор – 2 ч. л.;
- масло – 150 г;
- дріжджі – 30 г;
- молоко – 250 мл
Підготовка: 3 години.
Калорії: 285 Ккал/100 р.
Для підготовки опари з'єднуємо домашнє підігрітого до 36 °С молоко зі свіжими дріжджами, достатньо їх просто покришити в рідину. Не чіпаємо заготівлю тридцять хвилин, поки не з'явиться висока стійка дріжджова піна.
В опару додаємо залишилися компоненти: сіль, борошно і цукор. Ретельно все вимішуємо. Якщо тісто залишається клейким і прилипає до долонь, збільште кількість борошна. Все індивідуально, можливо її потрібно трохи більше.
Але не перестарайтеся, щоб не забити тісто. Залишаємо його збільшитися в об'ємі на годину, підмішуємо, і знову не чіпаємо годину.
Використовуючи саме цю технологію – підмішування в кілька етапів можна отримати повітряну, пухку і ніжну на смак випічку.