27 май 2019 5 670

Як правильно приготувати «Хрущовське» тісто

Часто господині думають, що дріжджове тісто – це дуже складно і дуже довго, тому їх дуже дивує, як іншим вдається часто балувати гостей і домашніх смачною випічкою. Секрет простий – дріжджове «Хрущовське» тісто. Приготувати його зовсім не складно навіть молодої господині.

Кулінарна довідка

У цього тесту є кілька інших назв – «французьке», «віденський» або «нестаріючі», а «Хрущевским» воно стало завдяки кухарці Микити Хрущова. Чи То казка, чи то бувальщина, але кажуть, що вже дуже подобалися Генеральному секретарю пиріжки з цього тесту. Беручи до уваги те, якими вони виходять, важко не повірити в це.

У цього кулінарного напівфабрикату є безліч переваг, крім чудових смакових якостей кінцевого продукту:

  1. Тісто можна приготувати про запас і не боятися, що воно перекиснет і пропаде, тому з ним господиня завжди зможе зустріти навіть самих несподіваних гостей з смачною домашньою випічкою;
  2. Навіть без змазування перед випічкою поверхні сформованих виробів, вони виходять з гарної тонкої і хрусткою скоринкою, а м'якоть при цьому залишається дуже ніжною;
  3. Маса не вимагає тривалого вимішування і расстоек, не потрібно возитися з опарою і стежити за температурою молока, щоб не перегріти дріжджі.

Соус бербекю — читайте як приготувати ароматний соус до м'яса в домашніх умовах.

Як приготувати пхали з шпинату читайте в нашій статті.

Яловичі реберця в духовці — соковиті, ароматні, блюдо просто пальчики оближеш.

Правильний рецепт
Інгредієнти Кількість
борошна - 3 гранованих склянки
якісного маргарину - 200 г (одна пачка)
теплого молока - 1 гранований стакан
дріжджів - 50 г
цукру - 3 столові ложки
жовтків яєць - 2 шт.
цедри лимона - за бажанням
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 355 Ккал

Рецепт правильного «Хрущовського» тесту можна дізнатися тільки зі слів його особистої годувальниці – кухарки Анни Дишкант. Слід звернути увагу на той момент, що для відмірювання кількості інгредієнтів у той час навіть на кухні Генерального секретаря ЦК КПРС використовувалися столова ложка і гранований («мухинский») стакан, тому повторити оригінальний рецепт не складе особливої праці.

Послідовність замісу і вистоювання:

  1. У молоці розчинити дріжджі і цукор. На цьому ж етапі для більш здобного варіанти можна додати жовтки і лимонну цедру. Потім всипати борошно і перемішати;
  2. Після борошна трохи додавати м'який маргарин і гарненько вимішувати, спочатку в мисці, потім на столі. При необхідності можна трохи підсипати борошна на стіл, але занадто забивати нею продукт не варто;
  3. Коли добре вымешанной маси можна буде сформувати колобок, його слід перекласти в поліетиленовий пакет, який треба зав'язати, щоб не втік колобок, і відправити в холодильник;
  4. Там готова маса може чекати своєї години перевтілення в пиріжки до 4-7 діб, а може бути використано вже через п'ятнадцять хвилин.

Як робити тісто в хлібопічці для солодкої здоби

У особистому кухарки Хрущова не було сучасної техніки, і всі свої пироги-короваї вона випікала в печі, яка топилася дровами. Але сучасним господиням пощастило більше, вони можуть замісити знамените нестаріюче тісто, навіть не забруднивши рук, а скориставшись допомогою хлібопічки. Правда, доведеться внести деякі корективи в склад інгредієнтів, і замість пресованих дріжджів використовувати сухі.

Продукти слід брати в таких пропорціях:

  • 11 г сухих швидкодіючих дріжджів;
  • 100 г цукру;
  • 200 г маргарину;
  • 250 мл молока (можна прямо з холодильника);
  • 1 яйце;
  • 500 г борошна.

Тривалість замішування в хлібопічці буде залежати від тривалості відповідної програми у певної моделі гаджета і може варіювати від 45 хвилин до півтора годин.

Калорійність здобного варіанти – 450,0 ккал/100 р.

Порядок дій:

  1. У ємність форми хлібопічки вилити молоко, вбити яйце;
  2. Борошно змішати з цукром. Заморожену пачку маргарину, умочуючи в суміш борошна і цукру, натерти на крупній тертці. Отриману масу перекласти в хлібопічку;
  3. Зверху засипати сухі дріжджі і включити опцію «Піца». Вона передбачає невелике прогрівання інгредієнтів. Якщо такої програми немає, можна використати режим «Тісто», але тоді треба маргарин розтопити або розм'якшити;
  4. Після того, як маса буде вымешана, її потрібно витримати 3-4 години в холодильнику в целофановому пакеті.

«Хрущовське» тісто без яєць

«Хрущовське» тісто виходить досить смачним і без яєць. Звичайно, вони обов'язковий інгредієнт для здобних виробів (булочок або пирогів з солодкою начинкою), але для пирогів і пиріжків з м'ясом, картоплею, капустою та іншими несолодкими начинками чудово підійде рецепт тіста без яєць.

Для «Хрущовського» тіста без яєць знадобляться:

  • 250 мл коров'ячого молока;
  • 50 г пресованих дріжджів;
  • 50 г цукру;
  • 3 г солі;
  • 500 г борошна;
  • 200 г маргарину.

Тривалість замішування складе не більше півгодини, а зберігати продукт можна в холодильнику до семи днів.

Харчова цінність – 337,2 ккал/100 р.

Покроковий рецепт приготування:

  1. Завчасно за кілька годин до початку замішування потрібно дістати з холодильника маргарин, нарізати на невеликі кубики і залишити при кімнатній температурі, щоб він гарненько розм'як;
  2. У посудині відповідного розміру розчинити в молоці дріжджі, цукор і сіль. Потім невеликими порціями вмішати муку. Після борошна до решти інгредієнтів відправляється м'який маргарин;
  3. Масу добре вимішати. Якщо продукт планується використовувати відразу після расстойки, то можна перекласти його в миску, накрити рушником і відправити на 4-5 годин в холодильник. А ось для тривалого зберігання підійде поліетиленовий пакет.

Корисні поради

При всіх перерахованих позитивних якостях цього тесту, деяких господинь може збентежити наявність маргарину в тесті. Звичайно, маргарин в часи М.С. Хрущова і зараз це два різні продукти. Тому ті, хто не вживає в їжу цей продукт, у тесті його можуть замінити рослинно-вершковою сумішшю (спредом) або сумішшю з масла та рослинних олій, взявши 60% одного і 40% другого, відповідно.

Правильним рецептом передбачено, що готовий продукт повинен провести деякий час в холодильнику, але якщо немає часу чекати, то можна залишити «Хрущовське» тісто в теплі і тоді буквально через кілька хвилин воно збільшиться, і можна буде приступати до випічки.

Що ще почитати: