Як правильно приготувати «Хрущовське» тісто
Часто господині думають, що дріжджове тісто – це дуже складно і дуже довго, тому їх дуже дивує, як іншим вдається часто балувати гостей і домашніх смачною випічкою. Секрет простий – дріжджове «Хрущовське» тісто. Приготувати його зовсім не складно навіть молодої господині.
Кулінарна довідка
У цього тесту є кілька інших назв – «французьке», «віденський» або «нестаріючі», а «Хрущевским» воно стало завдяки кухарці Микити Хрущова. Чи То казка, чи то бувальщина, але кажуть, що вже дуже подобалися Генеральному секретарю пиріжки з цього тесту. Беручи до уваги те, якими вони виходять, важко не повірити в це.
У цього кулінарного напівфабрикату є безліч переваг, крім чудових смакових якостей кінцевого продукту:
- Тісто можна приготувати про запас і не боятися, що воно перекиснет і пропаде, тому з ним господиня завжди зможе зустріти навіть самих несподіваних гостей з смачною домашньою випічкою;
- Навіть без змазування перед випічкою поверхні сформованих виробів, вони виходять з гарної тонкої і хрусткою скоринкою, а м'якоть при цьому залишається дуже ніжною;
- Маса не вимагає тривалого вимішування і расстоек, не потрібно возитися з опарою і стежити за температурою молока, щоб не перегріти дріжджі.
Соус бербекю — читайте як приготувати ароматний соус до м'яса в домашніх умовах.
Як приготувати пхали з шпинату читайте в нашій статті.
Яловичі реберця в духовці — соковиті, ароматні, блюдо просто пальчики оближеш.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошна - | 3 гранованих склянки |
якісного маргарину - | 200 г (одна пачка) |
теплого молока - | 1 гранований стакан |
дріжджів - | 50 г |
цукру - | 3 столові ложки |
жовтків яєць - | 2 шт. |
цедри лимона - | за бажанням |
Час приготування: 50 хвилин | Калорійність на 100 грам: 355 Ккал |
Рецепт правильного «Хрущовського» тесту можна дізнатися тільки зі слів його особистої годувальниці – кухарки Анни Дишкант. Слід звернути увагу на той момент, що для відмірювання кількості інгредієнтів у той час навіть на кухні Генерального секретаря ЦК КПРС використовувалися столова ложка і гранований («мухинский») стакан, тому повторити оригінальний рецепт не складе особливої праці.
Послідовність замісу і вистоювання:
- У молоці розчинити дріжджі і цукор. На цьому ж етапі для більш здобного варіанти можна додати жовтки і лимонну цедру. Потім всипати борошно і перемішати;
- Після борошна трохи додавати м'який маргарин і гарненько вимішувати, спочатку в мисці, потім на столі. При необхідності можна трохи підсипати борошна на стіл, але занадто забивати нею продукт не варто;
- Коли добре вымешанной маси можна буде сформувати колобок, його слід перекласти в поліетиленовий пакет, який треба зав'язати, щоб не втік колобок, і відправити в холодильник;
- Там готова маса може чекати своєї години перевтілення в пиріжки до 4-7 діб, а може бути використано вже через п'ятнадцять хвилин.
Як робити тісто в хлібопічці для солодкої здоби
У особистому кухарки Хрущова не було сучасної техніки, і всі свої пироги-короваї вона випікала в печі, яка топилася дровами. Але сучасним господиням пощастило більше, вони можуть замісити знамените нестаріюче тісто, навіть не забруднивши рук, а скориставшись допомогою хлібопічки. Правда, доведеться внести деякі корективи в склад інгредієнтів, і замість пресованих дріжджів використовувати сухі.
Продукти слід брати в таких пропорціях:
- 11 г сухих швидкодіючих дріжджів;
- 100 г цукру;
- 200 г маргарину;
- 250 мл молока (можна прямо з холодильника);
- 1 яйце;
- 500 г борошна.
Тривалість замішування в хлібопічці буде залежати від тривалості відповідної програми у певної моделі гаджета і може варіювати від 45 хвилин до півтора годин.
Калорійність здобного варіанти – 450,0 ккал/100 р.
Порядок дій:
- У ємність форми хлібопічки вилити молоко, вбити яйце;
- Борошно змішати з цукром. Заморожену пачку маргарину, умочуючи в суміш борошна і цукру, натерти на крупній тертці. Отриману масу перекласти в хлібопічку;
- Зверху засипати сухі дріжджі і включити опцію «Піца». Вона передбачає невелике прогрівання інгредієнтів. Якщо такої програми немає, можна використати режим «Тісто», але тоді треба маргарин розтопити або розм'якшити;
- Після того, як маса буде вымешана, її потрібно витримати 3-4 години в холодильнику в целофановому пакеті.
«Хрущовське» тісто без яєць
«Хрущовське» тісто виходить досить смачним і без яєць. Звичайно, вони обов'язковий інгредієнт для здобних виробів (булочок або пирогів з солодкою начинкою), але для пирогів і пиріжків з м'ясом, картоплею, капустою та іншими несолодкими начинками чудово підійде рецепт тіста без яєць.
Для «Хрущовського» тіста без яєць знадобляться:
- 250 мл коров'ячого молока;
- 50 г пресованих дріжджів;
- 50 г цукру;
- 3 г солі;
- 500 г борошна;
- 200 г маргарину.
Тривалість замішування складе не більше півгодини, а зберігати продукт можна в холодильнику до семи днів.
Харчова цінність – 337,2 ккал/100 р.
Покроковий рецепт приготування:
- Завчасно за кілька годин до початку замішування потрібно дістати з холодильника маргарин, нарізати на невеликі кубики і залишити при кімнатній температурі, щоб він гарненько розм'як;
- У посудині відповідного розміру розчинити в молоці дріжджі, цукор і сіль. Потім невеликими порціями вмішати муку. Після борошна до решти інгредієнтів відправляється м'який маргарин;
- Масу добре вимішати. Якщо продукт планується використовувати відразу після расстойки, то можна перекласти його в миску, накрити рушником і відправити на 4-5 годин в холодильник. А ось для тривалого зберігання підійде поліетиленовий пакет.
Корисні поради
При всіх перерахованих позитивних якостях цього тесту, деяких господинь може збентежити наявність маргарину в тесті. Звичайно, маргарин в часи М.С. Хрущова і зараз це два різні продукти. Тому ті, хто не вживає в їжу цей продукт, у тесті його можуть замінити рослинно-вершковою сумішшю (спредом) або сумішшю з масла та рослинних олій, взявши 60% одного і 40% другого, відповідно.
Правильним рецептом передбачено, що готовий продукт повинен провести деякий час в холодильнику, але якщо немає часу чекати, то можна залишити «Хрущовське» тісто в теплі і тоді буквально через кілька хвилин воно збільшиться, і можна буде приступати до випічки.