10 июнь 2019 2 993

Приготування ніжного здобного тіста для домашніх булочок

Люди, що піклуються про стрункість своєї фігури, зазвичай уникають мучного і солодкого: мовляв, «три хвилини на мові – стільки ж років на стегнах».

В якійсь мірі вони праві.

Але, якщо дуже хочеться з'їсти смачні тістечка та здобні булочки і при цьому не погладшати, вихід є — потрібно подбати не про аскетичний стриманості від їжі, а про збалансованість і помірності в їжі.

Ух, ти! Смачні булки «бухти»
Інгредієнти Кількість
дріжджів - 20 г
борошна - 0,25 кг
молока - ½ Склянки
жовтків - 3 шт
вершкового масла і цукру - по 50 г
солі - ½ Ч. л.
повидла - 150 г
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 254 Ккал

Звичайно, запорукою успішного приготування м'яких і повітряних булочок є здобне тісто для них.

Булочки з здобного тесту готуються так:

  1. З'єднати дріжджі, розпущене в молоці, цукор, і, дочекавшись бродіння, влити отриману суміш в ємність з борошном.
  2. Цю масу доповнити цедрою з ½ лимона, цукром з жовтками, посолити і сформувати тісто.
  3. Під кінець додати розм'якшене масло і замісити, щоб воно повністю розчинилося в масі.
  4. Ємність накрити і чекати, коли по рецепту тісто для здобних булочок підійде.
  5. Потім, змащуючи руки жиром або маслом, зліпити невеликі булочки з повидлом.
  6. Щільно укласти вироби на деко, накрити чистим рушником і почекати, коли вони підійдуть. Після цього змащені білком здоби помістити в гарячу духовку на півгодини.
  7. Потім покрити цукровою пудрою ще неостиглого випічку — здобні булочки з дріжджового тіста.

Ось і все – можна радувати домочадців апетитними борошняними виробами.

Пропонуємо вам відео-рецепт з покроковим приготуванням:

Азбука приготування тіста

Коли господині бажають порадувати близьких людей смачними булочками, то вони не купують в булочній готове тісто, а ставлять своє.

Напередодні дня печенія, приблизно за 12 годин, вони готують опару.

Хороші господині віддають перевагу тісто, зроблене опарним способом, тому що булки з нього випікаються більш пишними.

Опару обов'язково роблять і тоді, коли в дріжджове здобне тісто для булочок кладеться більше яєць, цукру і жиру.

Готувати її можна з таких продуктів:

  • 30 – 40 г сирих дріжджів, розпущених в малій кількості рідини;
  • 0,8 кг борошна;
  • 2 склянки теплої води;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 2-3 яйця;
  • 1 ч. л. солі;
  • 2-4 ст. л. жиру.

Змішати в посуді воду, дріжджі і борошно, і покрити її серветкою з розміщенням в теплому місці.

Коли вона підніметься, додають ще теплу воду і 200 г борошна, щоб смачне здобне тісто для булочок не вийшло надто щільним, і ставлять знову години на два в теплий куточок.

Підйом маси залежить від її складу, якості і обсягу дріжджів, і температури.

Коли відбудеться вторинний підйом, його солять, додають яєць і масла, домагаючись відставання тесту від посуду.

Це може бути ще добавка цукру або інших складових за задумом господині.

Потім знову поміщають в тепле місце, щоб воно піднялося в третій раз.

Тісто стало еластичним, збільшилося в об'ємі — можна вважати його готовим до вживання.

Корисні рекомендації

  1. Якщо суміш являє собою гладку і відстає від стінок посуду консистенцію, значить, вона вымешана правильно. Якщо вона погано бродить, легко заветривается, можливо, що вона пересолене, і булочки з неї вийдуть неапетитними і блідими. Потрібно виправити цю помилку, — завести нову порцію — без солі, з'єднати з пересоленим масою, і добре вимісити.
  2. Легку суміш слід додавати у важку, тому слід вливати рідину в борошно при їх з'єднанні. Якщо робити навпаки, то тісто буде грудкуватим і різнорідним.
  3. Рецепт здобного тіста на булочки передбачає, що частка жиру на склянку рідини не повинна перевищувати половину цієї міри, інакше випічка вийде низька і з щільним м'якушем.
  4. Добавка молока надає тісту еластичність, м'якість і пишність. Але все-таки точно визначайте його дозування: воно повинно бути в тесті в обсязі, меншому, ніж вода, в іншому випадку, булочки пропечуться погано.
  5. Випікаючи борошняні вироби: тістечка, пироги, щоб уникнути пригорання, насипте під форми трохи солі.
  6. Просійте борошно перед замешиванием: з неї, збагаченої киснем і добре розпушеним, булки і пироги вийдуть пишніше.
  7. Кладіть цукор в солодке здобне тісто для булочок строго за рецептом: якщо виявиться мало, не чекайте пирога з рум'яною скоринкою. Надлишок цукру теж не піде на користь випічці: він може сповільнити процес бродіння і вироби погано пропечуться всередині.
  8. Тісто очікується повітряним і м'яким, якщо в нього перед випічкою покласти остиглі і подрібнені картоплини (дві-три в розрахунку на один кілограм борошна).
  9. Залізні листи, призначені для випічки здоби, краще не змазувати жиром, а злегка змочити водою.
  10. Обережно відкривайте дверцята духовки, не кліпаючи нею, інакше випічка може осісти.

Влітку є можливість для приготування свіжих овочів. Чому б нею не скористатися? Рулетики з баклажанів з помідорами — найкраща закуска для гостей.

Були на рибалці і зловили щуку? А може і не було, але просто купили її і тепер думаєте, що приготувати. Редакція нашого сайту пропонує вам відмінний рецепт щукових котлет. Спробуйте!

Приготуйте на вечерю курячу печінку зі сметаною за рецептом, вказаною тут. Смачне блюдо, так і корисне, завдяки мікроелементам, що знаходяться в цьому курячому субпродукте.

Бути господарської і привабливою – це не покликання кожної жінки?

Якщо вона «крутиться» на кухні з настроєм, то й чоловік – з радістю поспішає додому з роботи додому.

А там все блищить чистотою, в кухні його чекає смачна вечеря і пахне ароматною випічкою, діти веселі і здорові.

Тому що дружина у нього – справжня господиня, яка встигає все: і бути привабливою, і піч рум'яні булочки.

Ой, зачекайте, не йдіть!

Ви ще не дивилися наше наступне відео, в якому буде розглянуто не тільки рецепт, але і різні види начинки для ваших неперевершених домашніх булочок і пиріжків:

Що ще почитати: