21 апрель 2019 11 281

Як зробити смачну начинку з капусти для пиріжків

Тісто і начинка для пиріжків можуть бути найрізноманітнішими. Капустяна середина всередині здобного, дріжджового, прісного, листкового, смаженого або запеченого борошняного вироби чудово гармоніює з іншими овочами, вареними яйцями, рисовою крупою, обсмаженими грибами, соковитим м'ясним фаршем.

Навіть без досвіду приготування початківці кулінари зможуть створити прекрасні ситні, смачні і ароматні пиріжки.

Дуже смачна начинка: простий рецепт
Інгредієнти Кількість
білокачанна капуста - 500 г
цибулю - 100 г
морквина - 100 г
куркума - 0,5 ч. л.
сіль - 0,5 ч. л. (5 г)
суміш перців - 3 г (щіпка)
пісне масло - 50 г
вода - 100 мл
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 58 Ккал
Домашня випічка завжди відрізнялася від магазинних хлібобулочних виробів – адже вона може бути більш низькокалорійної, свіжою і ароматною. Самими соковитими, безсумнівно, є пиріжки з капустою. Вибравши самостійно вигляд замісу тіста, приготувати дуже смачну начинку досить просто.

Овочі для початку потрібно очистити, порізати перед термічним процесом. Цибулю можна дрібно покришити кубиками, а моркву промити, дрібно подрібнити на тертці. Капуста повинна бути свіжою, її слід шаткувати тоненько і дрібно, можна скористатися комбайном.

На половині від зазначеної кількості олії обсмажити цибулю.

Коли він стане прозорим до нього всипати морквину. Обжарка цих овочів займає не більше п'яти хвилин.

Капусту в цей час можна трохи пом'яти руками, щоб начинка вийшла більш м'якою і соковитою.

Коли овочі на сковороді змінять свій колір на рум'яний, золотистий, до них всипати капусту, перець, сіль і ввести інше масло. Через три хвилини можна влити воду. Періодично помішуючи, маса повинна гаситися двадцять хвилин. Потім всипається куркума, начинка для пиріжків ще раз перемішується і залишається на плиті протягом пари хвилин.

Перед приготуванням пиріжків смачна капустяна начинка повинна охолонути. До неї підійде будь-який вид тесту, але слід звернути увагу на те, що всі овочі повинні бути більш дрібно нарізаними для зручності при згортанні випічки.

Начинка зі свіжої капусти з рисом

Однією з найбільш смачних, насичених начинок для пиріжків є капуста у відмінному поєднанні з рисовою крупою. Таке частування може стати ситним перекусом, який швидко вгамує голод. Головним принципом приготування смачної середини для пиріжка буде швидкість термічних процесів, доведення її складових до напівготовності, щоб капуста не втратила соковитість, а рис розбухнув, але був трохи сируватим.

Для створення начинки знадобиться:

  • свіжа капуста – 0,5 кг;
  • рис круглозерний – ½ склянки;
  • мелений перець – 3 р;
  • олія соняшникова 20 мл;
  • сіль – 5 г (1/2 ч. л.);
  • лук, морква – 100 г;
  • вода – 0,2 л.

Капустяно-рисова начинка буде готова вже через 30 хвилин, а для організму харчова цінність її складе всього 73 ккал в ста грамах.

В першу чергу крупа промивається, вода доводиться до кипіння. У гарячу рідину відправляється рис вариться протягом десяти хвилин до напівготовності. Всі овочі чистяться, миються і нарізаються – цибулю дрібними квадратиками, морквина також або натирається на дрібній тертці. Капуста тонко шинкуется і змішується з іншими овочами.

Далі на сковороді розігрівається масло, слідом туди відправляються овочі і швидко обсмажують всі разом. Рис можна промити, а капусту остудити. Після складові начинки для пиріжків солятся і змішуються.

Такий спосіб приготування смачної серцевини дуже підходить для випічки пиріжків в духовій шафі – і рис дійде, і капуста буде дуже соковита.

Начинка з яйцем і капустою

Чудовий, корисний овоч – капуста, чудово поєднується з багатьма іншими продуктами. З неї можна готувати начинку для пиріжків смажених на сковороді, й випікаються в духовці. Яйця, зварені «круто», стануть відмінним доповненням до капусти, а пиріжки з такою серцевиною можна їсти гарячими або холодними, просто запиваючи чаєм. Для створення яєчно-капустяної начинки будуть необхідні:

  • молода капуста – 0,75 кг;
  • вода – 150 мл;
  • курячі яйця — 4 шт.;
  • рослинна олія – 30 г;
  • цибуля – 150 г;
  • сіль, суміш перців – по ½ ч. л.

Загалом навіть не поспішаючи підготовка начинки для пиріжків займає тридцять п'ять хвилин. Її енергетична цінність становить в середньому 65 кілокалорій на сто грам.

З головного інгредієнта начинки – капусти, потрібно зняти верхній шар листя і тонко нашаткувати її соломкою. Цибуля позбавити від лушпиння, порізати півкільцями, змішати з капустою. Овочеву масу присолити, трохи пом'яти. Яйця відправити варитися «круто».

На сковорідці розігріти олію, швидко обсмажувати капусту протягом декількох хвилин. Після цього всипати перець, влити воду. Гасити двадцять хвилин, помішуючи. Яйця дрібно покришити, змішати з охолодженою попередньо капустяної масою.

Начинка підходить для будь-якого виду пиріжків, пирогів, здатна прекрасно втамувати голод на пікніку.

Як зробити капустяну начинку з грибами

Незалежно від сезону можна знайти на прилавках магазину, ринку, супермаркету свіжу капусту. Це дуже корисний, не дорогий овоч, з яким можна приготувати чудову начинку з грибами для пиріжків. При цьому краще використовувати улюблений сорт свіжих або сушених грибів, а також підібрати зручний спосіб замісу тіста. Для створення ароматною серединки для пиріжків в духовці знадобляться:

  • свіжі гриби – 0,3 кг;
  • капуста – 0,5 кг;
  • часник – 15 г (3 зубці);
  • масло пісне – 2 ст. л.;
  • цибуля – 1 шт. (75-100 г);
  • мелений перець, сіль – за 5 р.

Готування начинки можна легко здійснити за сорок п'ять хвилин. Кілокалорій в 100 грамах капустяно-грибний середини буде міститися 56 одиниць.

Свіжі на відміну від сушених грибів не потрібно відварювати, тому вони чистяться, промиваються, більші з них нарізаються кубиками, а дрібні залишаються цілими. Цибуля чиститься, дрібно ріжеться квадратиками. Часник також очищається від лушпиння, подрібнюється. Капуста шинкуется не крупною соломкою або дрібно нарізається з допомогою кухонного комбайна.

На розігрітій олії спочатку підрум'янюється цибуля з часником, а потім висипається в окрему ємність. Слідом можна обсмажити на сковорідці гриби до повної готовності, всипати до них капусту, додавши сіль, перець. Помішуючи дерев'яною лопаткою, трохи потомити начинку протягом п'яти хвилин і всипати цибульно-часникову масу.

Хоча гриби повністю готові, все ж потрібно потримати овочеву масу на плиті поки капуста стане прозорою, м'якою, бо як начинка буде далі випікатися всередині тіста в духовій шафі.

Начинка для пиріжків з квашеної капусти

Ні одна з можливих начинок для пиріжків не буде такою соковитою, корисної, що містить величезну кількість вітаміну С, як смачна, ароматна квашена капуста. Вона надає страві чудову легку «кислинку», поєднується з хрустким листковим і пишним здобним тестом. Таку смачну серединку з капустою можна використовувати і для пирогів, вареників. Для створення начинки для пиріжків потрібно:

  • кисла квашена капуста – 0,4 кг;
  • морква, цибуля – 100 г;
  • масло пісне – 30-40 г;
  • цукор – ½ ч. л.;
  • перець мелений – 5 р.

Щоб підготувати начинку для пиріжків, потрібно тридцять хвилин, калорійність ж її 100 грам дорівнює 69 кілокалоріям.

Підготовку нутрощі пиріжка потрібно почати з чищення овочів. З морквини зішкребти або обрізати шкірку, натерти її грубо, скориставшись теркою. Цибуля позбавивши від лушпиння, подрібнити.

Начинку краще готувати в невеликому казані, щоб капуста зберегла соковитість і трохи потушилась. Розігрів в ньому масло, всипати цибулю, через кілька хвилин моркву. Злегка помішуючи овочі, дочекатися появи у них золотого кольору і додати капусту, цукор, перець. Гасити потрібно, накривши кришкою, регулярно помішуючи, протягом двадцяти хвилин.

Начинка буде готова після закінчення зазначеного часу, але перед приготуванням пиріжків її потрібно обов'язково остудити.

Салат «Кавунова часточка» — яскравий, оригінальний, неординарний вони стане справжньою окрасою столу.

Фото рецепт дивовижно смачною шарлотки з вишнями. Спробуйте наш варіант випічки.

Рецепт сирної запіканки без борошна та яєць — прекрасне дієтичне блюдо на кожен день.

Начинка асорті з м'яса і овочів

Ароматні домашні пиріжки готують у кожній родині. Господині ж всякий раз намагаються вдосконалити свої кулінарні здібності, радуючи близьких людей смачною випічкою. Важливим, часто задаються питанням перед приготуванням такої страви є вибір начинки – щоб і корисно було, і рідні залишилися ситими.

Чоловіки віддають перевагу м'ясні продукти, а дітям корисно їсти овочі, тому для пиріжка чудовою серединою буде гармонійне поєднання капусти і м'яса. Для створення чудовою, ситної начинки будуть потрібні:

  • фарш свино-яловичий – 0,3 кг;
  • капуста – 0,7 кг;
  • морква -100 г;
  • зелений, ріпчаста цибуля – 50 г;
  • соняшникова олія – 30 г;
  • сіль, приправа для м'яса – по ½ ч. л.

Зробити прекрасну овочево-м'ясну начинку вийде через п'ятдесят хвилин. Кілокалорій в підготовленому для пиріжків тесті буде міститися 106 од. на 100 р.

У м'ясний фарш спочатку потрібно всипати сіль, приправу. Добре перемішавши, відбити його, розім'яти. На більшій частині олії обсмажити фарш до готовності – це займе двадцять хвилин.

Овочі почистити, дрібно нарізати – два види цибулі квадратиками, моркву тонкими брусочками, шаткувати капусту тонкою, короткою соломкою. Масло розігріти на окремій сковороді і, всипати овочі, повільно гасити п'ятнадцять хвилин, помішуючи.

Коли овочева маса набуде золотий рівномірний колір, до неї засипається обсмажений фарш. Начинка знову добре перемішується, накривається і відправляється в тепле місце для поступового просочування усіма соками і охолодження. Її можна використовувати для дріжджових, листкових, смажених і печених пиріжків.

Корисні поради

У будь-якій країні більшу перевагу віддають домашній випічці, будь-то пироги, запіканки, коржі, ватрушки, короваї. Неповторний аромат і величезну користь начинка для борошняних виробів бере з продуктів, що входять до її складу. Для того, щоб пиріжки з капустою стали маленьким кулінарним шедевром в списку найулюбленіших страв, можна скористатися декількома корисними порадами:

  1. Про свіжості капусти скаже колір її верхніх листків – злегка зеленуватий;
  2. Кислу, квашену капусту перед приготуванням потрібно добре віджати, позбавивши непотрібної рідини;
  3. При термічному процесі (гасінні додавати не просто воду, а ще й трохи томатної пасти;
  4. Морква, цибуля неодмінно повинні бути присутніми в начинці з капустою.

Яким би способом не було замішане тісто, начинка з капустою повинна бути соковитою, тому процес гасіння не варто затягувати, а нашатковану овоч трохи прим'яти перед цим. Пиріжки завжди можна взяти на пікнік, додати до сніданку і чаю, влаштувати ситний обідній перекус.

Що ще почитати: