Як зробити заварне тісто для пиріжків
Про заварне тісто для приготування солодких еклерів чули всі, а чи знали ви, що існує ще один вид, який готується за схожою технологією, але тільки скорочує час перебування на кухні, так як не вимагає расстойки? Якщо ні, тоді беріть ручку і записуйте найпростіші варіанти приготування дріжджового тіста по технології заварювання.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
дріжджі - | 10 г |
масло (тепле) - | 50 мл |
сіль - | велика щіпка |
вода тепла - | 1 склянка |
окріп - | 1 склянка |
дрібнокристалічний цукор - | 1 ст. л. |
борошно - | 1 кг |
Час приготування: 15 хвилин | Калорійність на 100 грам: 245 Ккал |
Один з легких і чудових рецептів приготування. Перевагою вважається те, що залишки невикористаного борошняного напівфабрикату можна прибрати на зберігання в морозильну камеру і при цьому продукт не втратить смакові якості.
Що стосується готового виду, то воно настільки тонке, що при вживанні відчувається тільки начинка.
Покрокова технологія:
- Дріжджі, олія рослинна, дрібну сіль і цукор перемішати в теплій воді;
- Всипати борошно і знову перемішати;
- Залити окропом і вимісити тісто без додавання додаткової кількості борошна;
- Готовий борошняний напівфабрикат не потрібно прибирати на расстойку, тому відщипуючи по маленькому шматочку сформовать пиріжки.
Пісне тісто без яєць і молока
Від початку приготування до останнього етапу випікання піде не більше години. Здавалося б, інгредієнти ті ж, але трохи змінена технологія скорочує тривалість замісу і не вимагає расстойки.
Рецептурні компоненти:
- дріжджі – 50 р.;
- дрібка солі «Екстра»;
- стакан води (теплою);
- олія – 50 мл;
- цукор дрібно кристалічний – 1 ст. л.;
- борошно – 4 склянки об'ємом 250 г;
- окріп – 1 стакан.
Час приготування тіста: 15 хвилин.
Калорійність на 100 г: 204 ккал.
Покрокова технологія:
- Розвести дріжджі теплою водою. Влити олію і насипати сіль з цукром. Перемішати;
- Окремо просіяти борошно;
- Дріжджову суміш влити в підготовлену борошно і швидко перемішати. Звичайно, повністю вона не вбереться, але це не проблема;
- Слідом влити окріп і почати заміс. Спочатку треба заважати тісто ложкою, щоб не обпалити руку. При необхідності в процесі можна підсипати додаткову кількість борошна.
Заварне дріжджове тісто для пиріжків в духовці
Бувають листкові, здобні, солодкі, фруктові пиріжки, але найбільш смачними вважаються вироби, приготовлені в духовці. А випічка по цьому рецепту буде не тільки смачною і повітряної, але і збереже свою свіжість навіть через добу.
Рецептурні компоненти:
- борошно – 950 г;
- окріп – 1 стакан;
- пакетики «Саф-момент»;
- тепла вода – 1 склянка;
- масло (злегка підігріти) – 100 мл;
- цукор – 50 р.
Час приготування тіста: 25 хвилин.
Калорійність на 100 г: 249 ккал.
Покрокова технологія:
- Змішати в глибокій посуді всі зазначені в рецепті сухі компоненти;
- Влити воду. Компоненти перемішати;
- Далі тонкою цівкою вливати окріп і заважати за допомогою ложки;
- Замісити тісто;
- Влити олію і продовжити процес замісу до отримання еластичного тіста;
- Не прибираючи на расстойку розділити на кульки і розкотити в коржики;
- Покласти начинку, сформувати пиріжки і випікати до легкого зарум'янювання.
«Бабусин секрет» безопарного тесту на пиріжки
Чули вислів: «Пальчики оближеш»? Саме так будуть відгукуватися про ваших пиріжках, приготованих за перевіреним рецептом «бабусин секрет».
Рецептурні компоненти:
- борошно – 4 склянки + 100 г (додатково);
- дрібка солі «Екстра»;
- тепла вода – 1 склянка;
- жовтки – 3 шт.;
- склянку окропу;
- олія – 50 мл;
- цукор – 1 ст. л.;
- пакетик дріжджів.
Час приготування тіста: 15 хвилин на підготовку + 30 хвилин для вистоювання.
Калорійність на 100 г: 109 ккал.
Покрокова технологія:
- Масло, цукор, додаткову борошно і сіль перемішати і влити окріп;
- Дочекавшись повного остигання маси влити інший стакан води;
- Далі ввести жовтки, дріжджі і підсипаючи борошно почати заміс. Заздалегідь приготувати ще один додатковий склянку борошна (можливо, стане у нагоді в процесі);
- Дати тісту піднятися і почати приготування пиріжків.
Рецепт пиріжків з начинкою з заварного тіста
Рецептурні компоненти:
- готове тісто – 600 г;
- бринза – 200 г;
- тверді помідори – 5 шт.
Час приготування тіста: 45 хвилин.
Калорійність на 100 г: 202 ккал.
Покрокова технологія:
- Помідори нарізати кружками;
- Готове заварне тісто розділити навпіл. Першу частину розкачати тонко;
- Розкласти помідори (відстань між ними не менше 3-х см). Посолити;
- Зверху покласти шматки бринзи;
- Розкачати другу половину борошняного напівфабрикату і накрити його зверху;
- Підібрати необхідні за розміром склянки або форму. Вирізати гуртки. Начинка повинна бути рівно по центру;
- Смажити пиріжки у фритюрі або в сковороді з великим вмістом масла.
В якості бонусу пропонуємо розглянути ще кілька видів начинок для приготування пиріжків з заварного тіста.
Як приготувати тушковану картоплю з реберцями читайте в нашій статті.
На десерт рекомендуємо спекти ніжне печиво з листкового тіста.
Тріска в клярі — рецепт який стане вашим улюбленим рибним блюдом, пробуйте!
Бананова начинка
Рецептурні компоненти:
- банани – 3 шт.;
- пудра – 50 г;
- масло – 70 г;
- лимон.
Час приготування начинки: 8 хвилин.
Калорійність на 100 г: 230 ккал.
Покрокова технологія:
- Масло розм'якшити і збити з цукром;
- Фрукти розім'яти виделкою і влити до них сік лимона. Перемішати;
- З'єднати бананове пюре з масляно-цукровою масою. Збити до однорідної консистенції.
Рибна начинка
Рецептурні компоненти:
- філе риби – 400 г;
- олія для смаження;
- цибулини – 2 шт.;
- солити за смаком;
- склянка жирних вершків;
- яйця – 2 шт.
Час приготування начинки: 40 хвилин.
Калорійність на 100 г: 95 ккал.
Покрокова технологія:
- Подрібнити цибулини, дрібно нарізати філе;
- Спочатку до золотавості обсмажити цибулю, додати рибу і смажити ще 10 хвилин;
- Влити вершки і перемішати з допомогою дерев'яної лопатки до однорідності;
- Яйця відварити і порізати кубиками і додати до риби. Перемішати, за смаком посолити.
Начинка з печінки
Рецептурні компоненти:
- печінка – 700 г;
- олія для смаження;
- морква – 2 шт.;
- жирна сметана – ½ склянки;
- сіль з перцем;
- цибулина.
Час приготування начинки: 40 хвилин.
Калорійність на 100 г: 140 ккал.
Покрокова технологія:
- Промиту печінку очистити від плівкової частини і нарізати на дрібні шматки.
- Обсмажити, додати сметану і готувати інгредієнт ще 5 хвилин;
- Цибулю з морквою подрібнити кубиками і смажити до прозорості цибулі;
- Пасеровку перемішати з печінкою;
- Масу збити в блендері або подрібнити в м'ясорубці.
Начинку можна використовувати як для печених, так і для смажених пиріжків з заварного тіста.