Як приготувати тонкі ажурні млинці на молоці
Млинці доречні завжди: і на свято Масляної, і взимку, і влітку. Варто один раз навчитися готувати млинцеве тісто без грудочок, і у вас в руках опиниться нескінченну кількість рецептів: сьогодні нехай це будуть прісні млинці, завтра можуть бути дріжджові, післязавтра – без яєць. Все, що побажаєте.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
пастеризованого 2,5% молока - | 220 мл |
борошна пшеничного вищого сорту - | 220 г |
курячих яєць першої категорії - | 2 шт. |
дрібного цукрового піску - | 30 г |
розпушувача - | 10 г |
квіткового меду - | за смаком |
солі - | щіпка |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 188 Ккал |
Повітряні, ніжні, тонкі – все про ажурних млинцях. Кращий наповнювач для них – мед, він просочує ажурні коржі, наче соти, і смак страви виходить незвичайний.
Як приготувати ажурні млинці:
- В широку миску розбити два яйця, злегка збити віночком. Влити підігріте до кімнатної температури молоко, додати цукор, сіль, розпушувач, збити міксером.
- Всипати борошно (не всі відразу, частинами), перемішати. Консистенція млинцевого тесту повинна нагадувати рідкий кефір. Влити трохи рафінованої олії. Залишити тісто на столі, достатньо 15 хв.
- Готувати на прогрітій сковороді, змащуючи її топленим або рослинним маслом. Підсмажити одну сторону млинчика, перевернути його тонкої лопаткою і випікати до готовності.
- Готовий продукт полити медом.
Порада: приготовлені млинці складати на тарілку стопкою, так вони довго залишаться теплими і м'якими.
Випічка на кислому молоці
Для тіста замість свіжого молока можна взяти кислий продукт. Млинці теж вийдуть смачними і ажурними.
Вам будуть потрібні:
- 3 курячих яйця;
- 1 л молока (кислого);
- 480 г хлібопекарського борошна;
- 1 стакан води;
- 60 г цукрового піску;
- 8 г соди;
- за смаком додати сіль.
Час: 60 хв.
Цінність порції: 179 ккал.
Готуємо:
- Змішати в глибокій посуді яйця курячі, цукор, молоко, збити міксером. При активному збивання влити тонкою цівкою 200 мл окропу.
- Змішати просіяне борошно з содою, сіллю. В молочно-яєчну суміш всипати борошно, добре вимісити тісто, потім додати в нього рафінована олія.
- Млинці випікати швидко, на розігрітій сковорідці. Розжарити її на середньому вогні, додавши кілька крапель рослинної олії. Випікати з 2-х сторін. За бажанням готову страву приправляти вершковим маслом.
Тонкі ажурні млинці з дріжджами
З дріжджового тіста робиться російське блюдо коронне – тонкі ажурні млинці.
Потрібні:
- 2 яйця;
- 600 мл молока + для опари ¼ склянки;
- 1 пакет (вагою 11 грамів) сухих дріжджів;
- 0,5 кг борошна;
- 20 г цукру;
- 8 г цукру або меду для опари;
- за смаком додати сіль;
- 50 мл олії рафінованої.
На приготування потрібно: 1 год.
Порція 100 г містить: 185 ккал.
Готуємо:
- У каструлі замісити опару: у теплому молоці розмішати цукор або мед, одну дрібку солі і пакетик дріжджів, дати опарі піднятися, достатньо 10 хв.
- Налити у високу каструлю три склянки теплого молока, яйця, сіль, піднялися дріжджі, все акуратно перемішати.
- Просіяти борошно в широку миску і влити дріжджову суміш, розмішати. Додати рафінована олія. Якщо тісто по консистенції густу, розбавити молоком або теплою водою.
- Затягнути плівкою посуд з тестом, залишити в теплому місці, щоб воно підійшло. Підходить гарне млинцеве тісто три рази. Два рази підійшло – перемішати, а на третій раз можна приступати до випічки. Консистенція «правильного» тесту повинна нагадувати рідку сметану.
- Випікати на розігрітій сковороді без масла. Тонким шаром змастити тільки перед смаженням першого млинця. Виливати тісто на сковорідку, розподіляючи рівномірним тонким шаром.
Порада: дріжджовий продукт краще випікати на сковороді з товстим дном і зручною ручкою.
Дізнайтеся, як готується начинка для млинців з яблук.
Спробуйте приготувати млинці на сметані, тут ви знайдете рецепт.
Тонкі млинці можна також приготувати на мінеральній воді, використовуйте цей рецепт.
Рецепт приготування з содою
Традиційні продукти для ажурних млинців: молоко, борошно, яйця і добавки на зразок харчової соди або розпушувача.
Вам будуть потрібні:
- 5 яєць категорії «Добірні»;
- 300 г борошна для хліба;
- 35-40 г дрібного цукру;
- 2 щіпки солі;
- 2 щіпки соди;
- 1 літр молока;
- 90 мл олії без запаху.
Час на готування: 1 год.
Калорійність на порцію: 183 ккал.
Як готувати:
- У глибоку миску розбити яйця, додати цукор, 2 щіпки солі, все збити віночком. П'ять грамів соди погасити крутим окропом, додати в яєчну суміш, перемішати.
- Борошно просіяти через сито і маленькими порціями всипати у яєчну суміш, активно перемішуючи, щоб не утворювалися грудочки.
- Молоко прогріти до теплого стану. Потім тонким струменем влити його у суміш при безперервному розмішуванні міксером. У готове тісто додати рафіновану олію, перемішати віночком.
- Добре розігріти сковорідку, перед цим змастити її рафінованою олією. Наливати трохи тіста і швиденько розподіляти його по дну сковороди.
- Смажити млинці з 2-х сторін до золотистого відтінку.
- Готові ажурні млинці подають зі сметаною, а в особливих випадках з червоною ікрою.
Порада: якщо при перевертанні продукт рветься, треба додати в тісто борошна.
Ажурні млинці на молоці без яєць
Ці млинці можна робити всім, у кого алергія на курячі яйця. До млинців добре подати густе варення або нежирну сметану.
Потрібні:
- 180-200 г борошна хлібопекарського;
- 200 мл пастеризованого 3,2% молока;
- за смаком покласти сіль;
- 1 жменька дрібного цукру;
- 15 мл вичавленого соку з лимона;
- 5 грам харчової соди;
- 20 мл рафінованої олії (соняшникової).
Час приготування: 60 хв
Одна порція містить: 187 ккал.
Як приготувати в домашніх умовах:
- У підігріте молоко покласти сіль, жменьку цукру, борошно і замісити млинцеве тісто так, щоб у масі не утворилися грудочки. Влити рафінована олія, накрити ємність з тістом тканинною серветкою, залишити на столі, досить 40 хв.
- Перед смаженням влити в тісто трохи лимонного соку, соди, погашеної в окропі, перемішати і приступати до випічки.
- Розігріти сковорідку, випікати млинці з обох боків до золотистого відтінку.
- До млинців подати сметану або варення.
Хитрощі від професіоналів
На чому пекти млинці в домашніх умовах, які знадобляться лопатки, масло і як зробити візерунок на ажурних млинцях – про це в наших порадах:
- Млинцеве тісто можна зробити з будь рецептурі, головне, щоб консистенція була рідкою, що нагадує вершки. «Правильне» тісто легко розтікається по дну сковороди.
- Щоб млинці легко переверталися і не прилипали до сковорідці, треба в готове тісто налити пару ложок рослинного масла без запаху.
- Сковорідка повинна бути розігрітій і добре прожареною, на її дно капнути трохи олії перед випічкою тільки першого млинця.
- Після зняття млинчика треба протирати дно сковороди паперовою серветкою, щоб не залишилося нічого, що може горіти.
- Для перевертання млинців знадобляться лопатки. Щоб вони не чіплялися за виріб і не псували його, їх треба нагрівати.
Як зробити візерунок
Для випікання ажурних млинців з візерунком краще взяти дві сковорідки і поставити їх на сусідні конфорки. Ще знадобиться ємність для тіста. Радимо використовувати пляшечку з-під кетчупу з дозатором або взяти кулінарний шприц. Перший варіант зручний, та й коштує недорого.
Для перевертання продукту знадобиться дві лопатки, так зручно притримувати, тому що при нанесенні візерунка доводиться перекладати продукт з однієї сковороди на іншу.
Залийте тісто в пляшку з дозатором і намалюйте на розпеченій сковороді візерунок, це можуть бути зірочки або завитки. Головне, нанести візерунок швидко, щоб він випікався рівномірно.
Поки гарний візерунок пропікається, на другій сковорідці почати пекти млинці. Смажити з одного боку, коли млинець підсохне, змастити його олією і перевернути на другий бік таким чином, щоб ця непропеченная сторона виявилася на візерунку.
Почекати, поки млинець допечется, приблизно 60 секунд, за цей час візерунок прилипне до блинчику. Згорнути блін трубочкою або рулетом, щоб візерунок був зверху.
На видно розповідається про всі нюанси випікання тонких млинців на молоці: