Варіанти приготування шашлику з осетра
До елітних сортів риби слід ставитися з повагою. Будь-яку страву з лосося, стерляді, осетрини буде вишуканим, якщо правильно переробити і презентувати його. В цьому випадку навіть шашлик з осетра перетворюється в надзвичайно смачне блюдо високої кухні.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
лимона - | 1 шт. |
лука - | 4 шт. |
солі - | за смаком |
меленого білого перцю - | 1 ч. л. |
оливкової або соняшникової) олії - | 50 мл |
свіжої зелені - | за смаком |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 грам: 132 Ккал |
Родзинка рецепта в його простоті. В маринад йде мінімум продуктів і спецій. З одного боку, це спрощує процес приготування, з іншого – дозволяє максимально повно розкрити смак самої риби.
Як приготувати:
- Осетра моєму. Відрізаємо голову і плавники, видаляємо нутрощі.
- Обдаємо окропом, знімаємо шкіру. Видаляємо хребет і великі кістки. Ще раз моєму проточною водою.
- Ріжемо осетрину на порційні шматки (5х7 см, близько 40 г). Складаємо в ємність для маринування.
- Цибулю чистимо, миємо. Ріжемо товстими кружальцями. Висипаємо до риби.
- Лимон миємо, розрізаємо навпіл. З однієї половини вичавлюємо сік і поливаємо шматки осетра з цибулею. Другу залишаємо для збризкування смаженого на мангалі шашлику і презентації готового страви.
- Приправляємо маринад білим перцем, рубаною зеленню. Солимо за смаком.
- Перемішуємо акуратно знизу вгору. Залишаємо шашлик маринуватися в прохолодному місці до 2 годин.
- Нанизуємо на шампури шматки осетрини (можна чергувати з цибулею). Злегка скроплюємо лимонним соком. Смажимо 10 хвилин над розжареним вугіллям.
Шашлик з осетра в духовці: 2 простих рецепта
У першому варіанті, крім філе осетра, використовують практично ті ж продукти, що і в класичному рецепті. Маринад готують дещо іншим способом.
На 1 кг філе осетра беремо:
- 1 лимон;
- 4 цибулини;
- велику сіль;
- 1 ч. л. меленого білого перцю;
- 50 мл соняшникової олії.
Олійна складова маринаду потрібна для кращої просочення щільного м'яса осетра спеціями. Хоча критичним відсутність цього інгредієнта не буде, особливо якщо потрібно знизити калорійність страви.
Загальний час приготування шашлику з осетрини в духовці – 60 хвилин.
Калорійність (з олією) – 132 ккал/100 р.
Рецепт:
- Підготовлені вищеописаним способом шматочки філе осетра складаємо в миску.
- Нарізану тонкими півкільцями цибулю змішуємо з скибочками 1/2 лимона, лимонним соком, перцем, сіллю, маслом.
- Заливаємо цією сумішшю рибу. Делікатно перемішуємо, придавлюємо гнітом. Відправляємо осетринку в холодильник на 40 хвилин.
- Духовку розігріваємо до 200 градусів.
- Шматочки осетрини нанизуємо на дерев'яні шпажки. Викладаємо на решітку.
- Готуємо шашлички 10 хвилин. За цей час можна пару раз перевернути їх, щоб рибка підрум'янилася рівномірно з кожної сторони.
Другий варіант – з овочами. На 1 кг осетрини беремо:
- 4 свіжих невеликих помідора;
- 2 червоних солодких перцю;
- 1 лимон;
- 50 мл оливкової олії;
- сіль, суміш спецій (на вибір, які більше підходять до риби);
- зелень.
Загальний час приготування 2,5–3 години. Калорійність – 120 ккал/100 р.
Рецепт:
- Готові до маринування шматочки осетрини поливаємо оливковою олією, лимонним соком. Приправляємо обраними спеціями. Солимо, перемішуємо і залишаємо в холодильнику під гнітом на 2 години.
- Свіжі томати і перець миємо. У перців видаляємо середину, нарізаємо великими (трохи менше, ніж розмір шматочків риби) часточками. Помідори ріжемо товстими кільцями. Складаємо в різні ємності і трохи солимо овочі.
- Промариновавшуюся гарненько осетрину нанизуємо на дерев'яні шпажки, чергуючи з шматочками перцю і томатів.
- Нагріваємо на плиті чавунну сковороду. Наливаємо трохи олії.
- Шашлички злегка обсмажуємо з усіх боків на сковороді. Рибка повинна зовсім трохи підрум'янитися, а овочі підсмажитися по краях.
- Запашні шашлички викладаємо на деко. Відправляємо в гарячу (200 градусів) духовку на 10 хвилин.
За час запікання шашлички потрібно кілька разів перевернути і полити маринадом.
2 варіанти приготування страви в гранатовому маринаді
Завдяки суміші гранатового соку і пряних спецій шашлик виходить неймовірно ніжним, ароматним, з приємною тонкою кислинкою у смаку.
Для першого варіанту на 1 кг осетра беремо:
- 330 мл гранатового соку;
- 50 мл оливкової олії;
- 3-4 г хмелі-сунелі;
- щіпку меленого коріандру;
- сіль.
Загальний час готування – 4,5 год. Калорійність – 174 ккал/100 р.
Рецепт:
- Шматочки філе осетра складаємо в миску, солимо, приправляємо спеціями. Додаємо оливкову олію і заливаємо соком граната.
- Обережно знизу вгору перемішуємо. Придавлюємо шашлик в маринаді гнітом (тарілкою). Ставимо в холодильник на 4 години. За цей час кілька разів перемішуємо осетрину.
- Коли відведений час закінчиться, шматочки осетра нанизуємо на шампури (або викладаємо на решітку для мангалу) і смажимо над розжареним вугіллям 10 хвилин, періодично перевертаючи.
Навіть найвимогливішим гурманам сподобається вуха з осетра по-царськи.
Дуже зручно готувати шашлик в аерогрилі, тут ви знайдете рецепт.
Використовуйте рецепти шашлику по-грузинськи, описані по посиланню, якщо хочете порадувати друзів смачним частуванням.
Для другого варіанту беремо (на 1 кг риби):
- 150 мл гранатового соку;
- 200 мл сухого білого вина;
- 2 ст. л. лимонного фрешу;
- 50 мл оливкової олії;
- 5 цибулин середньої величини;
- спеції (білий перець, лавровий лист), сіль;
- кілька стебел петрушки.
Загальний час приготування – 2,5 години. Калорійність – 145 ккал/100 р.
Рецепт:
- Підготовлене до маринування філе осетрини солимо, приправляємо спеціями.
- Цибулю чистимо, нарізаємо кільцями. Петрушку дрібно рубаємо.
- Гранатовий сік змішуємо з вином, лимонним соком, оливковою олією.
- У глибоку ємність шарами викладаємо шматки осетра, пересипаючи їх цибулею, зеленню, лавровим листом.
- Заливаємо гранатовим маринадом. Залишаємо в холоді приблизно на 2 години.
- Смажимо шашлик (з цибулею або без – за бажанням) над вугіллям 10 хвилин на шампурах або решітці гриль.
Шашлик з овочами в маринаді з білим вином
Столове вино часто використовується для приготування риби. Такий маринад надає осетрине м'якість і добре маскує характерний рибний запах. Готувати його просто.
На 1 кг філе осетра беремо:
- 250 мл сухого білого вина;
- 2 ст. л. оливкової олії;
- сік 1 лимона;
- 3 цибулини;
- 3 свіжих помідора;
- 2 болгарських перцю;
- лавровий лист, сіль, мелений білий перець – все за смаком.
Загальний час готування – 2,5 години. Калорійність – 100 ккал/100 р.
Рецепт:
- Змішуємо кільця цибулі, спеції, вино, сіль, масло і лимонний сік.
- Заливаємо маринадом шматочки осетрини. Перемішуємо, маринуємо в холодильнику під гнітом 2 години.
- Помідори і перець миємо. Помідори нарізаємо кружальцями, перець – кубиками трохи меншими за розміром, ніж шматочки осетра.
- По черзі нанизуємо м'ясо риби та овочі на шампури. Смажимо на мангалі 10-15 хвилин.
На відео ще один варіант приготування шашлику з осетрини з овочами:
Корисні рекомендації
Риба – продукт швидкопсувний. Це вкрай необхідно враховувати, збираючись посмажити шашлик з дорогою осетрини. Основні правила такі:
- Купувати бажано живого осетра. Приступати до обробки і маринування слід якомога швидше.
- Риба, продається з льоду, повинна бути найсвіжішої. Визначають це за кольором зябер (червоні, яскраві), прозорості очей, відсутності яких-небудь ушкоджень на поверхні тушки.
- Хоч це і не вітається, але шашлик можна готувати з замороженої осетрини. Купуючи такий продукт, потрібно уважно оглянути і понюхати рибу. Не повинно бути неприємного душка, багато слизу, чорних зябер.
- Перед филированием з осетра знімають грубу шкіру. Це непросто навіть з дуже гострим ножем. Щоб полегшити роботу, можна обшпарити тушку окропом (як було описано вище) і відразу ж обдати крижаною водою.
- Шашлик з осетра можна смажити, не знімаючи з м'яса шкіру. У цьому випадку тривалість маринування потрібно збільшити на півгодини. Починати смажити шматочки риби з боку, на якій залишилася шкіра.
- Щоб позбутися неприємного запаху сирої риби, в маринад зазвичай додають лимон або вино. З цим завданням чудово справляються трави сухі спеції: петрушка, білий перець, чебрець. Чорний перець для приготування осетрини не рекомендується використовувати. Він занадто гострий і до того ж геть заглушає смак риби.
- Непоганий маринад для шашликів з осетра виходить на основі айрану, кефіру або сметани. А ось майонез, оцет – ці продукти перебивають аромат осетрини, роблять м'ясо пухким.
Найголовніше правило в приготуванні шашлику з осетра – не перетримати над жаром. Допустивши таку помилку, замість чудового соковитого страви можна отримати неїстівні, сухі, жорсткі шматки геть зіпсованої риби.
Найбільш вдала подача шашлику з осетра – на великому сервировочном блюді на шампурах. Прикраса – гілочки свіжої зелені, тонкі скибочки лимона, оливки. Гарнір – свіжі овочі. Окремо до осетрине можна подати наршараб (густий гранатовий соус) або сметанний соус з рубаною зеленню петрушки.