Як приготувати пікантні кальмари по-китайськи
Кальмари по-китайськи — це досить популярне блюдо в Азії і на Далекому Сході зокрема. Його можна зустріти в кожній китайській закусочної. А все тому, що це шалено смачно і неймовірно швидко! Морепродукти, до того ж, ще й корисні для організму. Відмінний вибір для легкого і пікантного вечері.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
лука - | 1 шт. |
часнику - | 3 зубця |
кальмарів - | 1 кг |
цукру - | 10 г |
соусу соєвого - | 30 мл |
Час приготування: 50 хвилин | Калорійність на 100 грам: 99 Ккал |
Як посмажити морепродукти:
- Кальмари розморозити при кімнатній температурі. Прискорювати цей процес мікрохвильовкою або гарячою водою ні в якому разі не можна;
- Після цього руками видалити всередині хітинову пластинку, потім потрібно зняти шкірку. Щоб зробити це швидко, потрібно кілька раз обдати окропом тушки, потім покласти їх у лід секунд на п'ятнадцять. Ці дії потрібно чергувати, після чого зняти шкірку буде дуже легко;
- У каструлі закип'ятити воду і за допомогою шумівки помістити в неї всі тушки, проварити їх не більше двох хвилин, дістати;
- Коли морепродукти трохи охолонуть, покласти їх на обробну дошку і порізати кільцями;
- З лука зняти лушпиння і потім подрібнити його півкільцями;
- Звільнений від лушпиння часник дрібно порубати;
- У сковороду влити олію і прогріти його, потім додати сюди цибулю. Обсмажити до рум'яного кольору;
- Потім покласти сюди кальмари і, постійно заважаючи, обсмажити все протягом хвилини;
- Всипати цукор, знову перешкодити, влити соєвий соус, трохи поперчити. Сіль додавати дуже обережно, так як сам соус досить солоний;
- Помішуючи, обсмажувати ще не більше двох хвилин, потім додати сюди часник, перешкодити і вимкнути плиту. Подавати можна відразу.
Кальмари з овочами по-китайськи
- 0,5 шт гострого перцю;
- 1 болгарський перець;
- 3 шт кальмара;
- 1 морква;
- 60 мл десертного вина;
- 2 цибулі;
- 15 г цукру;
- 15 г крохмалю;
- 15 мл кунжутного масла;
- 2 зубці часнику;
- 45 мл соєвого соусу;
- 30 мл олії;
- 270 г рису «басматі»;
- 15 мл рисового оцту;
- зелену цибулю.
Час: 45 хв.
Калорії: 186.
Принцип приготування страви:
- Почищений кальмар необхідно розрізати з одного боку, всі так звані «вушка» обрізати. Розгорнути його, вийде широкий пласт. Гострим ножем зробити надрізи у вигляді сітки з внутрішньої сторони;
- Після цього тушку розрізати на прямокутники зі сторонами 4 і 2 см;
- Опустити ці частини в окріп, а через півхвилини витягнути і обдати крижаною водою. М'ясо скрутиться і буде нагадувати шишки;
- Очистити цибулю і розрізати його на чотири частини;
- Пекучий перець слід порізати дрібною соломкою, а можна і зовсім нашаткувати його. Важливо, щоб не попалися насіння;
- Нарізати Квадратами вимитий болгарський перець, при цьому насінну коробочку необхідно видалити;
- Очищені зубчики часнику нарізати тонкими кружечками;
- З моркви зчистити шкірку і теж порізати її тонкими кружечками;
- Взяти сотейник або сковороду з товстим дном і поставити на вогонь;
- Влити сюди обидва види масла. Прогріти їх і перекласти сюди відразу всі овочі: цибуля, перець, морква, чилі, часник. Обсмажувати близько п'яти хвилин, не забуваючи заважати;
- Далі додати сюди «шишки» з морепродуктів, обережно перешкодити і смажити ще дві хвилини;
- В окремій мисочці змішати соєвий соус із крохмалем, цукром, вином, оцтом. Цю заправку необхідно влити в сковороду до решти продуктів;
- Всі інтенсивно перемішати і вимкнути плиту, соус дуже швидко густіє. Дати постояти в теплому сковорідці близько двох хвилин;
- Рис відварити, як зазвичай. А потім перекласти його в невелику миску, утрамбувати і перевернути на тарілку. Вийде акуратна порційна гірка;
- Поруч покласти частину продуктів з сковороди, прикрасити все помитим пір'ям зеленого лука.
Кальмари в клярі
- 90 г крохмалю картопляного;
- 6 шт кальмарів;
- 40 мл соєвого соусу;
- 260 мл сильногазованою мінеральної води;
- 0,5 шт чилі;
- 120 мл олії;
- 90 г борошна.
Час: 35 хв.
Калорії: 202.
Спосіб приготування:
- Промити розморожені тушки, зняти з них зайві плівки, всю вологу прибрати серветками;
- Нарізати м'ясо кільцями;
- Перекласти в невелику миску, сюди ж влити соєвий соус, покласти одним шматочком гострий перець. Якщо немає цілісного, можна використовувати мелений, буквально пару грам вмішати в соус;
- В іншій мисці перемішати між собою борошно з крохмалем, з чорним перцем, можна присолити;
- Влити в борошняну суміш крижану мінеральну воду і перемішати;
- Отриманий кляр перелити до кальмарам і перемішати, при цьому перець можна вже витягнути;
- Масло розжарити і в даний фритюр по кілька штук опускати кільця кальмара. Обережно, масло стріляє. На морепродуктах утворюється золота скоринка;
- Викласти на серветку і подавати з улюбленим соусом.
Читайте як приготувати смачну свинину під шубою — кілька соковитих рецептів у вашу колекцію.
Читайте як приготувати смачні слойки з м'ясом з листкового тіста — рецепти тут.
Як зробити масляний крем для прикраси торта трояндочками читайте в нашій статті.
Китайська локшина з кальмарами
- 30 г кунжуту;
- 180 г яєчної локшини;
- 1 морква;
- 240 г кальмарів;
- 60 мл олії;
- 7 г імбиру;
- 30 мл устричного соусу;
- 2 зубці часнику;
- 0,5 пучка цибулі;
- 90 мл води;
- 30 мл рисового оцту;
- 1 помідор;
- 90 мл соєвого соусу;
- 2 яйця.
Час: 30 хв
Калорії: 180.
Метод готування:
- Прожарити На сухій сковороді кунжут, потім висипати його в окрему мисочку;
- Локшину відварити, як зазвичай, до стану напівготовності. І дати їй стекти в друшляку;
- У глибоку сковороду влити половину вказаної кількості олії, розігріти його;
- Очищені тушки кальмарів слід нарізати кільцями і відразу відправити на сковороду;
- Обсмажити морепродукти і теж перекласти в окрему миску;
- Влити знову в сковороду масло, що залишилося і відправити сюди свіжий натертий імбир;
- Моркву почистити, а потім натерти по-корейськи, тобто довгою соломкою. Додати в сковорідку, обсмажити до м'якості;
- Помідор нарізати на невеликі шматочки, плодоніжку при цьому видалити;
- Очищений часник пропустити через давильню до решти інгредієнтів, перемішати;
- Коли помідори будуть готові, вбити сюди яйця і інтенсивно всі заважати. Вони повинні загуснути;
- Перекласти сюди локшину одночасно з кальмарами, перемішати все;
- Соєвий соус слід змішати з оцтом і устричним соусом, влити сюди води. Рисовий оцет можна замінити яблучним, а замість води краще використовувати бульйон. Перемішати;
- Через дві хвилини після додавання локшини необхідно влити соус і продовжити заважати;
- Зелену цибулю дрібно порубати і додати через хвилину;
- Перекласти все в тарілку, присипати кунжутом і відразу подавати.
Салат з кальмарів і огірків по-азійськи
- 15 мл води;
- 3 шт кальмарів;
- 2 зубці часнику;
- 30 мл олії;
- 2 огірка.
Час: 15 хв.
Калорії: 101.
Збірка салату:
- Очищений часник дрібно порубати і перекласти в банку;
- Влити в цю ж воду банку;
- Далі влити олію і додати приправи за смаком. Можна просто використовувати суміш для салатів по-корейськи;
- Закрити банку і потрусити її, щоб інгредієнти перемішалися. Відставити на п'ятнадцять хвилин;
- Кальмари почистити і опустити їх в окріп, а через три хвилини витягнути. Остудити і нарізати тонкими смужками, можна соломкою;
- Огірки також нарізати довгими смужками, попередньо помивши їх. Якщо шкурка гірчить, її можна зрізати;
- Перемішати кальмари і огірки і додати до нього щіпку тих же спецій, що йшли в банку;
- Далі влити заправку, знову перешкодити. Важливо, щоб був використаний червоний перець, трохи солі. Для поліпшення смаку можна додати соєвий соус.
Салат з китайською капустою і кальмарами
- 4 листи пекінської капусти;
- 1 цибуля;
- 220 г кальмарів;
- 2 яйця;
- 10 мл соку лимона;
- 90 мл майонезу.
Час: 25 хв.
Калорії: 144.
Як приготувати салат:
- Розморожені кальмари слід очистити від шкірки і хорди. Щоб легше зняти шкірку, її слід обдати окропом, а потім холодною водою. При необхідності повторити;
- Далі у вже киплячу воду опустити очищені тушки на хвилину. Вийняти, остудити, нарізати на свій розсуд, але зручніше всього кільцями;
- Листя капусти слід вимити і обсушити, потім порізати ножем на квадратики або просто порвати руками на зручні невеликі шматочки. Перекласти в салатник;
- Солодкий ріпчаста цибуля очистити, а потім порізати тонкими пір'ям і додати до капусти;
- Зварені круто яйця звільнити від шкаралупи, а потім порізати їх на кубики і додати до решти інгредієнтів;
- Далі зверху викласти кільця кальмарів, додати майонез і улюблені спеції, влити лимонний сік;
- Все перемішати і прикрасити на свій розсуд. Наприклад, часточками лимона або зеленню.
Корисні поради
Кальмари, як і інші морепродукти, готуються дуже швидко. При довгому варінні вони стають гумовими. Не дивуйтеся, якщо для готовності вистачить всього хвилини термічної обробки. Якщо перетримати довше, м'ясо втрачає свої смакові якості, стає жорстким. Слід керуватися принципом: краще недоварити, ніж переварити.
Для приготування страв завжди дуже важлива свіжість інгредієнтів. Тому і кальмари повинні бути свіжими, цілими. Пам'ятайте, прискорювати їх розморожування не можна. Навчившись готувати легкі і швидкі страви з цього продукту, можна кожен день радувати близьких новими азіатськими смакотою.