Як приготувати кальмари в сметанному соусі
Напевно, кожній господині іноді хочеться приготувати що-небудь таке, здивувати коханого чоловіка, сім'ю чи запрошених на обід гостей. Якщо вам захотілося приготувати на вечерю щось незвичайне, тушковані в сметанному соусі кальмари підійдуть як не можна краще!
Отже, давайте розберемося в тому, як правильно вибрати кальмара в магазині, як його краще всього приготувати і пробіжимося по парочці кращих рецептів з кальмаром!
Як правильно вибрати кальмарів
Як і будь-яке м'ясо або рибу, кальмарів варто вибирати дуже обережно. Тут є свої певні тонкощі.
Отже, правило перше: при купівлі кальмара переконайтеся, що тушка не була дефростирована (тобто розморожена і заморожена знову). Такий прийом є грубим порушенням всіх правил зберігання продуктів. Заново перезамороженый продукт буде гірчити і розповзатися неаппетитной масою в процесі приготування.
Як переконатися, що кальмар не був перезаморожен перед там, як потрапив на прилавок? Льоду на таких тушках повинно бути небагато, і вони не повинні злипатися. Шкірка може бути будь-якого кольору — це залежить не від якості самого продукту, а від виду молюска, але ось м'ясо під нею обов'язково має бути білим.
В іншому випадку морепродукт напевно розморожували, і м'ясо після цього забарвилося в колір шкірки.
Правило друге: не варто лінуватися і брати вже готове філе. Всього підвидів кальмарів існує більше ста, і лише кілька десятків з них придатні в їжу. Цілими невеликими тушками нам продають кальмари мара або командорські.
Вони продаються неочищеними і, як правило, з нутрощами. Такі кальмари на прилавку виглядають не дуже презентабельно, але смакові якості у них чудові. А філе, яке ми зустрічаємо в магазині — це м'ясо гігантського перуанського кальмара.
Воно зазвичай має сильний аміачний присмак, і його кілька разів перезамораживают і обробляють — такий продукт не піде вам на користь. До того ж, м'ясо гігантського молюска набагато жорсткіше, ніж у інших.
Правило третє: обов'язково перевірте шкірку тушки на наявність різного роду пошкоджень. На ній не повинно бути ніяких тріщин, розривів або інших дефектів. В іншому випадку стає ясно, що цей товар зберігався неправильно.
Як правильно підготувати продукт
Після того, як ви зробили набіг на магазин і правильно відібрали для майбутнього вечері парочку свіжих кальмарів, постає нове питання: як слід правильно почистити кальмари?
Крок перший: спочатку потрібно відокремити голову і видалити всі нутрощі. Ви зможете легко визначити, де у кальмара голова, за наявності невеликих щупалець. Необхідно захопити голову кальмара рукою, іншою рукою притримуючи тушку, потягнути на себе — так ви легко видалити нутрощі.
Крок другий: слідом необхідно позбутися від хітиновою пластини всередині туші. Вона легко намацується і віддаляється так само легко.
Крок третій: тепер необхідно видалити всі плівочки. Необхідно позбутися і від кольоровий, і від прозорих плівок як зовні, так і зсередини — при термічній обробці ці плівки стають дуже жорсткими. Кращим способом позбутися від плівок буде швидко обшпарити туші окропом, а потім перекласти в крижану воду. Шкірка і плівочки миттєво згорнуться, і їх буде легко зчистити.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
підготовлені тушки кальмарів - | 2 штуки |
цибулю - | 1 шт. |
сметана - | 200 г |
сіль - | за смаком |
борошно - | 1-2 ст. л. |
рослинне (будь-якого типу) олія - | для смаження |
Час приготування: 15 хвилин | Калорійність на 100 грам: 102 Ккал |
Тепер, коли у вас під рукою повністю очищені та підготовлені туші кальмарів, можна переходити до найголовнішого — до приготування страви. Їх можна варити, фарширувати, запікати і навіть смажити на грилі, але одним з найбільш простих і смачних рецептів буде приготування кальмара в сметанному соусі.
Такі кальмари виходять незвичайно ніжними, буквально тануть у роті, а найголовніше, що ви з легкістю зможете приготувати таку страву без особливих зусиль.
Приготування:
Крок 1: Підготовлені тушки необхідно порізати на кільця.
Крок 2: Необхідно очистити цибулину і дрібно нашаткувати.
Крок 3: Поставити сковороду на вогонь і залити соняшниковою олією, потім додати цибулю. Обсмажувати близько семи хвилин, поки цибуля не стане злегка золотистим.
Крок 4: цибулю Посипати борошном, ретельно переміщати.
Крок 5: Додати сметану, а потім, помішуючи, довести масу до кипіння.
Крок 6: У киплячу сметанную масу викласти заздалегідь нарізані морепродукти. Ретельно перемішати, після чого накрити кришкою. Тушкувати страву протягом двох хвилин.
Крок 7: Вимкнути газ і залишити на пару хвилин доходити. Потім можна викласти на тарілку, при бажанні додати приправ за смаком і подавати на стіл. Неймовірно смачні кальмари в сметані готові!
Готуємо морепродукти в сметанно-часниковому соусі
Якщо вам захочеться здивувати гостей більш гострою стравою, можна приготувати той же сметанний соус, але додавши часнику! Отже, готуємо кальмари в сметанному соусі з часником.
Вам знадобиться:
- 2 підготовлені туші кальмарів;
- Ріпчасту цибулю (1 шт);
- 200 грам сметани;
- Кріп (2-3 стебла);
- Спеції (за смаком);
- 3 зубчики часничку;
- Сіль (за смаком).
Необхідний час: близько 15 хвилин.
Калорійність ароматного страви (на 100 г): 100 ккал.
Приготування:
Крок 1: Заздалегідь підготовлені туші кальмарів порізати кільцями.
Крок 2: Необхідно очистити, а потім дрібно порізати цибулину.
Крок 3: Розігріти сковорідку і обсмажити на ній цибулю разом з кальмарами, потім посолити за смаком. Залишити цибулю і молюски гаситися хвилин на 10.
Крок 4: часник Продавити з допомогою чеснокодавкі, а потім разом зі спеціями додати в сметану. Для того, щоб соус був рідкіше, сметану можна трохи розбавити водою.
Крок 5: Додати отриманий сметанно-часниковий соус на сковороду до морепродуктів і цибулі, ретельно перемішати, після чого накрити кришкою. Блюдо гаситься протягом двох хвилин.
Крок 6: Подрібнити кріп і додати на сковороду. Після вимкнути газ і залишити блюдо ненадовго охолонути, а потім подавати на стіл. Гострий соус з морепродуктів готовий!
Кальмари в сметанному соусі в мультиварці
Цей рецепт підійде для всіх моделей мультиварок, у яких є функції «Смажити» або «Випічка». Щоб приготувати все це, вам буде потрібно зовсім небагато часу, а в результаті ви отримаєте смачне ніжне блюдо з неповторним ароматом. Отже, кальмари в сметанному соусі в мультиварці!
Вам знадобиться:
- 2 підготовлені туші кальмарів;
- Ріпчасту цибулю (1 шт);
- Сіль (за смаком);
- 200 грам сметани;
- Рослинне (будь-якого виду) масло.
Кулінарний процес займе 20 хвилин.
Калорій (на 100 г): 200 ккал.
Приготування:
Крок 1: Очистити цибулину і акуратно нарізати тоненькими кільцями.
Крок 2: Необхідно включити мультиварку в режимі смаження, викласти цибулю і обсмажити з олією. Кришка мультиварки повинна бути відкритою, а цибуля в процесі обсмажування необхідно періодично помішувати.
Крок 3: Підготовлені туші молюсків акуратно нарізати кільцями.
Крок 4: Додати приготовані тушки до цибулі і обсмажувати все разом протягом пари хвилин.
Крок 5: Додати сметану, обережно і ретельно перемішати з тушками і посолити, а потім закрити кришку мультиварки. Тушкуватися страва має ще дві хвилини.
Крок 6: Вимкнути мультиварку блюдо і залишити хвилин на 15. Потім можна подавати на стіл. Морепродукти в мультиварочном агрегаті готові!
Вареники з капустою — просте блюдо, яке готують в кожному будинку.
Класичний рецепт тіста на пельмені і вареники на воді. Читайте нашу добірку рецептів.
Дріжджове тісто для пиріжків на сковороді або в духовці. Візьміть на замітку кілька цікавих рецептів.
Кальмари в соусі з сметані, приготовлені в духовці
Для більш досвідчених домогосподарок існує рецепт морепродуктів в сметанному соусі, запечених в духовці. Це займе у вас трохи більше часу, але результат цього вартий. Отже, кальмари в сметанному соусі, запечені в духовці!
Вам знадобиться:
- 2 підготовлені туші кальмарів;
- Ріпчасту цибулю (1 шт);
- 200 грам сметани;
- Сіль (за смаком);
- Борошно (0,5 ст. л.);
- 50 грам сиру.
Час приготування: близько 30 хвилин.
Калорійність складе (на 100 г): 230 ккал.
Приготування:
Крок 1: Підготовлені туші кальмарів нарізати кільцями.
Крок 2: Необхідно очистити і дрібно нарізати цибулину, обсмажити на сковорідці.
Крок 3: Додати борошно, обсмажити разом з цибулею.
Крок 4: Викласти на сковорідку сметану, посолити за смаком і, обережно помішуючи, довести до кипіння.
Крок 4: В отриманий соус додати морепродукти, перемішати і тушкувати все разом кілька хвилин.
Крок 5: Отриману масу викласти в спец. форму для запікання, зверху на майбутнє страву посипати натертим сиром і поставити в духовку. Випікати протягом п'ятнадцяти хвилин.
Крок 6: Розкласти готову страву на тарілки і подавати на стіл. Кальмари в сметанному соусі, запечені в духовці, готові!
Рецептів з додаванням кальмарів існує маса — можна навіть приготувати смачний салат з них! Для цього очищені тушки відваріть, а потім наріжте кільцями. У салат поріжте три варених яйця, два нарізаних свіжих огірка, кільця молюсків, а потім додайте сметану або майонез. Просто, швидко і смачно!
Кальмари, завдяки високому вмісту таурину, допомагають знизити рівень холестерину в крові і не дати розвинутися атеросклерозу судин. Як бачите, це не тільки смачний, але і корисний продукт!
Приємного апетиту!