Як приготувати ромштекс із яловичини
Вам напевно дуже цікаво, що ми сьогодні будемо готувати. Так от, ромштекс – це шматок м'яса, який найчастіше трохи відбивають і приправляють спеціями. Далі його вмочують у борошні, потім у збитих яйцях і під кінець у сухарях. Після цього смажать або запікають.
Готувати таке м'ясо можна як в паніровці, так і без неї. В основному для приготування вибирають яловичину, а саме вирізку з спинний частини.
Прийшло таке блюдо до нас з далекої Англії. Саме там придумали цю «справжню чоловічу їжу». Перекладається ромштекс як «rump-steak», тобто, дослівно це буде «крижі стейк». Як раз з крижів і готується популярне м'ясо.
Відомий гурман Дюма писав про це страві у своїх кулінарних книгах і там він вперше згадав про такий частині корови як крижі. Він називав цю частину яловичини «кращим шматком». На сьогоднішній день цей «шматок» подається не тільки в кафе, але і в ресторанах як страва високої кухні. Крім цього, ромштекс можна купити в супермаркеті або на ринку як напівфабрикат.
Подавати прийнято з петрушкою, томатним соусом, картоплею фрі або глазурованими цибулинками. Раніше, до речі, ромштекс їли тільки аристократи. Зараз же він є в будь-якому магазині в замороженому вигляді.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
рослинної олії - | 15 мл |
яловичих стейка - | 2 шт. |
молока - | 40 мл |
яєць - | 2 шт. |
сухарів для панірування - | 100 г |
перцю чорного - | за смаком |
солі - | за смаком |
вершкового масла - | 40 г |
спецій для яловичини - | за смаком |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 226 Ккал |
Як приготувати ромштекс із яловичини на сковороді:
- М'ясо ретельно вимити, обсушити його і обов'язково зачистити від плівок і жиру;
- Товщина шматка повинні бути близько 20 мм;
- Шматки яловичини злегка відбити з обох сторін, натерти їх сіллю і перцем;
- Використовувати додаткові спеції за смаком і залишити на двадцять хвилин;
- Вершкове масло вилити на глибоку тарілку і додати до нього яйця і молоко, ретельно збити до однорідності;
- Додати в льєзон 2 ст. ложки води і розмішати;
- Сухарі насипати в тарілку і умочити шматки м'яса спочатку в яйця, потім в сухарі;
- Викласти в сковороду, де вже растоплено масло і смажити до рум'яності з обох сторін.
Ромштекс із яловичини в духовці
- 750 г м'яса;
- 120 мл олії;
- 1 яйце;
- 160 г сухарів;
- 130 мл молока.
Час: 35 хв.
Калорії: 249.
Запікання страви:
- Яловичину ретельно вимити, обсушити і покласти на обробну дошку;
- Гострим ножем зрізати всі сухожилля і жир;
- Далі порізати яловичину порційними шматочками не більше 2 см;
- Посипати спеціями шматки м'яса, втерти їх;
- Яйця збити з молоком, посолити їх і відставити, поки м'ясо маринується;
- Сухарі висипати на тарілку, у сковорідку влити олію і прогріти його;
- Шматки м'яса обваляти в яйцях, потім в сухарях;
- Викласти в сковороду і смажити з двох боків до хрусткої скоринки;
- Після цього перекласти м'ясо на змащене деко і запікати десять хвилин.
Як готувати ромштекс з мармурової яловичини
- 340 г яловичини;
- 60 г сухарів;
- ¼ Лимона;
- 1 яйце;
- 20 мл олії.
Час: 30 хв
Калорії: 214.
Приготування ромштекс:
- М'ясо ретельно промити, обсушити його сухими серветками;
- Видалити зайві прошарку жиру, якщо вони є;
- Помістити яловичину на обробну дошку, укриту харчовою плівкою;
- Зверху на м'ясо теж викласти невеликий шматочок плівки;
- Відбити м'ясо трохи, приправити його сіллю і чорним перцем;
- Яйце розбити в миску, збити його вилкою;
- Сухарі насипати в глибоку тарілку, обваляти в них м'ясо;
- Масло нагріти в сковороді, покласти туди ромштекс;
- Обсмажити до готовності з кожної сторони;
- Перед подачею полити соком лимона.
Ромштекс із яловичини з чорносливом і сиром
- 30 мл майонезу;
- 20 г кропу;
- 4 шматка яловичини;
- 130 г сиру;
- 40 мл олії;
- 30 г борошна;
- 12 шт чорносливу;
- 1 зубчик часнику.
Час: 45 хв.
Калорії: 229.
Робота з продуктами:
- Яловичину вимити, обсушити серветками і зачистити за бажанням;
- Вибрати улюблені спеції і натерти м'ясо, дати настоятися десять хвилин;
- Борошно насипати на велике блюдо і відставити;
- Масло влити в сковороду прожарити його до появи диму з сковороди;
- Коли він з'явився, яловичину швидко обваляти в борошні і обсмажити до приємної скоринки;
- Потім швидко зняти м'ясо, поки воно не почало виділяти сік;
- Кріп помити, дрібно його порубати і додати в майонез;
- Часник почистити і пропустити його через тисняву і теж додати слідом за зеленню;
- Посолити соус і добре перемішати;
- Обсмажене м'ясо викласти у форму і кожен шматочок змастити соусом;
- Чорнослив промити, видалити кісточки, якщо є необхідність;
- Викласти на кожен шматок яловичини по три штуки;
- Сиру зняти обгортку, подрібнити його, як зазвичай, теркою;
- Викласти по невеличкій купці на кожне м'ясо;
- Прибрати форму в духову шафу на п'ятнадцять хвилин.
Рецепт приготування ромштекса з кров'ю
- 650 г м'яса;
- 15 р петрушки;
- 60 мл олії;
- 40 г вершкового масла.
Час: 30 хв
Калорії: 258.
Метод обробки продуктів:
- Яловичину помити, просушити серветками і нарізати шматками потрібного розміру, товщина яких обов'язково буде 30 мм;
- Розрізавши м'ясо поперек волокон, набагато відбити їх через харчову плівку, а потім натерти шматки спеціями за смаком;
- Масло налити в сковорідку розігріти його максимально сильно;
- Обсмажувати шматки м'яса за чотири хвилини із боку;
- За хвилину до готовності ромштекс покласти на кожен шматок трохи вершкового масла;
- М'ясо прибрати зі сковороди на тарілку і дати йому настоятися десять хвилин;
- Петрушку за цей час обполоснути і перед подачею посипати нею м'ясо.
Як приготувати яловичий ромштекс з соусом Бешамель
- 30 г олії;
- 540 мл молока;
- 30 мл олії;
- 80 г борошна;
- 850 г яловичого філе;
- 360 г борошна;
- 2 яйця;
- 10 г розпушувача;
- 240 мл молока;
- масло для смаження м'яса.
Час: 35 хв.
Калорії: 196.
Що потрібно робити:
- Для початку необхідно приготувати соус і почати з того, що покласти в сотейник масло і доповнити його олією, перемішати;
- Коли обидва масла з'єднаються, всипати меншу частину борошна і швидко розмішати, поки маса не перетворилася на один суцільний клубок;
- Активно заважати до золотистого кольору протягом 5-6 хвилин;
- Почати вливати більшу частину молока, не перестаючи помішувати соус;
- Масу довести до кипіння, але відходити від неї до цього;
- Після цього заважаючи соус, готувати його до густої консистенції і потім приправити за смаком;
- Яловичину вимити, зачистити і обсушити;
- Помістити шматки між шматочків харчової плівки, відбити;
- Далі приправити кожен шматок рясно спеціями;
- У ємкість, всипати борошно, розпушувач, трохи солі і перцю;
- В іншу ємність влити молоко і збити його з яйцями;
- Кожен шматочок м'яса обваляти спочатку в борошні, потім в яйцях і знову в борошні;
- Влити в сковороду достатню кількість масла (близько 30 мм) і прожарити його;
- Смажити ромштекс по одному за п'ять хвилин з кожного боку;
- Полити м'ясо соусом і подавати до столу.
Рецепт приготування страви з грибами
- 50 г топленого сала;
- 20 г петрушки;
- 550 г яловичини;
- 270 мл сметани;
- 170 г грибів;
- 30 г борошна;
- 30 г вершкового масла.
Час: 45 хв.
Калорії: 191.
Етапи приготування:
- Звичайно, спочатку потрібно нарізати головний інгредієнт порційними шматочками;
- Далі скибочки відбити і рясно натерти спеціями;
- Топлене сало помістити в сковороду і обсмажити кожен шматок м'яса до рум'яності;
- Влити трохи води і тушкувати до готовності;
- Грибам зачистити капелюшки та ніжки, нарізати їх скибочками;
- У сковороді розтопити масло, всипати гриби і збризнути їх соком лимона;
- Далі тушкувати до готовності, періодично помішуючи;
- Готове м'ясо вийняти з сковороди, всипати в неї муку і протушкувати до однорідності;
- Потім влити води, додати сметану і прокип'ятити її, щоб пропала кислота;
- Всипати гриби, готувати п'ять хвилин і всипати вимитої і нарізаною петрушкою;
- Подати м'ясо, полив його готовим грибним соусом.
Суп з тушонкою — рецепт з фото і покроковими рекомендаціями.
Як приготувати гостренькі помідори по-корейськи з часником і прянощами читайте в нашій статті.
Читайте як приготувати торт для хлопчиків у відео футбольного м'яча — рецепти з фото.
Ромштекс з пряними травами з фаршу на сковороді
- 30 г чебрецю;
- 550 г яловичини;
- 2 яйця;
- 30 г кінзи;
- 20 г естрагону;
- спеції.
Час: 40 хв.
Калорії: 167.
Приготування страви:
- Кінзу помити, дрібно покришити її гострим ножем;
- Естрагон промити, зрізати листя з гілок і подрібнити їх;
- Яловичину промити, зрізати з неї весь жир і обсушити м'ясо;
- Дрібно порізати його, потім змішати з естрагоном і кінзою;
- Пропустити масу через м'ясорубку або подрібнити в блендері;
- До отриманих компонентів додати спеції за смаком сіль в тому числі;
- Розбити до м'яса яйця і все ретельно вимісити руками;
- Поділити масу частинами по 200-300 грам і сформувати з них стейки;
- Викласти м'ясо на деко, який укритий папером;
- Серед стейків розкласти гілочки чебрецю;
- Запікати двадцять хвилин при 180 градусах.
Корисні поради
Щоб приготувати смачну страву правильно, вибирайте максимально дієтичний шматок м'яса. Тоді не доведеться зрізати з нього жир, чистити його і витрачати на це час.
При подачі використовуйте зелень. Саме вона буде найбільш ефектно виглядати на сьогоднішньому блюді. В оригіналі використовується петрушка, ви можете взяти будь-яку іншу улюблену зеленушку.
В класиці використовують тільки сіль і чорний перець. Ви можете взяти спеції для яловичини або якісь трави, щоб повною мірою доповнити смак м'яса.
Вже готові спробувати ромштекс із яловичини? Ви можете приготувати його з соусом з овочами гриль або свіжим салатом. Також можна доповнити улюбленим гарніром у вигляді гречки, картопляного пюре, рису та іншого. У будь-якому випадку виходить неймовірно смачно!