26 апрель 2019 1 283

Як приготувати ромштекс із яловичини

Вам напевно дуже цікаво, що ми сьогодні будемо готувати. Так от, ромштекс – це шматок м'яса, який найчастіше трохи відбивають і приправляють спеціями. Далі його вмочують у борошні, потім у збитих яйцях і під кінець у сухарях. Після цього смажать або запікають.

Готувати таке м'ясо можна як в паніровці, так і без неї. В основному для приготування вибирають яловичину, а саме вирізку з спинний частини.

Прийшло таке блюдо до нас з далекої Англії. Саме там придумали цю «справжню чоловічу їжу». Перекладається ромштекс як «rump-steak», тобто, дослівно це буде «крижі стейк». Як раз з крижів і готується популярне м'ясо.

Відомий гурман Дюма писав про це страві у своїх кулінарних книгах і там він вперше згадав про такий частині корови як крижі. Він називав цю частину яловичини «кращим шматком». На сьогоднішній день цей «шматок» подається не тільки в кафе, але і в ресторанах як страва високої кухні. Крім цього, ромштекс можна купити в супермаркеті або на ринку як напівфабрикат.

Подавати прийнято з петрушкою, томатним соусом, картоплею фрі або глазурованими цибулинками. Раніше, до речі, ромштекс їли тільки аристократи. Зараз же він є в будь-якому магазині в замороженому вигляді.

Як посмажити на сковороді ромштекс
Інгредієнти Кількість
рослинної олії - 15 мл
яловичих стейка - 2 шт.
молока - 40 мл
яєць - 2 шт.
сухарів для панірування - 100 г
перцю чорного - за смаком
солі - за смаком
вершкового масла - 40 г
спецій для яловичини - за смаком
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 226 Ккал

Як приготувати ромштекс із яловичини на сковороді:

  1. М'ясо ретельно вимити, обсушити його і обов'язково зачистити від плівок і жиру;
  2. Товщина шматка повинні бути близько 20 мм;
  3. Шматки яловичини злегка відбити з обох сторін, натерти їх сіллю і перцем;
  4. Використовувати додаткові спеції за смаком і залишити на двадцять хвилин;
  5. Вершкове масло вилити на глибоку тарілку і додати до нього яйця і молоко, ретельно збити до однорідності;
  6. Додати в льєзон 2 ст. ложки води і розмішати;
  7. Сухарі насипати в тарілку і умочити шматки м'яса спочатку в яйця, потім в сухарі;
  8. Викласти в сковороду, де вже растоплено масло і смажити до рум'яності з обох сторін.

Ромштекс із яловичини в духовці

  • 750 г м'яса;
  • 120 мл олії;
  • 1 яйце;
  • 160 г сухарів;
  • 130 мл молока.

Час: 35 хв.

Калорії: 249.

Запікання страви:

  1. Яловичину ретельно вимити, обсушити і покласти на обробну дошку;
  2. Гострим ножем зрізати всі сухожилля і жир;
  3. Далі порізати яловичину порційними шматочками не більше 2 см;
  4. Посипати спеціями шматки м'яса, втерти їх;
  5. Яйця збити з молоком, посолити їх і відставити, поки м'ясо маринується;
  6. Сухарі висипати на тарілку, у сковорідку влити олію і прогріти його;
  7. Шматки м'яса обваляти в яйцях, потім в сухарях;
  8. Викласти в сковороду і смажити з двох боків до хрусткої скоринки;
  9. Після цього перекласти м'ясо на змащене деко і запікати десять хвилин.

Як готувати ромштекс з мармурової яловичини

  • 340 г яловичини;
  • 60 г сухарів;
  • ¼ Лимона;
  • 1 яйце;
  • 20 мл олії.

Час: 30 хв

Калорії: 214.

Приготування ромштекс:

  1. М'ясо ретельно промити, обсушити його сухими серветками;
  2. Видалити зайві прошарку жиру, якщо вони є;
  3. Помістити яловичину на обробну дошку, укриту харчовою плівкою;
  4. Зверху на м'ясо теж викласти невеликий шматочок плівки;
  5. Відбити м'ясо трохи, приправити його сіллю і чорним перцем;
  6. Яйце розбити в миску, збити його вилкою;
  7. Сухарі насипати в глибоку тарілку, обваляти в них м'ясо;
  8. Масло нагріти в сковороді, покласти туди ромштекс;
  9. Обсмажити до готовності з кожної сторони;
  10. Перед подачею полити соком лимона.

Ромштекс із яловичини з чорносливом і сиром

  • 30 мл майонезу;
  • 20 г кропу;
  • 4 шматка яловичини;
  • 130 г сиру;
  • 40 мл олії;
  • 30 г борошна;
  • 12 шт чорносливу;
  • 1 зубчик часнику.

Час: 45 хв.

Калорії: 229.

Робота з продуктами:

  1. Яловичину вимити, обсушити серветками і зачистити за бажанням;
  2. Вибрати улюблені спеції і натерти м'ясо, дати настоятися десять хвилин;
  3. Борошно насипати на велике блюдо і відставити;
  4. Масло влити в сковороду прожарити його до появи диму з сковороди;
  5. Коли він з'явився, яловичину швидко обваляти в борошні і обсмажити до приємної скоринки;
  6. Потім швидко зняти м'ясо, поки воно не почало виділяти сік;
  7. Кріп помити, дрібно його порубати і додати в майонез;
  8. Часник почистити і пропустити його через тисняву і теж додати слідом за зеленню;
  9. Посолити соус і добре перемішати;
  10. Обсмажене м'ясо викласти у форму і кожен шматочок змастити соусом;
  11. Чорнослив промити, видалити кісточки, якщо є необхідність;
  12. Викласти на кожен шматок яловичини по три штуки;
  13. Сиру зняти обгортку, подрібнити його, як зазвичай, теркою;
  14. Викласти по невеличкій купці на кожне м'ясо;
  15. Прибрати форму в духову шафу на п'ятнадцять хвилин.

Рецепт приготування ромштекса з кров'ю

  • 650 г м'яса;
  • 15 р петрушки;
  • 60 мл олії;
  • 40 г вершкового масла.

Час: 30 хв

Калорії: 258.

Метод обробки продуктів:

  1. Яловичину помити, просушити серветками і нарізати шматками потрібного розміру, товщина яких обов'язково буде 30 мм;
  2. Розрізавши м'ясо поперек волокон, набагато відбити їх через харчову плівку, а потім натерти шматки спеціями за смаком;
  3. Масло налити в сковорідку розігріти його максимально сильно;
  4. Обсмажувати шматки м'яса за чотири хвилини із боку;
  5. За хвилину до готовності ромштекс покласти на кожен шматок трохи вершкового масла;
  6. М'ясо прибрати зі сковороди на тарілку і дати йому настоятися десять хвилин;
  7. Петрушку за цей час обполоснути і перед подачею посипати нею м'ясо.

Як приготувати яловичий ромштекс з соусом Бешамель

  • 30 г олії;
  • 540 мл молока;
  • 30 мл олії;
  • 80 г борошна;
  • 850 г яловичого філе;
  • 360 г борошна;
  • 2 яйця;
  • 10 г розпушувача;
  • 240 мл молока;
  • масло для смаження м'яса.

Час: 35 хв.

Калорії: 196.

Що потрібно робити:

  1. Для початку необхідно приготувати соус і почати з того, що покласти в сотейник масло і доповнити його олією, перемішати;
  2. Коли обидва масла з'єднаються, всипати меншу частину борошна і швидко розмішати, поки маса не перетворилася на один суцільний клубок;
  3. Активно заважати до золотистого кольору протягом 5-6 хвилин;
  4. Почати вливати більшу частину молока, не перестаючи помішувати соус;
  5. Масу довести до кипіння, але відходити від неї до цього;
  6. Після цього заважаючи соус, готувати його до густої консистенції і потім приправити за смаком;
  7. Яловичину вимити, зачистити і обсушити;
  8. Помістити шматки між шматочків харчової плівки, відбити;
  9. Далі приправити кожен шматок рясно спеціями;
  10. У ємкість, всипати борошно, розпушувач, трохи солі і перцю;
  11. В іншу ємність влити молоко і збити його з яйцями;
  12. Кожен шматочок м'яса обваляти спочатку в борошні, потім в яйцях і знову в борошні;
  13. Влити в сковороду достатню кількість масла (близько 30 мм) і прожарити його;
  14. Смажити ромштекс по одному за п'ять хвилин з кожного боку;
  15. Полити м'ясо соусом і подавати до столу.

Рецепт приготування страви з грибами

  • 50 г топленого сала;
  • 20 г петрушки;
  • 550 г яловичини;
  • 270 мл сметани;
  • 170 г грибів;
  • 30 г борошна;
  • 30 г вершкового масла.

Час: 45 хв.

Калорії: 191.

Етапи приготування:

  1. Звичайно, спочатку потрібно нарізати головний інгредієнт порційними шматочками;
  2. Далі скибочки відбити і рясно натерти спеціями;
  3. Топлене сало помістити в сковороду і обсмажити кожен шматок м'яса до рум'яності;
  4. Влити трохи води і тушкувати до готовності;
  5. Грибам зачистити капелюшки та ніжки, нарізати їх скибочками;
  6. У сковороді розтопити масло, всипати гриби і збризнути їх соком лимона;
  7. Далі тушкувати до готовності, періодично помішуючи;
  8. Готове м'ясо вийняти з сковороди, всипати в неї муку і протушкувати до однорідності;
  9. Потім влити води, додати сметану і прокип'ятити її, щоб пропала кислота;
  10. Всипати гриби, готувати п'ять хвилин і всипати вимитої і нарізаною петрушкою;
  11. Подати м'ясо, полив його готовим грибним соусом.

Суп з тушонкою — рецепт з фото і покроковими рекомендаціями.

Як приготувати гостренькі помідори по-корейськи з часником і прянощами читайте в нашій статті.

Читайте як приготувати торт для хлопчиків у відео футбольного м'яча — рецепти з фото.

Ромштекс з пряними травами з фаршу на сковороді

  • 30 г чебрецю;
  • 550 г яловичини;
  • 2 яйця;
  • 30 г кінзи;
  • 20 г естрагону;
  • спеції.

Час: 40 хв.

Калорії: 167.

Приготування страви:

  1. Кінзу помити, дрібно покришити її гострим ножем;
  2. Естрагон промити, зрізати листя з гілок і подрібнити їх;
  3. Яловичину промити, зрізати з неї весь жир і обсушити м'ясо;
  4. Дрібно порізати його, потім змішати з естрагоном і кінзою;
  5. Пропустити масу через м'ясорубку або подрібнити в блендері;
  6. До отриманих компонентів додати спеції за смаком сіль в тому числі;
  7. Розбити до м'яса яйця і все ретельно вимісити руками;
  8. Поділити масу частинами по 200-300 грам і сформувати з них стейки;
  9. Викласти м'ясо на деко, який укритий папером;
  10. Серед стейків розкласти гілочки чебрецю;
  11. Запікати двадцять хвилин при 180 градусах.

Корисні поради

Щоб приготувати смачну страву правильно, вибирайте максимально дієтичний шматок м'яса. Тоді не доведеться зрізати з нього жир, чистити його і витрачати на це час.

При подачі використовуйте зелень. Саме вона буде найбільш ефектно виглядати на сьогоднішньому блюді. В оригіналі використовується петрушка, ви можете взяти будь-яку іншу улюблену зеленушку.

В класиці використовують тільки сіль і чорний перець. Ви можете взяти спеції для яловичини або якісь трави, щоб повною мірою доповнити смак м'яса.

Вже готові спробувати ромштекс із яловичини? Ви можете приготувати його з соусом з овочами гриль або свіжим салатом. Також можна доповнити улюбленим гарніром у вигляді гречки, картопляного пюре, рису та іншого. У будь-якому випадку виходить неймовірно смачно!

Що ще почитати: