26 июнь 2019 2 071

Як приготувати біфштекс з яловичини

Біфштекс – це стейк-філе з цілого зажареного шматка яловичини, взятого з головної частини вирізки. Один з підвидів цієї страви – прототип усіма звичної нам котлети – робиться з рубленого м'яса.

Особливості приготування страви

Біфштекс прийшов до нас із США, саме там його готують на барбекю або мангалі, а якщо на домашній кухні обов'язково на сковороді-гриль.

З часом це блюдо набрала великих обертів і у нас, однак його приготувати не так вже й просто, адже яловичину легко зіпсувати. У першу чергу потрібно відповідально підійти до вибору м'яса. Воно має бути без прожилки і хрящів, обов'язково свіже або охолоджене, але ні в якому разі не заморожене.

Жирові прошарки повинні бути білими, а колір самої яловичини – насичено червоним. Це показник того, що м'ясо не старе.

Нарізка повинна відбуватися вздовж волокон і ніяк інакше, товщина стейка – від 2 до 3,5 сантиметрів. На кожній із сторін робляться невеликі надрізи і після цього м'ясо відбивають кухонним дерев'яним молотком.

Кулінари винайшли безліч соусів і маринадів, в яких біфштекс вимочують, перш ніж приступити процесу смаження. Стейк закидається на розігрітий сотейник з малою кількістю масла і готується до бажаного ступеня готовності. У кожному з випадків м'ясо відразу ж подається на стіл.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
м'ясо - 400 г
масло - 100 г
сіль, хрін - по дрібці
бульйон - 2 ст. л.
Час приготування: 15 хвилин Калорійність на 100 грам: 346 Ккал

У традиційному виконанні цієї страви м'ясо не потрібно маринувати або промащувати спеціальними соусами. Досить перед обсмажуванням рясно промазати його сіллю і спеціями.

  • Класичний стейк з яловичини готується наступним чином. Беремо будь-який шматок свіжого м'яса, занурюємо його в закипающую воду і відварюємо на повільному вогні прозорий бульйон.
  • Вимиту яловичину для стейка обсушуємо і нарізаємо за принципом, зазначеному вище – уздовж волокон. Поміщаємо в целофановий кульок і відбиваємо молотком, щоб воно стало товщиною півтора – два сантиметри. Намагайтеся робити це так, щоб шматок мав округлу форму.
  • Ставимо сковороду-гриль на вогонь, розжарюємо, кладемо шматочок масла. Яловичину промазуємо сіллю і закладаємо смажитися (не більше п'яти хвилин з кожної сторони). Якщо ви любите м'ясо з кров'ю, то дві – три. Змащуємо стейки хріном.
  • Вкладаємо готові шматки на блюдо, застелене листям салату, зверху – шматочок вершкового масла і поливають м'ясним бульйоном з ложки.

Біфштекс, рублений з яловичини з яйцем

Ця страва є одним з найбільш улюблених нашими чоловіками. Адже смачний соковитий шматок м'яса з ніжною рубаної яловичини, покритий зверху смаженим яйцем, ситний і повний аромату.

Складові:

  • вирізка – 250 г;
  • сіль, перець – щіпка;
  • соняшникова олія – 2 ст. л.;
  • яйце – 1 шт.;
  • вершкове масло – 70 р.

Виготовлення: 25 хвилин.

Енергетична цінність: 387 Ккал/100 р.

Зрізаємо з м'яса всю плівку, прожилки і гострим ножем робимо пласти товщиною п'ять міліметрів, потім їх розбираємо на довгі смужки шириною три міліметри, а потім вже їх подрібнюємо на маленькі кубики. Таким чином вийде рубаний фарш. Нашинковане м'ясо заправляємо сіллю і чорним перцем, ретельно мнемо в долонях не менше семи хвилин. Це робиться, щоб волокна стали з'єднаються між собою, утворюючи гомогенну масу.

Готовий фарш відбиваємо про обробну дошку, докладаючи якомога більше фізичних зусиль, потім поміщаємо в целофановий пакет, випускаємо повітря і проробляємо теж саме протягом п'яти хвилин.

Запускаємо електродуховку на 200 °С. Ставимо сковороду на вогонь і підливаємо трохи олії. Коли воно досить розжариться, мокрими долонями формуємо біфштекс і викладаємо смажитися. Якщо ви покладіть м'ясо на холодну сковороду, нічого не вийде. Підсмажуємо котлету з двох сторін по три хвилини.

Викладаємо яловичину на невелике деко і поміщаємо доготавливаться в духовку на п'ять хвилин.

Поки м'ясо нудиться, на сковороду кладемо шматочок масла і смажимо яєчню. Виймаємо м'ясо з духовки, змащуємо вершковим маслом і зверху кладемо яйце.

Яловичий біфштекс «Фламбе»

Це ресторанну страву прийшло від нас із Франції. Така екзотична назва напряму пов'язано з процесом приготування – фламбированием, тобто обробкою відкритим вогнем. Для цього використовують біле сухе вино.

Складові:

  • м'ясо – 350 г;
  • масло вершкове – 50 г;
  • коньяк або бренді – 3 ст. л.;
  • сир – 150 г;
  • спеції – щіпка.

Виготовлення: 30 хвилин.

Енергетична цінність: 423 Ккал/100 р.

Підготовлений шматок м'яса нарізаємо на шматки товщиною два сантиметри. Обмотуємо плівкою і злегка відбиваємо молотком. Рясно змащуємо спеціями і даємо полежати кілька хвилин. Сир натираємо. Найкраще взяти пармезан, але якщо його немає, то підійде будь-який з твердих сортів. Кладемо масло в сотейник і розжарюємо. Відбиті промариновані стейки паніруємо в сирній стружці, відразу ж кладемо на сковороду і підсмажуємо за три хвилини з кожного боку.

Викладаємо напівготове м'ясо на плоске блюдо. Фламбування краще виконувати на очах у гостей і в напівтемряві – так буде ефектніше. Бренді розігріваємо в металевому посуді над полум'ям свічки, поливаємо їм біфштекс і підпалюємо. Чекаємо, поки повністю вигорить спирти і ставимо на стіл.

Увага! Полум'я може бути досить високим, тому бережіть обличчя, руки і волосся. Гостям бажано відійти подалі від такого кулінарного подання.

Сирний кекс в мультиварці — все різноманіття рецептів в нашій статті.

Читайте як зварити суп з фрикадельками в мультиварці.

Котлети з яловичого фаршу — читайте рекомендації як зробити їх ще смачнішими. Рецепти.

Як приготувати запечену біфштекс з яловичини під соусом

Під яловичий стейк підійде практично будь-який соус: вершковий, томатний, часниковий сметанний. Така заправка робить м'ясо ще соковитіше, доповнює його смак і аромат.

Складові:

  • м'якоть яловичини – 300 г;
  • соєвий соус – 2 ст. л.;
  • яйце – 1 шт.;
  • вино червоне – 150 мл;
  • сир тофі – 1 пачка;
  • часник – 2 зубки;
  • кетчуп – 3 ст. л.;
  • цибулина – 2 шт.;
  • м'ясний бульйон – 200 мл;
  • петрушка, перець, сіль – щіпка;
  • олія нерафінована – 2 ст. л.

Виготовлення: 45 хвилин.

Енергетична цінність: 445 Ккал/100 р.

Як же приготувати смачний запечений біфштекс з яловичини під соусом? М'якоть розбираємо на шматки і пропускаємо через м'ясорубку два рази. Обидві цибулини дрібно рубаємо і одну з них пасеруємо в сотейнику на олії. У яловичий фарш кладемо обсмажену і сиру цибулю, яйце, сир, кетчуп, часник, соус, петрушку і перець. Усе ретельно вимішуємо. Занурюємо в харчовій пакет і відбиваємо, щоб маса вийшла якомога м'якше і однорідний. Вважається, що після цієї процедури біфштекс виходить неймовірно ніжним і соковитим.

Ліпимо вологими долонями невеликі котлетки і підсмажуємо їх у сковороді, де готувався цибулю. Але не до повної готовності, а тільки щоб підрум'янити. Перекладіть напівфабрикати у скляну жаровню і прикрийте кришкою.

Зі сковороди видаліть залишки жиру, влийте в неї вино і випаруйте протягом двох хвилин, потім додайте бульйон і рештки кетчупу, томіть на вогні близько десяти хвилин.

Залийте котлети готовим соусом і запікайте в духовці дванадцять хвилин при температурі 180 °С. Готові біфштекси подають з макаронами або пюре, политими зверху соусом.

Запечене м'ясо під грибним соусом

Стейк з яловичини не тільки смажать на розпеченій сковороді, але і запікають при високій температурі в електродуховці під грибним або цибульним соусом.

Складові:

  • м'ясо – 200 г;
  • гриби – 50 г;
  • цибулина – 0.5 шт.;
  • масло – 50 г;
  • приправи – щіпка;
  • яйце – 1шт.

Виготовлення: 20 хвилин.

Енергетична цінність: 373 Ккал/100 р.

Яловичину нарізати на пласти вздовж волокон товщиною три сантиметри, підсмажити на вершковому маслі і покласти на деко. Запустити електродуховку на 195 °С. Яйце відварити круто, остудити і нарізати кубиками. Цибулину очистити і підсмажити на сковороді з-під м'яса з нашаткованими грибами. Підійдуть будь-які види: тепличні та лісові. З'єднати засмажку з яйцем, полити зверху м'ясо і запікати вісім хвилин. Перевірити готовність стейка можна натисканням пальця. Якщо яловичина тверда – значить готова, якщо м'яка – запікайте ще.

Корисні поради

  1. Не рекомендується готувати стейк з яловичини з кров'ю, це не безпечно для здоров'я, якщо вже захотілося такої страви, то потрібно використовувати свинину;
  2. Перед обсмажуванням м'яса потрібно видалити вологу серветкою або рушником, в сухому вигляді яловичина відразу почне готуватися і з'явиться гарна кірка;
  3. У сотейник викладайте не більше двох шматків за раз, біфштекс любить дистанцію, інакше він почне перейматися, а не підсмажуватися;
  4. Не варто економити час, пропустіть фарш не менше трьох разів через м'ясорубку, так більше ймовірності, що при обсмажуванні біфштекс не розвалиться;
  5. Щоб м'ясо придбало приємний аромат, перед приготуванням збризніть його лимонним соком;
  6. Біфштекс готується навіть в клярі. Для цього змішайте яйце, борошно і трохи води. Вмочайте м'ясо і готуйте на розпеченій сковороді;
  7. Не рекомендується смажити біфштекси на рослинному маслі, тільки на вершковому маслі або маргарині. Так м'ясо вийде золотистого кольору, а не коричневого.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: