Як приготувати біфштекс з яловичини
Біфштекс – це стейк-філе з цілого зажареного шматка яловичини, взятого з головної частини вирізки. Один з підвидів цієї страви – прототип усіма звичної нам котлети – робиться з рубленого м'яса.
Особливості приготування страви
Біфштекс прийшов до нас із США, саме там його готують на барбекю або мангалі, а якщо на домашній кухні обов'язково на сковороді-гриль.
З часом це блюдо набрала великих обертів і у нас, однак його приготувати не так вже й просто, адже яловичину легко зіпсувати. У першу чергу потрібно відповідально підійти до вибору м'яса. Воно має бути без прожилки і хрящів, обов'язково свіже або охолоджене, але ні в якому разі не заморожене.
Жирові прошарки повинні бути білими, а колір самої яловичини – насичено червоним. Це показник того, що м'ясо не старе.
Кулінари винайшли безліч соусів і маринадів, в яких біфштекс вимочують, перш ніж приступити процесу смаження. Стейк закидається на розігрітий сотейник з малою кількістю масла і готується до бажаного ступеня готовності. У кожному з випадків м'ясо відразу ж подається на стіл.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
м'ясо - | 400 г |
масло - | 100 г |
сіль, хрін - | по дрібці |
бульйон - | 2 ст. л. |
Час приготування: 15 хвилин | Калорійність на 100 грам: 346 Ккал |
У традиційному виконанні цієї страви м'ясо не потрібно маринувати або промащувати спеціальними соусами. Досить перед обсмажуванням рясно промазати його сіллю і спеціями.
- Класичний стейк з яловичини готується наступним чином. Беремо будь-який шматок свіжого м'яса, занурюємо його в закипающую воду і відварюємо на повільному вогні прозорий бульйон.
- Вимиту яловичину для стейка обсушуємо і нарізаємо за принципом, зазначеному вище – уздовж волокон. Поміщаємо в целофановий кульок і відбиваємо молотком, щоб воно стало товщиною півтора – два сантиметри. Намагайтеся робити це так, щоб шматок мав округлу форму.
- Ставимо сковороду-гриль на вогонь, розжарюємо, кладемо шматочок масла. Яловичину промазуємо сіллю і закладаємо смажитися (не більше п'яти хвилин з кожної сторони). Якщо ви любите м'ясо з кров'ю, то дві – три. Змащуємо стейки хріном.
- Вкладаємо готові шматки на блюдо, застелене листям салату, зверху – шматочок вершкового масла і поливають м'ясним бульйоном з ложки.
Біфштекс, рублений з яловичини з яйцем
Складові:
- вирізка – 250 г;
- сіль, перець – щіпка;
- соняшникова олія – 2 ст. л.;
- яйце – 1 шт.;
- вершкове масло – 70 р.
Виготовлення: 25 хвилин.
Енергетична цінність: 387 Ккал/100 р.
Зрізаємо з м'яса всю плівку, прожилки і гострим ножем робимо пласти товщиною п'ять міліметрів, потім їх розбираємо на довгі смужки шириною три міліметри, а потім вже їх подрібнюємо на маленькі кубики. Таким чином вийде рубаний фарш. Нашинковане м'ясо заправляємо сіллю і чорним перцем, ретельно мнемо в долонях не менше семи хвилин. Це робиться, щоб волокна стали з'єднаються між собою, утворюючи гомогенну масу.
Готовий фарш відбиваємо про обробну дошку, докладаючи якомога більше фізичних зусиль, потім поміщаємо в целофановий пакет, випускаємо повітря і проробляємо теж саме протягом п'яти хвилин.
Запускаємо електродуховку на 200 °С. Ставимо сковороду на вогонь і підливаємо трохи олії. Коли воно досить розжариться, мокрими долонями формуємо біфштекс і викладаємо смажитися. Якщо ви покладіть м'ясо на холодну сковороду, нічого не вийде. Підсмажуємо котлету з двох сторін по три хвилини.
Викладаємо яловичину на невелике деко і поміщаємо доготавливаться в духовку на п'ять хвилин.
Поки м'ясо нудиться, на сковороду кладемо шматочок масла і смажимо яєчню. Виймаємо м'ясо з духовки, змащуємо вершковим маслом і зверху кладемо яйце.
Яловичий біфштекс «Фламбе»
Це ресторанну страву прийшло від нас із Франції. Така екзотична назва напряму пов'язано з процесом приготування – фламбированием, тобто обробкою відкритим вогнем. Для цього використовують біле сухе вино.
Складові:
- м'ясо – 350 г;
- масло вершкове – 50 г;
- коньяк або бренді – 3 ст. л.;
- сир – 150 г;
- спеції – щіпка.
Виготовлення: 30 хвилин.
Енергетична цінність: 423 Ккал/100 р.
Підготовлений шматок м'яса нарізаємо на шматки товщиною два сантиметри. Обмотуємо плівкою і злегка відбиваємо молотком. Рясно змащуємо спеціями і даємо полежати кілька хвилин. Сир натираємо. Найкраще взяти пармезан, але якщо його немає, то підійде будь-який з твердих сортів. Кладемо масло в сотейник і розжарюємо. Відбиті промариновані стейки паніруємо в сирній стружці, відразу ж кладемо на сковороду і підсмажуємо за три хвилини з кожного боку.
Викладаємо напівготове м'ясо на плоске блюдо. Фламбування краще виконувати на очах у гостей і в напівтемряві – так буде ефектніше. Бренді розігріваємо в металевому посуді над полум'ям свічки, поливаємо їм біфштекс і підпалюємо. Чекаємо, поки повністю вигорить спирти і ставимо на стіл.
Увага! Полум'я може бути досить високим, тому бережіть обличчя, руки і волосся. Гостям бажано відійти подалі від такого кулінарного подання.
Сирний кекс в мультиварці — все різноманіття рецептів в нашій статті.
Читайте як зварити суп з фрикадельками в мультиварці.
Котлети з яловичого фаршу — читайте рекомендації як зробити їх ще смачнішими. Рецепти.
Як приготувати запечену біфштекс з яловичини під соусом
Під яловичий стейк підійде практично будь-який соус: вершковий, томатний, часниковий сметанний. Така заправка робить м'ясо ще соковитіше, доповнює його смак і аромат.
Складові:
- м'якоть яловичини – 300 г;
- соєвий соус – 2 ст. л.;
- яйце – 1 шт.;
- вино червоне – 150 мл;
- сир тофі – 1 пачка;
- часник – 2 зубки;
- кетчуп – 3 ст. л.;
- цибулина – 2 шт.;
- м'ясний бульйон – 200 мл;
- петрушка, перець, сіль – щіпка;
- олія нерафінована – 2 ст. л.
Виготовлення: 45 хвилин.
Енергетична цінність: 445 Ккал/100 р.
Як же приготувати смачний запечений біфштекс з яловичини під соусом? М'якоть розбираємо на шматки і пропускаємо через м'ясорубку два рази. Обидві цибулини дрібно рубаємо і одну з них пасеруємо в сотейнику на олії. У яловичий фарш кладемо обсмажену і сиру цибулю, яйце, сир, кетчуп, часник, соус, петрушку і перець. Усе ретельно вимішуємо. Занурюємо в харчовій пакет і відбиваємо, щоб маса вийшла якомога м'якше і однорідний. Вважається, що після цієї процедури біфштекс виходить неймовірно ніжним і соковитим.
Ліпимо вологими долонями невеликі котлетки і підсмажуємо їх у сковороді, де готувався цибулю. Але не до повної готовності, а тільки щоб підрум'янити. Перекладіть напівфабрикати у скляну жаровню і прикрийте кришкою.
Зі сковороди видаліть залишки жиру, влийте в неї вино і випаруйте протягом двох хвилин, потім додайте бульйон і рештки кетчупу, томіть на вогні близько десяти хвилин.
Залийте котлети готовим соусом і запікайте в духовці дванадцять хвилин при температурі 180 °С. Готові біфштекси подають з макаронами або пюре, политими зверху соусом.
Запечене м'ясо під грибним соусом
Стейк з яловичини не тільки смажать на розпеченій сковороді, але і запікають при високій температурі в електродуховці під грибним або цибульним соусом.
Складові:
- м'ясо – 200 г;
- гриби – 50 г;
- цибулина – 0.5 шт.;
- масло – 50 г;
- приправи – щіпка;
- яйце – 1шт.
Виготовлення: 20 хвилин.
Енергетична цінність: 373 Ккал/100 р.
Яловичину нарізати на пласти вздовж волокон товщиною три сантиметри, підсмажити на вершковому маслі і покласти на деко. Запустити електродуховку на 195 °С. Яйце відварити круто, остудити і нарізати кубиками. Цибулину очистити і підсмажити на сковороді з-під м'яса з нашаткованими грибами. Підійдуть будь-які види: тепличні та лісові. З'єднати засмажку з яйцем, полити зверху м'ясо і запікати вісім хвилин. Перевірити готовність стейка можна натисканням пальця. Якщо яловичина тверда – значить готова, якщо м'яка – запікайте ще.
Корисні поради
- Не рекомендується готувати стейк з яловичини з кров'ю, це не безпечно для здоров'я, якщо вже захотілося такої страви, то потрібно використовувати свинину;
- Перед обсмажуванням м'яса потрібно видалити вологу серветкою або рушником, в сухому вигляді яловичина відразу почне готуватися і з'явиться гарна кірка;
- У сотейник викладайте не більше двох шматків за раз, біфштекс любить дистанцію, інакше він почне перейматися, а не підсмажуватися;
- Не варто економити час, пропустіть фарш не менше трьох разів через м'ясорубку, так більше ймовірності, що при обсмажуванні біфштекс не розвалиться;
- Щоб м'ясо придбало приємний аромат, перед приготуванням збризніть його лимонним соком;
- Біфштекс готується навіть в клярі. Для цього змішайте яйце, борошно і трохи води. Вмочайте м'ясо і готуйте на розпеченій сковороді;
- Не рекомендується смажити біфштекси на рослинному маслі, тільки на вершковому маслі або маргарині. Так м'ясо вийде золотистого кольору, а не коричневого.
Приємного апетиту!