Рецепти шалено смачної випічки з житнього борошна
Житнє борошно – знахідка для вічно худнуть і діабетиків. Вона володіє десятком корисних властивостей, але кулінари люблять її не за це. Своєрідний смак відкриває нові нотки у вже знайомих стравах, надає оригінальний запах і легко поєднується з безліччю смаків.
У цій статті ми хочемо поділитися з вами рецептами чудовою випічки з житнього борошна. Сподіваємося, вони вам сподобаються, і вже найближчим часом ваші рідні і близькі будуть насолоджуватися чудовими кексами, хлібом і пирогами.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яблук - | 1 шт. |
яєць - | 3 шт. |
борошна житнього - | 30 г |
волоських горіхів - | 60 г |
борошна пшеничного - | 15 г |
цукру - | 170 г |
кориці - | 4 р |
мюслі - | 60 г |
злив - | 10 шт. |
Час приготування: 100 хвилин | Калорійність на 100 грам: 233 Ккал |
Солодка випічка з житнього борошна готується таким чином:
- Необхідно збити міксером яйця з неповним склянкою цукру. Повинна вийти пишна піна, мінімум в два рази більше від початкового об'єму;
- Далі всипати сюди обидва види борошна, розмішати тим же міксером;
- Трохи горіхів потрібно подрібнити і додати до загальної маси разом з дрібкою соди, розмішати;
- Якщо хочеться, можна вмішати також трохи ваніліну;
- Форму слід змастити маслом досить рясно, бортики теж;
- На дно присипати мюслі рівним шаром. Можна використовувати і вівсяні пластівці;
- Очищене від шкірки яблуко слід дрібно нарізати, при цьому серцевину не використовувати;
- Сливи теж порізати, обов'язково вимити їх спочатку і витягнути кісточку. Сливу можна замінити чорною смородиною;
- Розкласти фрукти за формою і залити їх тестом;
- Відправити в духовку приблизно на годину на середній вогонь. Бажано поставити на нижню полицю;
- Після цього відкрити дверцята духовки, шарлотку не витягувати, нехай там трохи охолоне;
- Далі дістати її і перевернути догори дном на блюдо, знявши форму. Дати повністю охолонути і присипати корицею, можна разом з цукровою пудрою;
- Можна подавати з морозивом або кленовим сиропом. Якщо шарлотка розвалюється і не тримає форму шматочка, то це нормально.
Житній батон з червоним цибулею і копченим беконом
- 0,2 кг житнього борошна;
- 0,3 кг борошна пшеничного;
- 1 червоний лук;
- 10 г свіжих дріжджів;
- 5 р бальзамічного оцту;
- 360 мл води;
- 8 смужок бекону;
- 15 мл олії оливи.
Час: 3 год 20 хв.
Калорії: 225.
Як спекти:
- Смужки бекону слід подрібнити ножем на невеликі квадратики, відправити їх на сковорідку, влити сюди бальзамічний оцет. Злегка обсмажити, масло не додавати;
- Цибулю слід звільнити від лушпиння і дрібно нашаткувати, додати до бекону, перемішати і готувати протягом двох хвилин;
- Обидва види борошна одночасно просіяти, а потім перетерти їх з дріжджами;
- Посолити, влити воду, а потім ввести сюди вміст сковороди. Вручну замісити тісто, а потім скачати його в кулю, накрити і залишити на годину відпочивати;
- Після цього на рівній поверхні розділити на чотири частини, скачати з них кульки і знову залишити під рушником. На цей раз нехай постоять всього десять хвилин;
- Далі кожен шар сформувати в тугий батон;
- Викласти їх швом вниз на деко, накрити і залишити ще на одну годину;
- Духовку треба розігріти до 250 за Цельсієм;
- Далі перекласти батони на перевернутий деко. За допомогою гострого ножа зробити надрізи зверху;
- Стінки духовки потрібно збризнути водою з пульверизатора. Після цього зменшити температуру до 220 і відправити випікатися батони на п'ять хвилин;
- Далі знову зменшити до 190 за Цельсієм і піч ще п'ятнадцять хвилин. Потім дати охолонути.
Житній хліб з сухофруктами, горіхами та прянощами
- 45 г меду;
- 7 г порошку для тіста;
- 260 г житнього борошна;
- 15 г меленого імбиру;
- 0,1 кг міксу сухофруктів;
- 60 г борошна лляний;
- 2 г мускатного горіха;
- 240 г борошна пшеничного;
- 0,1 кг горіхів;
- 550 мл кефіру;
- 60 г пластівців 7 злаків;
- 25 г паростків пшениці;
- 30 г клітковини;
- 30 мл молока;
- 5 р куркуми;
- 1 жовток;
- 10 г соди;
- 45 г зернистої гірчиці;
- 10 г цедри лимона;
- 40 г цедри апельсина;
- 10 г кунжуту;
- 15 г тростинного цукру;
- 10 г солі.
Час: 1 год 30 хв.
Калорії: 218.
Процес випікання:
- Включити духовку розігріватися до 200 за Цельсієм;
- Викласти на деко пекарську папір і присипати її борошном там, де буде лежати хліб;
- Всі три види борошна просіяти одночасно, щоб вони перемішалися. Після цього вмішати сюди інші сипучі інгредієнти: паростки пшениці, куркуму, пластівці, клітковину, цукор, мускатний горіх, імбир, сіль;
- Окремо у кефір додати гірчицю і розмішати, потім сюди ж додати сіль і порошок для тіста. Заважати, поки не почне рости піна;
- Потім влити цю суміш до сухих продуктів, розмішати;
- Горіхи злегка прожарити на сковороді без додавання масла, а потім порубати ножем. Можна брати і фісташки, волоські горіхи, і пекан, і кешью, і арахіс – кому як подобається;
- Цедру з цитрусів обов'язково знімати дрібної теркою;
- Сухофрукти (курагу, родзинки, чорнослив і т. д.) залити водою хвилин на десять, бажано теплою. Потім відтиснути і подрібнити ножем. Разом з цедрою і горіхами вмішати до тесту;
- Сюди ж додати мед і продовжувати місити. Вийде дуже липке тісто;
- Присипати борошном тісто зверху і знизу, поділити на кілька частин, і з кожної сформувати хліб будь-якої форми;
- Перекласти їх на деко на місця, де є борошно;
- Випікати не більш півгодини. Хліб буде готовий, коли перестане звучати порожнім при поплескуванні;
- Збити в склянці жовток з молоком;
- За пару хвилин до готовності цієї рідкою сумішшю змастити хліб і присипати його зверху кунжутом. Продовжити запікати до скоринки, а потім дати півгодини охолонути. Якщо хочеться, можна все солодкі інгредієнти замінити на бекон, пармезан і пряні трави.
Шоколадні мафіни з житнього борошна з бананової начинкою
- 30 г бананів;
- 30 г борошна житнього;
- 3 г кукурудзяного крохмалю;
- 1 яйце;
- 20 г клітковини;
- 7 г кунжуту;
- 20 г вівсяного борошна;
- 10 г какао;
- 5 мл лікеру;
- 125 г знежиреного сиру;
- 60 г шоколаду.
Час: 25 хв.
Калорії: 159.
Етапи випікання:
- Збити яйце, додати трохи цукру або краще замінник цукру;
- Потім всипати сюди какао, а потім обидві борошна;
- Далі вмішати клітковину, трохи солі, сир, крохмаль. Гарненько перемішати всі продукти, а потім влити до них лікер для аромату. Краще використовувати «Амаретто». Додати на кінчику ножа порошок для тіста;
- Взяти форми для маффінів і заповнити їх тістом до половини;
- Потім покласти сюди по шматочку очищеного банана і далі зверху вилити залишки тіста;
- Зверху присипати кунжутом, зовсім небагато;
- Випікати не більше п'ятнадцяти хвилин в духовці при 200 за Цельсієм. Готовність перевіряти зубочисткою;
- Шоколад натерти і присипати його зверху на ще гарячі мафіни.
Рецепти випічки з житнього борошна для діабетиків
Кекс з родзинками
- 30 г житнього борошна;
- 20 г родзинок;
- 1 яйце;
- 40 р маргарину;
- 7 г цедри лимона;
- замінник цукру.
Час: 45 хв.
Калорії: 351.
Метод випікання:
- У невеликій мисці змішати міксером маргарин з яйцем;
- Далі додати сюди борошно, ложку лимонної цедри, трохи натурального цукру;
- Родзинки замочити на десять хвилин, а потім без води вмішати в тісто;
- Перекласти в невелику форму всі продукти і відправити в духовку;
- Випікати приблизно півгодини при 200 за Цельсієм.
Що можна приготувати з яловичини — візьміть на замітку нашу добірку рецептів різноманітних страв на кожен день і свята.
Візьміть на замітку рецепти смачних салатів з цвітної капусти — напевно ви їх навіть не пробували!
Як спекти смачне печиво на розсолі читайте в нашій статті.
Французький діабетичний торт з яблуками
- 440 г борошна житнього;
- 20 г фруктози;
- 60 мл олії;
- 2 яйця;
- 90 г маргарину;
- 0,1 кг мигдалю;
- 120 мл молока;
- 15 г крохмалю;
- 60 мл соку лимона;
- 3 яблука.
Час: 1 год 50 хв.
Калорії: 257.
Процес приготування торта:
- Із просіяного борошна, щіпки фруктози, одного яйця і масла необхідно замісити тісто. Воно вийде жирним і м'яким. Краще місити його вручну;
- Далі його слід загорнути в харчову плівку і поставити хоча б на годину в холодильник;
- Зняти з яблук шкірку, порізати їх невеликими скибочками, полити декількома краплями лимонного соку. Можна трохи присипати їх корицею зверху;
- Витягнути тісто і розкачати його в єдиний пласт, який потім потрібно перемістити у форму з бортиками. Ідеально, якщо є форма для кіша;
- Відправити запікатися на п'ятнадцять хвилин тільки тісто, вогонь потрібен середній;
- У невеликій мисці за цей час слід міксером змішати маргарин і решту фруктозу;
- Далі вбити сюди друге яйце і продовжувати заважати;
- Мигдаль дрібно порубати і додати його в чашу до міксери;
- Влити сюди решту лимонного соку і всипати крохмаль, замісити густий крем;
- В кінці влити молоко кімнатної температури, все гарненько вимішати;
- Дістати тісто і вилити в нього вийшов крем, а зверху красиво розкласти яблука;
- Відправити назад в духовку ще на півгодини, після чого дати трохи охолонути.
Корисні поради
Хоча житнє борошно сама по собі дуже корисна, її краще використовувати навпіл з пшеничного. У житньому борошні не вистачає клейковини, з-за чого випічка виходить досить щільною і вологою, вона не піднімається, не може бути повітряної. А в поєднанні з пшеничного виходить повітряне тісто, яке не втрачає житній смак. Але це правило не підходить діабетикам.
З житнього борошна виходить чудовий бездріжджовий хліб. Він дуже ситний і найчастіше в ньому є родзинки. Такий хліб присутній у багатьох кухнях світу. Доповнювати його можна чим завгодно, але не потрібно використовувати «мокрі» продукти. Наприклад, м'який або ропні сир, інакше тісто буде дуже складно пропектися.
Ароматна житнє випічка затребувана покупцями по всьому світу, багато вибирають тільки її. Але краще все ж приготувати її вдома, доповнивши чи не сотнею різних інгредієнтів. Так і цікавіше і корисніше!