Рецепти дієтичного печива із житнього борошна
Житнє борошно робиться з жита, а пшеничне з пшениці. По великій кількості критерій перша все ж вважається більш корисною. Тому сьогодні ми готуємо печиво з неї, щоб і ті, хто на дієті, і ті, хто ведуть ЗСЖ (здоровий образ життя) змогли насолодитися нашими рецептами.
| Інгредієнти | Кількість |
|---|---|
| розпушувач - | 5 г |
| цукор - | 45 г |
| житнє борошно - | 0,5 кг |
| мед - | 10 мл |
| вершкове масло - | 45 г |
| яйця - | 2 шт. |
| сметана - | 30 мл |
| Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 321 Ккал |
Всього півгодини і на вашому столі опиниться ціла гора корисного печива. Його можна вживати і під час перекусу, і в якості вечері, і в якості «смачненького» до чаю.
Як приготувати:
- Яйця розбийте в піалу, додайте цукор і збийте до легкої піни.

- Додайте мед і перемішайте.
- Вершкове масло розтопіть на плиті і потім остудіть до кімнатної температури.

- Після цього введіть в яєчну масу, перемішайте.
- Влийте сметану, всипте просіяне борошно і розпушувач.
- Вручну замісіть однорідне тісто.

- Розкачати його в тонкий пласт за допомогою качалки.
- Кулінарним кільцем виріжте печива і перемістіть їх на деко.
- Запікайте 15-20 хвилин при 180 градусах.

Порада: можна наколоти печиво виделкою в декількох місцях, щоб у підсумку випічка було з візерунком.
Пісний варіант з сухофруктами
Перед вами не просто печиво, а справжній шедевр! Спробуйте приготувати і тоді зрозумієте все самостійно. Ніжне тісто, величезна кількість начинки – все просто тане у роті.
| ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
|---|---|
| лимонна цедра | 10 г |
| сіль | 1 пучку |
| розпушувач | 10 г |
| ізюм | 80 г |
| житнє борошно | 400 г |
| кориця | 10 г |
| курага | 120 г |
| пшеничне борошно | 0,2 кг |
| вода | 150 мл |
| мигдаль | 160 р |
| рослинна олія | 0,1 л |
| Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 346 Ккал |
Як приготувати:
- Курагу та ізюм промийте під проточною водою, покладіть в піалу.
- Залийте сухофрукти окропом і накрийте кришкою або тарілкою.
- Дайте настоятися протягом двадцяти хвилин.
- Після цього відвар з них злийте і помістіть родзинки з курагою в блендер.
- Туди ж корицю і цедру цитруса.
- Все це перебити до стану густої пасти.
- Мигдаль висипте на суху сковороду і прогрійте його до рум'яності і яскравого аромату.
- Після цього остудіть горіхи і подрібніть в блендері або дрібно порубаєте ножем.
- З'єднайте з пастою з сухофруктів і відставте.
- Для тіста з'єднайте між собою обидва види борошна.
- Пересипте в глибоку ємність за допомогою сита.
- Введіть розпушувач і перемішайте.
- Зазначене у рецепті кількість води залийте в сотейник і доведіть до кипіння.
- Влийте масло до борошні, туди ж воду.
- Замісіть м'яке і еластичне тісто.
- Розкачайте його в дуже тонкий пласт прямокутної форми.
- Викладіть зверху солодку пасту із сухофруктів і горіхів.
- Рівномірно розподіліть її по всій площі. Єдине, з одного боку залиште 15мм вільного місця.
- Скрутіть тісто в рулет так, щоб він закінчувався там, де порожній край.
- Далі гострим ножем наріжте рулет на порції.
- Викладіть печиво на деко або у форму.
- Відправте в духовку на двадцять хвилин при 200 градусах.
Як приготувати медове печиво із житнього борошна
Найшвидший і простий варіант житнього печива. Це саме той випадок, коли все потрібно змішати, розкачати, вирізати і спекти. Готово!
| ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
|---|---|
| вівсяні пластівці | 80 г |
| сіль | 2 дрібку |
| житнє борошно | 220 г |
| сода | 2 дрібку |
| мед | 0,1 кг |
| пшеничне борошно | 120 г |
| вода | 40 мл |
| рослинна олія | 70 мл |
| Час приготування: 15 хвилин | Калорійність на 100 грам: 325 Ккал |
Як приготувати:
- Для приготування печива з'єднайте пластівці з сіллю і содою.
- Додайте пшеничне і житнє борошно, але обов'язково через сито.
- Туди ж введіть мед, воду і масло.
- Все ретельно перемішайте і замісіть тісто.
- Скачайте його в ковбаску і поділіть на частини, розміром з волоський горіх.
- Викладіть кульки на деко, приберіть в духовку, щоб запекти.
- Через десять хвилин при 180 градусах все готово!
Порада: можна втиснути шоколадні крихти в кожне, ще сире (!) печиво.
Вівсяне печиво з житнім борошном
Якщо хтось з дитинства любить вівсяне печиво, то ось вам смачний домашній варіант. Виходить м'яким, ніжним і дуже смачним!
| ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
|---|---|
| мускатний горіх | 2 дрібку |
| яйце | 1 шт. |
| розпушувач | 10 г |
| коричневий цукор | 90 г |
| ванілін | 2 дрібку |
| вівсяні пластівці | 120 г |
| сіль | 2 дрібку |
| вершкове масло | 0,1 кг |
| сода | 2 дрібку |
| житнє борошно | 200 г |
| кориця | 3 дрібку |
| Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 344 Ккал |
Як приготувати:
- В першу чергу увімкніть духовку на 175 градусів.
- Олію заздалегідь дістаньте та розкрийте, щоб стало м'яким.
- Наріжте його і помістіть в ємність.
- Додати коричневий цукор і з допомогою віночка або міксера збийте компоненти в пишну піну.
- Всипте ванілін і вбийте яйце, знову з'єднайте всі.
- Борошно пропустіть через сито в сусідню ємність.
- Додайте сіль, соду і розпушувач.
- Туди ж корицю і мускатний горіх, з'єднайте.
- Всипте вівсяні пластівці, перемішайте.
- Далі з'єднайте між собою обидві маси (борошняну і масляну).
- Коли маса стане однорідною, сформуйте з неї печива невеликого розміру.
- Викладіть їх на деко і приберіть в духовку на 10-15 хвилин до готовності.
Порада: у тісто можна додати трохи какао.
Рекомендуємо до прочитання рецепти пісочного печива на вершковому маслі.
У наступній статті ви дізнаєтесь, як правильно приготувати печиво на смальці.
А тут ми розмістили відмінні рецепти пирогів з сиром на швидку руку. Тепер несподіваний візит гостей вам буде тільки в радість!
Морквяне печиво із житнього борошна
Така випічка вже настільки смачна, що цілком може називатися десертом. В міру солодко, смачно, ароматно. Спробуйте прямо зараз, адже інгредієнти у вас точно є!
| ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
|---|---|
| гвоздика | 2 дрібку |
| ваніль | 1 стручок |
| житнє борошно | 170 г |
| морква | 350 г |
| горіхи | 80 г |
| сметана | 50 мл |
| кориця | 5 г |
| цукор | 150 г |
| рослинна олія | 150 мл |
| сіль | 1 пучку |
| какао | 30 г |
| Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 301 Ккал |
Як приготувати:
- Моркву очистіть і промийте, натріть її теркою.
- Помістіть стружку в миску, присипте її цукром.
- Ваніль розріжте навпіл і вийміть кінчиком ножа все насіння.
- Додайте їх теж до моркви разом з сіллю, сметаною і маслом.
- Всі компоненти ретельно перемішайте ложкою.
- Горіхи засипте в суху сковороду і відправте на плиту.
- Прогрійте їх до рум'яності і яскравого аромату.
- Після цього остудіть і подрібнити ножем.
- Додайте до них борошно, корицю, какао і гвоздику.
- Все з'єднайте і пересипте до моркви.
- Перемішайте і відставте.
- Форму або лист укрийте папером і за допомогою чайної ложки викладіть на нього печива.
- Приберіть в духовку на тридцять хвилин при 180 градусах.
Корисні поради
Перш ніж відправляти печиво в духовку, ви можете змастити його яйцем і присипати щось, що зробить його особливим. Це може бути мак, кунжут, насіння, горіхи, кокос, цукати тощо Не тільки красиво, але і яскраво!
У будь-тісто на смак можна додати трохи сиру. В першу чергу печиво від цього стане ще більш корисним. І друга перевага добавки – ніжність. Так, випічка буде ще й ніжніше!
Печиво із житнього борошна готується за лічені хвилини. Вважається корисним і дієтичним, але варто спробувати лише раз, щоб переконатися, що воно ще й дуже смачне!









