Як приготувати житні коржі без дріжджів
Стежте за здоров'ям і фігурою, але не можете представити свій раціон без хліба? З будь-якого становища є вихід, і цей випадок не буде винятком. Чудовим замінником дріжджовий випічки з пшеничного борошна стануть житні коржі, для приготування яких не використовуються дріжджі. Такі коржі дуже корисні, низькокалорійні і надзвичайно смачні.
Для замішування тіста використовується житнє борошно. Вона набагато корисніше пшеничного, містить багато амінокислот, необхідних організму. Під час приготування в тісто можна додати насіння льону, висівки і не тільки. Такі інгредієнти зроблять випічку смачніше і корисніше.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
житнього борошна - | 250 г |
води - | 100 мл |
будь-якого рослинного масла - | 40 мл |
солі - | 1 ч. л. |
сухої паприки - | велика жменя |
пряних трав - | 1 ч. л. |
Час приготування: 50 хвилин | Калорійність на 100 грам: 153 Ккал |
Приготування м'яких житніх коржів без дріжджів на сковороді виконується в кілька етапів:
1 етап: з усіх інгредієнтів замішується тісто. З-за липкою текстури краще це робити мокрими руками.
2 етап: після замішування тіста скачуємо його в один великий кулю і залишаємо під серветкою хвилин на 30.
3 етап: після необхідного часу поділяємо тісто на 5 частин. З-за того, що тісто дуже липке, рекомендується його розгортати з використанням борошна.
4 етап: кожна частина розкочується дуже ретельно (розмір коржики не повинен перевищувати розмір сковороди). Вийшла корж смажиться на сковороді з використанням рослинної олії. Якщо ваша сковорідка має антипригарне покриття, масло додавати не обов'язково.
Після розкочування випічка стає дуже крихкою. З цієї причини до сковороди вироби потрібно нести акуратно, щоб не пошкодилися. До столу можна подавати гарячими або теплими.
Рецепт бездрожжевых житніх коржів на воді
Найпростіший рецепт такої страви – на основі води. Для приготування потрібно буде підготувати такі складові:
- 200 грамів борошна;
- 1 щіпка солі;
- 40 мл рафінованої рослинної олії;
- 150 мл води.
Час приготування: 60 хвилин.
Калорійність на 100 грамів: 185 ккал.
Із зазначеної кількості інгредієнтів вийде близько 6 штук. Тепер приступаємо до приготування пісних житніх коржів без дріжджів на воді:
- Просіваємо борошно, робимо в ній невелике поглиблення і вливаємо туди воду (воду рекомендується брати кімнатної температури), рослинне масло і сіль.
- Акуратно замішуємо тісто протягом 7 хвилин (зручно робити це в мисці). Воно повинно вийти тугим, не прилипати до рук.
- Після закінчення замішування накриваємо тісто плівкою або кладемо його в поліетиленовий пакет. Залишає тісто на 20-25 хвилин.
- Коли час вийде, ділимо тісто на кілька частин. Розмір визначається візуально. Він залежить від розміру сковороди, в якій коржі будуть обсмажуватися.
- Кожен шматочок розкочуємо качалкою. Його товщина не повинна перевищувати 2 мм
- Перед приготуванням добре нагріваємо сковороду і кладемо на неї корж. Наливати масло не обов'язково. Коржик обсмажується з двох сторін приблизно 10 секунд і викладається в окремий посуд.
Кухонний рушник ретельно змочуємо водою і віджимаємо. Накриваємо їм готові коржі.
Рецепт без дріжджів на сметані
Необхідні інгредієнти:
- 250 грамів сметани;
- 2 ст. л. цукру;
- 3 яйця;
- 500 грамів житнього борошна (може знадобитися трохи менше);
- 0, 25 ч. л. солі;
- 1 щіпка соди.
Час приготування: 30 хвилин.
Кількість калорій на 100 грам: 107 ккал.
Приготування просте, тому труднощів не виникне.
Для початку необхідно змішати в мисці сметану і цукор, додати сіль, соду, вбити яйця і ретельно перемішати всі складові. Перед додаванням борошна її необхідно просіяти. Це допоможе збагатити його киснем.
Борошно додається невеликими порціями. У результаті тісто повинне вийти м'яким, не прилипающим до рук.
Готове тісто потрібно розділити на шматочки невеликого розміру. Після цього розкачуємо кожен шматочок товщиною в 1 см.
Випікаються коржі в духовці не більше 25 хвилин. Температура повинна коливатися в районі 180-200 градусів. Готові житні коржі без дріжджів на сметані можна подавати і в холодному, і в гарячому вигляді.
Читайте як приготувати млинці з куркою і грибами — в нашій статті ви знайдете покрокові рецепти.
Рецепт курника з грибами — смачна і ароматна випічка, якою ви можете порадувати свою сім'ю.
Читайте як приготувати ароматні яблука в клярі — це корисний і смачний десерт.
Готуємо корисні коржі на кефірі
Для приготування виробів з житнього борошна потрібні складові, які майже завжди є під рукою:
- житнє борошно – 300 грам;
- густий кефір – 340 мл;
- сода, сіль – по 1 ч. л;
- оливкова олія, цілий коріандр – по 1 ч. л.
Час приготування: 55 хвилин.
Калорійність на 100 грам: 235 ккал.
Готуємо, в точності дотримуючись пропонований рецепт житніх коржів без дріжджів на кефірі.
По-перше, необхідно перемішати сухі інгредієнти. Після чого перемішуються кефір, масло. Далі суху суміш потрібно додати в рідку. Робиться це частинами, поступово. Коли всі інгредієнти змішали, приступаємо до приготування тіста. Воно повинно бути липким. Таке тісто потрібно залишити на 20 хвилин.
По закінченні цього часу посипте робочу поверхню борошном і викладіть на нього тісто за допомогою лопатки. Обваляйте його в борошні і розкачайте товщиною в 1 см. Коржі вирізаються звичайним склянкою.
Викладаємо на деко, застелений пергаментним папером, коржі і проколюємо виделкою. Випікаємо в духовці протягом 15 хвилин.
За смаком вони нагадують хлібні окрайці. При подачі можна поєднувати з сиром.
Корисні поради
Щоб вироби з житнього борошна були смачними, не завадить прислухатися до корисних порад по їх приготуванню:
- для повного пропікання коржів на дно духовки необхідно поставити ємність з водою;
- верхню поверхню виробу потрібно надрізати хрестом або проколоти за допомогою вилки;
- для того, щоб коржі вийшли пухкими, можна скористатися спеціальним пекарським порошком;
- для посилення смаку та користі в тісто рекомендується додати коріандр, висівки, кунжут, посипати поверхню виробу лляними насінням;
- якщо смажите вироби, слід вибрати товстостінну сковороду.
Житні коржі без дріжджів – чудова заміна хліба. З цієї причини подають їх відповідно. З ними можна приготувати бутерброди, намазати вершковим маслом або подати до супу. Приємного апетиту!