Як швидко і смачно приготувати пюре з моркви
Навряд чи наші далекі предки розуміли, що морква містить цілий комплекс корисних речовин, але, вживаючи її в їжу протягом багатьох поколінь, досвідченим шляхом прийшли до тих же висновків, що і сучасні вчені. В її складі вітаміни групи В, З, Е, До, мікроелементи калій, кобальт, хром, магній, залізо і безліч інших потрібних організму складових.
Морква, як ніяке інше культурна рослина, багата каротином – речовиною, яка служить джерелом вітаміну А. Морквяний сік покращує зір, зміцнює ясна, сприяє зростанню кісток і м'язів, запобігає розвитку рахіту, тому він дуже корисний дітям, так і дорослі отримують від нього чимало користі. Хворим лікарі рекомендують як свіжий овоч, так і різноманітні страви з нього, особливо пюре з моркви.
Морквяна дієта лікує недокрів'я, гепатит та інші захворювання печінки, серцево-судинні патології, поліартрит, порушення обміну речовин. Тим, хто бажає скинути зайву вагу, коренеплід також стане підмогою. Незважаючи на уявну простоту, з цього овоча можна приготувати безліч смачних страв, здатних урізноманітнити наше меню, особливо в осінньо-зимовий період, коли дефіцит вітамінів відчувається найбільш гостро. Але, як ви зрозуміли, сьогодні мова піде саме про те, як приготувати пюре з моркви смачно, швидко і просто. Приступимо!
Дитяче харчування
Як вже говорилося, морква дуже корисна дітям, але малюкам, у яких ще немає зубів, або вони тільки почали прорізатися, целікова коренеплід давати не можна – вони можуть вдавитися. Кращий варіант – смачне морквяне пюре, від якого і дорослий не відмовиться. Ось кілька рецептів на вибір.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
моркви - | 200 г |
вершкового масла - | 15 г |
солі і цукру - | за бажанням |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 125 Ккал |
Цей рецепт пюре з моркви дуже простий, тому з нього ми і почнемо.
Послідовність дій:
- Почистити і порізати коренеплід середніми шматочками – форма не має значення;
- Зварити на пару або в окропі;
- Злити воду і додати вершкове масло. Важливо: його потрібно заздалегідь дістати з холодильника, щоб зігрілось до кімнатної температури;
- Посолити – якщо готується не для дитини;
- Покласти в чашу блендера, включити прилад і довести до пюреобразного стану.
- Щоб не було потреби в подслащивании, готуючи для дітей, потрібно підбирати коренеплід солодких сортів. Дорослим при бажанні можна додати цукор.
Страву можна вживати як самостійне, а також в якості добавки до каші, макаронів, котлет і т. д. Спробуйте – у нього дуже приємний ніжний вершковий смак.
Грудничковый десерт
Овочі, у тому числі морква, дуже важливі для дитячого харчування, але додавати їх в раціон слід обережно, невеликими порціями – не більше однієї чайної ложки, уважно стежачи за реакцією організму малюка. Якщо все нормально, порцію поступово збільшують.
Щоб приготувати морквяне пюре для прикорму немовляти, береться:
- 100 грамів моркви;
- 1 ст. ложка материнського молока або молочної суміші для немовлят.
Приготування такої страви займе близько 30 хвилин.
Число калорій на 100 грамів – 56.
Приготування пюре з моркви для немовляти дуже просте:
- Коренеплід почистити, подрібнити і відварити до м'якості під кришкою;
- Варений овоч протерти через дрібне сито;
- Покласти протерту масу назад в каструлю, додавши молоко (можна замінити такою ж кількістю овочевого бульйону);
- Прогріти, не доводячи до кипіння.
Прикорм готовий – можна пробувати.
Не забувайте, що овочі для дитячого столу повинні бути найвищої якості, без хімії. Якщо є така можливість, краще виростити їх на власному городі.
Морквяно-яблучне ласощі
Для приготування мамі знадобиться:
- 300 гр. солодкої моркви;
- половинка солодкого яблука;
- пів чайної ложечки раст. олії (ріпак, льон).
Готується страва 20-25 хвилин.
Калорійність – 56 ккал/100 р.
Як робити пюре з моркви і яблука для дитини:
- Помити, почистити і дрібно нарізати овоч;
- Укласти в каструлю, заливши невеликим об'ємом води (30-40 мл);
- Дати закипіти і протушкувати 10 хвилин на слабкому полум'ї, прикривши кришкою;
- Помити, почистити і порізати яблуко;
- Додати в каструлю, продовжуючи спільно гасити ще близько п'яти хвилин.
- Протерти фруктово-овочеву суміш через сито, капнувши в неї масло.
Давати це блюдо малюкам можна, починаючи з піврічного віку, при цьому вони вже повинні спробувати кожен його компонент окремо.
Картопляний суп-пюре з моркви
Кожна російська трапеза за традицією починається з гарячого першого страви – супу. Ми пропонуємо приготувати на обід смачний суп-пюре з найпоширеніших городніх культур – картоплі і моркви. Для нього знадобиться:
- 3 великих коренеплоду моркви;
- 4 середніх картопляні бульби;
- 1 головка цибулі-ріпки;
- 2 часникових зубця;
- пара стебел селери;
- пара столових ложок соняшникової олії;
- овочевий бульйон – 400 гр.;
- будь-яка зелень і трави – за смаком.
Час приготування – 30 хвилин.
Калорійність в 100 гр. – 105 ккал.
Порядок приготування супу-пюре з моркви і картоплі:
- Почистити і подрібнити цибулю і часник, селеру порізати невеликими шматочками;
- Зробити з них піджарку на рослинному маслі, поки не стануть м'якими, і покласти в каструлю;
- Картоплю і моркву почистити, порізати кубиками невеликого розміру і додати до піджарки;
- Влити бульйон і всипати порізану зелень;
- Поставити на великий вогонь і тримати до закипання, потім зменшити полум'я і готувати в режимі томління, поки картопля не розм'якшиться;
- Подальші дії залежать від смаку кухаря: можна витягнути з бульйону всю картоплю і моркву, укласти їх в блендер і пюрировать, а можна половину залишити у вигляді кубиків;
- Пюре покласти назад в бульйон, підсолити і прокип'ятити ще п'ять хвилин.
Готовий суп розлити по тарілках, і всипати в кожну по щіпці перцю – втім, тим, кому не подобається гостре, цього можна й не робити.
Спробуйте приготувати салат з морквою і печінкою — незважаючи на оригінальність поєднання, це дуже смачно і ситно.
Як приготувати чудове печиво волоськими горіхами в нашій статті.
Закусочні роли з огірком і крабовими паличками — кращий варіант для дружніх посиденьок.
Рецепт супу-пюре з моркви та гарбуза
Інгредієнти:
- 400 гр. гарбуза;
- 200 гр. моркви;
- 100 гр. ріпчастої цибулі;
- 2 зубці часнику;
- ст. ложка масла оливок;
- півлітра води;
- сіль, прянощі – кому скільки подобається.
Готується близько півгодини.
Поживність – 85 калорій/100 гр.
Покроковий рецепт:
- Всі очистити і нарізати кубиками, часник подрібнити;
- Рослинне масло вилити в каструлю і покласти туди овочеву суміш;
- Влити трохи води і тушкувати на повільному вогні хвилин п'ять-сім.
- Додавши спеції і сіль, вилити воду, що залишилася і варити півгодини.
- Вийняти овочі з бульйону і збити до стану пюре за допомогою міксера або дерев'яною товкачика;
- Покласти пюрированную суміш назад і прокип'ятити 3-5 хвилин.
Блюдо готове – приємного апетиту!
Заготівля на зиму краще, ніж з прилавка
Морквяним десертом можна і запастися на зиму, «засукавши» в банки – він буде набагато смачніше, корисніше і дешевше магазинного. Тому варто занести в свою кулінарну скарбничку рецепт морквяного пюре у банках на зиму.
До складу входить:
- півтора кілограма солодкого коренеплоду.
Готувати доведеться в загальній складності близько години.
Калорійність такого продукту мінімальна – не більше 35 ккал/100 г, тому він ідеально підходить для дієт.
При готуванні необхідно:
- Почистити, помити овочі, відрізати у них маківки і кінчики;
- Порізати і відварити до м'якості – на це піде півгодини;
- Підготувати посуд – простерилізувати і просушити;
- Вимкнути вогонь і дати вмісту охолонути кілька хвилин;
- Розділивши його навпіл, по черзі подрібнити обидві половини в кухонному комбайні, пропюрировав;
- Розкласти продукт за банкам, простерилізувати кожну літрову ємність 5-10 хв. і герметично закрити металевими кришками.
Надішліть готову консервацію в льох або прохолодну комору, і можете ласувати їм всю зиму.
Ось скільки нескладних і в той же час смачних і корисних страв можна приготувати зі звичайної моркви. Всі ці пюре і густі пюрированные супи вам неодмінно повинні сподобатися. Спробуйте – не пошкодуєте!