15 июнь 2019 3 965

Як смачно приготувати рис з печерицями

Рисова крупа – продукт харчування більш ніж половини населення планети і це абсолютно виправдано, адже вона відмінне джерело енергії. Крім того, рис – класичний компонент дієтичного харчування, який широко використовується в раціонах для відновлення і підтримки здоров'я.

Рецепти на основі рису з овочами і грибами – нескладні і завжди безпрограшні. Виходять дивовижні, поживні та смачні страви.

Рецепт поживної страви покроково
Інгредієнти Кількість
сирі гриби - 300 г
крупа рисова - 100 г
цибулю - 1 шт.
морква - 1 шт.
олія соняшникова - 20 г
спеції - за смаком
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 90 Ккал

Рис – відмінний дієтичний продукт. Більш того, поряд з іншими крупами, він краще засвоюється, так як містить мало клітковини. Завдяки такій властивості гарніри з рису використовуються в дієті спортсменів, пісних і лікувальних раціонах. Рис з печерицями – приклад здорового, смачного, легкого страви, яке припаде до смаку всім.

На 100 г рису потрібно 200 г води. Візьміть каструлю для гасіння з щільною кришкою, закип'ятіть в ній необхідну кількість води. Додайте рис і варіть на сильному вогні хвилини три. Потім варіть ще десять хвилин, але на слабкому вогні. Потім зменшіть вогонь до мінімуму і готуйте 10 хвилин. Не знімайте кришку протягом всієї готування. Важливо врахувати, що рис буває різних сортів, час приготування окремих може відрізнятися, воно вказується на упаковці.

Поки вариться рис, ви повинні приготувати заправку для нього. Підсмажте цибулю і моркву (перший – нашаткуйте, другу – потріть на тертці).

До цибулі і моркви, додайте гриби і готуйте їх 7 хвилин. Поперчіть і посоліть.

Додайте до овочів відварений рис, перемішайте і дайте інгредієнтів обмінятися смаками. Достатньо буде 2-3 хвилин.

Викладіть готову страву на тарілку, прикрасьте зеленню.

Рецепт приготування грибів з рисом та овочами

Якщо ви хочете приготувати просте, але в той же час вишукана і смачна страва, то немає нічого краще наваристою, ароматною рисової крупи в поєднанні з ніжним, неповторним смаком грибів. Рецепт розрахований на 6 порцій.

Необхідні інгредієнти:

  • рис «Басматі» – 400 р;
  • цибулина – 2 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • часник – 2 головки;
  • гриби – 250 г;
  • перець болгарський – 2 шт.;
  • рослинна олія – 60 мл;
  • спеції, прянощі, сіль.

Загальний час, необхідний на приготування страви — 50 хвилин, з яких 15 хвилин потрібно на підготовку інгредієнтів і 35 – на безпосереднє приготування.

Калорійність страви на 100 г – 83.3 ккал.

Спосіб приготування:

  1. Подрібнити гриби, перець очистити, порізати його на поздовжні смужки. Також, соломкою, нарізати моркву, цибулю – півкільцями;
  2. Підігріти олію на сковороді, обсмажити на ньому моркву і цибулю (5 хвилин), потім всипати сухий рис і дати йому протомиться протягом декількох хвилин, поки він не стане прозорим;
  3. Окремо підсмажити гриби і перець;
  4. Потім влити 3 склянки гарячої води і закип'ятити. Додати спеції, часник;
  5. Плов готувати близько 20-25 хвилин, щільно закривши кришкою, на маленькому вогні;
  6. До готового плову додати перець і печериці, викласти на блюдо, прикрасити зеленню.

Рис з куркою і печерицями

Це відмінний вибір для святкового столу, адже набір компонентів зможе задовольнити кожного. Блюдо виходить дуже поживним, але в той же час корисним, добре і надовго насичує. Але найголовніше, відрізняється простотою в приготуванні.

Вам будуть потрібні:

  • рис і гриби в однаковій пропорції – 100 г;
  • філе курки – 1 шт.;
  • соняшникова олія – 50 мл;
  • дрібно рубана зубчик часнику;
  • соуси за смаком – 50 мл соєвого і 1 ч. л. устричного;
  • цукор -1 ст. л.;
  • масло кунжутного насіння -1 ст. л.;
  • оцет за смаком;
  • зелень;
  • спеції.

Час готування – 1 годину. Калорійність — 116.3 ккал на 100 р.

Для цієї страви необхідно використовувати вже приготовлений рис. Ви можете відварити його заздалегідь. Важливо під час варіння – рис не солити.

Гриби потрібно почистити і нарізати на четвертинки, гарненько підсмажити на олії. Відкласти їх окремо. Та ж історія з курячим м'ясом (філе). Його треба порізати на невеликі шматочки.

Очистити цибулю, нарізати півкільцями. Дрібно порубати часник.

Часник необхідно швидко обсмажити на маслі, де смажилися гриби. Туди ж закинути цибулю і додати кунжутне масло.

Після всіх приготувань, можна приступити безпосередньо до компонування страви. Візьміть сковороду вок, підігрійте її, додайте трохи соняшникової олії. Викладіть на сковорідку цибулю з часником, додайте курку. Готуйте її на сильному вогні кілька хвилин. Додайте соуси, по черзі, потім цукор, гриби і дайте всім компонентами нагрітися. Останній штрих – вмішати рис і злегка протомитися його з усіма компонентами. Посипати зеленню.

Тефтелі з підливою — кілька варіантів страви які чудово підійдуть до різних гарнірів.

Смачний і корисний салат з капусти з морквою — читайте рецепт тут.

Голубці з молодої капусти — читайте як приготувати це смачне блюдо.

Приготування і подача страви в горщику

Необхідні інгредієнти:

  • курячі крильця — 4 шт.;
  • печериці — 200 г;
  • рис — 80 г;
  • овочевий бульйон — 2 склянки;
  • помідори — 2 шт.;
  • цибуля;
  • морква;
  • часник;
  • спеції за смаком.

Час приготування – 1 годину. Калорійність — 108.4 ккал.

Для цього рецепту ви можете взяти будь-які гриби, які вам подобаються. Це можуть бути печериці, білі гриби, лисички та інші. Їх потрібно очистити, порізати на шматочки і відварити у воді, попередньо посоливши її за смаком.

Потім гриби необхідно пасерувати на рослинній олії. Перш ніж компонувати горщики, необхідно підсмажити всі складові страви. Після чого можна викласти їх у горщики – спочатку крильця, а потім – гриби, часник, овочі, рис. Залити вміст гарячим курячим бульйоном.

Поставити в духовку розігріватися. Вам необхідна температура 180 градусів. Запікати горщики 40 хвилин.

Як готувати рис в мультиварці?

Рис з грибами може бути як самостійним, так і гарніром, якщо ви звикли обідати щільно. Незважаючи на уявну простоту рецепта – правильно приготувати рисову крупу не так вже й просто. Якщо очищений рис, то його дуже легко переварити і відповідно можна і не доварити.

Але ситуація істотно спростилася з винаходом такого пристрою, як мультиварка. Спеціальні режими приготування дозволяють успішно справитися з досягненням кондиції для цієї крупи.

Інгредієнти:

  • сирі гриби – 300 г;
  • рис – 100 г;
  • цибуля;
  • курячий або овочевий бульйон – 200 мл;
  • олія кунжутна – 20 г;
  • спеції за смаком.

Необхідний час на приготування – 30 хвилин. Калорійність на 100 г – 90 ккал.

Нижче представлений покроковий рецепт приготування рису з печерицями в мультиварці:

  1. У ємність агрегату налийте 2-3 столові ложки кунжутного масла. Увімкніть режим «смаження» і нагрійте. Обсмажте цибулю протягом 5 хвилин;
  2. Поки смажиться цибуля, промийте холодною водою рис, гриби подрібніть. Додати їх до цибулі і перемішайте;
  3. Влийте до наявними продуктами курячий або овочевий бульйон, виберіть режим плов, закрийте кришку і чекайте завершення програми;
  4. Дуже важливо за 5 хвилин до завершення додати спеції в блюдо, ретельно перемішати;
  5. Краще всього подати страву відразу ж до столу в гарячому вигляді. Наваристий, пряний, дуже апетитний рис ідеально підійде в якості гарніру, так і у вигляді основного блюда. Його можна присмачити свіжою зеленню, сметаною;
  6. Якщо ви звикли їсти щільно, то такий рис виступить в якості чудового гарнір до страв з курки або риби. Насолоджуйтесь його смаком та користю.

Поради щодо вибору рисової крупи

Знаючи види рису, ви зможете грамотно підійти до вибору крупи, забезпечивши себе потрібним продуктом харчування:

  1. Найбільш корисний коричневий рис (мінімальна ступінь обробки), тому його слід вживати частіше;
  2. Круглий рис є універсальним, його часто використовують як для солодких страв, так і для начинки;
  3. Крупу з довгими зернами зазвичай використовують для пряних основних страв, а також як гарнір.

Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!

Що ще почитати: