28 июнь 2019 8 931

Як варити корисне домашнє варення з кизилу

Кизил з тюркської мови перекладається як «червоний», що відповідає його яскравим забарвленням, завдяки вмісту в плодах рослини Р-активних речовин. Винятковість і корисність кизилового варення не потребує додаткової реклами.

Такий десерт все частіше можна зустріти на столах співвітчизників, що цінують його за винятковий смак і корисні властивості. Холодними зимовими вечорами таке блюдо відмінно підійде в якості десерту або як солодко-кисла начинка для булочок, слойок, пирогів, тортів, творожному «тірамісу». Ми раді поділитися деякими секретами і варіантами його приготування.

Корисні властивості варення з кизилу

Варення з кизилу – страва, що має не тільки запам'ятовується смаковий букет, але і є скринею корисних вітамінів. Протягом багатьох років таке вітамінізована заготівля застосовується для лікування головного болю, гарячки, кишкових хвороб.

В осінньо-весняний сезон та епідемічний період лікарі рекомендують приймати десерт вранці в якості профілактики респіраторних захворювань. Кизилове варення практично не має протипоказань, його нерідко призначають для лікування дітей від ангіни, скарлатини, кору.

У плодах міститься велика кількість вітамінів, життєво необхідних для стабільного функціонування організму. Так, наприклад, вітаміну групи «С» у кизилі міститься набагато більше, ніж у плодах чорної смородини.

Завдяки вмісту біофлавоноїдів Р-вітамінної активності, помірне, дозоване вживання кизилового варення здатне стабілізувати артеріальний тиск, усунути набряклість, зміцнити серцевий м'яз, усунути запальні процеси і навіть уповільнити процес старіння організму, що свідчить про виняткову корисність даного продукту.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
ягід кизилу - 1 кг
води - 2,5 склянки
цукру - 6 склянок
лимонної кислоти - 0,5 ч. л.
Час приготування: 360 хвилин Калорійність на 100 грам: 214 Ккал

Класичний варіант приготування варення з кизилу з кісточками вважається найпоширенішим. Він вимагає мінімум витрат і простий у приготуванні. Зробити таке ласощі зможе навіть починаюча господиня.

Плоди перебираємо від листя, гнилі та пом'ятості, прибираємо плодоніжки. Ретельно моєму кілька разів під проточною водою в друшляку. Залишаємо стікати воду.

Готуємо сироп: беремо не дуже високу, але широку каструлю з нержавіючої сталі (емальовані тази і каструлі не підійдуть). Висипаємо цукор, заливаємо попередньо закип'ятила в електричному чайнику водою, ставимо на вогонь. При безперервному помішуванні доводимо сироп до кипіння, знімаємо пінку, кип'ятити три хвилини.

Якщо сироп виходить каламутним – процідіть через кілька шарів марлі, потім необхідно продовжити кип'ятити ще три хвилини на середньому вогні. В кінці приготування додаємо лимонну кислоту, для того, щоб заготовка при тривалому зберіганні не зацукрувалося і не піддалося кристалізації.

Перекладаємо плоди у сиву, суху посуд, заливаємо сиропом, закриваємо кришкою і залишаємо на п'ять годин.

Після закінчення часу «перетримки», перекладаємо майбутній десерт в каструлю, в якій готували сироп. Ставимо посуд на середній вогонь, доводимо до кипіння і тримаємо ще десять хвилин, періодично помішуючи.

Перекладаємо заготовку в заздалегідь підготовлені, сухі, попередньо простерилізовані банки. Закатуємо або закриваємо кришкою для тривалого зберігання.

Варення з кизилу з кісточкою без варіння

Перевага варення без варіння полягає в тому, що тривалої теплової обробки продукт максимально зберігає корисні властивості і кислуватий смак. Сироп можна використовувати для лікування ангіни, а також як жарознижуючий засіб.

Необхідні інгредієнти:

  • 1 кг кизилу;
  • 2 кг цукру.

Час приготування – 2 дні.

Калорійність: близько 280 Ккал/100 гр.

Кизил моєму, відриваємо листя, прибираємо несвіжі плоди, проколює кожну ягоду спицею або зубочисткою. Змішуємо зі склянкою цукру, кладе на деко, застелений пергаментним папером, на добу для того, щоб ягоди стали м'якшими.

Через добу ягоду перекладаємо в друшляк і опускаємо в крутий окріп на 10 хвилин.

Після баланшировки в миску з кришкою перекласти ягоду і змішати з цукром. Залишити на столі, перемішуючи до повного декристаллизации цукру.

Коли цукор розчиниться, варення розкласти в банки і закрити капроновою кришкою для нетривалого зберігання в холодильнику. У тому випадку, якщо планується довге зберігання, то поверх варення рекомендується засипати щільний шар цукру для запобігання утворення на поверхні плісняви.

Спробуйте приготувати теплий салат з качиної грудки — вишукане блюдо, гідне ресторанного меню.

Читайте як приготувати ароматні стейки з форелі, запечені в духовці.

Спробуйте приготувати запіканку з макаронів — просте, повсякденне блюдо на кожен день.

Як варити варення з кизилу «П'ятихвилинка»

Іноді так трапляється, що вам пощастило стати володарем чарівного кизилу. Чекати по 5-8 годин витримки зовсім не хочеться, або зовсім немає зайвого часу для того, щоб годинами готувати заготовки на зиму.

Саме для цих випадків, ми припасли варіант швидкого приготування солодкого десерту до чаю. До того ж, при такому способі приготування заготівля менше втрачає вітамінів, довше зберігається, після остигання стає тягучою.

Інгредієнти:

  • 1 кг кизилу;
  • 1 кг цукру;
  • половину склянки води.

Час приготування – тридцять хвилин.

Калорійність: близько 221 Ккал/100 гр.

Ягоду необхідно перебрати, кілька разів промити холодною водою в друшляку.

Підготуйте до консервації стерильні банки:

  • банки добре вимийте, витріть до ідеальної сухості вафельним рушником;
  • прогрійте їх в духовій шафі п'ятнадцять хвилин при максимальній температурі нагріву — сто п'ятдесят градусів.

Поки банки гріються, приступаємо до основного етапу:

у каструлі з нержавіючої сталі ретельно змішайте цукор з водою, додайте плоди, і дуже акуратно — дерев'яною лопаткою — перемішайте інгредієнти.

Каструлю поставте на середній вогонь, доведіть до кипіння, зніміть при необхідності пінку.

Після закипання зменшіть вогонь і продовжуйте варити ще п'ять хвилин, не забуваючи видаляти пінку.

Після закінчення часу, зніміть каструлю з плити, варення розкладіть по банках в гарячому вигляді. Загорніть банки бляшаними кришками або герметично закупорьте капроновими кришками.

Переверніть банки, накрийте теплою тканиною і залиште в такому вигляді на добу. Потім банки переверніть і приберіть для зберігання.

Варення без кісточок

Існує велика кількість варіантів приготування кизилових заготовок. Бескостный варіант з додаванням вина по праву можна назвати самим вишуканим і ароматним. Така заготівля відмінно підійде як десерт до ароматного трав'яного чаю, в якості начинки до морозива або торту.

Необхідні інгредієнти:

  • 1 кг безкісткового кизилу;
  • 5 склянок цукру;
  • 2 склянки напівсухого червоного вина.

Час приготування – 1 годину.

Калорійність: близько 212 Ккал/100 гр.

Ягоду перебираємо, видаляємо листя. Кулінарної голкою або зубочисткою акуратно видавлюємо кістки з кожної ягідки. Ретельно моєму кип'яченою холодною водою, залишаємо стікати в друшляку.

Перекладаємо плоди у варильний тазик, засипаємо пісок, акуратно перемішуємо лопаткою, щоб не пошкодити цілісність ягід. Потім додаємо вино, ретельно перемішуємо.

Ставимо каструлю на плиту, доводимо суміш до кипіння. Продовжуємо варити ще приблизно двадцять хвилин до повної готовності.

Після того, як суміш загусне, перелити її в попередньо пастеризовані скляні банки. Закриваємо кришками і ставимо кожну банку в киплячу водяну баню на п'ять хвилин.

Цей процес клопіткий, але вкрай необхідний. Провести цю процедуру необхідно для того, щоб нейтралізувати бактерії, і заготівля не забродила, не покрилася цвіллю при тривалому зберіганні.

Після важливого етапу додаткової стерилізації закочує банки бляшаними кришками, перевертаємо, накриваємо теплою вовняною тканиною або ковдрою до повного охолодження.

Кизилове варення в мультиварці

Заготовки з мультиварки дуже корисні – вони максимально зберігають натуральний смак і аромат продукту, а також корисні властивості. Незаперечною перевагою такого типу приготування вважається економія часових витрат і той факт, що варення легко желирующая. Необхідні інгредієнти:

  • 1 кг кизилу без кісточок;
  • 1,5 кг цукру;
  • 2 склянки води;
  • 1 чайна ложка лимонної кислоти.

Час приготування – 60 хвилин.

Калорійність: близько 214 Ккал/100 гр.

Підготовчий етап:

  1. Плоди очищаємо від кісточок зубочисткою, перебираємо, миємо водою;
  2. Невелика кількість ягоди кладемо в марлю і опускаємо в крутий окріп на 3 хвилини для того, щоб нейтралізувати пектин, отже, заготівля краще зажелировалась. Після баланшировки опустити плоди ненадовго в холодну воду. Процес повторити двічі.

Основний етап:

  1. Готуємо сироп: цукор попередньо змішати з водою в мисці, ретельно розмішуємо;
  2. Кладемо ягоду в мультиварочную каструлю, заливаємо сиропом, встановлюємо режим Варіння супу» або «Тушкування» на тридцять хвилин.

Важливо, щоб кількість інгредієнтів не перевищувала третини мультиварочной чаші з тієї причини, що варення має особливість при варінні підніматимуться в піну, яка при великій кількості ягід може «вибігти»;

  1. У той час, поки варення вариться, необхідно вимити банки для консервації, ретельно витерти їх сухим рушником, простерилізувати в духовій шафі або мікрохвильовій печі;
  2. За кілька хвилин до закінчення варіння необхідно додати лимонну кислоту для того, щоб суміш довше зберігалася.

Завершальний етап: варення заливаємо в гарячі банки, закриваємо бляшаними або капроновими кришками (також обов'язково заздалегідь простерилізовану), закутуємо до повного охолодження.

Поради хазяєчкам

Для того щоб продукт вийшов смачним, правильної, желеподібної, прозорою консистенції важливо дотримуватися простих правил:

  1. Кизил, як і інші ягоди, боїться тривалої термічної обробки. Рекомендується варити суміш в кілька етапів;
  2. Щоб ягоди залишилися цільними, ровненькими, а варення прозорим, необхідно: розвести чайну ложку соди у літрі води, а потім потримати в отриманим розчині кизил;
  3. Якщо плоди тверді, а хочеться соковите, гарне варення, слід ягоди перед варінням проткнути кулінарної голкою або зубочисткою для того, щоб краще виходив сік;
  4. При варінні варення в мультиварці, щоб консистенція варення вийшла желейної, тягучою, зніміть перед варінням клапан для того, щоб випарувалася волога;
  5. Для безкісткового варення ягоду рекомендується протерти через крупну тертку або друшляк.

Вдалих заготовок!

Що ще почитати: