15 май 2019 3 203

Як зварити корисне варення з журавлини

Журавлина – ягода, яку майже ніхто не любить лише через кислоти. Але кожен з вас повинен запам'ятати те, що журавлина неймовірно корисна! Тому вона обов'язково повинна бути присутня в меню кожної людини.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
журавлина - 5 кг
цукор - 5 кг
Час приготування: 200 хвилин Калорійність на 100 грам: 212 Ккал

Такий простий варіант варення з журавлини обов'язково потрібно зберегти, щоб приготувати пару баночок здоров'я» на холодну зиму. Якщо не знадобляться, можна використовувати чай, на бутерброди або млинці.

Як приготувати:

  1. Журавлину переберіть, ретельно вимийте.
  2. Далі частинами пробийте її в блендері або прокрутити через м'ясорубку.
  3. Отриману масу залийте в сотейник відповідного розміру.
  4. Зверху висипте весь цукор, дайте масі настоятися три години.
  5. Коли пройде час, помістіть посуд з ягодами на плиту.
  6. Увімкніть вогонь і дайте будущемц варенню закипіти.
  7. Варіть протягом десяти хвилин.
  8. Після цього розлийте в попередньо підготовлені банки і приберіть в тепло.

Порада: перемішувати цукор з ягодами не потрібно.

Журавлинно варення з бананом

Кисла журавлина і шалено солодкий банан – дуже оригінальне поєднання. Обов'язково спробуйте. Настільки хороший варіант, що користується популярністю навіть серед начинок для тортів, пирогів, кексів!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
банани 1,5 кг
журавлина 500 г
цукор 0,5 кг
Час приготування: 270 хвилин Калорійність на 100 грам: 141 ккал

Як приготувати:

  1. Ягоди попередньо переберіть від сміття і поганих плодів.
  2. Потім покладіть в друшляк або велике сито і промити.
  3. Дайте стекти зайвої рідини.
  4. Після цього журавлину збийте до стану пюре за допомогою блендера або пропустіть через м'ясорубку.
  5. Отриману масу вилийте в сотейник, засипте всю поверхню цукром.
  6. Дайте настоятися 3-4 години.
  7. Банани в цей час очистіть від шкірки.
  8. Половину наріжте кільцями, другу частину подрібніть блендером.
  9. Бананове пюре помістіть до журавлиною маси і ретельно все перемішайте.
  10. Поставте на плиту і доведіть до кипіння, активно помішуючи.
  11. Коли варення закипить, покладіть в нього шматочки бананів.
  12. Акуратно перемішайте і знову дайте масі закипіти.
  13. Варіть хвилин десять, потім розлийте по банках.
  14. Загорніть і приберіть під ковдри до охолодження.
Порада: переливати варення потрібно акуратно, щоб не поламати кільця бананів.

Популярна «П'ятихвилинка»

Вариться дане варення всього п'ять хвилин. Але на підготовку і саму готування піде трохи більше часу. У підсумку все буде готове через два з половиною години. Ця вітамінна бомба варто вашого часу і зусиль!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
цукор 1,5 кг
журавлина 1 кг
вода 0,5 л
Час приготування: 140 хвилин Калорійність на 100 грам: 207 ккал

Як приготувати:

  1. Ягоди переберіть і промийте їх.
  2. Помістіть в сотейник, залийте водою і приберіть на плиту.
  3. Дайте закипіти, варіть протягом п'яти хвилин.
  4. Після цього зніміть з вогню, відвар злийте і дайте йому охолонути до кімнатної температури.
  5. Далі залийте його в порожній і чистий сотейник, додайте цукор.
  6. Приберіть на плиту і доведіть до кипіння.
  7. Дайте цукру повністю розійтися і варіть сироп до густої консистенції.
  8. Вилийте гарячий сироп ягоди і дайте їм настоятися в такому вигляді дві години.
  9. Коли пройде час, приберіть журавлину з сиропом на плиту, увімкніть вогонь.
  10. Доведіть вміст до кипіння, варіть п'ять хвилин.
  11. Після цього розлийте по банках і приберіть під ковдри кришками вниз

Порада: в процесі варіння варення потрібно перемішувати і знімати пінку з поверхні.

Варення з журавлини з апельсином в мультиварці

Всі чомусь вважають, що апельсини – це так само кисло, як грейпфрут або лимон. Насправді ж це дуже солодкий цитрус. Тому він буде чудовим компаньйоном» для журавлини в наступному варення.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
цукор 1250 р
журавлина 1 кг
апельсини 0,5 кг
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 196 ккал

Як приготувати:

  1. Журавлину і апельсини ретельно вимийте під проточною водою.
  2. Ягоди переберіть і помістіть в м'ясорубку або блендер, перетворити на пюре.
  3. Отримане пюре вилийте в сотейник.
  4. Апельсини наріжте довільно, вийміть кісточки.
  5. Далі їх теж подрібніть, змішайте з ягідним пюре.
  6. Вилийте отриману масу в чашу мультиварки.
  7. Засипте все цукром і дайте настоятися тридцять хвилин.
  8. Потім перемішайте і включіть режим варіння на пару на чверть години.
  9. Після цього готове варення розлийте по ємностях, закатайте.

Порада: можна готувати ще в режимі гасіння, але тоді потрібно двадцять хвилин.

Рекомендуємо вам нашу наступну статтю. Кекс з журавлиною – солодкий десерт з м'якою кислинкою.

Користь журавлини з медом, лікувальні рецепти, протипоказання — подробиці тут.

А тут можна дізнатися, як варити корисне домашнє варення з кизилу.

Простий рецепт без варіння

Кажуть, якщо не варити ягоди і фрукти для варений, то у них зберігається набагато більше користі і вітамінів. Якраз для такого випадку у нас є варіант без термічної обробки. Він більш довгий, але коли справа стосується здоров'я, часу не повинно бути шкода.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
журавлина 1 кг
цукор 1 кг
Час приготування: 24 години Калорійність на 100 грам: 212 ккал

Як приготувати:

  1. Ягоди обов'язково переглянете, щоб прибрати погані.
  2. Промийте їх, потім подрібніть. Зробити це можна м'ясорубкою або блендером.
  3. Вилийте пюре в каструлю, засипте цукром.
  4. Періодично помішуючи, дочекайтеся повного його розчинення.
  5. Потім розлийте по стерилізованим банкам, закатайте.

Журавлинно варення з заморожених ягід та яблук

Якщо у вас з минулого року залишилася журавлина заморожена, це взагалі відмінно! Прямо зараз ми приготуємо з неї варення з додаванням яблук. Буде смачно!

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
яблука 0,5 кг
журавлина заморожена 500 г
цукор 1 кг
Час приготування: 135 хвилин Калорійність на 100 грам: 217 ккал

Як приготувати:

  1. Яблука промийте, очистіть їх від шкірки.
  2. М'якоть наріжте часточками і помістіть в сотейник.
  3. Додайте цукор і відставте.
  4. Журавлину висипте в миску, залийте крутим окропом.
  5. Перелийте все це до яблук.
  6. Дайте компонентів настоятися протягом однієї години.
  7. Помішуючи, дочекайтеся розчинення кристалів.
  8. Потім помістіть майбутнє варення на плиту.
  9. Дайте йому закипіти і варіть п'ятдесят хвилин.
  10. Коли пройде час, розподіліть його по банкам.

Порада: можна додати кілька груш для незвичайного смаку.

Як приготувати з горіхами

В якості завершального бонусу у нас є мега-рецепт! Він включає в себе журавлину, груші і цілий мікс горіхів: мигдаль, кешью, фундук і кедрові. Спробуйте всього на мить уявити, який смачний результат буде чекати вас в коморі або підвалі.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
фундук 50 г
груші 1 кг
вода 300 мл
кешью 50 г
цукор 0,5 кг
журавлина 1 кг
кедрові горіхи 50 г
мигдаль 50 г
Час приготування: 125 хвилин Калорійність на 100 грам: 122 ккал

Як приготувати:

  1. Ягоди переберіть в обов'язковому порядку.
  2. Тільки після цього промийте їх і помістіть в сотейник.
  3. Додайте третю частину води і приберіть ємність з журавлиною на плиту.
  4. Дайте масі дійти до кипіння, потім дочекайтеся м'якості ягід.
  5. Після цього журавлину пропустіть через сито.
  6. Груші очистіть, вимийте і наріжте кубиками.
  7. У сотейник залийте залишки води і цукор.
  8. Приберіть на плиту і дайте закипіти, розчинитися всьому цукру.
  9. Після цього влийте журавлинну масу, додайте груші та всі види горіхів.
  10. Варіть, помішуючи, протягом цілої години.
  11. Потім розлийте по банках до повного охолодження.
Порада: за бажанням великі горіхи можна трохи подрібнити.

Корисні поради

Щоб варення вийшло незвичайним, додайте прянощі. Це може бути ціла паличка кориці або стручок ванілі, зірки анісу, насіння коріандру. Крім цього, можна доповнити варення невеликою кількістю какао або шматочками шоколаду, сухофруктами.

Банки можна простерилізувати в духовій шафі при низькій температурі разом з кришками. Але для цього їх треба попередньо вимити з милом і окремо з содою. Також можна стерилізувати над парою чайника.

Якщо банки попередньо не стерилізувалися, а тільки милися миючим засобом, то їх потрібно наповнити, потім помістити у велику каструлю. Її дно краще заздалегідь накрити рушником або марлею. Між банками налити води до «шийок» і помістити все це на плиту. Довести до кипіння і варити чверть години, прикривши кришкою. Після цього закатати і поставити в тепло.

Варення з журавлини – це не тільки дуже яскраво і корисно, це смачно і не так вже і кисло, якщо правильно все приготувати. Слідуйте нашим рецептами, і тоді точно все вийде в обов'язковому порядку!

Що ще почитати: