Незвичайна заготівля на зиму варення з огірків
Огіркове варення – це варіант зимової заготівлі з використанням нестандартного основного продукту – овоча. Способи виготовлення можуть бути різними. Основна відмінність – це додаткові інгредієнти. Найбільшою популярністю користується варення з огірків з додаванням апельсина і лимона. Також можна доповнювати огіркове варення м'ятою, медом, яблуками.
Рецепти огіркового варення відомі вже з давніх часів. Приготування цієї незвичайної заготовки – досить простий процес із застосуванням невеликого переліку інгредієнтів. Розглянемо кілька найбільш популярних і цікавих варіантів заготовки ласощі.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
огірки свіжі, визрілі - | 1000 м |
цукровий пісок - | 500 г |
імбирний корінь - | 5 см |
сушена гвоздика - | 3 штуки |
ваніль - | 1 ч. л. |
лимон - | 1 шт. |
мелена кориця - | 2 ч. л. |
Час приготування: 240 хвилин | Калорійність на 100 грам: 133 Ккал |
При бажанні приготувати замість вже стали традиційними варення з фруктів і ягід щось більш незвичайне, варто звернути увагу на варення з огірків. Мало того, що ласощі володіє дивовижним смаком, так ще і вимагає мінімальних витрат.
Докладно про приготуванні заготовки:
- У першу чергу потрібно зайнятися огірками. Для цього їх необхідно добре промити, зняти з них шкірку, а потім нарізати на дрібні кубики.
- Помити добре лимон, бажано з милом мило, а потім нарізати на кубики, не зчищаючи цедру.
- Імбир очистити від товстої кірки, а потім нарізати його найтоншої соломкою.
- У каструлі для варіння змішати всі підготовлені складові: кубики огірків і лимона, а також імбирну соломку. Додати до маси цукор, спеції і підготовлені відправити на плиту, де довести до кипіння, постійно помішуючи, а потім зменшити вогонь і варити масу протягом 80 хвилин.
- Вимкнути плиту і не чіпати отримане варення протягом 20 хвилин.
- Розподілити по банкам, попередньо пройшли стерилізацію.
Рецепт огіркового варення з м'ятою
Огіркове варення з додаванням м'яти має не тільки незвичайним смаком, але ще і непередаваним ароматом, який не залишить байдужим нікого.
Для того щоб приготувати таку смакоту, будуть потрібні:
- свіжі огірки – ½ кг;
- цукровий пісок – 0,2 кг;
- свіжа м'ята – 1 пучок;
- 1 чайна ложка желирующей суміші;
- свіжовичавлений сік лимона – 2 чайних ложки;
- очищена вода – половина склянки.
Час приготування – 4 години.
Калорійність – 138 ккал.
Як приготувати смачне ласощі:
- Огірки добре вимити, а потім нарізати на невеликі бруски.
- Викласти подрібнені овочі в каструлю, насипати до них цукровий пісок (150 грам) і настоювати 3 години.
- М'яту промити, просушити, а потім подрібнити і залити водою, доведеної до температури кипіння. Теж залишити для настоювання.
- Настоявшиеся огірки з цукром відправити на плиту і варити масу протягом 20 хвилин. В процесі огірки повинні поміняти свій окрас.
- М'яту разом з настоявшейся водою відправити в блендер і подрібнити. Викласти до огірків.
- Желирующую суміш змішати з рештою цукровим піском (50 г) і додати отриманий склад варення одночасно з лимонним соком.
- Масу довести до температури кипіння і на слабкому вогні прокип'ятити масу ще хвилин 10.
- Охолодити отриману ласощі і можна відразу ж побалувати себе і сім'ю їм.
Заготівля з апельсинами та лимонами
Це рецепт найбільш любимо гурманами і шанувальниками всього незвичайного. Для приготування знадобиться:
- 1000 м переспілих свіжих огірків;
- 1 лимон;
- 1 великий апельсин;
- 500 г цукрового піску;
- сушена гвоздика – 4 штуки;
- чверть чайної ложки лимонної кислоти;
- спеції (розмарин, кориця, ваніль) – вид і кількість визначити за смаком.
Час приготування – 40 хвилин.
Калорійність – 183 ккал.
Як приготувати варення:
- Огірки добре вимити, очистити від шкірки і нарізати на дрібні кубики.
- З лимона зчистити цедру, прибрати шар білої шкірки, видалити всі кісточки і подрібнити на кубики невеликого розміру.
- Те ж саме проробити і з апельсинами.
- З'єднати цитрусові в загальній ємності, додати до них цукор і відправити на плиту, варити не менше 20 хвилин.
- Потім додати подрібнені огірки разом з потрібними приправами.
- Залишити на плиті ще на 10 хвилин.
- Банки простерилізувати і розкласти в них готове варення в гарячому вигляді.
Варіант приготування з медом
Для цього рецепта потрібні такі інгредієнти:
- огірки свіжі (сорт будь, можна навіть перестиглі) – 1000 м;
- натуральний мед (підійде навіть зацукорився і минулорічний) – ½ л.
Час приготування – 5,5 годин.
Калорійність – 220 ккал.
Про приготуванні варення:
- Огірки очистити від шкірки. При використанні перестиглих овочів варто видалити насіння, оскільки для варення потрібна тільки м'якоть.
- Огіркову м'якоть нарізати на невеликі кубики чи бруски, викласти їх в емальовану каструлю.
- Залити огірки медом.
- Перемішати медово-овочеву масу і залишити для настоювання на 3 години.
- За цей час огірки пустять сік і просочаться ароматним і солодким медом.
- Поставити ємність на плиту і довести суміш до кипіння. Знизити вогонь до мінімальної інтенсивності і варити, постійно перемішуючи складу протягом 2 годин.
- Готовність варення визначається по огірках, які повинні стати напівпрозорими.
- Розлити варення в гарячому вигляді по банкам, попередньо пройшли стерилізацію, і герметично закрити кришками.
- Для зберігання використовувати прохолодне і темне приміщення.
Варення з огірків з яблуками
Незважаючи на дивне поєднання в рецепті овочів і фруктів, виходить дуже смачна солодкість, яка вражає своєю незвичайно яскравим смаком і ароматом.
Для того щоб приготувати варення, потрібно придбати:
- 1 кг перезрілих великих огірків;
- 1 кг свіжих яблук;
- цукровий пісок – 2 ½ склянки;
- 1 лимон;
- 2 столові ложки подрібненого свіжого розмарину.
Час приготування – 40 хвилин.
Калорійність – 170 ккал.
Поетапна технологія приготування варення:
- Овочі потрібно ретельно вимити, очистити від шкірки, розділити на 2 частини і прибрати нутрощі. Подрібнити огіркову м'якоть з допомогою великої терки. При утворенні великої кількості соку варто віджати його від м'якоті.
- Лимонну цедру натерти на терці дрібного розміру.
- Очистити яблука від шкірки і нутрощів. Потім фрукти натерти на тертці великого розміру.
- Покласти в ємність підготовлені овочі і фрукти. Збризнути їх свіжовичавленим лимонним соком, а потім висипати цукор.
- Відправити ємність на плиту і довести до температури кипіння. Зменшити вогонь і варити протягом 20 хвилин. Обов'язково в процесі варіння не забувати постійно перемішувати масу.
- Через зазначений час додати до складу розмарин з лимонною цедрою. Варити ще протягом п'яти хвилин.
- Розкласти готову масу з сухим банкам і герметично закрити кришками.
Робите заготовки на зиму? Читайте, як приготувати варення з айви.
Незвичайний смак має апельсинове варення з імбиром, приготована за цим рецептом.
За посиланням можна дізнатися, як зварити варення з кизилу з кісточкою.
Корисні поради
- Для варення варто використовувати огірки невеликого розміру і з дрібним насінням. В іншому випадку потрібні зрізка шкірки і видалити насіння.
- При додаванні цукру або меду не завжди обов'язково дотримуватися рекомендацій, зазначених у рецепті. Можна також визначати на смак потрібну кількість солодощі.
- Смакові якості такого варення безпосередньо залежать від тривалості варіння. Чим довше, тим краще. Ідеальним варіантом варіння буде: кілька кип'ятіння маси тривалістю не менше 15 хвилин.
На відео — найпростіший рецепт приготування варення з огірків:
Відгуки
Наші читачі вже пробували приготувати варення з огірків, і ось що вони пишуть:
Катерина, 35 років
Марина, 52 роки