11 март 2019 1 913

Як приготувати ірландський кави в домашніх умовах

Кавові напої користуються величезною популярністю. Деякі з них настільки незвичайні у виготовленні і за своїм складом, що можуть бути віднесені до розряду десертів, або коктейлів. Це, насамперед, стосується ірландського кави (інакше, Irish Coffe).

За даними Вікіпедії айріш кава дійсно входить в «загін коктейльних», і для цього є підстави. Ларрі Нівен також висловлювався про те, що приготування цього напою по-справжньому клопітка заняття, яке вимагає наявності особливих інгредієнтів, ємностей і навичок.

Історія походження

Існує досить багато теорій щодо того, як був створений Irish Coffe. Основна версія пов'язує цю подію з ім'ям Джозефа Шерідана, який був працівником бару в ірландському міжнародному аеропорту «Шаннон».

Джо помітив, що візитери, транзитом, що прибули з США, ніяк не могли зігрітися, хоча і замовляли звичайні гарячі напої. Тоді, вареної кави, бармен додав у нього справжній ірландський віскі і подав те, що вийшло відвідувачам.

Всім незабаром стало набагато тепліше, а коли виникло питання щодо походження напою Джозеф, не розгубившись, відповів, що це «кава по-ірландськи».

Незабаром, завдяки одному журналісту, також отримав у той день свою порцію тепла, Irish Coffe придбав всесвітню популярність.

Особливість напою

Відмінною в ірландського коктейлю є не тільки рецептура, але і сервіровка. Щоб правильно подати напій, потрібно склянку з прозорого скла, має коротку ніжку і невелику ручку.

Така конституція тари дозволяє не обпалюватися і разом з тим, зберігати необхідний температурний рівень в процесі створення коктейлю (перш, ніж айріш кава опиниться в келиху, посуд прогрівають гарячою водою).

Потрібно відзначити, що раніше такі склянки застосовувались у першу чергу для подачі пива. Не дивно, що Джо скористався саме цієї посудом, адже він працював у барі і нічого іншого під рукою просто не виявилося.

Айріш – єдиний містить кави коктейль з тих, що відносять до класичних. Також його схвалила Міжнародна Асоціація Барменів і внесла у свою карту, назвавши коктейлем з вершками.

Читайте як приготувати рулет із сала — цікава закуска для любителів цього продукту.

Читайте як приготувати смачну курочку фарширований овочами.

Домашній рецепт шаурми з курячої начинкою — відмінний варіант для перекусу. До того ж тут є де проявити фантазію.

Як приготувати ірландська кава: рецепт
Інгредієнти Кількість
гарячий чорний кава - 170 г
віскі - 30 мл
свіжі збиті вершки - 40 мл
цукор тростинний - за смаком
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 114 Ккал

Даний Irish Coffe готується з використанням справжнього ірландського віскі (Old Bushmills Irish Whiskey). Можна сказати, що це справжня класика.

Рецепт приготування ірландського кави:

  1. Зварити мелену зернову каву в турці (він повинен обов'язково вийти міцним);
  2. Спеціальний келих для айріш (або просто той келих, з якого ви збираєтеся пити Irish Coffe) прогріти, акуратно заповнивши його гарячим окропом;
  3. Злити воду, замість неї додати в келих Whiskey;
  4. До віскі додати цукор і зверху влити раніше приготований кави, все розмішати;
  5. На поверхні напою сформувати подобу повітряного хмари з вершків, перемішування його з основою коктейлю не потрібно;
  6. Irish Coffe готовий.

Варіації кава по-ірландськи

Ще одна дивна особливість ірландського кави полягає в наступному: незважаючи на те, що сам напій є національним, рецептів її приготування існує величезна безліч, і кожен може фантазувати в цьому відношенні на свій розсуд.

З корицею

У даному рецепті обсяг інгредієнтів розрахований на 2 порції напою.

Інгредієнти:

  • віскі (ірландська) – 60 мл;
  • вода – 0,25 л;
  • кориця (у вигляді паличок) – ¼ палички;
  • кава (мелена) – 4 чайних ложки;
  • цукор коричневий — 1 чайна ложка;
  • цукор білий – 2 чайних ложки;
  • вершки – 100 мл;
  • кориця (мелена) – ½ чайної ложки.

Час приготування: 40 хв (з урахуванням підготовки).

Калорійність: 120 ккал.

Хід приготування:

  1. Каву бажано перемолоти самостійно за допомогою млина і в процесі додати до нього частину коричної палички;
  2. Отриманий порошок помістити в турку, зверху всипати коричневий цукор і додати чверть літра холодної води;
  3. Поставити турку на вогонь, почекати поки кава почне (тільки почне!) закипати і підніметься пінка, прибрати ємність з вогню, почекати поки вона трохи охолоне і знову поставити на вогонь (повторити цей пункт ще 2-3 рази);
  4. Збити разом вершки і білий цукор (припинити збивання, коли з'являться м'які піки);
  5. Розігріти келих для коктейлю окропом, потім, використовуючи ситечко влити в нього гарячу каву і присмачити його віскі;
  6. Покрити поверхню напою збитими вершками;
  7. Присипати вершки меленою корицею;
  8. Айріш коктейль готовий!

Гарячий напій по-ірландськи з лікером «Бейліс»

Напій, приготований за цим рецептом, чудово підходить для того, щоб перечекати зимову холоднечу в приємній компанії. Вважається, що він навіть здатний стати протиотрутою від насувається депресії.

Інгредієнти:

  • кави (свіжозварений) – 160 мл;
  • лікер «Бейліс» — 40 мл;
  • цукор – 2 чайні ложки;
  • вершки (домашні) – 40 мл

Час приготування: 25-30 хвилин.

Калорійність: 116 ккал.

Хід приготування:

  1. Розігріти склянку з допомогою окропу, влити в нього 40 мл лікеру;
  2. При бажанні додати цукор, заповнити склянку свіжозвареним кави до 2/3 загального обсягу (кава вливати поступово і постійно помішувати, щоб цукор міг розтанути);
  3. Вершки збивати потрібно акуратно, використовуючи найменшу швидкість міксера;
  4. Щоб влити вершки на поверхню напою слід скористатися спинкою теплою ложки (вершки та кава не змішують);
  5. Irish Coffe з лікером готовий до вживання (при бажанні верхівку цього коктейлю можна присипати тертим шоколадом).

Корисні поради

  1. Всі предмети, з якими стикаються вершки, повинні бути теплими, оскільки від холоду цей продукт згортається;
  2. Зігріваючи келих окропом потрібно дотримуватися обережності, якщо наливати окріп занадто різко, то скло може лопнути і келих буде зіпсований;
  3. Більш естетично при приготуванні ірландського кави будуть виглядати саме магазинні вершки, а натуральні, швидше за все, виявляться занадто важкими і потонуть;
  4. Односолодовий віскі дає більш яскравий смак, ніж інші його різновиди;
  5. Вершки рекомендується наносити на поверхню напою, використовуючи кондитерський пакет (починати треба від країв склянки, за які вершки будуть «триматися», а після рухатися по спіралі до центру);
  6. Айріш подають з легкими десертами, приготованими з суфле або тірамісу.

Мистецтво приготування Irish Coffe досить важко освоїти, але, дотримуючись наведені рекомендації, ви зможете зробити це в рази швидше.

Що ще почитати: