Як смачно приготувати скумбрію в томатному соусі
Рибу, з гарною назвою скумбрія», обов'язково потрібно їсти всім, адже вона не тільки смачна, але і дуже корисна. Ми запропонуємо вам безліч варіантів її приготування, щоб ви могли вибрати найбільш вдалий для себе.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
помідорів - | 1 великий |
скумбрії - | 3 шт. |
води - | 260 мл |
лука - | 1 шт. |
масла - | 30 мл |
томатної пасти - | 30 г |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 93 Ккал |
Як готувати скумбрію в томатному соусі:
- Рибу промити, розпороти черево і вийняти нутрощі;
- Вимити скумбрію зсередини, видалити їй хвости і голови;
- Після цього тушки крупно нарізати;
- Цибулю очистити, промити його і нарізати півкільцями;
- Помідор вимити, видалити зелені ділянки і порізати плоди невеликими шматочками;
- Сковорідку прогріти з маслом, покласти в неї помідори і цибулю;
- Помішуючи, тушкувати на середньому вогні не більше десяти хвилин;
- Додати пасту томатів, коли пройде час, трохи цукру і інших спецій за смаком;
- Долити воду, довести все до однорідності і викласти рибу;
- Закрити кришку посуду і готувати страву тридцять хвилин.
Тушкована скумбрія з овочами в томатному соусі
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 450 г скумбрії;
- 1 цукіні;
- 15 г пасти томата;
- 1 томат;
- 30 мл олії.
Час – 50 хвилин.
Калорії – 121.
Приготування страви:
- Скумбрію ретельно вимити, видалити нутрощі, хвіст, плавники і голову;
- Далі рибу необхідно вимити зсередини, нарізати її шматочками;
- Луку зняти шкірку, нарізати дрібно і скласти в миску;
- Скласти його в сотейник і відставити ненадовго;
- Помідори вимити, нарізати кубиками і додати до цибулі;
- Моркву теж почистити, вимити і нарізати;
- Цукіні видалити шкірку за бажанням, нарізати плід кільцями або натерти;
- Влити олію до інгредієнтів, помістити ємність на плиту;
- Помішуючи, тушкувати протягом трьох хвилин, додати пасту томатів;
- Після цього додати спеції і все перемішати лопаткою;
- Влити трохи води і довести масу до гладкої консистенції;
- Скласти в масу рибу і готувати протягом десяти хвилин;
- Після цього блюдо буде готово.
Солона скумбрія, маринована в томатному соусі в банку
- 2 лаврових листа;
- 850 г замороженої скумбрії;
- 40 мл оцту;
- 4 перцю горошком;
- 550 мл води;
- 30 мл олії;
- 20 г цукру;
- 15 г томатної пасти;
- 20 р солі.
Час – 35 хвилин + ніч.
Калорії – 128.
Метод готування:
- Рибу попередньо дістати і покласти її в сито або друшляк і в миску;
- Це потрібно для того, щоб вода, яка стікає зі скумбрії, стікала в миску, а не вбиралася рибою назад;
- Воду влити в сотейник, помістити його на плиту;
- Додати листи лавра, сіль, перець горошком, цукор, масло і пасту томатів;
- Включити слабкий вогонь і довести масу до кипіння, потрібно щоб сіль і цукор розчинилися;
- Після цього влити оцет, перемішати і остудити маринад;
- Поки він остигає, рибі зрізати хвіст, плавники, голову;
- Далі тушку випатрати, вимити її і всередині і зовні;
- Нарізати великими шматками або розібрати на філе;
- Скласти скумбрію в банки, залити розсолом, розсолом і прибрати в холодильник на добу.
Рецепт домашньої консерви з скумбрії в томаті
- 380 мл пасти томатів;
- 6 духмяних перців;
- 1200 г скумбрії;
- 1 цибуля;
- 5 листів лавра;
- 1 велика морква;
- 15 г солі;
- цукор;
- оцет.
Час – 1 годину і 45 хвилин + 6 годин.
Калорії – 149.
Принципи приготування:
- Вимити рибу і обов'язково зачистити її від нутрощів, хвоста, голови і плавців;
- Нарізати скумбрію порційними шматками, вимити її;
- Після цього скласти в миску, посолити, обім'яти руками і залишити на 40 хвилин;
- Потім налити в сковороду масло, викласти рибу і обсмажити її з усіх боків;
- Після цього дістати скумбрію і остудити її;
- У масло додати подрібнену цибулину, яку попередньо потрібно очистити та вимити;
- Гасити його, помішуючи, до золотистої скоринки;
- Поки готується цибулю, моркву почистити, вимити і теж подрібнити;
- Додати до румяному цибулі і готувати до м'якості;
- Після цього додати томатну пасту, сіль, оцет і цукор;
- Протушкувати, помішуючи, протягом декількох хвилин і зняти з вогню;
- Рибу розкласти у вже стерилізовані банки, додати духмяний перець і листи лавра;
- Залити все це томатним маринадом і поставити банки стерилізуватися на водяній бані протягом наступних сорока хвилин;
- Після цього закатати банки і стерилізувати їх ще шість годин на слабкому вогні.
Другі страви з курки — добірка страв які повинні завжди бути під рукою.
Як приготувати м'ясні биточки під соусом читайте в нашій статті.
Читайте як приготувати обладнаний соус для шавермы з м'ясом і овочами в нашій статті.
Запечена рибка під сиром в духовці
- 20 мл соусу Песто;
- 1 банка томатів у власному соку;
- 1 скумбрія;
- 230 г моцарели;
- 2 гілки базиліка;
- 20 г каперсів;
- спеції.
Час – 1 годину і 20 хвилин.
Калорії – 146.
Етапи готування:
- Рибу, якщо вона у вас заморожена, вийняти і покласти в сито, а його в миску;
- Миску в свою чергу покласти на верхню полицю холодильника;
- Коли скумбрія відтане, відрізати їй голову, хвіст і плавники;
- Розпороти черево і вийняти нутрощі;
- Рибу в обов'язковому порядку промити і всередині, і зовні;
- Далі тушку порізати порційними шматочками і покласти в ємність;
- Додати до неї сіль і спеції за смаком, але варто врахувати, що якщо у складі спецій є сіль, додавати потрібно акуратно, щоб не пересолити майбутнє страва;
- Обім'яти масу руками, щоб рівномірно розподілити все;
- Залишити маринуватися приблизно на чверть години, буде достатньо;
- Каперси позбавити від розсолу, дрібно покришити їх кухонною сокиркою;
- Сир натерти на терці;
- Томати краще взяти вже очищені і подрібнені, відкрити їх і злити в миску;
- Додати до них трохи спецій за смаком, каперси і перемішати;
- Викласти шматки скумбрії у форму, залити томатною масою;
- Зверху на шматочки риби викласти моцарелу;
- Прибрати форму на тридцять хвилин в духовку при 180 за Цельсієм;
- По закінченню часу рибу вийняти, дати постояти чверть години;
- Після цього подати рибу на порційних тарілках, полити соусом Песто і прикрасити листочками базиліку.
Скумбрія з цибулею-пореєм під соусом
- 4 томата;
- 1 цибуля-порей;
- 15 р петрушки;
- 40 мл олії;
- 1 риба;
- 3 шматочки часнику;
- 1 цибулина;
- 25 г вершкового масла;
- 20 г кропу;
- спеції.
Час – 1 годину і 15 хвилин.
Калорії – 104.
Підготовка продуктів:
- Промити тушку, видалити голову, хвіст і прибрати нутрощі;
- В цей раз промити рибу і зсередини;
- Розрізати скумбрію на два філе, зачистити від кісточок з допомогою пінцета;
- Отримані шматки нарізати невеликими скибочками;
- Цибулю почистити від лушпиння, вимити його і нарізати пір'ям;
- Порей сполоснути, нарізати кільцями;
- Налити в сковороду масла і обсмажити цибулю до м'якості;
- В іншу сковороду покласти вершкове масло і розтопити його;
- Всипати порей, і тушкувати до готовності, помішуючи;
- Коли цибуля готова (як ріпчасту, так і порей), перекласти його у окремі піали;
- В одну з сковорідок помістити скумбрію і злегка обсмажити;
- Викласти зверху обидва види цибулі, приправити спеціями і перемішати;
- Кріп і петрушку сполоснути, подрібнити і додати в сковороду;
- Помідори вимити і зробити на них надрізи;
- Закип'ятити для плодів воду і залити їх, тобто бланшувати;
- Через хвилинку томати витягнути або злити з них воду, щоб зняти шкірку;
- Вирізати плодоніжки, а м'якоть подрібнити;
- Викласти кубики поверх риби і тушкувати все її вміст чверть години;
- Коли рідина випарується, викласти масу у форму і запікати 20-25 хвилин при 205 за Цельсієм.
Корисні поради
Вибираючи рибу, радимо брати тушку, у якої є голова. По очах ви завжди зможете визначити цей термін придатності продукту. Очі повинні бути опуклі, ясні, яскраві і мокрі. Якщо ж вони сухі, впалі або хоча б каламутні, то, на жаль, скумбрії вже не один день.
У будь-якому з рецептів замість томатної пасти ви можете використовувати свіжі томати, адже так вийде ще смачніше. Просто бланшируйте плоди, очистіть і подрібніть м'якоть блендером.
Обов'язково приготуйте страви, які ми вам запропонували. Приємного апетиту!