08 апрель 2019 4 368

Як смачно приготувати скумбрію в томатному соусі

Рибу, з гарною назвою скумбрія», обов'язково потрібно їсти всім, адже вона не тільки смачна, але і дуже корисна. Ми запропонуємо вам безліч варіантів її приготування, щоб ви могли вибрати найбільш вдалий для себе.

Традиційний рецепт
Інгредієнти Кількість
помідорів - 1 великий
скумбрії - 3 шт.
води - 260 мл
лука - 1 шт.
масла - 30 мл
томатної пасти - 30 г
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 93 Ккал

Як готувати скумбрію в томатному соусі:

  1. Рибу промити, розпороти черево і вийняти нутрощі;
  2. Вимити скумбрію зсередини, видалити їй хвости і голови;
  3. Після цього тушки крупно нарізати;
  4. Цибулю очистити, промити його і нарізати півкільцями;
  5. Помідор вимити, видалити зелені ділянки і порізати плоди невеликими шматочками;
  6. Сковорідку прогріти з маслом, покласти в неї помідори і цибулю;
  7. Помішуючи, тушкувати на середньому вогні не більше десяти хвилин;
  8. Додати пасту томатів, коли пройде час, трохи цукру і інших спецій за смаком;
  9. Долити воду, довести все до однорідності і викласти рибу;
  10. Закрити кришку посуду і готувати страву тридцять хвилин.

Тушкована скумбрія з овочами в томатному соусі

  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • 450 г скумбрії;
  • 1 цукіні;
  • 15 г пасти томата;
  • 1 томат;
  • 30 мл олії.

Час – 50 хвилин.

Калорії – 121.

Приготування страви:

  1. Скумбрію ретельно вимити, видалити нутрощі, хвіст, плавники і голову;
  2. Далі рибу необхідно вимити зсередини, нарізати її шматочками;
  3. Луку зняти шкірку, нарізати дрібно і скласти в миску;
  4. Скласти його в сотейник і відставити ненадовго;
  5. Помідори вимити, нарізати кубиками і додати до цибулі;
  6. Моркву теж почистити, вимити і нарізати;
  7. Цукіні видалити шкірку за бажанням, нарізати плід кільцями або натерти;
  8. Влити олію до інгредієнтів, помістити ємність на плиту;
  9. Помішуючи, тушкувати протягом трьох хвилин, додати пасту томатів;
  10. Після цього додати спеції і все перемішати лопаткою;
  11. Влити трохи води і довести масу до гладкої консистенції;
  12. Скласти в масу рибу і готувати протягом десяти хвилин;
  13. Після цього блюдо буде готово.

Солона скумбрія, маринована в томатному соусі в банку

  • 2 лаврових листа;
  • 850 г замороженої скумбрії;
  • 40 мл оцту;
  • 4 перцю горошком;
  • 550 мл води;
  • 30 мл олії;
  • 20 г цукру;
  • 15 г томатної пасти;
  • 20 р солі.

Час – 35 хвилин + ніч.

Калорії – 128.

Метод готування:

  1. Рибу попередньо дістати і покласти її в сито або друшляк і в миску;
  2. Це потрібно для того, щоб вода, яка стікає зі скумбрії, стікала в миску, а не вбиралася рибою назад;
  3. Воду влити в сотейник, помістити його на плиту;
  4. Додати листи лавра, сіль, перець горошком, цукор, масло і пасту томатів;
  5. Включити слабкий вогонь і довести масу до кипіння, потрібно щоб сіль і цукор розчинилися;
  6. Після цього влити оцет, перемішати і остудити маринад;
  7. Поки він остигає, рибі зрізати хвіст, плавники, голову;
  8. Далі тушку випатрати, вимити її і всередині і зовні;
  9. Нарізати великими шматками або розібрати на філе;
  10. Скласти скумбрію в банки, залити розсолом, розсолом і прибрати в холодильник на добу.

Рецепт домашньої консерви з скумбрії в томаті

  • 380 мл пасти томатів;
  • 6 духмяних перців;
  • 1200 г скумбрії;
  • 1 цибуля;
  • 5 листів лавра;
  • 1 велика морква;
  • 15 г солі;
  • цукор;
  • оцет.

Час – 1 годину і 45 хвилин + 6 годин.

Калорії – 149.

Принципи приготування:

  1. Вимити рибу і обов'язково зачистити її від нутрощів, хвоста, голови і плавців;
  2. Нарізати скумбрію порційними шматками, вимити її;
  3. Після цього скласти в миску, посолити, обім'яти руками і залишити на 40 хвилин;
  4. Потім налити в сковороду масло, викласти рибу і обсмажити її з усіх боків;
  5. Після цього дістати скумбрію і остудити її;
  6. У масло додати подрібнену цибулину, яку попередньо потрібно очистити та вимити;
  7. Гасити його, помішуючи, до золотистої скоринки;
  8. Поки готується цибулю, моркву почистити, вимити і теж подрібнити;
  9. Додати до румяному цибулі і готувати до м'якості;
  10. Після цього додати томатну пасту, сіль, оцет і цукор;
  11. Протушкувати, помішуючи, протягом декількох хвилин і зняти з вогню;
  12. Рибу розкласти у вже стерилізовані банки, додати духмяний перець і листи лавра;
  13. Залити все це томатним маринадом і поставити банки стерилізуватися на водяній бані протягом наступних сорока хвилин;
  14. Після цього закатати банки і стерилізувати їх ще шість годин на слабкому вогні.

Другі страви з курки — добірка страв які повинні завжди бути під рукою.

Як приготувати м'ясні биточки під соусом читайте в нашій статті.

Читайте як приготувати обладнаний соус для шавермы з м'ясом і овочами в нашій статті.

Запечена рибка під сиром в духовці

  • 20 мл соусу Песто;
  • 1 банка томатів у власному соку;
  • 1 скумбрія;
  • 230 г моцарели;
  • 2 гілки базиліка;
  • 20 г каперсів;
  • спеції.

Час – 1 годину і 20 хвилин.

Калорії – 146.

Етапи готування:

  1. Рибу, якщо вона у вас заморожена, вийняти і покласти в сито, а його в миску;
  2. Миску в свою чергу покласти на верхню полицю холодильника;
  3. Коли скумбрія відтане, відрізати їй голову, хвіст і плавники;
  4. Розпороти черево і вийняти нутрощі;
  5. Рибу в обов'язковому порядку промити і всередині, і зовні;
  6. Далі тушку порізати порційними шматочками і покласти в ємність;
  7. Додати до неї сіль і спеції за смаком, але варто врахувати, що якщо у складі спецій є сіль, додавати потрібно акуратно, щоб не пересолити майбутнє страва;
  8. Обім'яти масу руками, щоб рівномірно розподілити все;
  9. Залишити маринуватися приблизно на чверть години, буде достатньо;
  10. Каперси позбавити від розсолу, дрібно покришити їх кухонною сокиркою;
  11. Сир натерти на терці;
  12. Томати краще взяти вже очищені і подрібнені, відкрити їх і злити в миску;
  13. Додати до них трохи спецій за смаком, каперси і перемішати;
  14. Викласти шматки скумбрії у форму, залити томатною масою;
  15. Зверху на шматочки риби викласти моцарелу;
  16. Прибрати форму на тридцять хвилин в духовку при 180 за Цельсієм;
  17. По закінченню часу рибу вийняти, дати постояти чверть години;
  18. Після цього подати рибу на порційних тарілках, полити соусом Песто і прикрасити листочками базиліку.

Скумбрія з цибулею-пореєм під соусом

  • 4 томата;
  • 1 цибуля-порей;
  • 15 р петрушки;
  • 40 мл олії;
  • 1 риба;
  • 3 шматочки часнику;
  • 1 цибулина;
  • 25 г вершкового масла;
  • 20 г кропу;
  • спеції.

Час – 1 годину і 15 хвилин.

Калорії – 104.

Підготовка продуктів:

  1. Промити тушку, видалити голову, хвіст і прибрати нутрощі;
  2. В цей раз промити рибу і зсередини;
  3. Розрізати скумбрію на два філе, зачистити від кісточок з допомогою пінцета;
  4. Отримані шматки нарізати невеликими скибочками;
  5. Цибулю почистити від лушпиння, вимити його і нарізати пір'ям;
  6. Порей сполоснути, нарізати кільцями;
  7. Налити в сковороду масла і обсмажити цибулю до м'якості;
  8. В іншу сковороду покласти вершкове масло і розтопити його;
  9. Всипати порей, і тушкувати до готовності, помішуючи;
  10. Коли цибуля готова (як ріпчасту, так і порей), перекласти його у окремі піали;
  11. В одну з сковорідок помістити скумбрію і злегка обсмажити;
  12. Викласти зверху обидва види цибулі, приправити спеціями і перемішати;
  13. Кріп і петрушку сполоснути, подрібнити і додати в сковороду;
  14. Помідори вимити і зробити на них надрізи;
  15. Закип'ятити для плодів воду і залити їх, тобто бланшувати;
  16. Через хвилинку томати витягнути або злити з них воду, щоб зняти шкірку;
  17. Вирізати плодоніжки, а м'якоть подрібнити;
  18. Викласти кубики поверх риби і тушкувати все її вміст чверть години;
  19. Коли рідина випарується, викласти масу у форму і запікати 20-25 хвилин при 205 за Цельсієм.

Корисні поради

Вибираючи рибу, радимо брати тушку, у якої є голова. По очах ви завжди зможете визначити цей термін придатності продукту. Очі повинні бути опуклі, ясні, яскраві і мокрі. Якщо ж вони сухі, впалі або хоча б каламутні, то, на жаль, скумбрії вже не один день.

У будь-якому з рецептів замість томатної пасти ви можете використовувати свіжі томати, адже так вийде ще смачніше. Просто бланшируйте плоди, очистіть і подрібніть м'якоть блендером.

Обов'язково приготуйте страви, які ми вам запропонували. Приємного апетиту!

Що ще почитати: