02 март 2019 3 421

Як готувати дієтичні салати з кореня селери

Селера володіє величезною кількістю лікувальних властивостей, так гостро необхідних організму в будь-який час року. Якщо не подобається смак корінця, його можна подати як інгредієнт соковитого салату. Ось тут вже ніхто не зможе сказати, що це несмачно!

Унікальні властивості продукту

В корені рослини знаходиться величезна кількість вітамінів. В першу чергу вони оберігають організм від авітамінозу, який найчастіше проявляється в лютому-березні місяці. Також у ньому містяться мікроелементи, наприклад, калій, цинк, фосфор і т. д. Ефірні масла допомагають боротися з пухлинами і благотворно впливають на сечостатеву систему.

Звичайно, багато дієтологи радять включати даний продукт в різноманітні дієти. Він є чудовим помічником травної системи, прибирає гнильні процеси в кишечнику, прискорює метаболізм.

Благотворно позначається на роботі мозку і м'язів, тому рекомендується як спортсменам, так і тим, хто займається інтелектуальною працею. Підтримує нервову систему, допомагаючи позбутися від стресів і перенапруги.

Звичайно, боротьба з застудою – одна з головних завдань кореня. Його часто радять їсти з медом, щоб прибрати кашель, першіння в горлі, нежить. Це зупиняє зростання поганих бактерій і вірусів, так і в цілому підтримує імунітет. Відмінний профілактичний засіб.

Гіпертонікам слід включати в свій раціон корінь якомога частіше, так як він здатний знижувати тиск. Як чоловікам, так і жінкам буде корисно хоча б раз на тиждень їсти селеру, щоб запобігти розвитку онкологічних захворювань. Продукт допомагає і іншим органам і системам, наприклад, кровоносної системи, тому вживати його потрібно як можна частіше.

Французький рецепт
Інгредієнти Кількість
петрушки - 20 г
діжонської гірчиці - 15 г
селери - 1 корінець
майонезу - 120 мл
яблук - 1 велика
соку лимона - 15 мл
зернистої гірчиці - 15 г
Час приготування: 75 хвилин Калорійність на 100 грам: 162 Ккал

Процес складання французького салату з кореня селери:

  1. У невеликій мисці змішати гірчицю, майонез, сік лимонний, дрібно посічену петрушку;
  2. Зняти шкірку з яблука, вирізати його серцевину, натерти;
  3. Таким же способом натерти очищену селера;
  4. Всі інгредієнти перемішати, додати спеції, відправити в холодильник на годину для просочення.

Селеровий салат з яблуками

  • 370 г кореня селери;
  • 3 яблука;
  • 160 г сиру;
  • 10 мл соку лимона;
  • 40 мл майонезу.

Час на підготовку – 10 хв.

Калорії – 199.

Збірка салату:

  1. Вимити яблука, бажано брати кисло-солодкі. Зняти з них шкірку, серцевину теж прибрати. М'якоть порізати соломкою;
  2. Корінь селери теж почистити, а потім натерти його;
  3. Перекласти обидва продукту в миску і полити їх лимонним соком;
  4. Сир натерти і додати до решти інгредієнтів, влити трохи майонезу, посолити, перемішати. Можна прикрасити зеленню селери.

Салат з моркви і кореня селери

  • 1 корінець селери;
  • 65 г зеленої цибулі;
  • 5 г цукру;
  • 70 г моркви;
  • 1 яблуко;
  • 10 г петрушки;
  • 10 мл соку лимона;
  • 15 мл олії.

Час на підготовку – 20 хв.

Калорії – 60.

Етапи приготування:

  1. Зняти з селери шкірку, а потім натерти його, можна крупно;
  2. З морквою і яблуком проробити те ж саме, але у яблука потрібно ще вирізати серцевину;
  3. Всі інгредієнти полити соком лимона;
  4. Дрібно нарізати вимиті петрушку і зелену цибулю, змішати з іншими продуктами;
  5. Додати сіль, щіпку цукру, масло і перемішати.

Салат із селери для схуднення

  • 2 болгарських перцю різних кольорів;
  • 180 г кореня селери;
  • 1 пучок петрушки;
  • 2 яблука;
  • 200 мл знежиреного йогурту.

Час приготування – 30 хв.

Калорії – 40.

Як зібрати салат:

  1. Перці вимити, далі витягнути їх плодоніжки з насінням, нарізати м'якоть соломкою;
  2. З яблука зрізати шкірку, видалити серцевину, теж порізати соломкою;
  3. Очищений від шкірки селера слід дрібно нашаткувати;
  4. Всі інгредієнти змішати з дрібкою солі і з йогуртом;
  5. Помиту петрушку дрібно нарізати і посипати її зверху на весь салат.

Рецепт салату з маринованого кореня селери з м'ясом

  • 90 г кореня селери;
  • 0,5 шт лимона;
  • 45 мл оливкової олії;
  • 180 г зеленого гороху;
  • 120 г бринзи;
  • 1 філе куряче;
  • 3 зубці часнику;
  • 220 г рису;
  • 1 цибуля.

Час на підготовку – 1 ч.

Калорії – 190.

Принцип готування:

  1. М'ясо спершу потрібно промити, потім поставити варитися на двадцять хвилин. У воду можна додати спеції. Далі дати їй час охолонути в бульйоні, а потім витягнути і порізати невеликими шматочками;
  2. Бринзу слід нарізати кубиками. Замість неї можна взяти будь-який твердий сир;
  3. Очищену цибулину слід порізати чверть-кільцями, а потім зверху полити їх лимонним соком;
  4. Зняти з лушпиння часнику і пропустити його через давильню;
  5. З кореня селери слід зняти шкірку, потім натерти його і теж полити соком лимона;
  6. Додати спеції «для корейської моркви», перемішати, прибрати на годину в холодильник;
  7. Рис відварити, як зазвичай. Краще використовувати довгий;
  8. Горох може бути і свіжим, і консервованим. У першому варіанті його слід промити, а у другому – заздалегідь витягти з банки, щоб він встиг стекти;
  9. Всі інгредієнти перемішати між собою разом з маслом.

Салат з макаронами і корінцем селери

  • 1 кольорова капуста;
  • 40 г майонезу;
  • 5 г гірчиці;
  • 1 корінець селери;
  • 180 г шинки;
  • 180 г макаронів;
  • 30 мл білого винного оцту;
  • 2 моркви;
  • 30 мл олії.

Час на приготування – 35 хв.

Калорії — 107.

Етапи приготування:

  1. Макарони слід зварити, як зазвичай. Зручніше всього, якщо це будуть «пір'я»;
  2. Очищений селера необхідно порізати на маленькі шматочки;
  3. З моркви зчистити шкірку і порізати її дрібними кубиками;
  4. Цвітну капусту сполоснути під водою, потім поділити на суцвіття. Разом з морквою та селерою опустити в гарячу воду з сіллю приблизно на п'ять хвилин. Можна варити трохи довше, але головне, щоб овочі не розварилися. Після варіння їх можна опустити в лід на хвилину;
  5. Шинку порізати невеликими брусочками. Можна використовувати ковбасу;
  6. В мисочці змішати гірчицю, майонез, масло і оцет;
  7. Всі інгредієнти перемішати разом із заправкою, можна подавати як у холодному вигляді, так і в теплом.

Рецепт приготування салату по-еревански

  • 30 г шпику;
  • 120 г кореня селери;
  • 15 мл олії;
  • 220 г грибів;
  • 30 р петрушки;
  • 1 солодкий перець.

Час на підготовку – 30 хв.

Калорії – 94.

Як готувати салат:

  1. Гриби очистити від сміття, а потім порізати на скибочки або слайсы;
  2. Шпик нарізати дрібними шматочками;
  3. Поставити сковороду на вогонь і в ній шматочки сала слід довести до шкварок;
  4. Зробити маленький вогонь, після чого в сковороду викласти гриби і обсмажити їх;
  5. Петрушку сполоснути під водою і дрібно порубати, посипати нею майже готові гриби, перемішати. Зняти сковороду з вогню і дати вмісту охолонути;
  6. У вимитого перцю витягнути плодоніжку, видалити насіння, нарізати тонкою, не надто довгою соломкою;
  7. Очищений від шкірки селеру нарізати таким же способом;
  8. Обидва овоча змішати з маслом, злегка посолити, викласти на блюдо;
  9. Зверху на овочі викласти всі гриби з сковорідки.

Осетинський пиріг з м'ясом — надзвичайно смачна випічка за нашими рецептами.

Як приготувати неймовірно смачний торт «Медовик» з найніжнішим кремом читайте в нашій статті. Читайте рецепти з фото і покроковими рекомендаціями.

Як приготувати ароматний рибний суп з сьомги з вершками або пряними травами. Рецепти тут.

Квасолевий салат

  • 3 моркви;
  • 220 г квасолі;
  • 2 пучка зеленого салату;
  • 40 мл олії;
  • 70 г кореня селери;
  • 5 г гірчиці;
  • 3 г цукру;
  • 5 мл оцту.

Час на приготування – 40 хв.

Калорії -102.

Процес приготування:

  1. Спершу слід замочити квасолю і залишити її так годин на сім. А потім промити і поставити варитися до повної готовності, в воду додати трохи солі, але тільки за п'ять хвилин до кінця варіння. В іншому випадку, сіль буде сповільнювати процес розм'якшення бобів. Злити воду і дати квасолі охолонути;
  2. Морква вимити і теж зварити до м'якості, після чого зчистити шкірку, а м'якоть нарізати кубиками;
  3. Очищений селера необхідно порізати дрібною соломкою;
  4. Листя салату сполоснути під водою і порвати руками на невеликі шматочки, а можна порізати квадратиками;
  5. Спочатку слід перетерти гірчицю з цукром, додати трохи солі, потім оцет. Тільки після цього вливати масло тонким струменем і перемішувати, домагаючись однорідності;
  6. Перемішати всі інгредієнти і викласти їх гіркою в центр блюда, з боків додатково прикрасити листям салату і, якщо хочеться, часточками яблук.

Вальдорфський салат

  • 120 г червоного винограду;
  • 20 г волоських горіхів;
  • 90 г майонезу;
  • 90 г вишні;
  • 120 мл сметани;
  • 450 г кореня селери;
  • 5 г цукру;
  • 2 зелених яблука;
  • 30 мл лимонного соку.

Час приготування – 15 хв.

Калорії – 114.

Збірка салату:

  1. Міксером змішати майонез зі сметаною і лимонним соком;
  2. Виноград помити і розділити його ягоди навпіл;
  3. Вишню теж помити, розрізати на дві частини, видалити кісточку;
  4. Очищений селера необхідно дрібно натерти;
  5. З яблук зчистити шкірку, всю серцевину прибрати, нарізати м'якоть маленькими кубиками;
  6. Волоські горіхи (а в оригіналі використовується горіх пекан) слід порубати у велику крихту. Попередньо їх можна прожарити на сковороді, щоб аромат і смак були виражені сильніше;
  7. Всі інгредієнти, крім горіхів, перемішати між собою і перекласти в салатник. Зверху посипати рубаними горіхами. Подавати з келихом білого вина.

Корисні поради

До рецепту салату з бринзою: якщо бринза занадто солона, її потрібно вимочити протягом півгодини в холодній кип'яченій воді. Це прибере сіль. Також солити салат практично не потрібно, тому що необхідну кількість солі все одно залишиться в сирі.

Селера, як можна помітити, чудово поєднується з яблуком. Для обох продуктів необхідний лимонний сік. Він не стільки балансує смак, скільки просто допомагає залишатися очищеним продуктів свіжими і світлими, не даючи їм темніти при контакті з киснем.

Наполягаємо на тому, що домашній майонез набагато смачніше покупного. До того ж, так салат отримає ще більше смаку і стане поживніший. Приготування соусу займає близько десяти хвилин, зате він натуральний і може зберігатися в холодильнику тиждень. Цікаво використовувати незвичайні страви: різні види рослинних масел, йогурт, різну гірчицю або спеції, щоразу отримуючи соус з іншим смаком і кольором. Для свіжості завжди варто додати трохи зелені або пряних трав.

Від самих простих до самих вишуканих будь – якої з салатів несе в собі максимальну порцію користі, на яку здатний корінь селери. Багато з них можна приготувати взимку, щоб не тільки порадувати шлунок чимось свіжим, але і підкріпити імунітет.

Що ще почитати: