Як готувати дієтичні салати з кореня селери
Селера володіє величезною кількістю лікувальних властивостей, так гостро необхідних організму в будь-який час року. Якщо не подобається смак корінця, його можна подати як інгредієнт соковитого салату. Ось тут вже ніхто не зможе сказати, що це несмачно!
Унікальні властивості продукту
В корені рослини знаходиться величезна кількість вітамінів. В першу чергу вони оберігають організм від авітамінозу, який найчастіше проявляється в лютому-березні місяці. Також у ньому містяться мікроелементи, наприклад, калій, цинк, фосфор і т. д. Ефірні масла допомагають боротися з пухлинами і благотворно впливають на сечостатеву систему.
Звичайно, багато дієтологи радять включати даний продукт в різноманітні дієти. Він є чудовим помічником травної системи, прибирає гнильні процеси в кишечнику, прискорює метаболізм.
Благотворно позначається на роботі мозку і м'язів, тому рекомендується як спортсменам, так і тим, хто займається інтелектуальною працею. Підтримує нервову систему, допомагаючи позбутися від стресів і перенапруги.
Звичайно, боротьба з застудою – одна з головних завдань кореня. Його часто радять їсти з медом, щоб прибрати кашель, першіння в горлі, нежить. Це зупиняє зростання поганих бактерій і вірусів, так і в цілому підтримує імунітет. Відмінний профілактичний засіб.
Гіпертонікам слід включати в свій раціон корінь якомога частіше, так як він здатний знижувати тиск. Як чоловікам, так і жінкам буде корисно хоча б раз на тиждень їсти селеру, щоб запобігти розвитку онкологічних захворювань. Продукт допомагає і іншим органам і системам, наприклад, кровоносної системи, тому вживати його потрібно як можна частіше.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
петрушки - | 20 г |
діжонської гірчиці - | 15 г |
селери - | 1 корінець |
майонезу - | 120 мл |
яблук - | 1 велика |
соку лимона - | 15 мл |
зернистої гірчиці - | 15 г |
Час приготування: 75 хвилин | Калорійність на 100 грам: 162 Ккал |
Процес складання французького салату з кореня селери:
- У невеликій мисці змішати гірчицю, майонез, сік лимонний, дрібно посічену петрушку;
- Зняти шкірку з яблука, вирізати його серцевину, натерти;
- Таким же способом натерти очищену селера;
- Всі інгредієнти перемішати, додати спеції, відправити в холодильник на годину для просочення.
Селеровий салат з яблуками
- 370 г кореня селери;
- 3 яблука;
- 160 г сиру;
- 10 мл соку лимона;
- 40 мл майонезу.
Час на підготовку – 10 хв.
Калорії – 199.
Збірка салату:
- Вимити яблука, бажано брати кисло-солодкі. Зняти з них шкірку, серцевину теж прибрати. М'якоть порізати соломкою;
- Корінь селери теж почистити, а потім натерти його;
- Перекласти обидва продукту в миску і полити їх лимонним соком;
- Сир натерти і додати до решти інгредієнтів, влити трохи майонезу, посолити, перемішати. Можна прикрасити зеленню селери.
Салат з моркви і кореня селери
- 1 корінець селери;
- 65 г зеленої цибулі;
- 5 г цукру;
- 70 г моркви;
- 1 яблуко;
- 10 г петрушки;
- 10 мл соку лимона;
- 15 мл олії.
Час на підготовку – 20 хв.
Калорії – 60.
Етапи приготування:
- Зняти з селери шкірку, а потім натерти його, можна крупно;
- З морквою і яблуком проробити те ж саме, але у яблука потрібно ще вирізати серцевину;
- Всі інгредієнти полити соком лимона;
- Дрібно нарізати вимиті петрушку і зелену цибулю, змішати з іншими продуктами;
- Додати сіль, щіпку цукру, масло і перемішати.
Салат із селери для схуднення
- 2 болгарських перцю різних кольорів;
- 180 г кореня селери;
- 1 пучок петрушки;
- 2 яблука;
- 200 мл знежиреного йогурту.
Час приготування – 30 хв.
Калорії – 40.
Як зібрати салат:
- Перці вимити, далі витягнути їх плодоніжки з насінням, нарізати м'якоть соломкою;
- З яблука зрізати шкірку, видалити серцевину, теж порізати соломкою;
- Очищений від шкірки селера слід дрібно нашаткувати;
- Всі інгредієнти змішати з дрібкою солі і з йогуртом;
- Помиту петрушку дрібно нарізати і посипати її зверху на весь салат.
Рецепт салату з маринованого кореня селери з м'ясом
- 90 г кореня селери;
- 0,5 шт лимона;
- 45 мл оливкової олії;
- 180 г зеленого гороху;
- 120 г бринзи;
- 1 філе куряче;
- 3 зубці часнику;
- 220 г рису;
- 1 цибуля.
Час на підготовку – 1 ч.
Калорії – 190.
Принцип готування:
- М'ясо спершу потрібно промити, потім поставити варитися на двадцять хвилин. У воду можна додати спеції. Далі дати їй час охолонути в бульйоні, а потім витягнути і порізати невеликими шматочками;
- Бринзу слід нарізати кубиками. Замість неї можна взяти будь-який твердий сир;
- Очищену цибулину слід порізати чверть-кільцями, а потім зверху полити їх лимонним соком;
- Зняти з лушпиння часнику і пропустити його через давильню;
- З кореня селери слід зняти шкірку, потім натерти його і теж полити соком лимона;
- Додати спеції «для корейської моркви», перемішати, прибрати на годину в холодильник;
- Рис відварити, як зазвичай. Краще використовувати довгий;
- Горох може бути і свіжим, і консервованим. У першому варіанті його слід промити, а у другому – заздалегідь витягти з банки, щоб він встиг стекти;
- Всі інгредієнти перемішати між собою разом з маслом.
Салат з макаронами і корінцем селери
- 1 кольорова капуста;
- 40 г майонезу;
- 5 г гірчиці;
- 1 корінець селери;
- 180 г шинки;
- 180 г макаронів;
- 30 мл білого винного оцту;
- 2 моркви;
- 30 мл олії.
Час на приготування – 35 хв.
Калорії — 107.
Етапи приготування:
- Макарони слід зварити, як зазвичай. Зручніше всього, якщо це будуть «пір'я»;
- Очищений селера необхідно порізати на маленькі шматочки;
- З моркви зчистити шкірку і порізати її дрібними кубиками;
- Цвітну капусту сполоснути під водою, потім поділити на суцвіття. Разом з морквою та селерою опустити в гарячу воду з сіллю приблизно на п'ять хвилин. Можна варити трохи довше, але головне, щоб овочі не розварилися. Після варіння їх можна опустити в лід на хвилину;
- Шинку порізати невеликими брусочками. Можна використовувати ковбасу;
- В мисочці змішати гірчицю, майонез, масло і оцет;
- Всі інгредієнти перемішати разом із заправкою, можна подавати як у холодному вигляді, так і в теплом.
Рецепт приготування салату по-еревански
- 30 г шпику;
- 120 г кореня селери;
- 15 мл олії;
- 220 г грибів;
- 30 р петрушки;
- 1 солодкий перець.
Час на підготовку – 30 хв.
Калорії – 94.
Як готувати салат:
- Гриби очистити від сміття, а потім порізати на скибочки або слайсы;
- Шпик нарізати дрібними шматочками;
- Поставити сковороду на вогонь і в ній шматочки сала слід довести до шкварок;
- Зробити маленький вогонь, після чого в сковороду викласти гриби і обсмажити їх;
- Петрушку сполоснути під водою і дрібно порубати, посипати нею майже готові гриби, перемішати. Зняти сковороду з вогню і дати вмісту охолонути;
- У вимитого перцю витягнути плодоніжку, видалити насіння, нарізати тонкою, не надто довгою соломкою;
- Очищений від шкірки селеру нарізати таким же способом;
- Обидва овоча змішати з маслом, злегка посолити, викласти на блюдо;
- Зверху на овочі викласти всі гриби з сковорідки.
Осетинський пиріг з м'ясом — надзвичайно смачна випічка за нашими рецептами.
Як приготувати неймовірно смачний торт «Медовик» з найніжнішим кремом читайте в нашій статті. Читайте рецепти з фото і покроковими рекомендаціями.
Як приготувати ароматний рибний суп з сьомги з вершками або пряними травами. Рецепти тут.
Квасолевий салат
- 3 моркви;
- 220 г квасолі;
- 2 пучка зеленого салату;
- 40 мл олії;
- 70 г кореня селери;
- 5 г гірчиці;
- 3 г цукру;
- 5 мл оцту.
Час на приготування – 40 хв.
Калорії -102.
Процес приготування:
- Спершу слід замочити квасолю і залишити її так годин на сім. А потім промити і поставити варитися до повної готовності, в воду додати трохи солі, але тільки за п'ять хвилин до кінця варіння. В іншому випадку, сіль буде сповільнювати процес розм'якшення бобів. Злити воду і дати квасолі охолонути;
- Морква вимити і теж зварити до м'якості, після чого зчистити шкірку, а м'якоть нарізати кубиками;
- Очищений селера необхідно порізати дрібною соломкою;
- Листя салату сполоснути під водою і порвати руками на невеликі шматочки, а можна порізати квадратиками;
- Спочатку слід перетерти гірчицю з цукром, додати трохи солі, потім оцет. Тільки після цього вливати масло тонким струменем і перемішувати, домагаючись однорідності;
- Перемішати всі інгредієнти і викласти їх гіркою в центр блюда, з боків додатково прикрасити листям салату і, якщо хочеться, часточками яблук.
Вальдорфський салат
- 120 г червоного винограду;
- 20 г волоських горіхів;
- 90 г майонезу;
- 90 г вишні;
- 120 мл сметани;
- 450 г кореня селери;
- 5 г цукру;
- 2 зелених яблука;
- 30 мл лимонного соку.
Час приготування – 15 хв.
Калорії – 114.
Збірка салату:
- Міксером змішати майонез зі сметаною і лимонним соком;
- Виноград помити і розділити його ягоди навпіл;
- Вишню теж помити, розрізати на дві частини, видалити кісточку;
- Очищений селера необхідно дрібно натерти;
- З яблук зчистити шкірку, всю серцевину прибрати, нарізати м'якоть маленькими кубиками;
- Волоські горіхи (а в оригіналі використовується горіх пекан) слід порубати у велику крихту. Попередньо їх можна прожарити на сковороді, щоб аромат і смак були виражені сильніше;
- Всі інгредієнти, крім горіхів, перемішати між собою і перекласти в салатник. Зверху посипати рубаними горіхами. Подавати з келихом білого вина.
Корисні поради
До рецепту салату з бринзою: якщо бринза занадто солона, її потрібно вимочити протягом півгодини в холодній кип'яченій воді. Це прибере сіль. Також солити салат практично не потрібно, тому що необхідну кількість солі все одно залишиться в сирі.
Селера, як можна помітити, чудово поєднується з яблуком. Для обох продуктів необхідний лимонний сік. Він не стільки балансує смак, скільки просто допомагає залишатися очищеним продуктів свіжими і світлими, не даючи їм темніти при контакті з киснем.
Наполягаємо на тому, що домашній майонез набагато смачніше покупного. До того ж, так салат отримає ще більше смаку і стане поживніший. Приготування соусу займає близько десяти хвилин, зате він натуральний і може зберігатися в холодильнику тиждень. Цікаво використовувати незвичайні страви: різні види рослинних масел, йогурт, різну гірчицю або спеції, щоразу отримуючи соус з іншим смаком і кольором. Для свіжості завжди варто додати трохи зелені або пряних трав.
Від самих простих до самих вишуканих будь – якої з салатів несе в собі максимальну порцію користі, на яку здатний корінь селери. Багато з них можна приготувати взимку, щоб не тільки порадувати шлунок чимось свіжим, але і підкріпити імунітет.