14 март 2019 1 415

Як швидко і смачно приготувати бігус в мультиварці

За час існування цієї страви, його склад та метод приготування видозмінилися самими різними способами. Сьогодні в нашому розпорядженні класичний рецепт бігуса, вегетаріанський рецепт, бігус з рисом, з сосисками і багато інших варіантів. Незмінним залишається лише одне – ситність і неймовірний смак страви.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
капуста свіжа і квашена - по 300 г
яловича вирізка - 0,4 кг
цибулина ріпчаста - 1 шт.
набір копченостей - 0,3 кг
смалець - 2 ст. л.
томати у власному соку - 2 ст. л.
сіль і спеції - за смаком
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 90 Ккал

Спочатку бігус готувався у великих кількостях і заморожувався на тиждень вперед, оскільки жінки не завжди могли знайти час на його приготування. Але сьогодні мультиварка бере на себе всі клопоти і радувати близьких таким обідом або вечерею можна частіше.

  1. Яловичину помити, видалити шматки жиру і плівки і нарізати тонкими смужками;
  2. Цибулину почистити від лушпиння і нарізати півкільцями;
  3. Копченості можна брати різні: грудинка, копчені сосиски, шинка. Всі м'ясні продукти нарізати однаково кубиками або кільцями;
  4. Капусту свіжу покришити тонкими смужками, а квашену приготувати в мисці;
  5. Перевести мультиварку в режим смаження і розтопити в ній смалець;
  6. Злегка підрум'янити яловичину протягом декількох хвилин, а потім всипати до неї цибулю з копченостями;
  7. Додати томати тоді, коли цибуля набуде світлий відтінок;
  8. Смажити 20 хвилин;
  9. На режимі гасіння або альтернативному варіанті для мультиварки не має режиму гасіння, додати в чашу капусту і накрити кришкою;
  10. Тушкувати 15 хвилин;
  11. Як тільки пролунає сигнал – спробувати і додати спеції за смаком. Перемішати і подавати до столу.

Бігус зі свининою і рисом в мультиварці

Цей рецепт відрізняється від класичного: він включає більш жирну свинину і рис, що робить страву набагато ситніше і калорійніше класичного. Але воно таке ж смачне, так що приготувати його точно варто.

Продукти:

  • свинина – ½ кг;
  • ріпчаста цибулина і морквина;
  • оливкова олія – 30 мл;
  • заквашена капуста – 1,5 ст.;
  • капуста свіжа -250 гр;
  • рис для плову – 2/3 ст.;
  • часникові зубчики – 2 шт.;
  • вода – 250 мл;
  • сіль – ½ ч. л;
  • лавр і горошок перцю – за бажанням.

Витрачений час: 1 год.

Калорії: 120.

  1. М'ясо нарізати порційними шматочками і зарумянить на оливковій олії в мультиварці (режим «Смаження») протягом 7 хвилин;
  2. Під час смаження м'яса його необхідно регулярно помішувати, щоб воно рівномірно присмажилося;
  3. Почистити і помити овочі, подрібнити кубиками цибулю і нашаткувати соломкою моркву;
  4. Кинути всі овочі в каструлю і смажити ще 7 хвилин;
  5. Рис промити проточною водою;
  6. Коли програми «Смаження» завершиться — всипати до м'яса з овочами рис і продовжити програму на 5 хвилин;
  7. Капусту, заздалегідь заквашену, приготувати і дати їй стекти. Можна додатково її промити і віджати;
  8. Нашатковану свіжу капусту змішати з квашеною;
  9. Додати капусту в каструлю після завершення режиму «Смаження»;
  10. Посолити бігус і додати всі спеції;
  11. Виставити режим «Суп» і дати бигусу закипіти;
  12. Після закипання, перевести на режим «Гасіння» і дати страві потушиться протягом півгодини;
  13. Після сигналу, дати страві настоятися або на режимі підігріву, або на режимі «Випічка».

Бігус з сосисками в агрегаті Редмонд

Якщо в холодильнику немає м'яса, але є сосиски, то бигусу – бути! Адже є альтернативний і економний рецепт, а головне швидкий з мультиваркою Редмонд!

Склад:

  • капуста – 0,5 кг;
  • морква – 0,2 кг;
  • копчені сосиски або варені – 5 шт.;
  • томатна паста – 1 ст. л;
  • олія соняшникова – 3 ст. л;
  • лаврове листя – 2 шт.;
  • вода – ½ ст.;
  • пучку солі і меленого перцю;
  • пучок свіжого кропу.

Витрачений час: 45 хвилин.

Калорії: 55.

  1. Всі продукти заздалегідь підготувати;
  2. Нашаткувати капусту соломкою;
  3. У режимі «Смаження» підігріти в чашу мультиварки масло і обсмажити на ньому капусту до 10 хвилин;
  4. Морква нашаткувати на спеціальній шатківниці, а цибулю нарізати за бажанням;
  5. Після закінчення програми, до капусти додати моркву з цибулею і продовжити програму на 8 хвилин;
  6. Влити в миску воду і всипати спеції;
  7. Переключити прилад на режим «Гасіння» і виставити таймер на 20 хвилин;
  8. Сосиски нарізати кільцями;
  9. Додати їх і томатну пасту в каструлю і тушкувати;
  10. За 5 хвилин до сигналу, всипати до бигусу дрібно порізаний кріп;
  11. Подавати бігус гарячим разом з кашею або картоплею.

Як приготувати соковиті котлети з сома читайте в нашій статті.

Читайте як приготувати ніжні млинці з начинкою з яловичої печінки.

Візьміть на замітку простий покроковий рецепт плову з куркою, який легко готується на сковороді.

Бігус з квашеної капусти з куркою

Дієтичний варіант тушкованої капусти з простою куркою. Цей варіант бігуса досить економічний і смачний. Використовувати можна як куряче філе, так і будь-яку іншу частину курки.

Продукти:

  • курка – 450 гр;
  • капуста свіжа – ½ кг;
  • цибуля – 2 шт. середніх;
  • томатна паста – 70 г;
  • квашена капуста – 2 ст.;
  • морква – 3 шт.;
  • бульйон – 1,5 ст.;
  • масло – 50 гр;
  • часниковий порошок – 1 ч. л;
  • пучок петрушки;
  • спеції.

Потрібний час: 75 хвилин.

Калорійність: 100 калорій.

  1. Філе курки помити і нарізати невеликими шматками (2-3 см). Якщо використовуються інші частини курки, то зрізати м'ясо з кістки і також нарізати;
  2. У чашу мультиварки кинути масло, розтопити його на режимі «Смаження» і кинути курку;
  3. Смажити 5 хвилин поки все не набуде золотистий відтінок;
  4. Кубики цибулі і соломку з моркви кинути через 5 хвилин;
  5. Обсмажити все;
  6. Пасту змішати з бульйоном, присмачити їх спеціями і влити в каструлю до курки з овочами;
  7. Додати відразу ж квашену капусту;
  8. Свіжу ж капусту дрібно нашаткувати і присипати зверху бігус;
  9. Дерев'яною або пластиковою лопаткою все добре розмішати;
  10. Накрити кришкою, виставити програму «Гасіння» і таймер — 40 хвилин;
  11. Петрушку дрібно нарізати, як і зубчики часнику;
  12. Кинути зелень і часник в бігус після сигналу про закінчення гасіння;
  13. Перемішати;
  14. Накрити каструлю і дати бигусу настоятися ще кілька хвилин на режим підігріву. Подавати гарячим з гарніром із вареної картоплі.

Рецепт для вегетаріанців

Овочевий бігус вкрай популярний серед вегетаріанців, адже у ньому є всі необхідні поживні речовини та вітаміни, а м'яса немає зовсім.

Інгредієнти:

  • капуста кисла – 250 гр;
  • молода картопля – 4 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • морква – 4 шт.;
  • томатна паста – 10 гр;
  • вода – 1 ст.;
  • стручки гороху – 200 гр;
  • зелень черемші;
  • масло – 2 ст. л;
  • спеції – за смаком;
  • петрушка – 200 гр.

Час приготування: 1 годину 15 хвилин.

Калорії: 80.

  1. Всі овочі почистити;
  2. Картоплю почистити або просто добре помити з твердою щіткою. Нарізати його;
  3. Цибулини нашаткувати разом з морквою;
  4. Кислу капусту промити під водою і віджати, щоб вона не пустила сік у страві;
  5. Мультиварку налаштувати на «Смаження» і влити в чашу масло;
  6. Прогріти масло пару хвилин і кинути цибулини;
  7. Через пару хвилин додати в чашу моркву і смажити овочі разом;
  8. Квашену капусту викласти в чашу і смажити до того моменту, як вона придбає темний відтінок;
  9. Черемшу і петрушку дрібно нашаткувати і змішати;
  10. До потемнілій капусті викласти картоплю і присмачити все спеціями;
  11. Перемішати всю масу до однорідності;
  12. Додати в чашу черемшу з кропом і залити все змішаної з водою томатною пастою;
  13. У меню мультиварки вибрати режим «Гасіння» і виставити таймер до 40 хвилин;
  14. Накрити прилад кришкою і тушкувати страву;
  15. Після закінчення подавати бігус.

Корисні поради

Польські і литовські господині давно вже віртуозно готують бігус і мають свої секрети, які допоможуть початківцям господиням. Щоб бігус в мультиварці вийшов поживним і смачним, можна використовувати такі хитрощі:

  1. Додати квашену капусту разом зі свіжою, щоб блюдо не вийшло занадто кислим;
  2. Традиційно, в якості м'ясної основи використовується жирна свинина, але її можна замінити курятиною, яловичиною або копченостями;
  3. Для вегетаріанського бігуса допустимо додавання цибулі, моркви, селери, черемші в обсмаженому вигляді разом з капустою або перед додаванням;
  4. Більш поживним бігус стане якщо додати до нього гриби свіжі або мариновані;
  5. Томатна паста є незамінним інгредієнтом і завжди додається в блюдо. Як альтернативу можна брати томати, кетчуп або інший томатний соус;
  6. В мультиварці бігус готують на режимі гасіння з попередньою обсмаженням на режимі «Смаження» або «Випічка»;
  7. Замість води можна додати бульйон овочевий або м'ясний, томатний сік або соус;
  8. В якості спецій можна використовувати чорний перець, лаврушку, кмин;
  9. Не варто занадто солити страву – з-за кислої капусти воно буде і так достатньо солоне;
  10. Вважається, що бигусу слід дозріти, тому його не слід одразу подавати, а дати настоятися добу в прохолодному місці;
  11. Якщо страва подається не одразу після приготування, то його слід знову закип'ятити;
  12. Кислу капусту квасити можна самостійно. Особливо смачна вона з брусницею. Але можна використовувати покупну, головне – добре його промити перед початком;
  13. Копченості надають страві неймовірний аромат і смак. Можна взяти шинку, копчену грудинку, реберця, копчені гострі сосиски та інше.

Готувати бігус досить просто, головне взяти свіжі і смачні інгредієнти. З допомогою мультиварки вся основна робота полягає в підготовці овочів та закладання їх в прилад. Все інше зробить техніка!

Що ще почитати: