Як швидко і смачно приготувати бігус в мультиварці
За час існування цієї страви, його склад та метод приготування видозмінилися самими різними способами. Сьогодні в нашому розпорядженні класичний рецепт бігуса, вегетаріанський рецепт, бігус з рисом, з сосисками і багато інших варіантів. Незмінним залишається лише одне – ситність і неймовірний смак страви.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
капуста свіжа і квашена - | по 300 г |
яловича вирізка - | 0,4 кг |
цибулина ріпчаста - | 1 шт. |
набір копченостей - | 0,3 кг |
смалець - | 2 ст. л. |
томати у власному соку - | 2 ст. л. |
сіль і спеції - | за смаком |
Час приготування: 50 хвилин | Калорійність на 100 грам: 90 Ккал |
Спочатку бігус готувався у великих кількостях і заморожувався на тиждень вперед, оскільки жінки не завжди могли знайти час на його приготування. Але сьогодні мультиварка бере на себе всі клопоти і радувати близьких таким обідом або вечерею можна частіше.
- Яловичину помити, видалити шматки жиру і плівки і нарізати тонкими смужками;
- Цибулину почистити від лушпиння і нарізати півкільцями;
- Копченості можна брати різні: грудинка, копчені сосиски, шинка. Всі м'ясні продукти нарізати однаково кубиками або кільцями;
- Капусту свіжу покришити тонкими смужками, а квашену приготувати в мисці;
- Перевести мультиварку в режим смаження і розтопити в ній смалець;
- Злегка підрум'янити яловичину протягом декількох хвилин, а потім всипати до неї цибулю з копченостями;
- Додати томати тоді, коли цибуля набуде світлий відтінок;
- Смажити 20 хвилин;
- На режимі гасіння або альтернативному варіанті для мультиварки не має режиму гасіння, додати в чашу капусту і накрити кришкою;
- Тушкувати 15 хвилин;
- Як тільки пролунає сигнал – спробувати і додати спеції за смаком. Перемішати і подавати до столу.
Бігус зі свининою і рисом в мультиварці
Цей рецепт відрізняється від класичного: він включає більш жирну свинину і рис, що робить страву набагато ситніше і калорійніше класичного. Але воно таке ж смачне, так що приготувати його точно варто.
Продукти:
- свинина – ½ кг;
- ріпчаста цибулина і морквина;
- оливкова олія – 30 мл;
- заквашена капуста – 1,5 ст.;
- капуста свіжа -250 гр;
- рис для плову – 2/3 ст.;
- часникові зубчики – 2 шт.;
- вода – 250 мл;
- сіль – ½ ч. л;
- лавр і горошок перцю – за бажанням.
Витрачений час: 1 год.
Калорії: 120.
- М'ясо нарізати порційними шматочками і зарумянить на оливковій олії в мультиварці (режим «Смаження») протягом 7 хвилин;
- Під час смаження м'яса його необхідно регулярно помішувати, щоб воно рівномірно присмажилося;
- Почистити і помити овочі, подрібнити кубиками цибулю і нашаткувати соломкою моркву;
- Кинути всі овочі в каструлю і смажити ще 7 хвилин;
- Рис промити проточною водою;
- Коли програми «Смаження» завершиться — всипати до м'яса з овочами рис і продовжити програму на 5 хвилин;
- Капусту, заздалегідь заквашену, приготувати і дати їй стекти. Можна додатково її промити і віджати;
- Нашатковану свіжу капусту змішати з квашеною;
- Додати капусту в каструлю після завершення режиму «Смаження»;
- Посолити бігус і додати всі спеції;
- Виставити режим «Суп» і дати бигусу закипіти;
- Після закипання, перевести на режим «Гасіння» і дати страві потушиться протягом півгодини;
- Після сигналу, дати страві настоятися або на режимі підігріву, або на режимі «Випічка».
Бігус з сосисками в агрегаті Редмонд
Якщо в холодильнику немає м'яса, але є сосиски, то бигусу – бути! Адже є альтернативний і економний рецепт, а головне швидкий з мультиваркою Редмонд!
Склад:
- капуста – 0,5 кг;
- морква – 0,2 кг;
- копчені сосиски або варені – 5 шт.;
- томатна паста – 1 ст. л;
- олія соняшникова – 3 ст. л;
- лаврове листя – 2 шт.;
- вода – ½ ст.;
- пучку солі і меленого перцю;
- пучок свіжого кропу.
Витрачений час: 45 хвилин.
Калорії: 55.
- Всі продукти заздалегідь підготувати;
- Нашаткувати капусту соломкою;
- У режимі «Смаження» підігріти в чашу мультиварки масло і обсмажити на ньому капусту до 10 хвилин;
- Морква нашаткувати на спеціальній шатківниці, а цибулю нарізати за бажанням;
- Після закінчення програми, до капусти додати моркву з цибулею і продовжити програму на 8 хвилин;
- Влити в миску воду і всипати спеції;
- Переключити прилад на режим «Гасіння» і виставити таймер на 20 хвилин;
- Сосиски нарізати кільцями;
- Додати їх і томатну пасту в каструлю і тушкувати;
- За 5 хвилин до сигналу, всипати до бигусу дрібно порізаний кріп;
- Подавати бігус гарячим разом з кашею або картоплею.
Як приготувати соковиті котлети з сома читайте в нашій статті.
Читайте як приготувати ніжні млинці з начинкою з яловичої печінки.
Візьміть на замітку простий покроковий рецепт плову з куркою, який легко готується на сковороді.
Бігус з квашеної капусти з куркою
Дієтичний варіант тушкованої капусти з простою куркою. Цей варіант бігуса досить економічний і смачний. Використовувати можна як куряче філе, так і будь-яку іншу частину курки.
Продукти:
- курка – 450 гр;
- капуста свіжа – ½ кг;
- цибуля – 2 шт. середніх;
- томатна паста – 70 г;
- квашена капуста – 2 ст.;
- морква – 3 шт.;
- бульйон – 1,5 ст.;
- масло – 50 гр;
- часниковий порошок – 1 ч. л;
- пучок петрушки;
- спеції.
Потрібний час: 75 хвилин.
Калорійність: 100 калорій.
- Філе курки помити і нарізати невеликими шматками (2-3 см). Якщо використовуються інші частини курки, то зрізати м'ясо з кістки і також нарізати;
- У чашу мультиварки кинути масло, розтопити його на режимі «Смаження» і кинути курку;
- Смажити 5 хвилин поки все не набуде золотистий відтінок;
- Кубики цибулі і соломку з моркви кинути через 5 хвилин;
- Обсмажити все;
- Пасту змішати з бульйоном, присмачити їх спеціями і влити в каструлю до курки з овочами;
- Додати відразу ж квашену капусту;
- Свіжу ж капусту дрібно нашаткувати і присипати зверху бігус;
- Дерев'яною або пластиковою лопаткою все добре розмішати;
- Накрити кришкою, виставити програму «Гасіння» і таймер — 40 хвилин;
- Петрушку дрібно нарізати, як і зубчики часнику;
- Кинути зелень і часник в бігус після сигналу про закінчення гасіння;
- Перемішати;
- Накрити каструлю і дати бигусу настоятися ще кілька хвилин на режим підігріву. Подавати гарячим з гарніром із вареної картоплі.
Рецепт для вегетаріанців
Овочевий бігус вкрай популярний серед вегетаріанців, адже у ньому є всі необхідні поживні речовини та вітаміни, а м'яса немає зовсім.
Інгредієнти:
- капуста кисла – 250 гр;
- молода картопля – 4 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- морква – 4 шт.;
- томатна паста – 10 гр;
- вода – 1 ст.;
- стручки гороху – 200 гр;
- зелень черемші;
- масло – 2 ст. л;
- спеції – за смаком;
- петрушка – 200 гр.
Час приготування: 1 годину 15 хвилин.
Калорії: 80.
- Всі овочі почистити;
- Картоплю почистити або просто добре помити з твердою щіткою. Нарізати його;
- Цибулини нашаткувати разом з морквою;
- Кислу капусту промити під водою і віджати, щоб вона не пустила сік у страві;
- Мультиварку налаштувати на «Смаження» і влити в чашу масло;
- Прогріти масло пару хвилин і кинути цибулини;
- Через пару хвилин додати в чашу моркву і смажити овочі разом;
- Квашену капусту викласти в чашу і смажити до того моменту, як вона придбає темний відтінок;
- Черемшу і петрушку дрібно нашаткувати і змішати;
- До потемнілій капусті викласти картоплю і присмачити все спеціями;
- Перемішати всю масу до однорідності;
- Додати в чашу черемшу з кропом і залити все змішаної з водою томатною пастою;
- У меню мультиварки вибрати режим «Гасіння» і виставити таймер до 40 хвилин;
- Накрити прилад кришкою і тушкувати страву;
- Після закінчення подавати бігус.
Корисні поради
Польські і литовські господині давно вже віртуозно готують бігус і мають свої секрети, які допоможуть початківцям господиням. Щоб бігус в мультиварці вийшов поживним і смачним, можна використовувати такі хитрощі:
- Додати квашену капусту разом зі свіжою, щоб блюдо не вийшло занадто кислим;
- Традиційно, в якості м'ясної основи використовується жирна свинина, але її можна замінити курятиною, яловичиною або копченостями;
- Для вегетаріанського бігуса допустимо додавання цибулі, моркви, селери, черемші в обсмаженому вигляді разом з капустою або перед додаванням;
- Більш поживним бігус стане якщо додати до нього гриби свіжі або мариновані;
- Томатна паста є незамінним інгредієнтом і завжди додається в блюдо. Як альтернативу можна брати томати, кетчуп або інший томатний соус;
- В мультиварці бігус готують на режимі гасіння з попередньою обсмаженням на режимі «Смаження» або «Випічка»;
- Замість води можна додати бульйон овочевий або м'ясний, томатний сік або соус;
- В якості спецій можна використовувати чорний перець, лаврушку, кмин;
- Не варто занадто солити страву – з-за кислої капусти воно буде і так достатньо солоне;
- Вважається, що бигусу слід дозріти, тому його не слід одразу подавати, а дати настоятися добу в прохолодному місці;
- Якщо страва подається не одразу після приготування, то його слід знову закип'ятити;
- Кислу капусту квасити можна самостійно. Особливо смачна вона з брусницею. Але можна використовувати покупну, головне – добре його промити перед початком;
- Копченості надають страві неймовірний аромат і смак. Можна взяти шинку, копчену грудинку, реберця, копчені гострі сосиски та інше.
Готувати бігус досить просто, головне взяти свіжі і смачні інгредієнти. З допомогою мультиварки вся основна робота полягає в підготовці овочів та закладання їх в прилад. Все інше зробить техніка!