26 июнь 2019 1 249

Як приготувати смачний чахохбілі в мультиварці, рекомендації

Це блюдо вважається класичною складової грузинської кухні, його готують з м'яса і овочів.

Основною перевагою чахохбілі, безсумнівно, є прекрасні смакові якості, а завдяки простоті приготування з ним впорається будь-яка господиня.

Щоб приготувати цю страву, можна скористатися мультиварка — це істотно заощадить ваш час.

Чахохбілі: історія походження та особливості приготування

В давні часи це блюдо, готували з м'яса фазана, причому цю страву називали хохоби.

Сьогодні його готують, як правило, з курки, іноді з качки або гуси.

Існує чимало варіантів цієї страви, адже кожен вік додавав до нього щось особливе.

Наприклад, сто років тому в традиційний рецепт чахохбілі остаточно потрапили помідори і червоний перець.

Це давнє грузинське блюдо має дві особливості.

Перша з них в тому, що птицю обсмажують так званим сухим способом, тобто в сковороду або сотейник не додають ні краплі олії.

Другий секрет у тому, що основна частина рідини для гасіння присутня в луці, тому його кладуть досить багато.

Які продукти використовують для приготування чахохбілі?

Основним інгредієнтом чахохбілі зазвичай є м'ясо свійської птиці – як правило, курки.

Іноді для приготування цієї страви використовують баранину або яловичину.

При цьому рекомендується вибирати молоде м'ясо хорошою вгодованості.

Овочів за вагою потрібно брати стільки ж, скільки і м'яса.

Як правило, в чахохбілі додають помідори, у більш рідкісних випадках – картопля.

Іноді використовується їх поєднання.

Помідори обов'язково потрібно обдати окропом і почистити.

Картоплю перед додаванням в блюдо часто відварюють до напівготовності.

Якщо для приготування чахохбілі використовується нежирне м'ясо, допускається при обсмажуванні використовувати невелику кількість вершкового масла.

Наприкінці приготування у страву додають прянощі.

Солити її треба два рази – перед закладкою овочів і незадовго до додавання спецій.

Якщо виділяється мало рідини, можна влити трохи води.

До обов'язкових спецій, які входять в класичний рецепт чахохбілі, відносять зелень кінзи, базиліка, петрушки, чабру, часник і червоний перець.

В якості додаткових інгредієнтів можна використовувати зелень м'яти, кропу, естрагону.

До сухих прянощів, додаються в дане блюдо, відносять хмелі-сунелі, коріандр, імеретинський шафран.

Рецепти приготування чахохбілі в мультиварці

Існує досить багато варіантів приготування чахохбілі, кожен з яких має свою родзинку.

Давайте розглянемо досить простий варіант приготування чахохбілі з курки в мультиварці. Приємного вам перегляду!

Так, для того щоб отримати традиційний варіант цієї страви потрібно взяти наступні інгредієнти:

  • курка – 1,5 кг;
  • часник – 4 зубчики;
  • помідори – 4 шт.;
  • ріпчаста цибуля – 4 шт.;
  • хмелі-сунелі – 1 ст. л.;
  • базилік – 1 пучок;
  • вершкове масло – 1 ст. л.;
  • гострий перець – 1 шт.;
  • червоне вино – 1/2 склянки;
  • кінза – 1 пучок.

Приготування:

  1. Для приготування чахохбілі в мультиварці курку слід помити, висушити і нарізати на дрібні шматки;
  2. Помідори вимити, обдати окропом і почистити. Нарізати м'якоть невеликими кубиками;
  3. Цибулю нарізати півкільцями;
  4. Зелень вимити й подрібнити;
  5. Часник почистити і дрібно порізати або стовкти;
  6. Перець помити, висушити, видалити насіння і плодоніжку, дрібно порізати;
  7. Покласти в каструлю всі інгредієнти, додати сіль і хмелі-сунелі;
  8. Покласти вершкове масло і додати вино;
  9. Встановити режим «Гасіння». Час приготування – 90 хвилин.
  10. Готову страву потрібно їсти гарячим в поєднанні з рисом або картоплею.
Чахохбілі з картоплею
Інгредієнти Кількість
курячі стегна - 4 шт.
ріпчаста цибуля - 2 шт.
спеції та сіль - за смаком
часник - 3-4 зубчики
картопля - 5 шт.
свіжа зелень - за смаком
помідори - 4 шт.
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 г: 213 Ккал

Приготування:

  1. Для початку курку потрібно нарізати невеликими шматочками;
  2. Обсмажити м'ясо в режимі «Смаження» або «Випічка» – повинна з'явитися золотава скоринка;
  3. Цибулю почистити, вимити і тонко нарізати. Обсмажити до прозорості і покласти в чашу мультиварки;
  4. Картоплю порізати і злегка обсмажити;
  5. Помідори очистити від шкірки, попередньо обдавши їх окропом, потім порізати кубиками і покласти в блюдо;
  6. Включити режим «Гасіння». На приготування знадобиться 1 годину;
  7. Приблизно за 15 хвилин до кінця додати подрібнену зелень;
  8. Після закінчення приготування додати в чахохбілі нарізаний часник, закрити кришку, залишивши в режимі «Підігрів» приблизно на 15 хвилин.

Калорійність суші та ролів, начебто і міф, але читаючи наш сайт, можна знайти багато цікавих фактів про ці страви.Бобові зокрема квасоля, досить калорійні, в цій статті, ви дізнаєтеся ,наскільки калорійна червона квасоля. Харчуйтеся правильно!

Макарони, як борошняні вироби досить калорійні, тут:#deletetag#/produkty/kalorijnost-produktov/makaronu-kaloriynost.htmlви зможете дізнатися, наскільки калорійні відварні макарони.

Корисні поради

Щоб чахохбілі в мультиварці вийшло ще смачніше, можна дати кілька корисних порад:

  1. Сухий спосіб обсмажування підходить для жирної птиці, причому його можуть використовувати виключно досвідчені кулінари. Якщо ж ви збираєтеся готувати цю страву вперше, варто використовувати рослинне масло і добре розігріту сковороду;
  2. Для приготування томатного соусу рекомендується взяти свіжі м'ясисті помідори, які потрібно почистити і подрібнити в блендері. Також підійдуть томати, приготовлені у власному соку, або хоча б томатна паста;
  3. Для приготування класичного чахохбілі не використовують воду, оскільки овочі і так містять достатню кількість вологи. Якщо ж хочеться отримати більше соусу, можна додати 100 мл води, однак краще використовувати для цієї мети червоне вино;
  4. Оскільки основна рідина для гасіння страви присутня в цибулі, дуже важливо правильно підібрати його кількість. Для традиційного чахохбілі використовують досить багато цибулі;
  5. Щоб отримати більш насичений смак, потрібно додати якомога більше спецій – підійде шафран, хмелі-сунелі, лавровий лист, гострий стручковий перець. Щоб соус став більш смачним і густим, в нього можна покласти подрібнені волоські горіхи.
Чахохбілі – це дуже смачне і ситне блюдо грузинської кухні, приготувати яке може навіть початківець кулінар.

А якщо у вашому розпорядженні є мультиварка, то процес і зовсім зажадає зовсім небагато зусиль.

Головне – слідувати рецептом і додавати якомога більше спецій.

Що ще почитати: