Як приготувати смачний чахохбілі в мультиварці, рекомендації
Це блюдо вважається класичною складової грузинської кухні, його готують з м'яса і овочів.
Основною перевагою чахохбілі, безсумнівно, є прекрасні смакові якості, а завдяки простоті приготування з ним впорається будь-яка господиня.
Щоб приготувати цю страву, можна скористатися мультиварка — це істотно заощадить ваш час.
Чахохбілі: історія походження та особливості приготування
В давні часи це блюдо, готували з м'яса фазана, причому цю страву називали хохоби.
Сьогодні його готують, як правило, з курки, іноді з качки або гуси.
Існує чимало варіантів цієї страви, адже кожен вік додавав до нього щось особливе.
Це давнє грузинське блюдо має дві особливості.
Перша з них в тому, що птицю обсмажують так званим сухим способом, тобто в сковороду або сотейник не додають ні краплі олії.
Другий секрет у тому, що основна частина рідини для гасіння присутня в луці, тому його кладуть досить багато.
Які продукти використовують для приготування чахохбілі?
Основним інгредієнтом чахохбілі зазвичай є м'ясо свійської птиці – як правило, курки.
Іноді для приготування цієї страви використовують баранину або яловичину.
При цьому рекомендується вибирати молоде м'ясо хорошою вгодованості.
Овочів за вагою потрібно брати стільки ж, скільки і м'яса.
Як правило, в чахохбілі додають помідори, у більш рідкісних випадках – картопля.
Іноді використовується їх поєднання.
Помідори обов'язково потрібно обдати окропом і почистити.
Картоплю перед додаванням в блюдо часто відварюють до напівготовності.
Якщо для приготування чахохбілі використовується нежирне м'ясо, допускається при обсмажуванні використовувати невелику кількість вершкового масла.
Наприкінці приготування у страву додають прянощі.
Солити її треба два рази – перед закладкою овочів і незадовго до додавання спецій.
Якщо виділяється мало рідини, можна влити трохи води.
До обов'язкових спецій, які входять в класичний рецепт чахохбілі, відносять зелень кінзи, базиліка, петрушки, чабру, часник і червоний перець.
В якості додаткових інгредієнтів можна використовувати зелень м'яти, кропу, естрагону.
До сухих прянощів, додаються в дане блюдо, відносять хмелі-сунелі, коріандр, імеретинський шафран.
Рецепти приготування чахохбілі в мультиварці
Існує досить багато варіантів приготування чахохбілі, кожен з яких має свою родзинку.
Давайте розглянемо досить простий варіант приготування чахохбілі з курки в мультиварці. Приємного вам перегляду!
Так, для того щоб отримати традиційний варіант цієї страви потрібно взяти наступні інгредієнти:
- курка – 1,5 кг;
- часник – 4 зубчики;
- помідори – 4 шт.;
- ріпчаста цибуля – 4 шт.;
- хмелі-сунелі – 1 ст. л.;
- базилік – 1 пучок;
- вершкове масло – 1 ст. л.;
- гострий перець – 1 шт.;
- червоне вино – 1/2 склянки;
- кінза – 1 пучок.
Приготування:
- Для приготування чахохбілі в мультиварці курку слід помити, висушити і нарізати на дрібні шматки;
- Помідори вимити, обдати окропом і почистити. Нарізати м'якоть невеликими кубиками;
- Цибулю нарізати півкільцями;
- Зелень вимити й подрібнити;
- Часник почистити і дрібно порізати або стовкти;
- Перець помити, висушити, видалити насіння і плодоніжку, дрібно порізати;
- Покласти в каструлю всі інгредієнти, додати сіль і хмелі-сунелі;
- Покласти вершкове масло і додати вино;
- Встановити режим «Гасіння». Час приготування – 90 хвилин.
- Готову страву потрібно їсти гарячим в поєднанні з рисом або картоплею.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
курячі стегна - | 4 шт. |
ріпчаста цибуля - | 2 шт. |
спеції та сіль - | за смаком |
часник - | 3-4 зубчики |
картопля - | 5 шт. |
свіжа зелень - | за смаком |
помідори - | 4 шт. |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 г: 213 Ккал |
Приготування:
- Для початку курку потрібно нарізати невеликими шматочками;
- Обсмажити м'ясо в режимі «Смаження» або «Випічка» – повинна з'явитися золотава скоринка;
- Цибулю почистити, вимити і тонко нарізати. Обсмажити до прозорості і покласти в чашу мультиварки;
- Картоплю порізати і злегка обсмажити;
- Помідори очистити від шкірки, попередньо обдавши їх окропом, потім порізати кубиками і покласти в блюдо;
- Включити режим «Гасіння». На приготування знадобиться 1 годину;
- Приблизно за 15 хвилин до кінця додати подрібнену зелень;
- Після закінчення приготування додати в чахохбілі нарізаний часник, закрити кришку, залишивши в режимі «Підігрів» приблизно на 15 хвилин.
Калорійність суші та ролів, начебто і міф, але читаючи наш сайт, можна знайти багато цікавих фактів про ці страви.Бобові зокрема квасоля, досить калорійні, в цій статті, ви дізнаєтеся ,наскільки калорійна червона квасоля. Харчуйтеся правильно!
Макарони, як борошняні вироби досить калорійні, тут:#deletetag#/produkty/kalorijnost-produktov/makaronu-kaloriynost.htmlви зможете дізнатися, наскільки калорійні відварні макарони.
Корисні поради
Щоб чахохбілі в мультиварці вийшло ще смачніше, можна дати кілька корисних порад:
- Сухий спосіб обсмажування підходить для жирної птиці, причому його можуть використовувати виключно досвідчені кулінари. Якщо ж ви збираєтеся готувати цю страву вперше, варто використовувати рослинне масло і добре розігріту сковороду;
- Для приготування томатного соусу рекомендується взяти свіжі м'ясисті помідори, які потрібно почистити і подрібнити в блендері. Також підійдуть томати, приготовлені у власному соку, або хоча б томатна паста;
- Для приготування класичного чахохбілі не використовують воду, оскільки овочі і так містять достатню кількість вологи. Якщо ж хочеться отримати більше соусу, можна додати 100 мл води, однак краще використовувати для цієї мети червоне вино;
- Оскільки основна рідина для гасіння страви присутня в цибулі, дуже важливо правильно підібрати його кількість. Для традиційного чахохбілі використовують досить багато цибулі;
- Щоб отримати більш насичений смак, потрібно додати якомога більше спецій – підійде шафран, хмелі-сунелі, лавровий лист, гострий стручковий перець. Щоб соус став більш смачним і густим, в нього можна покласти подрібнені волоські горіхи.
А якщо у вашому розпорядженні є мультиварка, то процес і зовсім зажадає зовсім небагато зусиль.
Головне – слідувати рецептом і додавати якомога більше спецій.