Покрокові рецепти смачних страв з білокачанної капусти
Білокачанну капусту можна тушкувати, готувати з неї супи, робити салати і запікати. Приклавши трохи кулінарної фантазії, ви зможете з одного качана приготувати безліч різноманітних страв.
Тонкощі приготування білокачанної капусти
Загальнодоступна білокачанна капуста добре зберігається і коштує недорого, але вона має ряд особливостей, які потрібно враховувати при готуванні страв.
Тонкощі приготування:
- Смак салату зі свіжої капусти легко змінити, якщо нашатковану овоч обдати окропом, залишити на столі, потім відкинути на друшляк і трохи віджати. Вона стане більш ніжною та м'якою, без терпкого смаку;
- Качани білоголової капусти, дозріваючі ближче до зими, по своїй структурі дуже щільні і тугі, знадобляться тільки для гасіння або квашення;
- Капуста, дозріває навесні або раннім літом дуже добре підійде для зелених салатів і супів;
- При готуванні в цьому овочі зберігаються корисні властивості практично повністю. Причому навіть у солоному овоче зберігається вітамін C. А ще її можна їсти в свіжому вигляді, на відміну від брюссельської або брокколі.
Пропонуємо розглянути деякі рецепти гарячих перших і других страв з капусти білоголової. Сподіваємося, вам припаде до вподоби наша добірка.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
будь-якого м'яса - | 0,5 кг |
капусти - | половинка качана |
цибулин - | 1 шт. |
кореня петрушки - | 1 шт. |
помідор - | 2 шт. |
картоплин - | 2 шт. |
масла - | 50 г |
лаврушки - | 2 листочка |
солі і перцю - | за смаком |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 240 Ккал |
Супи з капусти просто незамінні. Вони забезпечують організм клітковиною і вітамінами.
Опис процесу готування:
Крок 1. Поставте на плиту каструлю з м'ясом і зваріть бульйон. Через 60 хвилин після початку готування дістаньте м'ясо, а бульйон при необхідності процідіть.
Крок 2. Покладіть в каструлю нашатковану капусту, після закипання додайте обсмажену цибулю і корінь петрушки.
Крок 3. Після того, як додали капусту, відправте в суп очищену і нарізану картоплю.
Крок 4. М'ясо наріжте на шматочки і покладіть в каструлю, готуйте ще 25 хвилин.
Крок 5. Коли до кінця приготування залишиться 5 хвилин, щі покладіть нарізані часточками помідори, лавровий лист, приправте спеціями за смаком.
Крок 6. У кожну тарілку з супом покласти подрібнену зелень (за смаком) і ложечку свіжої сметани.
Пісні щі з грибами
Пісний суп грибний з капустою швидко готується. Для нього можна брати як білі сушені гриби, так і більш доступні печериці, які продаються в будь-якому супермаркеті.
Для супу знадобиться:
- капуста (свіжа) – 0.6 кг;
- білі гриби (сушені) – 0,2 кг;
- морква очищена – 1-2 штуки;
- петрушка коренева – 1корешок;
- цибулина без лушпиння;
- по 1 пучку на вибір (кріп або петрушка);
- лавровий лист – 1 аркуш;
- 40 г рафінованої олії;
- сіль додавати за смаком;
- приправляти перцем за бажанням.
Суп готується 50 хвилин. На виході буде 4 порції, в кожній по 250 ккал.
Опис способу готування:
Крок 1. У каструлю з водою (1, 5 літри) покласти сушені гриби зварити бульйон.
Крок 2. Вийняти відварені грибочки з бульйону і нашаткувати кубиками.
Крок 3. Свіжу капусту згасити з корінням, морквою і цибулею в рафінованій олії.
Крок 4. Покласти в киплячий грибний відвар тушковану капусту, подрібнені гриби, спеції і лавровий лист. Через десять хвилин пісні щі будуть готові.
Крок 5. У тарілку з супом додати свіжу сметану і рубану зелень.
Як приготувати кисіль з варення і крохмалю читайте в наш статті.
Сирна запіканка з макаронами і фаршем в мультиварці — візьміть на замітку цей рецепт.
Тушкована капуста зі свининою в мультиварці — рецепт тут.
Баранина, тушкована з капустою
Для цього другої страви з білокачанної капусти можна використовувати різні види м'яса. Наприклад, телятину або курку. Дуже добре підходять шматочки жирної свинини. Коли викладіть готову страву на тарілку, не забудьте посипати його подрібненою зеленню.
На 4 порції вам знадобиться продукти:
- баранина (м'якоть) – 0,5 кг;
- помита морква;
- білокачанна капуста – половина качана;
- масло – 3 ст. ложки;
- петрушка;
- за смаком сіль, мелений перець.
Час готування — від 2 до 2, 5 годин. В порції 100 г всього 270 ккал.
Рецепт приготування страви покроково:
- Візьміть досить жирний шматок баранини, поріжте на шматки, з розрахунку два шматочки на одну порцію;
- М'ясо спочатку відбити, а потім тільки приправити сіллю і меленим на ручному млині перцем;
- Нарізати капусту, моркву, петрушку і цибулю. Розігріти в каструлі з товстим дном рослинне масло і викласти на дно перший шар з овочів, зверху покласти шматочки баранини і закрити м'ясо другим овочевим шаром, додати сіль. Потім влити 100 мл бульйону чи просто окропу, щільно закрити каструлю кришкою;
- Готувати на мінімальному вогні, приблизно дві години. У готове блюдо покласти подрібнену зелень по своєму смаку.
Оригінальна солянка з білокачанної капусти
Тушкована капуста добре поєднується з копченими м'ясними продуктами, тому для цієї страви були обрані мисливські ковбаски і шинка.
Необхідну кількість продуктів:
- капуста – 1 невеликий качан;
- помитий картопля – 3 бульби;
- 3 солоних огірка;
- біла цибулина;
- скибочку шинки (близько 100 г);
- ковбаски мисливські та сало – 100 г;
- 100 мл овочевого бульйону;
- рафінована олія для смаження;
- пакетик томатної пасти (50г);
- італійські трави – 2 щіпки;
- за смаком приправити спеціями і сіллю.
Солянку вдасться зробити за 45 хвилин. Цінність однієї порції — 310 ккал.
Як приготувати:
- Нашаткувати дрібно цибулину, покласти на сковорідку для обжарювання;
- Картоплю і капустяний качан нарізати невеликими брусочками;
- Шинку, ковбаси, сосиски і солоний огірок нарізати невеликим кубиком;
- Всі підготовлені продукти покласти в сковороду з цибулею, ретельно перемішати, готувати 10 хвилин;
- Розвести в овочевому бульйоні трохи томатної пасти, влити в солянку, додати за смаком спеції і тушкувати до м'якості овочів.
Бігус в духовці
У бигусе можна використовувати свіжу або квашену капусту. А можна покласти їх у рівних пропорціях, вийде смачно. Особливу пікантність додасть страві червоне вино.
Вам знадобиться:
- капуста (свіжа і квашена) 500 грам кожній;
- 2 стиглих помідора;
- 60 мл олії без запаху;
- невеликий шматочок шинки (близько 150 г);
- 200 мл бульйону;
- трохи гусячого м'яса – 150 г;
- 150 г сиров'яленого окосту;
- 25 г цукру;
- 50 мл сухого вина (червоного);
- лаврушка;
- перець чорний, сіль велика – додавати за смаком.
Бігус вдасться зробити за 45 хвилин. Калорійність порції (100 грам) — 290 ккал.
Покроковий рецепт другої страви:
- Зніміть з помідорів шкірку і приберіть насіння, потім дрібно наріжте;
- Наріжте свіжу капусту соломкою, злегка обсмажте на олії;
- В іншій сковорідці потушкуйте капусту квашену, потім перекладіть в один глибокий сотейник, додайте помідори і влийте бульйон. Тушкуйте 10 хвилин, покладіть лаврушку, спеції, влийте вино, змішане з цукром;
- М'ясні продукти наріжте кубиками і трохи підрум'яньте на маслі;
- У керамічний горщик перекладіть всі продукти шарами, при цьому обов'язково чергувати м'ясний шар з капустяним. Головне, щоб останній шар теж був з капусти;
- Поставити горщик в розігріту до 150 градусів духовку, потомити 25 хвилин;
- На стіл поставити в горщику, приправивши зеленню і свіжою сметаною.
Капуста з ковбасками і сочевицею в мультиварці
Тепер розглянемо рецепти страв з капусти білоголової в мультиварці. Перший рецепт напевно стане вашим одним з найулюбленіших. Це просте і дуже ситне блюдо можна приготувати в мультиварці.
Кількість продуктів:
- 20 г кетчупу (краще домашнього приготування);
- половина склянки зеленої сочевиці;
- 0,5 кг капусти;
- цибулина (невелика);
- стиглий помідор;
- готова (очищена) морквина;
- по невеликому пучку зеленого кропу і листової петрушки;
- 150 г копчених ковбасок;
- 30 мл олії (без запаху) оливкової;
- додайте сіль за смаком.
Загасити капусту вийде за 55 хвилин. Страва містить 260 ккал, в розрахунку на одну порцію.
Як приготувати:
- У чашу мультиварки підігріти трохи олії, в ньому обсмажити тонко нашатковану кільцями цибулю, нарізані кубиками копчені ковбаски, натерту моркву. З помідора прибрати шкірку, подрібнити і теж покласти в чашу, додавши трохи кетчупу, тушкувати 10 хвилин;
- Додати нашатковану капусту, сочевицю, подрібнену зелень. Включити режим «гасіння», готувати 45 хвилин.
Капустяна солянка в мультиварці
Маючи такий чудовий прилад, як мультиварка, можна легко приготувати на власній кухні наваристу, ароматну і дуже ситну збірну солянку.
Вам знадобиться:
- 2 соковиті цибулини;
- 2 сардельки (свинячі);
- 0, 5 кг свинячої м'якоті;
- 2 ковбаски (мисливські);
- 200 г консервованих томатів;
- невеликий качан капусти;
- перець горошком – 5 шт;
- 40 мл олії без запаху.
Солянку можна приготувати за 60 хвилин. Кожна порція містить 290 ккал.
Рекомендації по готуванні:
Крок 1. Наріжте свинячу м'якоть великими шматочками. У чаші приладу розігрійте масло і обсмажте м'ясо, туди ж покладіть цибулю, нашатковану півкільцями.
Крок 2. З качана зніміть верхні листочки, очищений вилок нашаткуйте, приправте і пам'ятайте руками.
Крок 3. Консервовані помідори очистіть від шкірки, розімніть м'якоть виделкою.
Крок 4. Всі підготовлені продукти покласти в чашу мультиварки, тушкувати 20 хвилин.
Крок 5. Наріжте кружечками сардельки, мисливські ковбаски, злегка обсмажте на олії і відправте їх в солянку разом з горошком і лавровим листом ще на п'ять хвилин.
Салат зі свіжої білокачанної капусти з селерою і яблуками
Цей салат можна подавати до смаженого або вареному м'ясу, відвареної або смаженої риби, як гарнір до холодних закусок з риби або м'яса.
Кількість продуктів:
- невелика капуста – половинка качана;
- червоне яблуко;
- салатний селера – 1 шт;
- 50 мл оцту;
- 10 грам цукру;
- 30 мл олії (без запаху);
- солити на свій розсуд.
Салат вдасться зробити за 20 хвилин. Він містить лише 80 ккал, в розрахунку на одну порцію.
Приготування:
- Очистити від верхніх листків качан, промити водою, вирізати качан;
- Нашаткувати овоч, злегка підсолити і пом'яти руками, щоб капуста стала м'якше;
- Нарізати соломкою очищене яблуко і селера;
- В глибокому салатнику з'єднати всі нарізані продукти, заправити оцтом, який треба змішати з цукром. Нехай салат постоїть півгодини, після чого додайте рослинне масло.
Салат з капусти, апельсина і яблук
Всі інгредієнти для цього салату треба нарізати, приблизно однаковими кубиками.
Кількість продуктів:
- по 0,3 кг капусти і твердих яблук;
- 0,2 кг апельсинів без шкірки;
- олія без запаху – 60 мл;
- сік з половинки лимона;
- додавати сіль – за бажанням;
- невелика жменька лимонної цедри.
Салат можна зробити за 15 хвилин. На 100 г доводиться 75 ккал.
Як приготувати:
- Нашаткуйте капусту кубиками;
- Часточки апельсина очистити від перегородок і плівок, отриману м'якоть наріжте невеликими шматочками;
- З яблук вирізати серединку і також наріжте, як апельсин або капусту;
- Змішайте в глибокому салатнику яблука і лимонний сік;
- Туди ж покладіть капусту, шматочки апельсина, додайте трохи солі;
- Салат заправте маслом, добре перемішайте, а зверху посипте лимонною цедрою.
Приємного апетиту!