08 апрель 2019 5 304

Покрокові рецепти смачних страв з білокачанної капусти

Білокачанну капусту можна тушкувати, готувати з неї супи, робити салати і запікати. Приклавши трохи кулінарної фантазії, ви зможете з одного качана приготувати безліч різноманітних страв.

Тонкощі приготування білокачанної капусти

Загальнодоступна білокачанна капуста добре зберігається і коштує недорого, але вона має ряд особливостей, які потрібно враховувати при готуванні страв.

Тонкощі приготування:

  1. Смак салату зі свіжої капусти легко змінити, якщо нашатковану овоч обдати окропом, залишити на столі, потім відкинути на друшляк і трохи віджати. Вона стане більш ніжною та м'якою, без терпкого смаку;
  2. Качани білоголової капусти, дозріваючі ближче до зими, по своїй структурі дуже щільні і тугі, знадобляться тільки для гасіння або квашення;
  3. Капуста, дозріває навесні або раннім літом дуже добре підійде для зелених салатів і супів;
  4. При готуванні в цьому овочі зберігаються корисні властивості практично повністю. Причому навіть у солоному овоче зберігається вітамін C. А ще її можна їсти в свіжому вигляді, на відміну від брюссельської або брокколі.

Пропонуємо розглянути деякі рецепти гарячих перших і других страв з капусти білоголової. Сподіваємося, вам припаде до вподоби наша добірка.

Щі зі свіжої білокачанної капусти
Інгредієнти Кількість
будь-якого м'яса - 0,5 кг
капусти - половинка качана
цибулин - 1 шт.
кореня петрушки - 1 шт.
помідор - 2 шт.
картоплин - 2 шт.
масла - 50 г
лаврушки - 2 листочка
солі і перцю - за смаком
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 240 Ккал

Супи з капусти просто незамінні. Вони забезпечують організм клітковиною і вітамінами.

Опис процесу готування:

Крок 1. Поставте на плиту каструлю з м'ясом і зваріть бульйон. Через 60 хвилин після початку готування дістаньте м'ясо, а бульйон при необхідності процідіть.

Крок 2. Покладіть в каструлю нашатковану капусту, після закипання додайте обсмажену цибулю і корінь петрушки.

Крок 3. Після того, як додали капусту, відправте в суп очищену і нарізану картоплю.

Крок 4. М'ясо наріжте на шматочки і покладіть в каструлю, готуйте ще 25 хвилин.

Крок 5. Коли до кінця приготування залишиться 5 хвилин, щі покладіть нарізані часточками помідори, лавровий лист, приправте спеціями за смаком.

Крок 6. У кожну тарілку з супом покласти подрібнену зелень (за смаком) і ложечку свіжої сметани.

Пісні щі з грибами

Пісний суп грибний з капустою швидко готується. Для нього можна брати як білі сушені гриби, так і більш доступні печериці, які продаються в будь-якому супермаркеті.

Для супу знадобиться:

  • капуста (свіжа) – 0.6 кг;
  • білі гриби (сушені) – 0,2 кг;
  • морква очищена – 1-2 штуки;
  • петрушка коренева – 1корешок;
  • цибулина без лушпиння;
  • по 1 пучку на вибір (кріп або петрушка);
  • лавровий лист – 1 аркуш;
  • 40 г рафінованої олії;
  • сіль додавати за смаком;
  • приправляти перцем за бажанням.

Суп готується 50 хвилин. На виході буде 4 порції, в кожній по 250 ккал.

Опис способу готування:

Крок 1. У каструлю з водою (1, 5 літри) покласти сушені гриби зварити бульйон.

Крок 2. Вийняти відварені грибочки з бульйону і нашаткувати кубиками.

Крок 3. Свіжу капусту згасити з корінням, морквою і цибулею в рафінованій олії.

Крок 4. Покласти в киплячий грибний відвар тушковану капусту, подрібнені гриби, спеції і лавровий лист. Через десять хвилин пісні щі будуть готові.

Крок 5. У тарілку з супом додати свіжу сметану і рубану зелень.

Як приготувати кисіль з варення і крохмалю читайте в наш статті.

Сирна запіканка з макаронами і фаршем в мультиварці — візьміть на замітку цей рецепт.

Тушкована капуста зі свининою в мультиварці — рецепт тут.

Баранина, тушкована з капустою

Для цього другої страви з білокачанної капусти можна використовувати різні види м'яса. Наприклад, телятину або курку. Дуже добре підходять шматочки жирної свинини. Коли викладіть готову страву на тарілку, не забудьте посипати його подрібненою зеленню.

На 4 порції вам знадобиться продукти:

  • баранина (м'якоть) – 0,5 кг;
  • помита морква;
  • білокачанна капуста – половина качана;
  • масло – 3 ст. ложки;
  • петрушка;
  • за смаком сіль, мелений перець.

Час готування — від 2 до 2, 5 годин. В порції 100 г всього 270 ккал.

Рецепт приготування страви покроково:

  1. Візьміть досить жирний шматок баранини, поріжте на шматки, з розрахунку два шматочки на одну порцію;
  2. М'ясо спочатку відбити, а потім тільки приправити сіллю і меленим на ручному млині перцем;
  3. Нарізати капусту, моркву, петрушку і цибулю. Розігріти в каструлі з товстим дном рослинне масло і викласти на дно перший шар з овочів, зверху покласти шматочки баранини і закрити м'ясо другим овочевим шаром, додати сіль. Потім влити 100 мл бульйону чи просто окропу, щільно закрити каструлю кришкою;
  4. Готувати на мінімальному вогні, приблизно дві години. У готове блюдо покласти подрібнену зелень по своєму смаку.

Оригінальна солянка з білокачанної капусти

Тушкована капуста добре поєднується з копченими м'ясними продуктами, тому для цієї страви були обрані мисливські ковбаски і шинка.

Необхідну кількість продуктів:

  • капуста – 1 невеликий качан;
  • помитий картопля – 3 бульби;
  • 3 солоних огірка;
  • біла цибулина;
  • скибочку шинки (близько 100 г);
  • ковбаски мисливські та сало – 100 г;
  • 100 мл овочевого бульйону;
  • рафінована олія для смаження;
  • пакетик томатної пасти (50г);
  • італійські трави – 2 щіпки;
  • за смаком приправити спеціями і сіллю.

Солянку вдасться зробити за 45 хвилин. Цінність однієї порції — 310 ккал.

Як приготувати:

  1. Нашаткувати дрібно цибулину, покласти на сковорідку для обжарювання;
  2. Картоплю і капустяний качан нарізати невеликими брусочками;
  3. Шинку, ковбаси, сосиски і солоний огірок нарізати невеликим кубиком;
  4. Всі підготовлені продукти покласти в сковороду з цибулею, ретельно перемішати, готувати 10 хвилин;
  5. Розвести в овочевому бульйоні трохи томатної пасти, влити в солянку, додати за смаком спеції і тушкувати до м'якості овочів.

Бігус в духовці

У бигусе можна використовувати свіжу або квашену капусту. А можна покласти їх у рівних пропорціях, вийде смачно. Особливу пікантність додасть страві червоне вино.

Вам знадобиться:

  • капуста (свіжа і квашена) 500 грам кожній;
  • 2 стиглих помідора;
  • 60 мл олії без запаху;
  • невеликий шматочок шинки (близько 150 г);
  • 200 мл бульйону;
  • трохи гусячого м'яса – 150 г;
  • 150 г сиров'яленого окосту;
  • 25 г цукру;
  • 50 мл сухого вина (червоного);
  • лаврушка;
  • перець чорний, сіль велика – додавати за смаком.

Бігус вдасться зробити за 45 хвилин. Калорійність порції (100 грам) — 290 ккал.

Покроковий рецепт другої страви:

  1. Зніміть з помідорів шкірку і приберіть насіння, потім дрібно наріжте;
  2. Наріжте свіжу капусту соломкою, злегка обсмажте на олії;
  3. В іншій сковорідці потушкуйте капусту квашену, потім перекладіть в один глибокий сотейник, додайте помідори і влийте бульйон. Тушкуйте 10 хвилин, покладіть лаврушку, спеції, влийте вино, змішане з цукром;
  4. М'ясні продукти наріжте кубиками і трохи підрум'яньте на маслі;
  5. У керамічний горщик перекладіть всі продукти шарами, при цьому обов'язково чергувати м'ясний шар з капустяним. Головне, щоб останній шар теж був з капусти;
  6. Поставити горщик в розігріту до 150 градусів духовку, потомити 25 хвилин;
  7. На стіл поставити в горщику, приправивши зеленню і свіжою сметаною.

Капуста з ковбасками і сочевицею в мультиварці

Тепер розглянемо рецепти страв з капусти білоголової в мультиварці. Перший рецепт напевно стане вашим одним з найулюбленіших. Це просте і дуже ситне блюдо можна приготувати в мультиварці.

Кількість продуктів:

  • 20 г кетчупу (краще домашнього приготування);
  • половина склянки зеленої сочевиці;
  • 0,5 кг капусти;
  • цибулина (невелика);
  • стиглий помідор;
  • готова (очищена) морквина;
  • по невеликому пучку зеленого кропу і листової петрушки;
  • 150 г копчених ковбасок;
  • 30 мл олії (без запаху) оливкової;
  • додайте сіль за смаком.

Загасити капусту вийде за 55 хвилин. Страва містить 260 ккал, в розрахунку на одну порцію.

Як приготувати:

  1. У чашу мультиварки підігріти трохи олії, в ньому обсмажити тонко нашатковану кільцями цибулю, нарізані кубиками копчені ковбаски, натерту моркву. З помідора прибрати шкірку, подрібнити і теж покласти в чашу, додавши трохи кетчупу, тушкувати 10 хвилин;
  2. Додати нашатковану капусту, сочевицю, подрібнену зелень. Включити режим «гасіння», готувати 45 хвилин.

Капустяна солянка в мультиварці

Маючи такий чудовий прилад, як мультиварка, можна легко приготувати на власній кухні наваристу, ароматну і дуже ситну збірну солянку.

Вам знадобиться:

  • 2 соковиті цибулини;
  • 2 сардельки (свинячі);
  • 0, 5 кг свинячої м'якоті;
  • 2 ковбаски (мисливські);
  • 200 г консервованих томатів;
  • невеликий качан капусти;
  • перець горошком – 5 шт;
  • 40 мл олії без запаху.

Солянку можна приготувати за 60 хвилин. Кожна порція містить 290 ккал.

Рекомендації по готуванні:

Крок 1. Наріжте свинячу м'якоть великими шматочками. У чаші приладу розігрійте масло і обсмажте м'ясо, туди ж покладіть цибулю, нашатковану півкільцями.

Крок 2. З качана зніміть верхні листочки, очищений вилок нашаткуйте, приправте і пам'ятайте руками.

Крок 3. Консервовані помідори очистіть від шкірки, розімніть м'якоть виделкою.

Крок 4. Всі підготовлені продукти покласти в чашу мультиварки, тушкувати 20 хвилин.

Крок 5. Наріжте кружечками сардельки, мисливські ковбаски, злегка обсмажте на олії і відправте їх в солянку разом з горошком і лавровим листом ще на п'ять хвилин.

Салат зі свіжої білокачанної капусти з селерою і яблуками

Цей салат можна подавати до смаженого або вареному м'ясу, відвареної або смаженої риби, як гарнір до холодних закусок з риби або м'яса.

Кількість продуктів:

  • невелика капуста – половинка качана;
  • червоне яблуко;
  • салатний селера – 1 шт;
  • 50 мл оцту;
  • 10 грам цукру;
  • 30 мл олії (без запаху);
  • солити на свій розсуд.

Салат вдасться зробити за 20 хвилин. Він містить лише 80 ккал, в розрахунку на одну порцію.

Приготування:

  1. Очистити від верхніх листків качан, промити водою, вирізати качан;
  2. Нашаткувати овоч, злегка підсолити і пом'яти руками, щоб капуста стала м'якше;
  3. Нарізати соломкою очищене яблуко і селера;
  4. В глибокому салатнику з'єднати всі нарізані продукти, заправити оцтом, який треба змішати з цукром. Нехай салат постоїть півгодини, після чого додайте рослинне масло.

Салат з капусти, апельсина і яблук

Всі інгредієнти для цього салату треба нарізати, приблизно однаковими кубиками.

Кількість продуктів:

  • по 0,3 кг капусти і твердих яблук;
  • 0,2 кг апельсинів без шкірки;
  • олія без запаху – 60 мл;
  • сік з половинки лимона;
  • додавати сіль – за бажанням;
  • невелика жменька лимонної цедри.

Салат можна зробити за 15 хвилин. На 100 г доводиться 75 ккал.

Як приготувати:

  1. Нашаткуйте капусту кубиками;
  2. Часточки апельсина очистити від перегородок і плівок, отриману м'якоть наріжте невеликими шматочками;
  3. З яблук вирізати серединку і також наріжте, як апельсин або капусту;
  4. Змішайте в глибокому салатнику яблука і лимонний сік;
  5. Туди ж покладіть капусту, шматочки апельсина, додайте трохи солі;
  6. Салат заправте маслом, добре перемішайте, а зверху посипте лимонною цедрою.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: