Як готувати і правильно їсти пельмені з оцтом
Несправедливо забутий, але цікавий і незвичайний соус до пельменів вийде з оцтом. Яскравий смак, сильний. І варіативний: можна створити кілька прекрасних заправок на базі одного нескладного рецепта.
Як розвести оцет для пельменів: пропорції
Точного і класичного рецепту немає. Або він був загублений. Але можна застосувати той, який досить популярний на даний момент. Оптимальна пропорція 1:3, де 1 частина оцту, 3 частини масла. Для базового рецепта необхідні:
- 1 ст. ложка оцту;
- 3 ст. ложки рослинної олії;
- перець і сіль.
Оцет краще брати 6%. Але, з огляду на смакові уподобання, можна вибрати як 9% (тоді смак вийде гостріше), так і 3% (в цьому випадку смак буде м'якше). Якщо в наявності є тільки есенція 70%, то її потрібно розвести до необхідного стану. У цьому допоможе таблиця, наведена нижче:
Необхідна концентрація | Есенція 70% |
---|---|
3% | 1 частина 70% + 22 частини води |
6% | 1 частина 70% + 10,5 частин води |
9% | 1 частина 70% + 7 частин води |
Якщо під рукою немає мірних ложок, то можна скористатися чайній або кавовій.
Готувати такий оцтовий соус легко і швидко. Зробити його можна, поки пельмені варяться.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
пельмені - | 400 г |
вода - | 1,5 л |
сіль - | 2/3 ч. ложки |
чорний перець горошком - | 2-4 шт. |
лавровий лист - | 2 шт. |
Час приготування: 15 хвилин | Калорійність на 100 грам: 520 Ккал |
У каструлю налити води, дочекатися закипання. Опустити пельмені. Акуратно відразу ж перемішати, щоб не злиплися. Посолити, покласти перець і лавровий лист. Варити на середньому вогні, періодично перемішуючи. Вийняти шумівкою або злити воду через друшляк. Перець і лаврушку прибрати. Розкласти по тарілках.
Ємність, в якій змішуються інгредієнти, повинна бути скляної, керамічної або фарфоровому. Масло краще брати соняшникова рафінована. Інші види масел мають явний присмак. Він може перебити смак оцту і спецій. Якщо даний факт не лякає, то можна використовувати будь-яке масло. Ті, хто не любить смак «живого» соняшникової олії, можуть замінити його простий фільтрованої або кип'яченою водою. Перець і сіль додаються за смаком. Не слід забувати, що пельмені містять трохи солі, так і при варінні багато додають цю приправу в воду. Перцю на кінчику ножа.
У ємність додати оцет (вже розведений), рослинне масло (або воду) перець і сіль. Перемішати. Дати постояти пару хвилин. Оцтова заправка готова!
Як їдять пельмені з оцтом
Готові відварені пельмені викласти на тарілку. Окремо в невеликій ємності подати оцет. Є слід, занурюючи кожен пельмень в миску з соусом.
Важливо знати, що якщо соус готувався з маслом, то соус не вийде однорідним: масло і оцет не змішаються. Це нормально. Тому, щоб повністю відчути смак соусу, пельмень слід повністю занурювати, щоб всі інгредієнти його обволакивали.
Пиріг з капустою на швидку руку — рецепти смачною, домашньої випічки.
Як правильно приготувати смажені пиріжки зі щавлем. Варіанти солодкою або солоною начинки в нашій статті.
Спробуйте приготувати неймовірно смачний салат із чорносливу з горіхами — рецепт тут.
Соус з оцтом і гірчицею
Для любителів гострих, сильний соусів, можна приготувати оцтову заправку з гірчицею. Робиться вона на основі базової. У ті ж інгредієнти додається 1 частина гірчиці, тобто 1 ст. ложка гірчиці без гірки. За кількістю її повинно бути стільки ж, скільки і оцту. Перемішати до однорідного стану. Дати постояти. Після чого ще раз перемішати і можна використовувати.
Заправка для пельменів з оцтом і часником
Ще один варіант для любителів погостріше – соус з оцтом і часником. У базовий варіант додається половина невеликого зубчики часнику. Кількість вказана для 1 ст. ложки оцту, 3 ст. ложок олії. Часник ретельно пропустити через часникодавку, контролюючи, щоб вийшла однорідна маса, без шматочків. Розтерти отриману часникову кашку з готовим оцтовим соусом. Відразу можна насолоджуватися смаком.
Рецепт сметанного соусу для пельменів
З оцтом можна отримати і більш ніжний на смак соус. Для цього підійде сметана. У даному рецепті масло слід виключити. Рецепт оцтової заправки зі сметаною буде виглядати таким чином:
- 1 ст. ложка оцту;
- 2 ст. ложки сметани;
- перець і сіль.
Далі за схемою: перемішати, дати пару хвилин настоятися.
Корисні поради
- не варто давати такий соус дітям. Навіть на основі 3% оцту – все-таки він надто сильний для дитячого харчування;
- для смаку можна додати, дрібно порубавши зелень: базилік, петрушку, кріп, кінзу. Окремо або всі разом, за бажанням. Для кількості, зазначеної в базовому рецепті, буде достатньо всього 2-3 гілочки;
- замість масла або простої води можна додати воду, в якій пельмені варилися;
- можна не мочати кожен пельмень в соус, а полити їм всю порцію;
- не рекомендується робити велику кількість такого соусу. Багато його не вдасться з'їсти, а смачний він тільки коли свіжий. Кількості, зазначеної в базовому рецепті цілком вистачить для однієї людини на один прийом їжі.
Соус, яким би смачним був, лише доповнює основний продукт. Тому важливо вибрати пельмені хорошої якості, а ще краще, зробити їх самостійно.