Як зварити ароматне варення з винограду
Виноград вважається смачною і корисною ягодою, яку використовують для приготування різних заготовок. З нього можна зробити відмінний компот з приємним ароматом і чудовим смачним, ігристе вино, а також чудове варення.
Ось варення з нього виходить справді смачним, його навіть неможливо порівняти з варенням з інших видів ягід. Всі ягідки при відварюванні не втрачають форми, просочуються сиропом і власним ароматом, навіть кісточки анітрохи не заважають, навпаки вони роблять смак варення більш насиченим, а також надають своєрідний аромат. Нижче ми розглянемо кілька рецептів приготування варення з винограду.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
винограду - | 1 кг |
цукрового піску - | 5 склянок |
води - | 750 мл |
лимонної кислоти - | ½ Ч. ложки |
вишневих листя - | 5 шт. |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 210 Ккал |
Як правильно готувати варення з винограду з кісточками:
- Насамперед слід вибрати стиглі та соковиті грона винограду, прибираємо з них зіпсовані або побиті виноградинки;
- Стиглі і міцні ягідки зриваємо, добре промиваємо в прохолодній воді;
- У ємність наливаємо воду, насипаємо в неї цукор і ставимо на вогонь;
- Варимо сироп до кипіння, поки повністю не розійдуться всі цукрові крупинки;
- У гарячий сироп засипаємо виноградинки і знову ставимо на газ;
- Відварюємо виноград в сиропі хвилин 10;
- Після цього знімаємо ємність з вогню і залишаємо стояти при кімнатній температурі протягом 6 годин;
- Через 6 годин в ємність з варенням викладаємо вишневі листочки, ставимо на вогонь і відварюємо. Після того як варення закипить необхідно його проварити 3 хвилини;
- Потім знімаємо з вогню, залишаємо стояти при кімнатній температурі протягом 10 годин;
- Далі повторюємо всі 2 рази, перед останньою варінням додаємо лимонну кислоту;
- Тару для зберігання заздалегідь споліскуємо і стерилізуємо над парою;
- Далі в неї складаємо варення, закорковуємо кришками;
- На зберігання можна помістити в прохолодне місце.
Варення з винограду без кісточок
Для варення нам потрібні компоненти з наступного списку:
- білий виноград — близько кілограма;
- цукор – 800 грам;
- один лимон;
- 60 мл лікеру Амаретто.
Скільки варити 1 годину.
Калорійність – 217 ккал.
Процес правильного приготування:
- Вибираємо для приготування варення кілька гарних грон зі стиглими виноградинками;
- З гілочок знімаємо всі ягідки, ретельно обполіскуємо їх над холодною водою;
- Далі розрізаємо виноградинки на дві частини і витягуємо всі кісточки;
- Очищений виноград викладаємо в каструлю, присипаємо його цукром;
- Лимон промиваємо, розрізаємо його на кілька частин і віджимаємо сік;
- Заливаємо соком виноград з цукром і прибираємо в холодильник на 4 години;
- Далі наливаємо Амаретто і ставимо отвариваться;
- Вичікуємо моменту закипання і проварюємо близько 20 хвилин. Потім прибираємо з газу;
- Остигле варення необхідно знову помістити на газ і відварити приблизно півгодини;
- Якщо воно буде рідким, то після охолодження можна проварити ще раз;
- Після того як варення стане густим, його можна розкласти по банках;
- Баночки попередньо промиваємо і стерилізуємо над парою;
- Варення кладемо в тару, зверху прикривають кришками і ставимо в холодне приміщення на зберігання.
Десерт з винограду Кишмиш на зиму
Для варення підготуємо інгредієнти зі списку:
- 500 грам винограду сорту Кишмиш;
- 400 грам цукру;
- 70 мл води;
- половина лимона.
На приготування піде 70-80 хвилин.
Калорійність – 210 ккал.
Процес приготування:
- Для початку слід приготувати сироп. У сотейник заливаємо воду, пересипаємо цукор і ретельно вимішуємо;
- Далі ріжемо лимон на дві частини, з одою половинки зрізаємо цедру і ріжемо м'якоть на маленькі скибочки;
- Викладаємо в сироп, шматочки лимона і ставимо на вогонь;
- Варимо сироп поки всі цукрові крупинки повністю не розчинятися;
- Для варення варто використовувати стиглу гроно з рівними і великими виноградинками;
- Відокремлюємо всі ягоди від гілочок і ретельно споліскують у холодній воді;
- Викладаємо в сироп ягоду, сироп повинен повністю покривати її;
- Ємність з усіма компонентами прибираємо на газ і відварюємо;
- Як тільки закипить, зменшуємо вогонь і залишаємо отвариваться протягом 40-60 хвилин;
- Потім знімаємо з вогню і залишаємо на деякий час, щоб охололо;
- Банки, в які будемо складати наше ласощі, добре миємо, стерилізуємо над парою;
- Розкладаємо по банках варення, герметично закриваємо;
- Зберігати краще всього в коморі або підвалі.
Як приготувати смачний салат з куркою і чорносливом читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепти смачного кляру для риби.
Прості страви з курячих грудок. Читайте як правильно приготувати м'ясо смачно.
Варення з темного винограду Ізабелла
Список необхідних компонентів:
- півтора кілограма винограду Ізабелла;
- вода – 300 мл;
- 5 склянок цукру.
Процес приготування займе близько години.
Калорійність – 210 ккал.
Етапи приготування:
- Грона винограду промиваємо, знімаємо з гілочок виноградинки;
- Викладаємо ягоди в друшляк і залишаємо на деякий час, щоб стекла вся вода;
- У ємність наливаємо воду, засипаємо 300 грам цукру і ставимо на вогонь;
- Проварюємо сироп поки всі цукрові крупинки не розчиняться;
- Далі в сироп викладаємо ягоди винограду і залишаємо кип'ятитися близько 5-7 хвилин;
- Потім знімаємо з вогню і залиште остигати;
- Після цього засипаємо інший цукор і ставимо на вогонь;
- Варимо варення приблизно півгодини;
- Зберігати краще в банках із скла, зверху можна закатати металевими кришками або закрити кришками з капрону.
Варення із чорного винограду з прянощами
Які інгредієнти будуть потрібні:
- виноград чорний – 4,5 кілограма;
- цукор – 3,5 кілограма;
- оцет винний – ½ склянки;
- горіхи волоські у перемолотом вигляді – 200 грам;
- невеликий шматочок кориці;
- гвоздика – 5-10 штук;
- вода – 1 стакан.
На приготування піде 80-90 хвилин.
Калорійність – 220 ккал.
Процедура приготування:
- Грона винограду слід добре промити в холодній воді;
- Всі виноградинки зриваємо з гілочок, пом'яті і уражені прибираємо;
- Викладаємо ягоду у велику ємність, засипаємо цукром;
- Заливаємо винний оцет і воду;
- Далі поміщаємо на вогонь і залишаємо отвариваться;
- Варити потрібно до того моменту, поки конфітюр не почне загусати. У середньому весь процес займе хвилин 40;
- Горіх і прянощі необхідно скласти в мішечок з марлевої тканини, добре зав'язуємо;
- Опускаємо мішечок в конфітюр і залишаємо отвариваться ще близько 10-15 хвилин;
- Після цього готове варення можна знімати з плити. Залишаємо його остигати;
- Зберігати варення потрібно у банках скляних основи, але тару попередньо треба підготувати;
- Зверху закатуємо металевими або капроновими кришками.
Варення з яблук і зеленого винограду
Які інгредієнти потрібні:
- 800 грам яблук кисло-солодкого сорту;
- 300 грам винограду;
- півтора склянки волоських горіхів або фундука;
- цукровий пісок – 800 грам;
- один лимон;
- 150 мл води.
Скільки потрібно варити 45 хвилин.
Калорійність – 219 ккал.
Приступаємо до приготування:
- Для початку необхідно очистити від шкаралупи горіхи. Викладаємо ядра в чашку, заливаємо гарячою водою і залишаємо на хвилин 20, щоб вся шкіра злізла;
- Далі потрібно зробити сироп. У сотейник наливаємо воду, засипаємо цукровий пісок;
- Протираємо цедру одного лимона і викладаємо в майбутній сироп;
- Віджимаємо сік з лимона і виливаємо в сотейник;
- Проварюємо сироп на середньому вогні до повного розчинення всіх цукрових крупинок;
- Яблука очищаємо від шкірки за допомогою спеціальної овочечистки;
- Нарізаємо м'якоть яблук соломкою або протираємо їх за допомогою великої терки;
- Грона винограду добре промиваємо прохолодною водою і знімаємо з гілочок всі виноградники;
- Перекладаємо в ємність виноград, нарізані яблука і заливаємо все киплячим сиропом;
- Викладаємо горіхи, закриваємо кришкою і залишаємо постояти при кімнатній температурі протягом 5-7 годин;
- Далі поміщаємо на вогонь і відварюємо до кипіння. Після закипання проварюємо хвилин 5 і знімаємо з вогню;
- Потім знову наполягаємо близько 7 годин і проварюємо 5-7 хвилин після закипання;
- Повторюємо також ще один раз, варення повинно стати густим і прозорим;
- Баночки промиваємо, стерилізуємо над парою;
- Викладаємо варення по банках і прибираємо на зберігання в підвал або комору.
Корисні поради
- для приготування варення можна використовувати будь-виноград, але перевагу варто віддавати сортам без кісточок;
- щоб ягода в процесі відварювання не втратила форму, скривилася, її краще перед відварюванням проколоти зубочисткою;
- для поліпшення смаку можна додати ванілін, сік лимона, корицю, гвоздику.
Виноградне варення стали готувати не так давно, але воно встигло завоювати популярність. І це не дивно! Як таке ласощі може не подобатися? Ароматний сироп з ягодами просто заворожує своїм красивим і апетитним виглядом. Цей десерт буде відмінним доповненням до міцного чаю з лимоном або молоком, який багато п'ють зимовими вечорами для зігрівання.