20 март 2019 1 404

Як правильно варити компот з чорносливу на зиму

Кожна різновид компоту має свої корисні властивості. Наприклад, абрикосовий бажано вживати при захворюваннях, пов'язаних з нирками, печінки або шлунка. Із-за вмісту пектину і вітаміну С, полуничний — рекомендується пити при дотриманні дієти.

Грушевий — допоможе впоратися з нервовими розладами, черешневий — при атеросклерозі, сливовий — володіє розслаблюючим впливом на мускулатуру, а з чорносливу — добре впливає на серцево-судинну систему.

Компот з чорносливу з кісточками на зиму
Інгредієнти Кількість
цукор - 300 г
вода - скільки потрібно
чорнослив - 800 г
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 108 Ккал

Технологія приготування:

  1. Висушену сливу вимити;
  2. Скляні тари промити і простерилізувати;
  3. Заповнити підготовлені ємності чорносливом;
  4. Закип'ятити воду і залити її в банку;
  5. Через 5 хвилин злити рідину в каструлю;
  6. Всипати цукор, закип'ятити і варити 5 хвилин;
  7. Розпарені сухофрукти залити сиропом і герметично закрити кришкою.

Рецепт компоту із сушених слив без стерилізації

Буває так, що в один день доводиться консервувати кілька видів заготовок і самим дратівливим процесом стає стерилізація банок. Щоб заощадити процес і поберегти свої сили пропонуємо відмінний варіант приготування заготовки без стерилізації тари.

Рецептурні інгредієнти:

  • чорнослив – 1 кг;
  • велика щіпка лимонної кислоти;
  • вода – 3 л;
  • цукор – 350 р.

Час приготування заготовки: 45 хвилин.

Калорійність на 100 г: 85 ккал.

Технологія приготування:

  1. Висушені сливи промити і рівномірно розподілити по чистим банкам;
  2. Залити окропом і залишити настоюватися хвилин на 10;
  3. Злити рідину в каструлю, де вже підготовлений цукор;
  4. Заважати до розчинення солодких кристалів і знову перелити в банки;
  5. Через 15 хвилин злити в каструлю рідина, насипати лимонну кислоту і довести рідину до кипіння, але не кип'ятити;
  6. Сироп зняти з плити і залити в банки;
  7. Закатати кришки і прибрати заготовку на зберігання.

Юшка з окуня — прочитайте наш варіант страви, який вам точно сподобається.

Рецепт овочевого рагу з кабачками і куркою — просто пальчики оближеш! Читайте як приготувати.

Як приготувати печеня з курки читайте в нашій статті.

Компот із чорносливу без кісточок з яблуками

Чорнослив продають цілий рік і, напевно, ви задавалися питанням: навіщо варити з нього компот, якщо можна купити і насолоджуватися його смаком в будь-який час. Насправді в цьому є сенс. Адже настоявшийся напій набуває зовсім інші смакові якості.

Рецептурні інгредієнти:

  • чорнослив – 350 г;
  • яблука – 3 шт.;
  • вода – 3 л;
  • цукор -350 р.

Час приготування заготовки: 25 хвилин.

Калорійність на 100 г: 70 ккал.

Технологія приготування:

  1. Висушені сливи промити, видалити кісточки. Якщо необхідно повторно промити;
  2. Яблука нарізати на 4 частини і зрізати серцевину;
  3. Закип'ятити в каструлі воду і всипати цукор;
  4. Додати в сироп сухофрукти і через 5 хвилин викласти у підготовлені банки, де вже лежать нарізані яблука;
  5. Залити фрукти гарячим сиропом;
  6. Герметично закатати кришки і дочекатися охолодження банок;
  7. Прибрати на зберігання.

Напій з свіжого чорносливу і винограду

Смак у заготівлі кисло-солодкий і щоб підкреслити його, можна додати пару зірочок гвоздики. А якщо трохи підігріти, то за смаком він буде віддалено нагадувати глінтвейн і зігріє в холодні вечори.

Рецептурні інгредієнти:

  • ягідки винограду – 100 г;
  • вода – 800 мл;
  • сік лимона – 1 ч. л.;
  • чорнослив – 100 г (вага без кісточок);
  • цукор – 150 р.

Час приготування заготовки: 40-50 хвилин.

Калорійність на 100 г: 63 ккал.

Технологія приготування:

  1. Залити гарячою водою сухофрукти, всипати цукор, кислоту і закип'ятити. Охолодити;
  2. Окремо відварити виноград, а відвар процідити;
  3. Об'єднати відвар з сиропом від чорносливу, процідити і закип'ятити;
  4. Інгредієнти розподілити по банках, залити гарячим сиропом;
  5. Закатати кришки, остудити і прибрати на зберігання.

Корисні поради

  1. При приготуванні заготовки за рецептом обов'язково звертайте увагу, які саме сухофрукти потрібні, так як в заготовку використовують фрукт, як з кісточками, так і без. Відповідно і вага від цього буде відрізнятися;
  2. Навіть якщо, здається, що чисті інгредієнти, необхідно двічі промити їх у теплій воді;
  3. Щоб напій добре простояв до моменту вживання, використовуйте цукор строго за рецептом;
  4. Небажано додавати прянощі. Зробіть це після того, як відкриється банку;
  5. По-справжньому смачним напій стане через кілька місяців після приготування.

Вдалих закруток на зиму!

Що ще почитати: