02 март 2019 6 518

Як зварити вишневе варення з кісточками

Вишня – широко розповсюджене дерево на просторах колишнього союзу. До його плодам всі звикли з дитинства і не усвідомлюють, наскільки чудовий склад в одній маленькій ягідці.

Вона може похвалитися наявністю:

  • Лимонної і яблучної кислоти;
  • Білка з клітковиною;
  • Великої кількості мінеральних речовин;
  • Фолієвої кислоти, що забезпечує хороший приплив крові до мозку, поліпшує роботу всієї нервової системи.
Вишню рекомендують людям із захворюваннями крові, які просто бажають відновити баланс мікроелементів в організмі.

Плоди дерева дуже корисно їсти свіжими, але взимку вітаміни потрібні ще більше.

Вихід – приготувати вишневе варення з кісточками на зиму, наповнити ним банки і балувати себе смачним і корисним ласощами холодними зимовими місяцями.

Класичний рецепт з фото

Для початку необхідно запастися:

  • Безпосередньо вишня – 3 кілограми 500 грамів;
  • Цукор – близько 4 кілограм;
  • Кип'ячена, охолола до кімнатної температури вода – 1 стакан або 0,25 літра;
  • Скляні банки та кришки до них (можна використати об'єм від половини літра, але 3-літрова ємність буде перебором);
  • Ключ закаточний.

Етапи приготування вишневого варення з кісточками:

  1. Плоди промивається холодною водою з під крана після чого помешаются в друшляк до повного витікання рідини;
  2. Вишня збожеволіє в зручну тару, засипають цукром. Потім ретельно і акуратно інгредієнти перемішуються;
  3. Заливаємо підготовлену воду. Даємо складу постояти 3 години. За цей час ягоди пустять сік;
  4. Ємність з майбутнім варенням поміщається на конфорку, включається мінімальний нагрів (газ або електрику, різниці немає – вибираються мінімальні параметри);
  5. Суміш постійно перемішується, щоб уникнути пригорання цукру;
  6. Після закипання, знімається піна. Залишаємо варитися вишневе варення з кісточками близько 20 хвилин;
  7. Знімаємо каструлю з духовки і даємо повністю охолонути;
  8. Знову варимо 15 хвилин після закипання;
  9. Ставимо в холодильник при необхідності вживати зараз;
  10. Заливаємо ароматну густу рідину в стерилізовані банки, закатуємо кришку. Для тривалого зберігання рекомендується помістити продукт в погріб, льох або холодильник.

Густе вишневе варення з кісточками на зиму

Інгредієнти рецепту:

  • Плоди вишні – 3 кілограми;
  • Цукор – стільки ж.

Порядок приготування:

  1. Ягоди ретельно розглядаються на предмет зіпсованих. Якщо такі є, їх необхідно замінити;
  2. Засипаємо вишню цукром, залишаємо в спокої на 3 години (за цей час утворюється достатня кількість соку);
  3. Каструля поміщається на вогонь. Де варення після закипання варять 10 хвилин. Постійне перемішування і видалення піни є обов'язковим;
  4. Ємність знімається з конфорки і відстоюється 12 годин;
  5. Знову варимо суміш, але вже 5 хвилин з моменту закипання. Знову залишаємо в спокої майбутнє варення на 12 годин;
  6. Останній захід включає в себе варіння до бажаного ступеня загущення варення з вишні. Фахівці рекомендують довести склад практично до однорідної консистенції;
  7. Акуратно ложкою засипаємо солодку радість в банки, які вже стерилізовані. Закатуємо кришками, опускаємо в льох (підвал). Густе вишневе варення з кісточками на зиму готове і чекає своєї години.

Вдала «П'ятихвилинка»

Виявляється, щоб побалувати себе смачним варенням, необов'язково виділяти на приготування багато часу, цілком вистачить і п'яти хвилин.

Складові:

  • Вишня – кілограм;
  • Цукор – кілограм;
  • Вода – дві столові ложки.

Як готувати вишневе варення з кісточками «5 хвилинка»:

  1. Позбавляємося від поганих вишень, відокремлюємо плодоніжки (якщо такі є);
  2. Викладаємо ягоди в друшляк і моєму під проточною водою;
  3. Відразу ж засипаємо плоди в каструлю. Чекати, поки повністю стече вода, немає необхідності;
  4. Кладемо в ємність заготовлений цукор, заливаємо воду. Рідини вкрай мало, але основне її завдання – не допустити підгорання цукру;
  5. Включається мінімальне положення нагріву на печі, каструля з варенням починає потроху нагріватися до кипіння. Це період активного виділення соку, в якому розчиняється цукор. Заважати немає необхідності, але якщо існує непереможне бажання це зробити, то виконується процес вкрай акуратно;
  6. Після закипання режим конфорки переводиться в середнє положення, кипіння починається більш інтенсивно;
  7. Через 5 хвилин вимикаємо, знімаємо піну (може і не утворитися). Розливаємо вишневе варення «П'ятихвилинка» по банкам (якщо на зиму) або в зручну тару для подальшого приємного проведення часу за чаєм.

Вишневе варення з кісточками в мультиварці

Якщо в будинку є така корисна побутова техніка, як мультиварка, то гріх її не використовувати для простого приготування смачного вишневого варення з кісточками на зиму. Докладно розглянемо цей варіант.

Що потрібно:

  • Кіло плодів вишневого дерева;
  • Стільки ж цукру;
  • 0,1 літра води.

Етапи отримання солодкого десерту:

  1. Підготовка ягід нічим не відрізняється від попередніх варіантів. У результаті повинна вийти миска стиглих, цілих вишень;
  2. Засипаємо в ємність з плодами цукор, ретельно перемішуємо. Залишаємо на 3 години. За цей час виділиться потрібну кількість соку;
  3. Склад перекладається в чашу мультиварки, куди потім заливається вода;
  4. Включається режим «гасіння», а таймер виставляється на одну годину;
  5. Прилад працює з відкритою кришкою, при цьому кожні десять, п'ятнадцять хвилин варення потрібно перемішувати;
  6. До моменту сигналу про завершення роботи ягоди трохи зменшаться в розмірах, а густого сиропу стане на чверть більше. Лякатися не варто – це ознака правильного виконання завдання приладом;
  7. У гарячому вигляді заливаємо вишневе варення з кісточками по банкам з подальшим закатыванием або наповнюємо підходящу ємність, якщо вживати делікатес хочеться негайно.
Читайте також про те, як варити варення з аґрусу. Це відмінне ласощі для тих, хто любить поєднання солодкого і кислого.

Радимо приготувати незвичайне варення з кабачків з лимоном. У нього можна додати апельсин, ананас, імбир. Ну що казати? Це треба пробувати! Ось рецепти. Вони приємно вас здивують!

А тут описана технологія приготування компотів з червоної смородини. Вдалих вам заготовок на зиму!

Рецепт для мультиварки з режимом «мультиповар»

Складові нічим не відрізняються від розглянутого вище рецепта (води знадобиться трохи більше – 400 грам), але процес приготування варення з вишні на зиму дещо інший:

  1. Вишні готуються повністю аналогічно;
  2. Зубочисткою проводиться прокол кожного плоду;
  3. Заливаємо 100 грам води, включаємо режим «мультиповар» з температурою 160 градусів;
  4. Після закипання рідини висипаємо вишні і чекаємо 5 хвилин;
  5. Дістаємо чашу приладу, вміст переміщаємо в друшляк;
  6. Вливаємо в очищену чашу 300 грам води, засипаємо 0,5 кілограма цукру (половину). Доводимо суміш до кипіння, при цьому постійно перемішуємо;
  7. Висипаємо вишні. Через 2 хвилини прилад вимикається, а чаша з вишневим варенням виставляється на стіл, де вона буде перебувати 4 години;
  8. Включаємо режим «мультиповар», але з температурою 130 градусів. Вставляємо чашу;
  9. Після закипання густої суміші засипаємо другу половину цукру. Закриваємо кришку, ставимо таймер на 20 хвилин;
  10. Пролунав сигнал – варення з кісточками повністю готове до вживання.

Поради досвідчених кулінарів

Приготування варення на зиму необхідно проводити нержавіючої або емальованої каструлі, інакше при відстоюванні можлива поява непривабливого відтінку.

Піна – це згорнувся білок, здатний до швидкого скисання, тому її видалення збільшує термін зберігання продукту.

У холодильнику або підвалі без опалювальних приладів вишневе варення з кісточками впевнено простоїть близько півроку – це гарантований термін зберігання. Якщо банку старше, то вживати десерт потрібно дуже акуратно або перед їжею прокип'ятити.

Що ще почитати: