Як зварити вишневе варення з кісточками
Вишня – широко розповсюджене дерево на просторах колишнього союзу. До його плодам всі звикли з дитинства і не усвідомлюють, наскільки чудовий склад в одній маленькій ягідці.
Вона може похвалитися наявністю:
- Лимонної і яблучної кислоти;
 - Білка з клітковиною;
 - Великої кількості мінеральних речовин;
 - Фолієвої кислоти, що забезпечує хороший приплив крові до мозку, поліпшує роботу всієї нервової системи.
 
Плоди дерева дуже корисно їсти свіжими, але взимку вітаміни потрібні ще більше.
Вихід – приготувати вишневе варення з кісточками на зиму, наповнити ним банки і балувати себе смачним і корисним ласощами холодними зимовими місяцями.
Класичний рецепт з фото
Для початку необхідно запастися:
- Безпосередньо вишня – 3 кілограми 500 грамів;
 - Цукор – близько 4 кілограм;
 - Кип'ячена, охолола до кімнатної температури вода – 1 стакан або 0,25 літра;
 - Скляні банки та кришки до них (можна використати об'єм від половини літра, але 3-літрова ємність буде перебором);
 - Ключ закаточний.

 
Етапи приготування вишневого варення з кісточками:
- Плоди промивається холодною водою з під крана після чого помешаются в друшляк до повного витікання рідини;

 - Вишня збожеволіє в зручну тару, засипають цукром. Потім ретельно і акуратно інгредієнти перемішуються;
 - Заливаємо підготовлену воду. Даємо складу постояти 3 години. За цей час ягоди пустять сік;

 - Ємність з майбутнім варенням поміщається на конфорку, включається мінімальний нагрів (газ або електрику, різниці немає – вибираються мінімальні параметри);
 - Суміш постійно перемішується, щоб уникнути пригорання цукру;

 - Після закипання, знімається піна. Залишаємо варитися вишневе варення з кісточками близько 20 хвилин;

 - Знімаємо каструлю з духовки і даємо повністю охолонути;
 - Знову варимо 15 хвилин після закипання;
 - Ставимо в холодильник при необхідності вживати зараз;

 - Заливаємо ароматну густу рідину в стерилізовані банки, закатуємо кришку. Для тривалого зберігання рекомендується помістити продукт в погріб, льох або холодильник.

 
Густе вишневе варення з кісточками на зиму
Інгредієнти рецепту:
- Плоди вишні – 3 кілограми;
 - Цукор – стільки ж.
 
Порядок приготування:
- Ягоди ретельно розглядаються на предмет зіпсованих. Якщо такі є, їх необхідно замінити;
 - Засипаємо вишню цукром, залишаємо в спокої на 3 години (за цей час утворюється достатня кількість соку);
 - Каструля поміщається на вогонь. Де варення після закипання варять 10 хвилин. Постійне перемішування і видалення піни є обов'язковим;

 - Ємність знімається з конфорки і відстоюється 12 годин;
 - Знову варимо суміш, але вже 5 хвилин з моменту закипання. Знову залишаємо в спокої майбутнє варення на 12 годин;
 - Останній захід включає в себе варіння до бажаного ступеня загущення варення з вишні. Фахівці рекомендують довести склад практично до однорідної консистенції;
 - Акуратно ложкою засипаємо солодку радість в банки, які вже стерилізовані. Закатуємо кришками, опускаємо в льох (підвал). Густе вишневе варення з кісточками на зиму готове і чекає своєї години.
 
Вдала «П'ятихвилинка»
Виявляється, щоб побалувати себе смачним варенням, необов'язково виділяти на приготування багато часу, цілком вистачить і п'яти хвилин.
Складові:
- Вишня – кілограм;
 - Цукор – кілограм;
 - Вода – дві столові ложки.
 
Як готувати вишневе варення з кісточками «5 хвилинка»:
- Позбавляємося від поганих вишень, відокремлюємо плодоніжки (якщо такі є);
 - Викладаємо ягоди в друшляк і моєму під проточною водою;
 - Відразу ж засипаємо плоди в каструлю. Чекати, поки повністю стече вода, немає необхідності;
 - Кладемо в ємність заготовлений цукор, заливаємо воду. Рідини вкрай мало, але основне її завдання – не допустити підгорання цукру;
 - Включається мінімальне положення нагріву на печі, каструля з варенням починає потроху нагріватися до кипіння. Це період активного виділення соку, в якому розчиняється цукор. Заважати немає необхідності, але якщо існує непереможне бажання це зробити, то виконується процес вкрай акуратно;
 - Після закипання режим конфорки переводиться в середнє положення, кипіння починається більш інтенсивно;
 - Через 5 хвилин вимикаємо, знімаємо піну (може і не утворитися). Розливаємо вишневе варення «П'ятихвилинка» по банкам (якщо на зиму) або в зручну тару для подальшого приємного проведення часу за чаєм.
 
Вишневе варення з кісточками в мультиварці
Якщо в будинку є така корисна побутова техніка, як мультиварка, то гріх її не використовувати для простого приготування смачного вишневого варення з кісточками на зиму. Докладно розглянемо цей варіант.
Що потрібно:
- Кіло плодів вишневого дерева;
 - Стільки ж цукру;
 - 0,1 літра води.
 
Етапи отримання солодкого десерту:
- Підготовка ягід нічим не відрізняється від попередніх варіантів. У результаті повинна вийти миска стиглих, цілих вишень;
 - Засипаємо в ємність з плодами цукор, ретельно перемішуємо. Залишаємо на 3 години. За цей час виділиться потрібну кількість соку;
 - Склад перекладається в чашу мультиварки, куди потім заливається вода;
 - Включається режим «гасіння», а таймер виставляється на одну годину;
 - Прилад працює з відкритою кришкою, при цьому кожні десять, п'ятнадцять хвилин варення потрібно перемішувати;
 - До моменту сигналу про завершення роботи ягоди трохи зменшаться в розмірах, а густого сиропу стане на чверть більше. Лякатися не варто – це ознака правильного виконання завдання приладом;
 - У гарячому вигляді заливаємо вишневе варення з кісточками по банкам з подальшим закатыванием або наповнюємо підходящу ємність, якщо вживати делікатес хочеться негайно.
 
Читайте також про те, як варити варення з аґрусу.  Це відмінне ласощі для тих, хто любить поєднання солодкого і кислого.
Радимо приготувати незвичайне варення з кабачків з лимоном. У нього можна додати апельсин, ананас, імбир. Ну що казати? Це треба пробувати! Ось рецепти. Вони приємно вас здивують!
А тут описана технологія приготування компотів з червоної смородини. Вдалих вам заготовок на зиму!
Рецепт для мультиварки з режимом «мультиповар»
Складові нічим не відрізняються від розглянутого вище рецепта (води знадобиться трохи більше – 400 грам), але процес приготування варення з вишні на зиму дещо інший:
- Вишні готуються повністю аналогічно;
 - Зубочисткою проводиться прокол кожного плоду;
 - Заливаємо 100 грам води, включаємо режим «мультиповар» з температурою 160 градусів;
 - Після закипання рідини висипаємо вишні і чекаємо 5 хвилин;
 - Дістаємо чашу приладу, вміст переміщаємо в друшляк;
 - Вливаємо в очищену чашу 300 грам води, засипаємо 0,5 кілограма цукру (половину). Доводимо суміш до кипіння, при цьому постійно перемішуємо;
 - Висипаємо вишні. Через 2 хвилини прилад вимикається, а чаша з вишневим варенням виставляється на стіл, де вона буде перебувати 4 години;
 - Включаємо режим «мультиповар», але з температурою 130 градусів. Вставляємо чашу;
 - Після закипання густої суміші засипаємо другу половину цукру. Закриваємо кришку, ставимо таймер на 20 хвилин;
 - Пролунав сигнал – варення з кісточками повністю готове до вживання.
 
Поради досвідчених кулінарів
Приготування варення на зиму необхідно проводити нержавіючої або емальованої каструлі, інакше при відстоюванні можлива поява непривабливого відтінку.
У холодильнику або підвалі без опалювальних приладів вишневе варення з кісточками впевнено простоїть близько півроку – це гарантований термін зберігання. Якщо банку старше, то вживати десерт потрібно дуже акуратно або перед їжею прокип'ятити.







