Як варити компот з винограду на зиму
Компот з винограду на зиму – це неймовірно смачний і ароматний напій.
Кожній господині обов'язково потрібно знати рецепт приготування цього компоту, тому що він сподобається всім без винятку.
Так, як же зробити цю смакоту? У цьому допоможуть кілька рецептів компоту з винограду на зиму, про які ми поговоримо нижче.
Традиційний рецепт
Що підготуємо для готування:
- Виноград сорту «Ізабелла» — 2,5 кілограмів;
- 2 кг цукрового піску;
- 5000 мл очищеної води;
- Лимон – 1 штука.
Як готувати компот з винограду на зиму:
- Для початку потрібно добре промити ягоду. Всі листочки і сторонні гілки видаляємо;
- Далі виноград добре споліскують прохолодною водою від бруду;
- Ємності для компоту необхідно попередньо сполоснути холодною або теплою водою, не забудьте простерилізувати. Для цього їх можна потримати на пару або облити гарячою водою;
- Після цього кладемо в скляну тару очищені грона винограду;
- У середню тару з металевої основи підливаємо води, насипаємо цукрового піску і ставимо на плиту прогріватися;
- Гріємо сироп до закипання і повного розчинення всіх цукрових крупинок;
- Гарячий сироп виливаємо в банки з виноградом і наполягаємо приблизно 20 хвилин;
- Після цього виливаємо солодку рідину з банок назад у ємність, видавлюємо туди сік з одного лимона, ставимо на вогонь;
- Гріємо суміш знову до закипання і виливаємо по банкам з виноградом;
- Накриваємо зверху банки кришками;
- У каструлю на дно кладемо шматочок матеріалу, ставимо туди банки, наливаємо воду трохи вище плічок баночок;
- Ставимо ємність з банками і водою на невеликий вогонь, доводимо до кипіння і стерилізуємо 15-20 хвилин;
- Після цього витягуємо банки, закручуємо і ставимо остигати під плед;
- На зберігання компот з винограду на зиму можна прибрати в темне прохолодне місце у льох, в підпідлогу або кладовое приміщення.
Як правильно готувати без стерилізації
Що потрібно для готування:
- 2 кілограми синього винограду;
- 2 кг цукрового піску;
- 4 літри води.
Приступаємо до приготування напою без проведення стерилізації на зиму:
- Цей компот на зиму можна готувати як з білого, так з синього винограду. У цьому рецепті використовується синій, а так можете використовувати будь-який на свій розсуд;
- Грона ретельно промиваємо прохолодною водою, прибираємо все листя, палички. Його можна залишити у воді на 15-20 хвилин;
- Після цього обриваємо всю ягоду з гілок і знову промиваємо;
- Баночки для компоту обов'язково промиваємо прохолодною водою, чистимо їх харчової собою від бруду і споліскують ще кілька разів;
- Не забудьте їх простерилізувати над паром або промиваємо гарячою водою;
- Після цього викладаємо по банкам ягоду. Якщо використовуються літрові банки, то закладаємо в них виноград на 1/3 частину;
- Далі засипаємо цукор. У літрову банку насипаємо неповний стакан цукру;
- Наливаємо воду в каструлю, ставимо її прогріватися до кипіння на плиту і доводимо до кипіння;
- Заливаємо окріп в банки до самого верху;
- Закриваємо банки металевими кришками, попередньо простерилізовані в гарячій воді;
- Закорковуємо кришки за допомогою закочувального ключа, закутуємо теплим матеріалом, залишаємо там на 12-14 годин, щоб вони повністю охололи;
- Зберігати компот з винограду без стерилізації на зиму можна в підполі, підвалі, в льосі або коморі.
Компот з яблук і винограду на зиму
Що знадобиться на 3 літрову банку:
- Виноград – 400 грам;
- Яблука – 4 штуки;
- 2 літри води;
- Лимон – 2 скибочки;
- Гвоздика для аромату – 3-4 штуки;
- Цукровий пісок – 300 грам.
Як робити виноградно-яблучний напій на зиму:
- У каструлю наливаємо воду, ставимо її на плиту. Прогріваємо воду, щоб поки будуть готуватися інші компоненти, вода закипіла;
- Далі банку потрібно гарненько промити, очистити від бруду;
- Ємність потрібно простерилізувати гарячою водою або потримати над парою хвилин 15;
- Виноград потрібно гарненько промити, прибрати всі листочки. Найкраще виноградинки відірвати від гілок, але можна в банки покласти самі грона;
- Яблука ретельно промиваємо від бруду;
- Якщо на поверхні є невеликі поразки, то їх можна зрізати ножем;
- Потім яблука розрізаємо на 4 частини, видаляємо серцевину з розетками і насінням;
- Після цього пересипаємо в банку виноград, яблука, шматочки лимона, кілька гвоздик. В результаті всі компоненти повинні заповнити банку на ½ частину;
- Далі заливаємо все окропом, прикриваємо кришкою і залишаємо стояти хвилин на 5;
- Виливаємо в каструлю рідина, ставимо на плиту і прогріваємо до кипіння;
- Окремій ємності кип'ятимо кришку хвилин 15;
- В банку з фруктами та виноградом засипаємо цукровий пісок;
Заливаємо гарячу воду в ємність до самого верху; - Закриваємо кришку і закорковуємо її закаточним ключем;
- Ставимо верх дном банку, накриваємо теплою ковдрою або пледом. Залишаємо стояти до повного охолодження;
- Приблизно через 12-14 годин компот повністю охолоне. Його можна буде забрати на зберігання в прохолодне темне місце, наприклад в льох або кладовое приміщення.
Якщо ви любитель шовковиці, то і варення з неї вам точно сподобається. Рецепти описані тут. До речі, можна використовувати і темну, і білу ягоду, а якщо їх поєднати, то буде ще смачніше і оригінальніше.
А тут ви дізнаєтеся, як робити цукати з вишні в домашніх умовах. Відмінна альтернатива цукерок!
Компот з винограду «Ізабелла» зі сливами на зиму
Що потрібно для готування:
- 2 кілограма винограду «Ізабелла»;
- Слива – 2 кілограми;
- Цукровий пісок – 8 склянок;
- 8 літрів води.
Як робити:
- Сливу потрібно ретельно промити в прохолодній воді;
- Далі зі слив виймаємо всі кісточці. Якщо зливу, уражена і червивая, то її слід прибрати, її краще не використовувати для компоту;
- Банки для компоту потрібно промити, очистити від бруду харчовою содою і сполоснути кілька разів;
- Обов'язково тримаємо над парою хвилин 15 або обдаємо окропом;
- На дно банок викладаємо очищену і промиту сливу;
- Виноград також промиваємо, видаляємо всі листочки, гілки та уражені ягоди, в іншому випадку вони зіпсують смак напою;
- Бажано ягоди відокремлюємо від гілок;
- Ягоду викладаємо в банки до сливам;
- Воду наливаємо в каструлю, ставимо на вогонь, прогріваємо. Доводимо її до кипіння;
- Далі заливаємо банки з виноградом і сливами заливаємо гарячою водою, залишаємо стояти хвилин 10;
- Після цього зливаємо воду з банок в каструлю, знову ставимо на плиту і готуємо сироп;
- Як тільки вода прогріється, додаємо цукор і гріємо до кипіння;
- Як тільки цукор розчиниться весь, заливаємо сироп у банки зі всіма компонентами;
- Кришки обов'язково кип'ятимо 15 хвилин;
- Закриваємо банки кришками, закорковуємо закаточним ключем;
- Прибираємо компот з винограду на зиму під теплу ковдру, тримаємо там годин 14 до повного охолодження;
- На зберігання компот можна прибрати в льох, в підпідлогу, в підвал або кладовое приміщення.
Корисні поради
- Для компоту можна використовувати будь-які сорти винограду — і білі, і сині, і чорні, і червоні. Особливо смачним напій виходить із винограду «Ізабелла»;
- У банки можна класти як цілі грона, так і ягоду, відокремлену від гілок;
- Цукрового піску краще класти більше. Концентрований напій завжди можна розбавити водою;
- Для додання приємного аромату в компот можна додати гвоздику, м'яту, корицю або ванілін.
Компот з винограду на зиму можна робити з яблуками, грушами, сливами, абрикосами, смородиною.
Виноградний компот готувати не зовсім вже й складно. Головне — потрібно попередньо обробити грона. Їх потрібно добре промити, прибрати все сміття і уражені ягоди.
Також не забудьте попередньо підготувати тару для консервування. Якщо все виконувати згідно з рекомендаціями рецепту, то в підсумку вийде смачний напій з винограду на зиму.