07 март 2019 1 697

Як варити компот з винограду на зиму

Компот з винограду на зиму – це неймовірно смачний і ароматний напій.

Кожній господині обов'язково потрібно знати рецепт приготування цього компоту, тому що він сподобається всім без винятку.

А якщо його зробити спільно з іншими фруктами, то від цього його смак стане більш вираженим.

Так, як же зробити цю смакоту? У цьому допоможуть кілька рецептів компоту з винограду на зиму, про які ми поговоримо нижче.

Традиційний рецепт

Що підготуємо для готування:

  • Виноград сорту «Ізабелла» — 2,5 кілограмів;
  • 2 кг цукрового піску;
  • 5000 мл очищеної води;
  • Лимон – 1 штука.

Як готувати компот з винограду на зиму:

  1. Для початку потрібно добре промити ягоду. Всі листочки і сторонні гілки видаляємо;
  2. Далі виноград добре споліскують прохолодною водою від бруду;
  3. Ємності для компоту необхідно попередньо сполоснути холодною або теплою водою, не забудьте простерилізувати. Для цього їх можна потримати на пару або облити гарячою водою;
  4. Після цього кладемо в скляну тару очищені грона винограду;
  5. У середню тару з металевої основи підливаємо води, насипаємо цукрового піску і ставимо на плиту прогріватися;
  6. Гріємо сироп до закипання і повного розчинення всіх цукрових крупинок;
  7. Гарячий сироп виливаємо в банки з виноградом і наполягаємо приблизно 20 хвилин;
  8. Після цього виливаємо солодку рідину з банок назад у ємність, видавлюємо туди сік з одного лимона, ставимо на вогонь;
  9. Гріємо суміш знову до закипання і виливаємо по банкам з виноградом;
  10. Накриваємо зверху банки кришками;
  11. У каструлю на дно кладемо шматочок матеріалу, ставимо туди банки, наливаємо воду трохи вище плічок баночок;
  12. Ставимо ємність з банками і водою на невеликий вогонь, доводимо до кипіння і стерилізуємо 15-20 хвилин;
  13. Після цього витягуємо банки, закручуємо і ставимо остигати під плед;
  14. На зберігання компот з винограду на зиму можна прибрати в темне прохолодне місце у льох, в підпідлогу або кладовое приміщення.

Як правильно готувати без стерилізації

Що потрібно для готування:

  • 2 кілограми синього винограду;
  • 2 кг цукрового піску;
  • 4 літри води.

Приступаємо до приготування напою без проведення стерилізації на зиму:

  1. Цей компот на зиму можна готувати як з білого, так з синього винограду. У цьому рецепті використовується синій, а так можете використовувати будь-який на свій розсуд;
  2. Грона ретельно промиваємо прохолодною водою, прибираємо все листя, палички. Його можна залишити у воді на 15-20 хвилин;
  3. Після цього обриваємо всю ягоду з гілок і знову промиваємо;
  4. Баночки для компоту обов'язково промиваємо прохолодною водою, чистимо їх харчової собою від бруду і споліскують ще кілька разів;
  5. Не забудьте їх простерилізувати над паром або промиваємо гарячою водою;
  6. Після цього викладаємо по банкам ягоду. Якщо використовуються літрові банки, то закладаємо в них виноград на 1/3 частину;
  7. Далі засипаємо цукор. У літрову банку насипаємо неповний стакан цукру;
  8. Наливаємо воду в каструлю, ставимо її прогріватися до кипіння на плиту і доводимо до кипіння;
  9. Заливаємо окріп в банки до самого верху;
  10. Закриваємо банки металевими кришками, попередньо простерилізовані в гарячій воді;
  11. Закорковуємо кришки за допомогою закочувального ключа, закутуємо теплим матеріалом, залишаємо там на 12-14 годин, щоб вони повністю охололи;
  12. Зберігати компот з винограду без стерилізації на зиму можна в підполі, підвалі, в льосі або коморі.

Компот з яблук і винограду на зиму

Що знадобиться на 3 літрову банку:

  • Виноград – 400 грам;
  • Яблука – 4 штуки;
  • 2 літри води;
  • Лимон – 2 скибочки;
  • Гвоздика для аромату – 3-4 штуки;
  • Цукровий пісок – 300 грам.

Як робити виноградно-яблучний напій на зиму:

  1. У каструлю наливаємо воду, ставимо її на плиту. Прогріваємо воду, щоб поки будуть готуватися інші компоненти, вода закипіла;
  2. Далі банку потрібно гарненько промити, очистити від бруду;
  3. Ємність потрібно простерилізувати гарячою водою або потримати над парою хвилин 15;
  4. Виноград потрібно гарненько промити, прибрати всі листочки. Найкраще виноградинки відірвати від гілок, але можна в банки покласти самі грона;
  5. Яблука ретельно промиваємо від бруду;
  6. Якщо на поверхні є невеликі поразки, то їх можна зрізати ножем;
  7. Потім яблука розрізаємо на 4 частини, видаляємо серцевину з розетками і насінням;
  8. Після цього пересипаємо в банку виноград, яблука, шматочки лимона, кілька гвоздик. В результаті всі компоненти повинні заповнити банку на ½ частину;
  9. Далі заливаємо все окропом, прикриваємо кришкою і залишаємо стояти хвилин на 5;
  10. Виливаємо в каструлю рідина, ставимо на плиту і прогріваємо до кипіння;
  11. Окремій ємності кип'ятимо кришку хвилин 15;
  12. В банку з фруктами та виноградом засипаємо цукровий пісок;
    Заливаємо гарячу воду в ємність до самого верху;
  13. Закриваємо кришку і закорковуємо її закаточним ключем;
  14. Ставимо верх дном банку, накриваємо теплою ковдрою або пледом. Залишаємо стояти до повного охолодження;
  15. Приблизно через 12-14 годин компот повністю охолоне. Його можна буде забрати на зберігання в прохолодне темне місце, наприклад в льох або кладовое приміщення.
Читайте також, як заготовити малину у власному соку на зиму. Візьміть собі на замітку ці рецепти, особливо, якщо у вас є дачна ділянка і ви збираєте великий урожай малини.

Якщо ви любитель шовковиці, то і варення з неї вам точно сподобається. Рецепти описані тут. До речі, можна використовувати і темну, і білу ягоду, а якщо їх поєднати, то буде ще смачніше і оригінальніше.

А тут ви дізнаєтеся, як робити цукати з вишні в домашніх умовах. Відмінна альтернатива цукерок!

Компот з винограду «Ізабелла» зі сливами на зиму

Що потрібно для готування:

  • 2 кілограма винограду «Ізабелла»;
  • Слива – 2 кілограми;
  • Цукровий пісок – 8 склянок;
  • 8 літрів води.

Як робити:

  1. Сливу потрібно ретельно промити в прохолодній воді;
  2. Далі зі слив виймаємо всі кісточці. Якщо зливу, уражена і червивая, то її слід прибрати, її краще не використовувати для компоту;
  3. Банки для компоту потрібно промити, очистити від бруду харчовою содою і сполоснути кілька разів;
  4. Обов'язково тримаємо над парою хвилин 15 або обдаємо окропом;
  5. На дно банок викладаємо очищену і промиту сливу;
  6. Виноград також промиваємо, видаляємо всі листочки, гілки та уражені ягоди, в іншому випадку вони зіпсують смак напою;
  7. Бажано ягоди відокремлюємо від гілок;
  8. Ягоду викладаємо в банки до сливам;
  9. Воду наливаємо в каструлю, ставимо на вогонь, прогріваємо. Доводимо її до кипіння;
  10. Далі заливаємо банки з виноградом і сливами заливаємо гарячою водою, залишаємо стояти хвилин 10;
  11. Після цього зливаємо воду з банок в каструлю, знову ставимо на плиту і готуємо сироп;
  12. Як тільки вода прогріється, додаємо цукор і гріємо до кипіння;
  13. Як тільки цукор розчиниться весь, заливаємо сироп у банки зі всіма компонентами;
  14. Кришки обов'язково кип'ятимо 15 хвилин;
  15. Закриваємо банки кришками, закорковуємо закаточним ключем;
  16. Прибираємо компот з винограду на зиму під теплу ковдру, тримаємо там годин 14 до повного охолодження;
  17. На зберігання компот можна прибрати в льох, в підпідлогу, в підвал або кладовое приміщення.

Корисні поради

  • Для компоту можна використовувати будь-які сорти винограду — і білі, і сині, і чорні, і червоні. Особливо смачним напій виходить із винограду «Ізабелла»;
  • У банки можна класти як цілі грона, так і ягоду, відокремлену від гілок;
  • Цукрового піску краще класти більше. Концентрований напій завжди можна розбавити водою;
  • Для додання приємного аромату в компот можна додати гвоздику, м'яту, корицю або ванілін.

Компот з винограду на зиму можна робити з яблуками, грушами, сливами, абрикосами, смородиною.

Обов'язково попередньо стерилізуйте банки, за рахунок цього напій буде зберігатися краще і довше.

Виноградний компот готувати не зовсім вже й складно. Головне — потрібно попередньо обробити грона. Їх потрібно добре промити, прибрати все сміття і уражені ягоди.

Також не забудьте попередньо підготувати тару для консервування. Якщо все виконувати згідно з рекомендаціями рецепту, то в підсумку вийде смачний напій з винограду на зиму.

Що ще почитати: