Як смачно приготувати яловичину в червоному вині
Червоне вино використовують для соусів або маринадів, але в обох випадках варто купувати хороший і якісний алкоголь, оскільки дешевий портвейн тільки зіпсує блюдо.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Шираз» або інше вино - | 1,5 ст. |
свіжий розмарин - | 1 шт. |
вершкове масло - | 2 ст. л. |
оцет - | 1 ч. л. |
цибулю - | 2 шт. |
молоко - | 1 ст. |
яловичина (кострець) - | 500-600 г |
масло рослинне - | 20 мл |
сіль і мелений перець - | по ½ ч. л. |
Час приготування: 80 хвилин | Калорійність на 100 грам: 207 Ккал |
Ніжне і трохи вершкове м'ясо стане прекрасним вечерею в будній день. Готувати тушковану яловичину в червоному вині просто, а смак виходить неймовірним.
- Кострець помити, видалити жирові плівки і порізати порційними шматочками;
- Укласти шматочки в глибоку миску і залити його червоним вином;
- Влити ложку олії і оцет, додати спеції;
- Миску накрити і відправити настоюватися в прохолодне місце;
- Час маринування залежить від особистих уподобань: від 30 хвилин до 12 годин;
- Після того, як м'ясо насититься вином, розігріти сковороду;
- Влити в розпечену сковорідку все, що залишилося олію і нагріти його;
- М'ясо викласти в сковороду і смажити на середньому вогні;
- Якщо його занадто багато, то смажити порційно, але на сковороді повинен бути тільки один шар;
- Обсмажити з 2 сторін;
- Додати в сковороду півкільця цибулі і обсмажити до рум'яності;
- Влити молоко і збільшити вогонь так, щоб воно выпаривалось;
- Як тільки молоко повністю випаруватися — влити вино;
- Томити м'ясо на повільному вогні без кришки, поки алкоголь не випарується на 2/3;
- Подавати з гарніром.
Яловичина з червоним вином в духовці
На відміну від свинини, яловичина потребує тривалого приготування, оскільки має властивість бути жорсткою. Але якщо її довго тушкувати в духовці, то цього можна уникнути.
Продукти:
- олія – 30 мл;
- велика цибулина;
- яловичина – 0,4 кг;
- морква – 250 гр;
- гриби – 250 гр;
- зубчик часнику;
- пляшка червоного вина;
- апельсин;
- розмарин – 1веточка;
- лавровий лист;
- горошок – 1 ст.;
- спеції по щіпці;
- кріп – 50 г нарізаної.
Час приготування: 150 хвилин.
Калорійність: 250 ккал.
- Всі овочі заздалегідь приготувати, видаливши шкірку і добре промивши їх;
- Цибулини подрібнити чверть кільцями, моркву – кружальцями, гриби пластинками. Зубчик часнику подрібнити як зручно;
- У велику і жароміцну каструлю влити олію;
- Кинути в розпечене масло цибулю і обсмажити його;
- Як тільки цибуля стане рум'яним – кинути до нього порізане кубиками м'ясо;
- Смажити 5 хвилин, але при цьому часто заважаючи, щоб шматочки обжарились з усіх сторін;
- Додати всі інші овочі і добре все перемішати до однорідності;
- Влити вино;
- З апельсина вичавити сік, а його цедру подрібнити;
- До м'яса додати сік і цедру, а потім всі інші спеції;
- Як тільки маса закипить – накрити каструлю кришкою і відправити в духовку;
- Попередньо нагріти Духовку до 150° C;
- Гасити м'ясо 1 годину;
- Потім зняти кришку і додати заморожений або свіжий горох, продовжуючи тушкувати ще півгодини;
- За цей час 2 рази все перемішати;
- Всипати кріп і додати спецій при необхідності. Подавати м'ясо гарячим!
Яловичина в червоному вині в мультиварці
Приготування м'яса в мультиварці істотно полегшує весь процес, адже потрібно лише підготувати всі інгредієнти і закинути їх всередину приладу.
Склад:
- чорнослив – 7 шт (великих);
- цибулина;
- трави – 1 ч. л;
- олія для обсмажування;
- зелень – 2 ст. л;
- перець і сіль;
- «Каберне» – 1 ст.;
- тархун – 1 ч. л;
- лопатка яловича – ½ кг;
- морквина;
- часниковий порошок – 2 ч. л.;
- помідори – 2 шт.
Витрачений час: 120 хвилин.
Калорії: 176.
- Пісну яловичину помити, промокнути серветками і порізати невеликими шматками;
- На режимі «Смаження» розігріти в чашу мультиварки трохи олії і обсмажити в ньому м'ясо;
- Моркву порізати короткою тонкою соломкою, а цибулю — чверть кільцями;
- Всі овочі кинути до м'яса, перемішати і залишити на 8 хвилин;
- Залити все вином. Воно повинно обов'язково бути червоним і сухим;
- Помішуючи, випарувати алкоголь. При цьому кришку мультиварки закривати не потрібно;
- Як тільки алкоголь випарується на 2/3 – ввести в чашу подрібнені помідори (без шкірки), а також кинути всі спеції та зелень;
- Перемішати і влити холодну воду так, щоб вона покривала всю масу;
- Вибрати режим «Гасіння» і, закривши кришку, томити 60 хвилин;
- Чорнослив нарізати пластинками і перекласти їм м'ясо;
- Томити ще 45 хвилин;
- Подавати м'ясо з гарячим рисом або картоплею.
Дуже смачна начинка для пиріжків з капустою за нашими рецептами.
Приготуйте салат «Кавунова часточка» до святкового столу. Фото-рецепт з нашими рекомендаціями та підказками.
Простий рецепт тушкованої свинини в мультиварці, читайте нашу добірку.
Шашлик з яловичини, маринованої в червоному вині
При виборі м'яса для шашлику, багато воліють свинячу вирізку, мовляв вона ніжніше виходить. Але так говорять ті, хто ніколи не пробував вимочувати яловичину в червоному вині і смажити на мангалі.
Інгредієнти:
- яловича вирізка – 1500 гр;
- ріпчаста цибуля – 5 шт.;
- яблуко – 100 гр;
- солодкий перець – 100 гр;
- соус для шашлику – 100 гр;
- вино червоне – 1 ст.;
- мінералка – 100 мл;
- петрушка і кріп – по 50 гр;
- спеції за смаком.
Необхідний час: ½ години + 5 годин для маринування.
Калорійність: 200 калорій.
- Вирізку подрібнити на шматочки, зручні для нанизування на шампури;
- В емальовану миску викласти м'ясо, додати перець, сіль і інші бажані спеції, перемішати;
- Очищені цибулини нарізати кільцями, кинути в миску і знову все перемішати;
- Влити вино;
- Залишити на 4 години маринуватися;
- Яблуко і перець порізати кружальцями (кільцями);
- Коли м'ясо промаринується, нанизати його на шампури, чергуючи з цибулею, яблуком і солодким перцем;
- Смажити шашлик на мангалі 20 хвилин, періодично змочуючи мінеральною водою;
- Готове м'ясо прикрасити гілочками зелені і подавати разом з соусом.
Корисні поради
Яловичина – це корисне дієтичне м'ясо. Щоб будь-яке блюдо з яловичини завжди виходило, слід:
- Вибирати тільки свіже м'ясо, без нальоту і з приємним запахом;
- Використовувати сухе червоне вино для маринаду, причому вино повинно бути якісним;
- Обсмажувати м'ясо слід тільки після того, як його поверхня буде суха;
- Оскільки вино саме по собі ароматне, додавати безліч спецій не варто, найчастіше буде досить солі і перцю;
- Подавати до столу вино слід тієї ж марки, що використовувалося при приготуванні м'ясних страв;
- Головне правило приготування яловичини – гасити її довше;
- Краще всього використовувати Шираз і Каберне для приготування яловичини і м'ясних соусів. А ось свинину й телятину готують з Піно Нуар, К'янті або Мерло.
Вино збагачує смак м'яса і робить його приємно терпким і в'язким. Воно має неймовірно ніжну і м'яку структуру, а також приємний аромат.