11 май 2019 1 909

Як смачно приготувати яловичину в червоному вині

Червоне вино використовують для соусів або маринадів, але в обох випадках варто купувати хороший і якісний алкоголь, оскільки дешевий портвейн тільки зіпсує блюдо.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
Шираз» або інше вино - 1,5 ст.
свіжий розмарин - 1 шт.
вершкове масло - 2 ст. л.
оцет - 1 ч. л.
цибулю - 2 шт.
молоко - 1 ст.
яловичина (кострець) - 500-600 г
масло рослинне - 20 мл
сіль і мелений перець - по ½ ч. л.
Час приготування: 80 хвилин Калорійність на 100 грам: 207 Ккал

Ніжне і трохи вершкове м'ясо стане прекрасним вечерею в будній день. Готувати тушковану яловичину в червоному вині просто, а смак виходить неймовірним.

  1. Кострець помити, видалити жирові плівки і порізати порційними шматочками;
  2. Укласти шматочки в глибоку миску і залити його червоним вином;
  3. Влити ложку олії і оцет, додати спеції;
  4. Миску накрити і відправити настоюватися в прохолодне місце;
  5. Час маринування залежить від особистих уподобань: від 30 хвилин до 12 годин;
  6. Після того, як м'ясо насититься вином, розігріти сковороду;
  7. Влити в розпечену сковорідку все, що залишилося олію і нагріти його;
  8. М'ясо викласти в сковороду і смажити на середньому вогні;
  9. Якщо його занадто багато, то смажити порційно, але на сковороді повинен бути тільки один шар;
  10. Обсмажити з 2 сторін;
  11. Додати в сковороду півкільця цибулі і обсмажити до рум'яності;
  12. Влити молоко і збільшити вогонь так, щоб воно выпаривалось;
  13. Як тільки молоко повністю випаруватися — влити вино;
  14. Томити м'ясо на повільному вогні без кришки, поки алкоголь не випарується на 2/3;
  15. Подавати з гарніром.

Яловичина з червоним вином в духовці

На відміну від свинини, яловичина потребує тривалого приготування, оскільки має властивість бути жорсткою. Але якщо її довго тушкувати в духовці, то цього можна уникнути.

Продукти:

  • олія – 30 мл;
  • велика цибулина;
  • яловичина – 0,4 кг;
  • морква – 250 гр;
  • гриби – 250 гр;
  • зубчик часнику;
  • пляшка червоного вина;
  • апельсин;
  • розмарин – 1веточка;
  • лавровий лист;
  • горошок – 1 ст.;
  • спеції по щіпці;
  • кріп – 50 г нарізаної.

Час приготування: 150 хвилин.

Калорійність: 250 ккал.

  1. Всі овочі заздалегідь приготувати, видаливши шкірку і добре промивши їх;
  2. Цибулини подрібнити чверть кільцями, моркву – кружальцями, гриби пластинками. Зубчик часнику подрібнити як зручно;
  3. У велику і жароміцну каструлю влити олію;
  4. Кинути в розпечене масло цибулю і обсмажити його;
  5. Як тільки цибуля стане рум'яним – кинути до нього порізане кубиками м'ясо;
  6. Смажити 5 хвилин, але при цьому часто заважаючи, щоб шматочки обжарились з усіх сторін;
  7. Додати всі інші овочі і добре все перемішати до однорідності;
  8. Влити вино;
  9. З апельсина вичавити сік, а його цедру подрібнити;
  10. До м'яса додати сік і цедру, а потім всі інші спеції;
  11. Як тільки маса закипить – накрити каструлю кришкою і відправити в духовку;
  12. Попередньо нагріти Духовку до 150° C;
  13. Гасити м'ясо 1 годину;
  14. Потім зняти кришку і додати заморожений або свіжий горох, продовжуючи тушкувати ще півгодини;
  15. За цей час 2 рази все перемішати;
  16. Всипати кріп і додати спецій при необхідності. Подавати м'ясо гарячим!

Яловичина в червоному вині в мультиварці

 

Приготування м'яса в мультиварці істотно полегшує весь процес, адже потрібно лише підготувати всі інгредієнти і закинути їх всередину приладу.

Склад:

  • чорнослив – 7 шт (великих);
  • цибулина;
  • трави – 1 ч. л;
  • олія для обсмажування;
  • зелень – 2 ст. л;
  • перець і сіль;
  • «Каберне» – 1 ст.;
  • тархун – 1 ч. л;
  • лопатка яловича – ½ кг;
  • морквина;
  • часниковий порошок – 2 ч. л.;
  • помідори – 2 шт.

Витрачений час: 120 хвилин.

Калорії: 176.

  1. Пісну яловичину помити, промокнути серветками і порізати невеликими шматками;
  2. На режимі «Смаження» розігріти в чашу мультиварки трохи олії і обсмажити в ньому м'ясо;
  3. Моркву порізати короткою тонкою соломкою, а цибулю — чверть кільцями;
  4. Всі овочі кинути до м'яса, перемішати і залишити на 8 хвилин;
  5. Залити все вином. Воно повинно обов'язково бути червоним і сухим;
  6. Помішуючи, випарувати алкоголь. При цьому кришку мультиварки закривати не потрібно;
  7. Як тільки алкоголь випарується на 2/3 – ввести в чашу подрібнені помідори (без шкірки), а також кинути всі спеції та зелень;
  8. Перемішати і влити холодну воду так, щоб вона покривала всю масу;
  9. Вибрати режим «Гасіння» і, закривши кришку, томити 60 хвилин;
  10. Чорнослив нарізати пластинками і перекласти їм м'ясо;
  11. Томити ще 45 хвилин;
  12. Подавати м'ясо з гарячим рисом або картоплею.

Дуже смачна начинка для пиріжків з капустою за нашими рецептами.

Приготуйте салат «Кавунова часточка» до святкового столу. Фото-рецепт з нашими рекомендаціями та підказками.

Простий рецепт тушкованої свинини в мультиварці, читайте нашу добірку.

Шашлик з яловичини, маринованої в червоному вині

При виборі м'яса для шашлику, багато воліють свинячу вирізку, мовляв вона ніжніше виходить. Але так говорять ті, хто ніколи не пробував вимочувати яловичину в червоному вині і смажити на мангалі.

Інгредієнти:

  • яловича вирізка – 1500 гр;
  • ріпчаста цибуля – 5 шт.;
  • яблуко – 100 гр;
  • солодкий перець – 100 гр;
  • соус для шашлику – 100 гр;
  • вино червоне – 1 ст.;
  • мінералка – 100 мл;
  • петрушка і кріп – по 50 гр;
  • спеції за смаком.

Необхідний час: ½ години + 5 годин для маринування.

Калорійність: 200 калорій.

  1. Вирізку подрібнити на шматочки, зручні для нанизування на шампури;
  2. В емальовану миску викласти м'ясо, додати перець, сіль і інші бажані спеції, перемішати;
  3. Очищені цибулини нарізати кільцями, кинути в миску і знову все перемішати;
  4. Влити вино;
  5. Залишити на 4 години маринуватися;
  6. Яблуко і перець порізати кружальцями (кільцями);
  7. Коли м'ясо промаринується, нанизати його на шампури, чергуючи з цибулею, яблуком і солодким перцем;
  8. Смажити шашлик на мангалі 20 хвилин, періодично змочуючи мінеральною водою;
  9. Готове м'ясо прикрасити гілочками зелені і подавати разом з соусом.

Корисні поради

Яловичина – це корисне дієтичне м'ясо. Щоб будь-яке блюдо з яловичини завжди виходило, слід:

  1. Вибирати тільки свіже м'ясо, без нальоту і з приємним запахом;
  2. Використовувати сухе червоне вино для маринаду, причому вино повинно бути якісним;
  3. Обсмажувати м'ясо слід тільки після того, як його поверхня буде суха;
  4. Оскільки вино саме по собі ароматне, додавати безліч спецій не варто, найчастіше буде досить солі і перцю;
  5. Подавати до столу вино слід тієї ж марки, що використовувалося при приготуванні м'ясних страв;
  6. Головне правило приготування яловичини – гасити її довше;
  7. Краще всього використовувати Шираз і Каберне для приготування яловичини і м'ясних соусів. А ось свинину й телятину готують з Піно Нуар, К'янті або Мерло.

Вино збагачує смак м'яса і робить його приємно терпким і в'язким. Воно має неймовірно ніжну і м'яку структуру, а також приємний аромат.

Що ще почитати: