Як правильно приготувати м'ясо у вині
Вино можна подавати в якості додаткового напою до різних страв, його можна використовувати і для їх приготування. Особливо добре поєднуються винні напої з м'ясом. Вони розм'якшують волокна м'яса, роблять його ніжним, соковитим, а присмак вина надає йому оригінальний аромат і незвичайні смакові якості.
Це частування з'явилося досить давно і прийшло до нас із Франції. Його зазвичай подають у багатьох ресторанах, але якщо правильно дотримуватися рецептуру, то м'ясо у вині можна приготувати в домашніх умовах.
Чому вино добре доповнює м'ясо
Навіщо необхідно поєднувати м'ясо з вином? Для чого потрібен цей напій? Багато хто думає, що ці два компоненти абсолютно не поєднуються, але це не так. Вино потрібно для забезпечення наступних позитивних умов:
- вино додає м'ясу приємний і привабливий аромат. Кулінари французької кухні радять застосовувати таке вино, яке подобається, тому що в процесі приготування м'ясо повністю просочується всіма ароматами цього ігристого напою;
- цей напій надає яскравий смак м'яса. Після приготування за смаком воно стає більш пікантним і ніжним;
- при приготуванні м'яса з вином текстура волокон стає м'якою, дуже ніжної;
- додавання вина до м'яса набагато прискорює процес приготування. З цієї причини його часто застосовують для яловичини;
- часто винні напої використовують для приготування маринаду. Промаринованное м'ясо довго зберігається, швидко готується і виходить дуже ніжним, соковитим, м'яким.
В якому вини краще маринувати
Для маринування м'яса можна використовувати такі види вин:
- біле вино. Цей вид напою добре доповнює рибні страви. Але якщо при приготуванні необхідно надати м'ясу кислинку, то можна використовувати вино «Совіньйон Блан»;
- напівсолодкі винні напої можна додавати при приготуванні будь-яких сортів м'яса – для дичини, яловичого, свинячого м'яса, кролятини, баранини. Але винні напої з червоним відтінком не варто застосовувати для приготування курки і телятини;
- червоні винні напої зазвичай мають підвищений в'яжучим ефектом. Для жирного м'яса можна застосовувати терпкі вина для маринування. Наприклад, вино «Каберне» відмінно підходить до яловичого м'яса, його також можна додавати в соуси. Вино «Мерло» буде чудовим варіантом для приготування свинячого, курячого, телячого м'яса;
- якщо залишилося вино, яке вже почало бродити, то цей напій не варто додавати при приготуванні м'яса, він відмінно підійде для маринування. Кисле вино можна застосовувати у вигляді заміни винного оцту, також до нього додатково можна додати цибулю і часник.
Рецепти 2 кращих маринадів
Маринування м'яса у вині дозволяє зробити його дуже смачним, ніжним, м'яким і соковитим. Можна розглянути декілька способів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
вина - | половина літра |
лука - | 1 штука |
часнику - | 2 зубчики |
перцю в горошинах - | 6 штук |
кропу - | дві гілочки |
петрушки - | дві гілочки |
солі - | на свій смак |
Час приготування: 20 хвилин | Калорійність на 100 г: 85 Ккал |
Яким чином робити маринад і як замаринувати м'ясо у вині:
- Головки цибулі необхідно очистити від лушпиння і нашаткувати у вигляді півкілець;
- З зубчиків знімаємо шкірку, видавлюємо через землянку;
- гілочки зелені промиваємо, рубаємо ножем на невеликі шматочки;
- У каструлю наливаємо половину літра вина, додаємо горошини чорного перцю;
- Потім додаємо трохи солі, додаємо порізану зелень;
- Засипаємо півкільця цибулі і видавлений часник;
- Ставимо ємність на газ, гріємо на середньому вогні;
- Доводимо до кипіння і проварюємо протягом двох хвилин;
- Далі знімаємо з вогню і охолоджуємо. Ну а після цього можна маринувати м'ясо.
Маринад з білого вина, укусу і оливкової олії
Компоненти для приготування:
- 250 мл білого вина;
- оцет винний білий – 50 мл;
- 130 мл води;
- 2 великі ложки оливкової олії;
- 25 грам цукру;
- перець гострий — стручок;
- каперси – 1 велика ложка;
- щіпка чебрецю.
Час приготування – 30 хвилин.
Калорійність – 92 ккал.
Етапи приготування:
- У невелику каструлю наливаємо склянку білого вина, додаємо до нього 50 мл білого винного оцту і кип'ячену воду;
- Потім у розчин засипаємо 1 ч. ложку цукрового піску, додаємо сіль і заливаємо 2 великі ложки оливкової олії;
- Поміщаємо ємність на газ, прогріваємо на середньому вогні;
- Гріти слід до повного розчинення цукру і солі, але до кипіння не доводимо;
- Стручок перцю разом з каперсами слід подрібнити. Ці компоненти можна перемолоти в блендері;
- Додаємо в теплий розчин перемелені каперси і гострий перець, також насипаємо чебрець;
- Ретельно перемішуємо маринад і ставимо в прохолодне місце до повного охолодження;
- Після цього в готовому маринаді слід маринувати м'ясо протягом 10 годин.
Як загасити свинину в червоному вині
Які компоненти будуть потрібні:
- половина кілограма свинячої вирізки;
- вино червоне – 100 мл;
- 3-4 стиглих помідора;
- 1 часникова часточка;
- одна головка цибулі;
- рослинна олія;
- сіль на свій смак;
- прянощі будь-які.
Період приготування – 1,5 години.
Калорійність – 245 ккал.
Правила приготування:
- В першу чергу необхідно добре прополоскати м'ясо в проточній воді;
- Свинину нарізаємо не середні порційні шматочки;
- Кожен шматочок можна трохи відбити кухонним молоточком або ручкою ножа;
- Далі натираємо свинину сіллю, спеціями;
- Помідори слід помістити на кілька хвилин у гарячу воду;
- Обережно знімаємо з них шкірку і ріжемо на дрібні шматочки;
- У сковороду наливаємо олію і гріємо;
- На розігріте масло викладаємо шматочки свинини і засмажуємо їх з двох боків до утворення рум'яної кірочки;
- Потім шматки м'яса виймаємо з сковорідки;
- Лук очищаємо і шаткуємо на дрібні кубики;
- Часточку часнику чистимо й нарізаємо тонкими пластинками;
- Засипаємо цибулю в масло, в якому смажилося м'ясо, туди ж додаємо часник;
- Засмажуємо цибулю з часником до м'якості, приблизно 3-4 хвилини;
- Після цього заливаємо вино і залишаємо готуватися, рідина повинна наполовину википіти;
- Кладемо в сковороду з вином помідори, розмішуємо і тушкуємо хвилин 8;
- Вже після цього викладаємо в соус м'ясо, залишаємо тушкуватися приблизно 40 хвилин;
- При приготуванні свинини вогонь слід поставити на мінімальний рівень;
- Після цього знімаємо з вогню, подаємо на стіл з будь-яким гарніром.
Як посмажити курку у винному маринаді
Які інгредієнти будуть потрібні:
- одна тушка курки;
- 750 мл червоного вина;
- морква – 2 невеликих коренеплоду;
- 150 грам цибулі-шалот;
- гриби свіжі печериці – 230 грам;
- шматочок натурального коров'ячого масла, приблизно 40 грам;
- 2 часникових зубця;
- 3 великі ложки борошна;
- один букет гарни;
- кілька листочків лаврушки;
- сіль за смаком;
- прянощі на свій розсуд.
Період приготування – 80 хвилин.
Калорійність – 150 ккал.
Як потрібно робити:
- У велику сковороду наливаємо вино, додаємо в нього пару листочків лаврушки, кладемо букет гарни;
- Зубчик часнику очистити, раздавливаем і кладемо в сотейник до інших компонентів;
- Поміщаємо сотейник на вогонь і уварюють до половини;
- Курочку промиваємо, протираємо рушником;
- Розрізаємо тушку на порційні шматочки;
- На плоску тарілку насипаємо борошно, додаємо в неї сіль, спеції і перемішуємо;
- Обвалюємо в борошняної суміші шматочки курки;
- У сковорідку кладемо шматочок коров'ячого масла, ставимо на вогонь і прогріваємо до повного розтоплення масла;
- Викладаємо курку на масло і засмажуємо з двох боків до золотистої скоринки;
- Викладаємо шматочки курки в сотейник в соус;
- Далі промиваємо цибулю та нарізаємо невеликими скибочками;
- Моркву миємо, чистимо і ріжемо тонкими кружечками;
- Викладаємо овочі в сковорідку, в якій обсмажувалося м'ясо, залишаємо обсмажуватися на невеликому вогні;
- Гриби промиваємо, капелюшки очищаємо і нарізаємо тонкими пластинками;
- Гриби висипаємо до овочів, додаємо сіль, спеції, добре перемішуємо;
- Перекладаємо овочі до курки, додаємо спеції, прянощі;
- Обсмажуємо в винному соусі на середньому вогні протягом 20-30 хвилин.
Спробуйте зробити курячі нагетси як в Макдональдсі за нашим рецептом.
Літо — пора фруктів, але не варто забувати і про заговках. Спробуйте приготувати смачне варення зі сливи з кісточкою за нашими рецептами.
Котлети в рисом виходять дуже ніжними і м'якими — візьміть на замітку цей рецепт.
Приготування делікатесу в духовці
Продукти:
- 600 грам яловичини;
- цибуля – 2 штуки;
- 3 морквяних коренеплоду;
- перець гострий – 1 стручок;
- 10 маслин;
- 170 грам червоного напівсолодкого вина ігристого.
Скільки потрібно готувати – 2 години.
Калорійність – 220 ккал.
Інгредієнти для маринованого лука:
- 75 мл столового оцту 9 %-го;
- вода – ½ склянки;
- цукор – 10 грам;
- щіпка солі;
- трохи чорного меленого перцю;
- сушений часник за смаком.
Які потрібні прянощі:
- паприка;
- кориця;
- базилік;
- кілька горошин чорного перцю;
- зіра.
Як готувати м'ясо яловичини в червоному вині в духовці:
- М'якоть яловичини ретельно промиваємо, видаляємо прожилки, зайвий жир;
- Розрізаємо на невеликі шматочки;
- Кожен шматочок гарненько відбиваємо кухонним молотком або ручкою ножа;
- Викладаємо яловичину в чашку, заливаємо вином;
- Посипаємо м'ясо сіллю, прянощами;
- Прибираємо ємність з маринадом і яловичиною в холодильник на 4 години. Чим довше буде маринуватися м'ясо, тим ніжніше і соковитіше воно вийде;
- Цибулю необхідно очистити від лушпиння, розрізаємо головки на тонкі кільця;
- Перекладаємо цибулю в миску, заливаємо укусу;
- Потім підливаємо воду;
- До маринаду підсипаємо цукровий пісок, сіль, мелений перець і часник сушений. Добре все перемішуємо;
- Ставимо маринуватися цибулю в холодильник приблизно хвилин на 20;
- Морквину промиваємо, очищаємо від шкірки і бруду;
- Протираємо моркву на тертці з крупною решіткою;
- Стручок гострого перцю очищаємо від насіння і ріжемо тонкими кільцями;
- Маслини нарізаємо тонкими кільцями, одну маслину слід розрізати на дві частини;
- На поверхню листа кладемо фольгу, викладаємо на неї протерту моркву у вигляді рівномірного шару;
- Зверху моркви викладаємо шматочки яловичини;
- Присипаємо м'ясо паприкою, базиліком;
- Далі викладаємо кільця гострого перцю і маслини;
- Викладаємо промаринований лук, він повинен повністю закривати м'ясо;
- Посипаємо паприкою і закриваємо фольгою;
- Розжарюємо духовку до 200 градусів і прибираємо туди деко;
- Готуємо приблизно 60 хвилин;
- Потім потрібно знизити температуру до 160 градусів і залишити запікати півгодини;
- Після цього виймаємо, відкриваємо фольгу і подаємо на стіл.
Рецепт по-бургундськи «Boeuf bourguignon»
Готувати будемо з наступних продуктів:
- 400 грам яловичого м'яса;
- 650 мл червоного вина;
- 300 мл води;
- дві головки цибулі;
- морква – дві штуки;
- 3 часникових зубця;
- 4 гілочки чебрецю;
- кілька листочків лаврушки;
- сіль на свій смак;
- щіпка перцю;
- рослинна олія;
- 1 велика ложка томату.
Період приготування – 4 години.
Калорійність – 229 ккал.
Яловичина у вині по-бургундськи готується наступним чином:
- М'ясо добре промивається, плівка видаляється, прожилки;
- Нарізаємо яловичину невеликими скибочками з квадратною формою;
- У сковорідку наливаємо олію, прогріваємо його і викладаємо шматочки яловичини;
- Обсмажуємо м'ясо з двох сторін до золотистого кольору;
- Виймаємо м'ясо зі сковороди і заливаємо в неї вино;
- Далі підливаємо воду у вино, викладаємо томат, розмішуємо і доводимо до кипіння;
- Морквину промиваємо, очищаємо і ріжемо тонкими кружечками;
- Цибулю чистимо від луски і шаткуємо кільцями;
- Часник очищаємо і пропускаємо через прес;
- М'ясо потрібно викласти в казанок, посипаємо його спеціями, викладаємо моркву, цибулю, часник, чебрець, лавровий лист;
- Заливаємо яловичину з овочами винним соусом, закриваємо кришкою;
- Прогріваємо духовку до 170 градусів і прибираємо туди казанок;
- Залишаємо готуватися в духовці протягом 2,5-3 годин;
- Після цього виймаємо, проціджуємо соус через сито і подаємо на стіл з гарніром.
Делікатес в мультиварці
Готувати будемо з наступних інгредієнтів:
- свинина – 400 грам;
- склянка білого сухого вина столового;
- цибуля – 3 штуки;
- томатний сік – 250 мл;
- спеції на свій смак;
- трохи кухонної солі;
- рослинне масло.
Період приготування – 1,5 години.
Калорійність – 259 ккал.
Рецепт приготування м'яса в білому вині в мультиварці по кроках:
- М'якоть свинини слід промити, зрізати прожилки;
- Нарізаємо м'ясо невеликими прямокутними шматочками, викладаємо його в чашку і заливаємо вином хвилин на 30;
- Цибулю чистимо від шкірки, розрізаємо його на півкільця;
- В мультиварку підливаємо рослинне масло, ставимо режим «Смаження»;
- У прогріте масло додаємо цибулю і обсмажуємо його близько 7 хвилин;
- Далі викладаємо до цибулі свинину, перемішуємо і смажимо хвилин 5;
- Потім посипаємо сіллю, спеціями;
- Заливаємо в каструлю винний маринад, додаємо в нього томатний сік;
- Залишаємо тушкуватися у режимі «Гасіння» протягом 40 хвилин;
- Після цього вимикаємо мультиварку;
- Викладаємо м'ясо на тарілку, поливаємо соусом і подаємо на стіл разом з гарніром.
Тонкощі приготування
- для того щоб м'ясо вийшло ніжним, м'яким і дуже соковитим, його краще попередньо промаринувати в вині протягом години;
- обов'язково додайте спеції, пряні трави. Ці компоненти додадуть приємний аромат;
- для яловичини краще застосовувати вино червоне, з підвищеною міцністю. Воно зробить м'ясо соковитим, а також прискорить процес його приготування;
- для свинини, курки підійде біле або червоне вино середньої фортеці.
М'ясо у вині – це справді королівське частування, яке підійде для святкових урочистостей. Але якщо ви хочете влаштувати своїм рідним смачний і вишукану вечерю просто так, без приводу, то можна сміливо використовувати ці рецепти. Але обов'язково додатково приготуйте гарнір – відварений рис, спагетті, картоплю, тушковані овочі.