07 июнь 2019 67

Як зварити наваристий суп з булгуром на обід

Їжа повинна бути не тільки смачною і ароматною, але і корисною. Суп з булгуром повністю відповідає цьому правилу. Булгур є крупою, отриманої в результаті дроблення пшениці, яку попередньо ошпарюють окропом, а потім висушують. Корисні властивості і високі поживні якості визначають підвищений інтерес до цього продукту.

Найбільше поширення крупа отримала в південних регіонах нашої країни, на Близькому Сході, в республіках Кавказу. Корисні властивості визначаються тим, що для виробництва використовується пшениця в стадії молочної стиглості.

Вона багата вітамінами і мікроелементами, серед яких вітаміни групи В, К, РР. Крім цих компонентів, крупа містить такі речовини, як каротиноїди, фосфор, залізо, клітковина, магній і кальцій. Калорійність продукту без добавок становить 348 ккал.

Користь булгуру полягає в тому, що в його склад включені складні вуглеводи, незамінні для тих, хто прагне скинути зайву вагу.

Саме тому продукт включається в меню дієтичного або лікувального харчування. Основні корисні для організму і здоров'я в цілому властивості:

  • регуляція роботи травної системи;
  • активне насичення клітин корисними речовинами;
  • позитивний вплив на нервову систему;
  • допомогу в очищенні від шлаків і токсинів.

Особливість продукту – його вживання буде корисним лише в невеликій кількості, тому ідеальний варіант використання – приготування перших страв. Важливо пам'ятати, що відмовитися від використання булгуру доведеться людям, які нездатні до перетравлення глютена, тим, у кого діагностовано гастрит, виразки та інші хвороби ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Схильність до повноти і наявність харчових алергій також є протипоказанням до використання цього продукту в системі живлення. Придбати булгур можна в магазинах, на ринках – у відділах з східними продуктами або крупами.

Тонкощі приготування булгуру

Для того щоб приготувати смачне перше блюдо з булгуром, потрібно врахувати кілька тонкощів у процесі приготування продукту. Він добре поєднується за смаковими якостями та ароматом з м'ясом, птицею, рибою і овочами. Саме тому будь-який суп вийде гарним і смачним. Вдалий варіант – додавання булгуру в поєднання з сочевицею.

Приготування цього продукту має свої особливості:

  • крупи промивати не потрібно, якщо є необхідність, то можна промити один раз;
  • якщо рецепт передбачає використання вареного булгуру, то його потрібно перед варінням обсмажити на вершковому маслі — в результаті страва з ним придбає тонкий і пряний смак з горіховими нотками;
  • рекомендується застосовувати посуд (каструлі, казан або вок) з товстим дном – в цьому випадку крупа буде нудитися в процесі термічної обробки, але не кипіти;
  • збільшення обсягу крупи відбувається в 3 рази після варіння (необхідно враховувати при приготуванні супів).

Оптимальне співвідношення води і крупи в процесі варіння 1:2. Не слід додавати в перші страви паприку, томатну пасту або естрагон, а також картоплю, капусту і буряк (щі і борщ з булгуром не варять). Якщо для того, щоб зварити булгур використовується мультиварка, то оптимальним режимом для приготування стане «Гречка».

Покроковий рецепт овочевого супу з булгуром
Інгредієнти Кількість
булгур - 40 г
цибуля звичайний ріпчаста або порей - 1 шт.
картопля - 2 шт.
морква - 1 шт.
помідори зрілі соковиті - 1 шт.
часник - 2 зубчики
вода - 0,5-1 л
свіжий кріп або інша зелень - 3 гілочки
сіль, чорний перець, каррі мелений - за смаком
рослинна (оливкова) олію - 20 мл
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 287 Ккал

Процес приготування:

  1. Всі використовувані в рецепті овочі слід промити в теплій воді, почистити;
  2. Зелень, цибулю і моркву потрібно дрібно нарізати, додати каррі;
  3. Пропустити часник через прес, додати до овочів;
  4. Обсмажування відбувається за наступною схемою – цибулю, потім до нього додається часник, після – морква;
  5. Якщо використовується картопля, то його необхідно очистити і порізати дрібним кубиком;
  6. Додати до овочів булгур (не промивати), томити протягом 3-5 хвилин;
  7. Помідори помістити на 2-3 хвилини в окріп, щоб зняти шкірку, потім подрібнити;
  8. Змішати всі овочі, залити водою , посолити, додати мелений перець, варити 20 хвилин.

Після приготування додати в кожну порцію вершки або сметану.

Турецький суп з булгуром і сочевицею

Цей варіант першого страви називають «супом наречених». Приготувати його можна, якщо є наступні інгредієнти:

  • булгур (не варений) — 120-160 г;
  • червона сочевиця (не консерви) – 150 г;
  • томатна паста чи краще — подрібнені бланшовані помідори – 75 г;
  • прянощі і приправи – паприка солодка, м'ята сушена, запашний чорний перець, зелень сушена, сіль велика – за смаком;
  • масло рослинне – 50 мл;
  • вода – 3 л;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт;
  • свіжа зелень – за вибором.

Час приготування – 40 хвилин.

Калорійність (100 г) – 296 ккал.

Процес приготування:

  1. Воду налити в каструлю з товстим дном, довести до кипіння;
  2. Сочевицю промити, всипати в ємність;
  3. Потім туди ж додати булгур;
  4. Додати до них мелену червону паприку і запашний перець;
  5. Довести повторно до кипіння;
  6. Після накрити кришкою, задушити силу нагріву;
  7. Цибуля очистити від лушпиння, дрібно порізати, обсмажити (4 хвилини);
  8. Потім додати до нього томатну пасту або подрібнені бланшовані помідори (томити ще 2 хвилини);
  9. Перекласти запашні овочі в каструлю , додати сіль, м'яту, варити до розм'якшення булгара і сочевиці.

Перед подачею додати в кожну порцію дрібно посічену свіжу зелень. Також можна змінювати гостроту страви, використовуючи приправи. Не рекомендуємо готувати цей суп у великій кількості, так як булгур добре вбирає воду і набухає, що може перетворити перше блюдо в кашу.

Курячий суп з булгуром

Цей варіант приготування супу підійде для тих, хто прагнути вибирати страви здорового харчування, дотримується дієти або просто хоче скинути зайву вагу. Всі компоненти тут вдало доповнюють один одного. Для приготування буде потрібно наявність наступних інгредієнтів:

  • вода (або бульйон) – 3 л;
  • свіжі овочі – морква, цибуля, картопля – по 1 шт;
  • булгур – 120 г;
  • курка (філе) – 200 г;
  • масло рослинне – 10 мл;
  • приправи і сіль – за смаком.

Час приготування – півгодини.

Калорійність на 100 г – 280 ккал.

Процес приготування:

  1. Почистити картоплю (нарізати дрібним кубиком);
  2. Промити в теплій воді філе птиці;
  3. Налити в каструлю воду, додати курку, картоплю і булгур (можна промити 1-2 рази), поставити нагріватися;
  4. Порізати моркву (очищену) і цибулю, швидко обсмажити на олії (не більше 2 хвилин), додати в суп;
  5. Варене м'ясо птиці подрібнити і повернути в бульйон;
  6. Додати спеції, посолити, варити до готовності (близько півгодини).

Після закінчення приготування рекомендується посилити аромат супу, додавши в нього свіжу зелень або трохи часнику.

Читайте як приготувати гостру грузинську капусту з буряком.

Рецепт вівсяної каші для схуднення, ми зібрали кілька цікавих варіантів страви.

Суп з кролика з картоплею — дієтичне блюдо для дітей.

Суп з булгуром і грибами

Апетитний і ароматний суп, який відмінно підійде, як для обіду, так і для вечері, готується з використанням наступних інгредієнтів:

  • гриби (свіжі, очищені) – 600-800 г;
  • овочі свіжі (можна використовувати в рецепті заморожену морква) – морква і цибуля 1 шт, картопля – 3 шт;
  • булгур (не відварна) – 100 г;
  • зелень свіжа – за смаком;
  • олія (для обсмажування) – 10 мл;
  • сіль – за смаком (дрібна).

Час приготування – 30 хвилин.

Калорійність – 301 ккал.

Процес приготування:

  1. Гриби промити, порізати, якщо вони дуже великі;
  2. Налити в ємність воду (3 л), додати гриби зварити бульйон;
  3. Частину грибів відкласти;
  4. Картопля очистити і порізати (можна кубиками або часточками);
  5. Моркву і цибулю почистити, порізати, обсмажити;
  6. Додати до них булгур і також трохи обсмажити (5 хвилин);
  7. Додати до овочів гриби і тушкувати все компоненти ще 3-5 хвилин;
  8. Додати зварений грибний бульйон картоплю і овочі з булгуром обсмажені, посолити, додати за бажанням спеції і приправи. Варити ще близько 20 хвилин.

Подавати порційно зі свіжою зеленню або сметаною в якості доповнення.

Суп з булгуром і м'ясом в мультиварці

Супи на м'ясному бульйоні відрізняються насиченим смаком і ароматом. Вони містять набір необхідних для організму мікроелементів і компонентів, які дозволять наповнити людину силою і енергією. Для приготування супу по цьому рецепту потрібно мати наступний набір інгредієнтів:

  • картопля – 500 г;
  • яловичина – 300 г;
  • моркву і цибулю – по 1 шт;
  • булгур — 100-120 г;
  • сіль, сушена зелень, чорний перець – за смаком;
  • соняшникова олія – 10 мл;
  • вода – 2,5 л.

Час приготування: 35 хвилин (режим «Суп).

Калорійність порції на 100 г – 308 ккал.

Процес приготування:

  1. Яловичину промити, порізати на невеликі шматочки;
  2. Почистити і порізати овочі;
  3. У чашу мультиварки налити олію, покласти підготовлені для обсмажування овочі (морква і цибуля), поставити програму «Смаження»;
  4. У ємність мультиварки залити воду, покласти підготовлену яловичину і булгур (його також можна засипати овочів на етапі обсмажування);
  5. Картоплю почистити і порізати невеликими кубиками, додати в загальну ємність, потім посолити, засипати спеції і сушену зелень;
  6. Закрити кришку мультиварки і поставити на програму «Суп», готувати до її закінчення (звуковий сигнал).

Подача проводиться порційно. Свіжа зелень або часник доповнять аромат і смак.

Корисні поради

Для того щоб крупа швидше стала м'якою, рекомендується замочити її на 10 хвилин у гарячій воді. Аромат і приємний смак додасть простий метод – відварити булгур в бульйоні протягом 10-15 хвилин.

Якщо суп готується в мультиварці, то цей інгредієнт обсмажити рекомендується на вершковому маслі протягом 2 хвилин («Випічка»), а потім на програмі «Смаження» готувати ще 2-3 хвилини, додавши рослинне масло. Булгур відмінно підходить для густих супів. Після процесу варіння, перед додаванням в суп, промивати його не потрібно.

Таким чином, рецепти супів з булгуром у складі прикрасять і доповнять меню будь-якої людини. Перші страви стануть ситніше за рахунок того, що ця крупа добре розварюється і набухає.

Що ще почитати: