26 май 2019 1 607

Плов з булгуру — відмінна альтернатива звичному страви

Виготовлення булгуру з пшениці відбувається шляхом пропарювання та її дроблення зерен. У крупі міститься багато клітковини, позитивно впливає на травлення. Навіть невелика кількість крупи дозволяє відчути себе ситим.

Булгур дуже популярний і відомий вже кілька тисячоліть в кухнях близькосхідного регіону, Індії, Вірменії. Особливий аромат і приємний смак (багато відзначають горіхові відтінки в послевкусии, що залишається від страв з цієї крупи) залучають до булгуру інтерес кулінарів і просто любителів готувати в усьому світі.

Рецепт плову з булгуру з куркою
Інгредієнти Кількість
булгуру - 370 г
кукурудзи - 100 г
цибулі і моркви - по 80 г
часнику - 40 г
курки (беремо грудку, біле м'ясо) - 135 р
рослинна олія - для обсмажування
води - 900 мл
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 107 Ккал

Якщо приготувати плов з курячим м'ясом, то страва буде містити досить невелика кількість калорій.

Моркву, часник і цибулину звільняють від шкурок, миють. Моркву слід натерти, а часник з цибулею — порізати (в залежності від уподобань — крупно або дрібно). М'ясо курки миють, беруть серветку або рушник з паперу і висушують курку, потім ріжуть її на шматочки.

У каструлі з потовщеним дном підсмажують курку в маслі. Коли вона буде наполовину готова, її відкладають на окрему тарілку. В залишках олії смажать моркву, цибулю 5 хвилин.

Повертають в каструлю курку, засипають сіль, перець (за бажанням беруть і інші спеції, трави, гармонійно поєднуються з м'ясом). Продовжують смажити продукти хвилин 10-15.

Висипають потім в посуд булгур, кукурудзу, наливають воду, перемішують.

Через 20 хвилин додають часник. Через 5 хвилин плов відставляють з плити і подають до столу.

Плов з булгуром і свининою

Цей варіант плову виходить соковитим, дуже ситний, але і калорій в ньому значно більше, ніж у попередньому рецепті. Він не підійде тим, хто не хоче набирати вагу.

Продукти:

  • 2 ст. булгуру;
  • 400 р свинини;
  • по 1 ч. л. солі, барбарису і хмелі-сунелі (склад приправ можна змінювати);
  • по 1 шт. цибулі і моркви;
  • 3 ст. води (або звареного заздалегідь бульйону);
  • 6 ст. л. раст. масла.

На кулінарний процес потрібно буде виділити 1 ч.

Калорійність в 100 г плову: 170 ккал.

Очищені від шкірки моркву, цибулю нарізати на кубики. Готують каструлю або казан, розігрівають на плиті в них масло. Спочатку обсмажують цибулю, поки він не змінить колір на золотистий. Засипають моркву і смажать 5 хвилин.

Потім за допомогою ложки обережно викладають цибулю і моркву так, щоб залишилося в каструлі масло. У ньому обсмажують (але не дуже сильно) свинину, порізану на шматочки (перед цим її необхідно помити і підсушити серветкою).

До готової свинини повернути моркву з цибулею, засипати спеції. Перемішавши, смажити ще 5 хвилин. Всипати крупу, залити водою, розмішати. Коли вода досягне кипіння, посуд накрити кришкою. Температуру зробити мінімальним і залишити на 15 хвилин. До страви при подачі можна додати зелень — відмінно підійдуть кінза (її повинно бути зовсім небагато), базилік, петрушка.

Рецепт страви з яловичиною

Менш важкою для шлунка альтернативою свинині є яловичина.

Продукти:

  • 150 г булгуру;
  • 450 г яловичини;
  • по 100 г цибулі, моркви;
  • 350 г грибів (підходять будь — сушені, свіжі або консервовані);
  • 25 г раст. масла;
  • 250 г попередньо доведеної до температури гарячої води;
  • по 5 г солі, перцю.

Затрати часу: 1 ч.

Калорійність на 100 г: 115 ккал.

Для економії часу в окремих посудах обсмажують гриби і м'ясо (яловичину нарізають невеликими шматками, а гриби — ріжуть досить дрібно). Якщо гриби сушені, то їх попередньо замочують на 20-25 хвилин.

Повної готовності м'яса не чекають, але при досягненні практично готового його стану додають цибулю (дрібно порізати). Через пару хвилин висипають натерту моркву. Через 5 хвилин додають гриби, продукти перемішують.

Засипають спеції і наливають в посуд трохи води. Зверху висипають булгур, підрівнюють його шар лопаткою або ложкою. Потім заливають воду, що залишилася (вона повинна бути гарячою). На плиті виставляють мінімальну температуру, накривають кришкою майбутній плов і варять 30 хвилин.

Варіант з індичкою

Трохи інший відтінок смаку можна отримати, приготувавши страву з індичкою.

Продукти:

  • 200 г булгуру;
  • 500 г індички (шматок філе або вже порізане м'ясо);
  • 100 г моркви;
  • 1 ст. л. раст. масла;
  • 30 г кетчупу (можлива заміна на те. пасту);
  • 20 г соєвого соусу;
  • сіль, перець.

Плов можна приготувати за 1 ч.

Калорійність в 100 г: 150 ккал.

М'ясо миють, з допомогою рушники, серветки промакивать вологу, нарізають шматочками. Моркву натирають, цибулю дрібно ріжуть. М'ясо індички обсмажують в маслі і кетчупі, потім викладають в окремий посуд. В залишках олії смажать цибулю з морквою.

Коли вони стануть м'якими, повертають індичку, засипають булгур, виливають соєвий соус, висипають спеції. Продукти перемішують і заливають воду (її шар перевищує на 2 см поверхню плову). Під закритою кришкою плов готується 20 хвилин.

Рецепт класичного рататуя з фото і покроковими рекомендаціями.

Як правильно заварювати зелений листовий чай — кілька цікавих варіантів.

Як смачно приготувати гречку на гарнір — покрокові рецепти тут.

Готуємо страву в мультиварці

Спростити процес приготування плову з булгуру допоможе мультиварка.

Продукти:

  • 1 ст. булгуру;
  • 400 г курки (філе);
  • 2 ст. попередньо закип'ятила води;
  • по 1 шт. моркви, цибулі (вибрати не дрібні екземпляри);
  • 2 ст. л. раст. масла;
  • перець, сіль, при бажанні — приправи.

Плов готується 1 ч.

Калорійність в 100 г: 110 ккал.

М'ясо ріжуть на шматочки, додають в ємність мультиварки масло і на режимі «Смаження» (за відсутності такого можна вибрати «Випічку») готують курку 15 хвилин. Засипають подрібнені цибулю, моркву і при тому ж режимі смажать 8 хвилин. Висипають булгур, спеції, виливають воду. У деяких пристроях є спеціальний режим «Плов», на якому можна готувати страву далі, поки мультиварка не дасть сигнал про його готовність. В іншому випадку можна вибрати режим для іншої крупи — рису або гречки. Плов з булгуру з куркою в мультиварці вийде фантастичним!

Відео-рецепт плову з булгуру від Лазерсона

Корисні поради

Щоб плов придбав насичений аромат і трохи гоструватий смак, можна додати при обжарке продуктів 2 часникового зубчики. Перед подачею потрібно не забути їх видалити.

Зберігається булгур в закритих щільно кришкою ємностях, щоб туди не могла проникнути волога або не пробралися комахи.

Продукти слід вибирати свіжі, не зіпсовані. Особливу увагу варто звернути на якість м'яса. Його потрібно купувати в перевірених, що заслуговують довіри місцях – великих магазинах і ринках. Поверхня м'яса не повинна бути покрита слизом, воно може бути вологим, але не липким, без неприємного запаху. У кожного виду м'яса свої ознаки якості, які варто вивчити, вирушаючи за покупками.

Перед тим, як засипати булгур в плов, його промивають. Спочатку заливають водою, перемішують рукою і зливають воду з сміттям. Повторюють ці дії два рази, потім висипають крупу на друшляк (такий, щоб булгур не просочувався крізь дірочки) і чекають, поки стече зайва рідина.

Для готування плову найкраще підійде казан або каструлю з товстим дном. Можна взяти глибоку сковороду. Плов підходить для готування на природі, за містом. Для цього знадобиться чавунний котел або казан, який можна зміцнити над багаттям, у тандирі або в печі. Приготоване на живому вогні страва буде особливо смачним і просочиться легким запахом диму.

Це блюдо прийшло з близькосхідної кухні і, щоб наблизитися до оригінальними рецептами, можна сміливо додавати спеції, гострий перчик, зелень. Східний колорит плову з булгуру зробить трапезу незвичайною, а його смак запам'ятається надовго.

Що ще почитати: