Як смачно приготувати булгур з овочами
Булгур, або середземноморський рис, став досить популярним, особливо серед людей, які дотримуються правильного і здорового харчування. І це не дивно, так як цей злак має у своєму складі безліч корисних речовин.
Крім того, він складається з «повільних» вуглеводів, що не веде за собою інтенсивне відкладання жиру.
Крупа при готуванні важко розварюється і не втрачає корисних речовин. Вона ідеально поєднується з овочами, м'ясом і зеленню. Представляємо вашій увазі різні рецепти приготування булгуру з овочами.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
цибулю - | 1 штука |
помідор черрі - | 6 штук |
булгур - | 200 г |
часник - | 1 зубчик |
солодкий перець - | 1 штука |
морквина - | 1 штука |
спеції та сіль - | за смаком |
куркума - | за смаком |
коріандр - | за смаком |
Час приготування: 70 хвилин | Калорійність на 100 грам: 330 Ккал |
Приготування цієї страви не займе у господині багато часу, а також порадує своєю легкістю і низкокалорийностью.
Як готувати булгур з овочами:
- Вода заливається в каструлю з булгуром у співвідношенні 1:2, потім її потрібно посолити. Доводимо до кипіння. На невеликому вогні варимо ще 15 хв, поки він не вбере в себе всю рідину.
- Ретельно помити й очистити овочі. Цибулина нарізають кільцями, зубчики часнику – пластинами, морква – соломкою, перець – смужками, а помідори – наполовину.
- На сковорідку викласти цибулю і часник, а потім моркву. Обсмажуємо кілька хвилин.
- Додається перець з помідорами. Пасерувати їх ще пару хвилин.
- Покласти приготований булгур і спеції. Ретельно все перемішати.
При подачі можна прикрасити страву зеленню.
Рецепт приготування булгуру з м'ясом і овочами
Крупа чудово підходить до будь-якого виду м'яса. Їжа виходить смачною і досить ситної.
компоненти | кількість |
---|---|
баранина або свинина | 0,6 кг |
крупа булгур | 350 г |
томат | 1 штука |
часточка часнику | 1 штука |
морквина | 1 штука |
перець солодкий | 1 штука |
цибуля | 1 штука |
сіль і суміш спецій
кінза зелень |
за смаком
за смаком 1 пучок |
Приготування страви – 90 хв.
Калорійність – 381 ккал.
Покроковий рецепт:
- Нарізаємо м'ясо на дрібні шматочки і обсмажуємо його на сковорідці до появи апетитною скоринки.
- Ретельно миємо та очищаємо овочі.
- Нарізаємо цибулю півкільцями, моркву соломкою, перець – смужками. Спочатку обсмажуємо цибулю з морквою, а після цього додаємо перець.
- Перекладаємо В каструлю смажені овочі і свинину, заливаємо водою і тушкуємо близько години.
- Натираємо на тертці помідор, кладемо спеції і подрібнений часник. Їх потрібно додати в каструлю з м'ясом і овочами. Посолити.
- Всипаємо булгур і доливаємо воду, щоб вийшло їх співвідношення 1:2.
- Готуємо протягом 15 хв з незакритою кришкою до розм'якшення крупи.
- При подачі блюдо прикрасити зеленню.
Для приготування необов'язково брати свинину. Відмінний насичений смак їжі також надає баранина на кістки.
Булгур з овочами і куркою
Це блюдо відмінно підходить для швидкого обіду або вечері. Господиню неодмінно порадує те, що процес приготування не займає багато часу, а в результаті виходить ароматна і дуже смачна їжа.
інгредієнти | кількість |
---|---|
крупа булгуру | 1 склянка |
курка (грудинка або філе) | 500 г |
солодкий перчик | 2 штуки |
часточки часнику | 2 штуки |
цибуля | 1 штука |
вода | 0,5 л |
спеції і сіль | за смаком |
морквина
мелена паприка і зіра томатна паста |
1 штука
за смаком 2 ст. л. |
Тривалість готування -1/2 ч.
Кількість калорій на 100 г – 216 ккал.
Покроковий рецепт:
- Нарізати перець кубиками, а цибулю з часником подрібнюються. Моркву порізати кубиками.
- Нарізане філе курки обсмажується на рослинному маслі, поки не почне з'являтися апетитна скориночка.
- Спасерувати цибулю, моркву і перець близько 10 хв.
- Висипати булгур в сковорідку до овочів. Ретельно перемішати і додати спеції з часником.
- У сковорідку кладуть томатна паста, смажити ще протягом 1 хв.
- Вливається вода. Посолити і додати обсмажене філе курки.
- Доводимо страву до кипіння, після чого його необхідно тримати на невеликому вогні приблизно 20 хв, щоб булгар приготувався.
При подачі булгур з овочами і куркою прикрасити зеленню.
Салат «Червоне море» — набір простих продуктів, але в поєднанні вони створюють абсолютно новий і смачний салат.
Як правильно приготувати свинину з грибами і сиром під сметанним соусом читайте в нашій статті.
Як приготувати цвітну капусту з яйцем — читайте в нашій статті.
Булгур з овочами в мультиварці
Приготоване в мультиварці страва виходить ароматним і розсипчастим. Крім того, процес приготування не забере у господині багато часу.
інгредієнти | кількість |
---|---|
булгур | півсклянки |
морквина | 1 штука |
цибуля | 1 штука |
перець болгарський | 1 штука |
води | 200 мл |
спеції і сіль | за смаком |
кріп і петрушка | половина пучка |
Час приготування – приблизно 70 хв.
Калорійність страви на 100 м – 350 ккал.
Рецепт страви покроково:
- Овочі необхідно ретельно промити. Очищаємо цибулю з морквою.
- Моркву крупно натерти, цибулю подрібнити, а перчик нарізати на кубики.
- У чашу пристрою поміщається соняшникову олію і включається режим «Смаження» або» Випічка».
- Додаємо нарізані перець, моркву і цибулю, смажимо їх протягом 15 хв, не закриваючи кришки. Не забуваємо добре перемішувати овочі.
- Булгур ретельно промиваємо.
- Потім влити воду і довести її до кипіння.
- Міняємо програму з «Смаження» на «Каша». Додаємо крупу і солимо за смаком. Добре перемішуємо, після чого готуємо приблизно 20 хв із закритою кришкою.
Перед подачею прикрашаємо страву зеленню.
Як приготувати салат з булгуру з овочами
Цей салат виходить смачним і дієтичним. Він може подаватися як самостійне блюдо або як гарнір.
інгредієнти | кількість |
---|---|
крупа булгур | 150 г |
томат | 1 штука |
пір'я зеленої цибулі | ½ Пучка |
сік лайма | 2 ст. л. |
олія рослинна або оливкова | 2 ст. л. |
спеції і сіль | за смаком |
коріандр | пучок |
Час готування – 25 хв.
Калорійність на 100 г страви – 105 ккал.
Покроковий рецепт:
- Крупа добре промивається і заливається окропом. При цьому намагайтеся, щоб рівень води був вище булгуру на 1 див. Даємо крупі розбухнути приблизно 20 хв, накривши каструлю кришкою.
- Помідори нарізати кубиками, кінза і цибулина подрібнюється.
- Приготовану крупу кладемо в салатницю і додаємо до неї цибулю і коріандр. Ретельно перемішати суміш.
- Помідори кладуть у салатницю. Додати сіль зі спеціями. Заправити олією і лаймовим соком і добре перемішати.
Салату дати настоятися приблизительно10 хвилин, щоб булгур просочився соком і олією.
Плов з булгуром і бараниною
Це традиційне турецьке блюдо. Хоча господині доведеться повозитися з пловом, він виходить ситним, смачним і дивно ароматним.
інгредієнти | кількість |
---|---|
булгур | ½ Кг |
баранина на кістки | ½ Кг |
великі моркви | 3 штуки |
нут | 1/3 склянки |
цибуля | 3 штуки |
пекучий перець | половина стручка |
часникова головка | 1 штука |
сіль і спеції | за смаком |
Час приготування страви – 80 хв.
Кількість калорій – 550 ккал на 100 г страви.
Рецепт приготування поетапно:
- Попередньо нут замочується на 12 годин.
- М'ясо ретельно промивається і нарізають на дрібні шматочки, прибираючи при цьому зайвий жир.
- Посмажити шкварки в казані, після чого викласти баранину і смажити до появи скоринки.
- Помити і очистити цибулю з морквою і подрібнити їх.
- Додати до баранині овочі, нут, а також кільця гострого перцю. Поперчити, посолити.
- Гасити близько півгодини, закривши кришкою і не перемішуючи.
- Головка часнику очищається і цілком кладуть у казан.
- Засипати в тару булгур, а потім додається вода таким чином, щоб рідина досягала рівня 2-х складених разом пальців.
- Тушкувати півгодини, не перемішуючи на слабкому вогні.
При подачі додаються спеції, наприклад, куркума або барбарис.
Корисні поради
- Для приготування супу досвідчені кухарі і лікарі-дієтологи рекомендують використовувати злак крупного помелу, а гарнір – дрібного.
- Перед варінням булгур бажано трохи обсмажити в каструлі з маслом. Так блюдо придбає «горіховий аромат.
- Для його обжарювання використовується вершкове, топлене або оливкова олія.
- Для приготування крупи її заливають водою, щоб вони перебували у співвідношенні 1:2. Так рідина повністю вбереться в злак.
- Час приготування булгуру – приблизно 20 хвилин. Намагайтеся його не но розварювати, інакше він втратить смак і аромат.
- Страви з цієї крупи виходять ароматними і м'якими при готуванні в мультиварці.
- При приготуванні салату злак не треба варити. Для цього достатньо булгур залишити у воді, де він розбухне.
- Зберігати крупу слід подалі від прямого сонячного світла і підвищеної вологості. Рекомендується використовувати герметичні скляні контейнери.
Булгур з овочами відмінно підходить людям, які ведуть здоровий спосіб життя, і хто правильне харчування, за рахунок вмісту в ньому цінних вітамінів і мікроелементів.
Існує безліч рецептів, до складу яких входить ця крупа. Ці страви відрізняються чудовим смаком і ароматом. Вони подаються і в якості основного блюда, і гарніру.