04 июнь 2019 7 235

Як правильно смажити рибу в борошні на сковороді

Риба – не тільки смачний, але і корисний продукт, так як містить величезну кількість мікроелементів і вітамінів. Правда, її приготування вимагає певних навичок і вправності. Але турбуватися не варто: маленькі секрети допоможуть навіть молодої господині здивувати своїх домочадців ніжною рибою з апетитною хрусткою скоринкою.

Готуємо рибу до смаженні або початок процесу

Складність приготування риби можуть чекати з самого початку і назавжди відбити охоту робити це надалі. Так, наприклад, розморожений минтай просто розвалюється в руках, а хек нагадує кашу. Перш ніж приступити до смаженні риби, її потрібно вибрати і правильно підготувати. І ця справа вимагає певних знань. Спосіб приготування залежить, в першу чергу, від сорту риби. Смаження щуки і мойви істотно відрізняються один від одного. Впливає і панірування, в якості якої можна використовувати:

  • борошно;
  • сухарики;
  • суміш різноманітних приправ і спецій.

Існують також певні правила для підготовчого етапу:

  1. Розморожування. Розкладіть заморожену тушку на плоскій ємності і дочекайтеся, поки вона повністю розмерзнеться. При кімнатній температурі цей процес буде займати достатню кількість часу. Можна помістити рибу в холодну воду, ні в якому разі не використовувати ні теплий, ні тим більше гарячу, вона повністю зіпсує продукт і позбавить його всіх смакових властивостей. Використовуйте невелику хитрість: всипте у воду щіпку звичайної кухонної солі. Правда, так можна зробити, тільки якщо риба не разделана.
  2. Чистка. Растаявшую тушку треба почистити. Найзручніше це робити під напором води, використовуючи спеціальну металеву щітку, або попередньо обдавши окропом, тоді луска буде відходити набагато легше. Неприємна слиз піде, якщо спочатку натерти рибу сіллю, а потім змити цей наліт проточною водою. Потрошити рибу слід обережно, інакше пошкодивши жовчний міхур, ви отримаєте гірке блюдо.
  3. Усунення специфічного морського запаху. Досвідчені кухарі давно знають секрет, як позбавитися від рибного «душка». Для камбали досить усунути шкірку з темної сторони. Запах тріски можна прибрати за допомогою розчину оцту або лимонного соку. Річкова риба теж може поширювати не дуже приємний аромат, але і його можна видалити: засипати шматки лавровим листом і залити теплою водою.
Як приготувати коржі на сметані як у бабусі — простий рецепт випічки до чаю або ж замість хліба.

Як спекти коржики на сметані — один з найпростіших рецептів домашньої здоби.

Млинці фаршировані сиром і шинкою — смачна і проста закуска до столу, рецепт тут.

Смажимо рибку: покрокова технологія

Як смажити рибу на сковороді в борошні? Традиційно рибу обробляють на порційні шматочки, обвалюють в борошні і обсмажують на олії. І рецептура такої страви проста, складається з кількох основних кроків:

  1. Розморозити тушку;
  2. Почистити її;
  3. Розрізати на шматочки товщиною не більше 3 сантиметрів. Шкірку при цьому знімати не потрібно;
  4. Посолити, поперчити підготовлені інгредієнти для смаження;
  5. Вмочити їх у суміші з збитого курячого яйця;
  6. Обваляти в борошні;
  7. Налити олію у сковорідку розігріти її;
  8. Покласти шматочки риби, обсмажити з одного боку, потім з іншого, кришкою не накривати.

Смажений минтай шматочками в борошні з хрусткою скоринкою

Подати готову рибку можна буде з різним гарніром:

  • гречкою;
  • рисом;
  • овочами.

Отже, які знадобляться інгредієнти на 4 порції:

  • 400 грамів минтая;
  • 1 куряче яйце;
  • 100 грамів борошна;
  • сіль, перець за смаком.

Час приготування незначний – 15-20 хвилин.

Таке блюдо чудово підійде на вечерю, його калорійність — 150 ккал на 100 р.

Спосіб приготування полягає у виконанні таких простих дій:

  1. Розморозити тушку минтая;
  2. Очистити її від луски;
  3. Нарізати порційними шматками;
  4. Посолити;
  5. Збити яйце віночком в неглибокій мисці;
  6. Умочити шматки минтая спочатку в яєчної суміші, потім у борошні;
  7. Обсмажити на розігрітій олії з двох боків до золотистого відтінку.

Форель в яйці і борошні, пожаренная на сковороді

Смачну і ніжну форель теж можна приготувати на сковороді. Для цього необхідно взяти такі продукти:

  • форель – 1 кілограм;
  • лимон – половина;
  • яйце – 1 штука;
  • борошно — дві столові ложки;
  • соняшникова олія – три столові ложки;
  • спеції – за смаком.

Час приготування – 50 хвилин.

Калорійність — 170 ккал на 100 р.

А ось рецепт смаженої форелі цілком у борошні та яйці на сковороді має кілька незначних відмінностей від приготування минтая:

  1. Розморозити тушку форелі;
  2. Почистити її;
  3. Розібрати на шматочки;
  4. Промити і просушити на паперовому рушнику;
  5. Приправити сіллю і перцем;
  6. Збризнути зверху лимонним соком;
  7. Залишити рибу в такому маринаді хвилин на 15;
  8. В цей час влити в сковороду олію;
  9. Розігріти його;
  10. Обваляти шматки форелі у збитому яйці, потім у борошні;
  11. Скласти в сковороду;
  12. Посмажити з двох сторін;
  13. Викласти на блюдо.

Прикрасити страву можна зеленню і залишилася половинкою лимона, подавати з відвареною картоплею.

Корисні поради наостанок

  1. Рибу з великої тушкою, таку, як лосось, форель, сьомга краще смажити на порційні шматочки, а ось плотву або карасів можна смажити і цілком, попередньо надрізавши з боків;
  2. Щоб поліпшити смак морської риби, її на підготовчому етапі після розморожування і очищення маринують у лимонному соку або вини;
  3. Уникнути прилипання до дна сковороди легко за допомогою панірування: борошна, яєць, сухарів або приправи;
  4. Смажити рибу краще на соняшниковій або оливковій олії, при бажанні можна додати трохи вершкового;
  5. Вогонь повинен бути середній, на швидкому риба згорить і не просмажиться, як слід;
  6. Весь посуд, яку використовували для приготування риби, протріть оцтом або лимонним соком, так ви з легкістю усунути неприємний запах і слиз;
  7. Всі відходи після чистки та оброблення тушки краще відразу прибрати, щоб уникнути поширення інфекції.

Готуйте із задоволенням і насолоджуйтеся соковитою рибою з хрусткою скоринкою.

Що ще почитати: