01 апрель 2019 2 212

Як замаринувати форель для шашлику на решітці в духовці

Приготувати таку смачну і багату мікроелементами рибу, як форель, можна безліччю різних способів. Одним з таких способів є шашлик з форелі. Це блюдо має масу переваг. Шашличок з цієї риби не тільки прекрасний смак і виглядає дуже апетитно, але і досить легкий у приготуванні. Цей делікатес допоможе урізноманітнити будь-який святковий стіл і припаде до смаку кожному гостю.

Варіанти маринаду

В приготуванні шашлику найважливішим моментом є маринівка червоної риби. Саме завдяки маринаду після готування вона залишається ніжною і соковитою. Як же замаринувати форель для шашлику?

Перед тим, як маринувати рибку, її необхідно обробити. Далі потрібно нарізати філе форелі на кубики зі стороною 2-3 см і викласти їх в глибокий посуд. Тепер можна приступити до вибору маринаду.

  • форель у власному соку. Ця червона рибка дуже смачна сама по собі, без додавання будь-яких продуктів. Для цього маринаду досить посолити і поперчити готові шматочки і залишити їх полежати близько півгодини;
  • червона риба відмінно поєднується з лимонним соком. Для такого маринаду, крім солі і перцю, потрібно додати до неї кілька часточок лимона;
  • форель в пікантному маринаді. Кубики риби потрібно поперчити, а замість солі можна використовувати соєвий соус. Далі додаємо до рибці пару зубчиків дрібно нарізаного часнику, сік однієї половини лимона, свіжий або сухий кріп, а також пару столових ложок рослинного або оливкового масла. Далі потрібно все акуратно перемішати, не пошкодивши рибу, і дати їй як слід промаринуватися як мінімум 30 хв;
  • винний маринад для шашлику з червоної риби. Щоб замаринувати рибу таким способом, потрібно додати до шматочків філе близько 200 мл хорошого білого вина, сіль соєвий соус. Також можна додати пару зубчиків часнику, порізану тонкими пластинками.

Дуже важливо не перетримати рибу в маринаді. Інакше вона дуже сильно розм'якшиться, і буде розвалюватися при смаженні. Оптимальним часом маринування півкілограма риби є 20-30 хвилин.

Рецепт шашлику з форелі на решітці
Інгредієнти Кількість
свіже філе червоної риби - 2 кг
цибуля ріпчаста - 3 шт.
лимон - 2 шт.
сіль - за смаком
чорний мелений перець і спеції - за смаком
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 230 Ккал

При цьому способі приготування риба зберігає не лише апетитний зовнішній вигляд, але і масу своїх корисних властивостей.

  1. Цибуля відчищаємо від лушпиння і нарізаємо півкільцями. Перекладаємо нарізану цибулю в глибоку миску і злегка розминаємо його руками. Завдяки цьому, цибуля дасть сік;
  2. Філе форелі нарізаємо шматочками, шириною не більше 3 див. Додаємо нарізану форель до цибулі і акуратно перемішуємо;
  3. Збризкуємо рибу і цибулю соком одного лимона. Другий лимон нарізаємо на дольки і додаємо їх в миску. Додаємо сіль і перець. Також за бажанням можна приправити форель улюбленими спеціями для червоної рибки. Накриваємо миску плівкою і залишаємо промаринуватися приблизно на 2 години;
  4. Викладаємо шматочки риби на решітку і обсмажуємо їх. Щоб форель вийшла ніжною і соковитою, жар потрібен невеликий. Необхідно зрідка перевертати ґрати, для рівномірного приготування риби. У середньому, вона готуватися близько 15 хв. Час приготування залежить від жару вугілля.

Як маринувати і смажити рибний шашлик

Завдяки правильному маринаду і приготування, шашличок з форелі на шампурах зможе скласти гідну конкуренцію шашликів зі свинини або курки на будь-якому пікніку.

Для приготування потрібно:

  • філе або стейки форелі – 2 кг;
  • лимон – 2 шт.;
  • 4 ст. л. рослинної або оливкової олії;
  • пучок свіжого кропу;
  • 3 зубчики часнику;
  • сіль та інші спеції за смаком.

Час приготування ~ 40-50 хв.

Калорійність на 100 г — 250 ккал.

  1. Щоб підготувати рибу, її необхідно відчистити від луски і відокремити від кісток. Далі нарізаємо форель великим кубиком і складаємо рибку в глибоку посуд;
  2. Дрібно нарізаємо часник і кріп. Відправляємо їх в миску. Додаємо сік двох лимонів, соняшникова олія, сіль і спеції. Ретельно перемішуємо і залишаємо маринуватися приблизно дві години;
  3. Нанизуємо готові шматочки форелі на шампур. Залишаємо невеликі проміжки між окремими шматками. Важливо, щоб риба не звисала з шампура, інакше вона може підгоріти;
  4. Викладаємо шампури на заздалегідь підготовлений мангал. Готуємо приблизно 10-15 хв., час від часу перевертаючи шампури, щоб рибка рівномірно підсмажилася. Готовий шашлик викладаємо на тарілку і подаємо зі свіжими овочами та зеленню.

Млинці з вівсяної муки — спробуйте приготувати за нашим рецептом.

Як приготувати корейські пиріжки «Пигоди» на пару читайте в нашій статті.

Спробуйте приготувати піцу з курячої грудки без борошна — смачне дієтичне блюдо на кожен день.

Шашлик з форелі в духовці

Якщо хочеться приготувати шашличок з червоної риби, але погодні умови не дозволяють вийти на вулицю, можна приготувати таку страву в домашній духовці, не виходячи з дому.

Для приготування знадобиться:

  • філе форелі – 1кг;
  • оливкова або інше масло – 2 ст. л.;
  • зелена цибуля – 2-3 пера;
  • 1 ст. л. бджолиного меду;
  • пара зубчиків часнику;
  • лимон – 1 шт.;
  • 2 ст. л. соєвого соусу;
  • 1 ч. л. зернистої гірчиці.

Час приготування ~ 1-1.5 години.

Калорійність на 100 г — 430 ккал.

  1. Нарізаємо філе кубиками зі стороною 3-4 см, і перекладаємо в глибоку посуд;
  2. В чаші блендера готуємо маринад. Для цього дрібно рубаємо цибулю і часник і відправляємо їх у чашу. Додаємо масло, сік одного лимона, мед, гірчицю і соєвий соус. Пюрируем маринад заглибним блендером до однорідності. Далі додаємо маринад до підготовленої рибці, накриваємо миску харчовою плівкою і залишаємо маринуватися близько години;
  3. Для шашлику з червоної рибки в духовці оптимально використовувати спеціальні дерев'яні шпажки. Щільно нанизуємо підготовлені на шпажки шматочки і викладаємо їх на деко, застелене спеціальним папером для випічки;
  4. Відправляємо деко в духовку, розігріту до 220 градусів на 20 хвилин. Також можна запікати шашлики, поки вони не покриються золотистою скоринкою. Готову страву можна прикрасити свіжою зеленню і кунжутом.

Поради по приготуванню

Готування шашлику з червоної риби зазвичай не вимагає багато зусиль і часу. Його зможе приготувати навіть новачок на кухні. Проте, для успішного результату, слід заздалегідь ознайомитися з деякими тонкощами і нюансами приготування форелі:

  • час маринування форелі для шашлику не повинно перевищувати двох годин. Якщо сильно перевищити цей час риба буде занадто м'яка і буде розвалюватися;
  • продукти для маринаду слід вибирати залежно від умов приготування. Так, наприклад, якщо ви маринуете рибу на природі, не варто використовувати продукти, які можуть швидко зіпсуватися. Такі, як сметана або майонез;
  • якщо у вас немає відповідних продуктів для маринаду, заздалегідь переконаєтеся, що замінює продукт підходить для приготування червоної риби. Наприклад, оливкова олія завжди можна замінити рослинним. А лимонний сік ні в якому разі не можна заміняти оцтом або лимонною кислотою. Ці продукти зіпсують структуру риби, і у вас не вийде сформувати красивий і апетитний шашлик;
  • лимонний сік також часто надає форелі некрасивий білий наліт. Щоб цього уникнути, можна додавати в маринад лимон, порізаний дольками. Або збризнути соком лимона вже готову страву;
  • варто також пам'ятати, що риба готується набагато швидше шашлику з свинини або курки. Ретельно стежте за приготуванням шашлику з форелі, щоб він не підгорів.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: