09 апрель 2019 5 394

Як приготувати оладки на кислому кефірі

Прострочені продукти не завжди варто відправляти в сміття. Особливо, якщо справа стосується кисломолочних продуктів. Завдяки їм можна отримати дуже смачні страви. Наприклад, оладки. Через кислого смаку кефіру можна отримати досить незвичайні оладки, які, до того ж, будуть ще і пишними.

Іноді для підготовки тіста застосовується не тільки кефір, але і ряжанка. Тоді смак готового блюда виходить неймовірним. Крім солодких оладок, можна приготувати ще й кабачкові, які виходять не тільки смачними, але ще і низькокалорійними. Отже, розглянемо детальніше всю технологію приготування.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
пшеничне борошно (обов'язково вищого сорту) - 280 р
куряче яйце - 1 штука
кислий кефір (густий) - 200 мл
пісок цукровий - 2 столових ложки
сіль - третина чайної ложки
сода харчова - ½ Чайної ложки
оцет 9%-ний - 1 їдальня ложка
рафінована рослинна олія - 100 мл
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 180 Ккал

Як готувати оладки на кислому кефірі:

  1. Вбити яйце в глибоку ємність і збити його, використовуючи звичайний віночок;
  2. Кефір трохи підігріти і додати до збитого курячому яйцю;
  3. Насипати необхідну кількість солі і цукру і трохи розмішати склад;
  4. Поступово в цю суміш додати борошно, просіваючи через сито. Також одночасно необхідно заважати складу;
  5. Розмішувати до тих пір, поки не утворюється абсолютно однорідна маса. Густота повинна бути такою, щоб віночок залишав помітні смуги на поверхні;
  6. Соду погасити, додавши для цього столову ложку столового оцту;
  7. У сковороду налити олії і нагріти на вогні середньої інтенсивності;
  8. Акуратно викласти коржі на відстані один від одного;
  9. Обсмажувати кожну сторону до утворення характерною кірки золотистого кольору.

Пишні оладки на кефірі і ряжанці

Оладки, приготовані за цим рецептом виходять дуже пишними і виходять завжди. Для приготування потрібно:

  • кислий кефір (жирність будь-яка) – 250 мл;
  • ряжанка (жирність будь-яка) – 250 мл;
  • борошно пшеничне (обов'язково вищого сорту) – 3 склянки;
  • цукор або цукровий пісок – 30 грам;
  • куряче яйце (обов'язково свіже) – 1 штука;
  • ванільний цукор – 1 стандартний пакет;
  • сіль – 1 невелика щіпка;
  • розпушувач – 1 столова ложка.

Час приготування – 40 хвилин.

Калорійність – 205 ккал.

Етапи приготування страви:

  1. У ємність вбити яйце, додати сіль та цукровий пісок, а потім збити все це з допомогою віночка;
  2. Кефір змішати разом з ряжанкою і довести на печі до температури близької до температури кипіння. Кисломолочна суміш до цього часу повинна перетворитися в пластівці;
  3. Дуже тоненькою цівкою влити цю суміш до збитого яйця. При цьому, потрібно не перестаючи заважати складу, а інакше яйце може згорнутися;
  4. Борошно просіяти разом з ванільним цукром. Додати до борошна отриманий кефірно-яєчний складу. Дуже швидко перемішати суміш до отримання однорідного складу;
  5. Додати розпушувач. І перемішати до утворення на поверхні маси характерних бульбашок;
  6. Тепер можна приступити до випікання оладок;
  7. Для цього сковороду нагріти на плиті, а після налити необхідну кількість рослинної олії і знову трохи залишити для нагріву;
  8. Викладати густі коржі можна столовою ложкою;
  9. Зменшити інтенсивність вогню і дочекатися появи на одній стороні рум'яного тесту;
  10. Перевернути на іншу сторону, сковороду накрити кришкою і підрум'янити;
  11. Викласти готові оладки на серветку для видалення зайвого жиру і можна подати до столу.

Оладки на кислому кефірі з фруктами

Цей рецепт допомагає отримати досить корисний і смачний продукт. Для цього необхідно заздалегідь приготувати:

  • кислий кефір (густий) – 1 склянка;
  • сіль – ½ чайної ложки;
  • харчова сода – 1 чайна ложка;
  • яйце куряче свіже – 1 штука;
  • цукор – 5 столових ложок;
  • борошно пшеничне вищого сорту – 1,5 склянки;
  • яблука – 6 штук;
  • кориця мелена – 1 чайна ложка;
  • рослинна олія для смаження.

Час приготування – 50 хвилин.

Калорійність – 176,3 ккал.

Для приготування оладок потрібно виконання наступних дій:

  1. У глибоку ємність вилити підготовлене кількість густого кислого кефіру;
  2. Додати потрібну кількість солі і харчової соди, яка самостійно загаситься завдяки кислому кефіру;
  3. Яйце вбити в окрему ємність і акуратно збити за допомогою виделки. Вилити однорідну яєчну суміш в кефір;
  4. Висипати потрібну кількість цукру і добре перемішати складу;
  5. Тепер необхідно поступово додавати просіяне борошно, при цьому не перестаючи заважати. Виконувати це до тих пір, поки не утворюється суміш однорідного складу;
  6. Відставити готове тісто в тепле місце на півгодини;
  7. В цей час яблука необхідно добре помити, і зняти з них шкірку за допомогою гострого ножа;
  8. Нарізати підготовлені фрукти на дрібні шматочки або при бажанні використовувати для цих цілей тертку;
  9. Присипати їх корицею, добре перемішати і викласти на тісто. Суміш знову перемішати;
  10. Сковороду нагріти і налити в неї рослинне масло. Коржі на сковороду акуратно викладати за допомогою звичайної столової ложки;
  11. Обсмажити обидві сторони до утворення кірки золотого характерного кольору.

Рецепт кабачкового оладок на кисляку

Кабачкові оладки допоможуть урізноманітнити нудне одноманітне меню. Для приготування необхідно:

  • свіжі кабачки середніх розмірів – 1 штука;
  • кислий кефір – 200 мл;
  • борошно пшеничне (вищий гатунок) – 1 склянка;
  • курячі яйця (свіжі) – 2 штуки;
  • часник – ½ зубки;
  • свіжий кріп – один пучок невеликого розміру;
  • кількість доданої солі на особистий розсуд.

Час приготування – 40 хвилин.

Калорійність – 105 ккал.

Кроки з приготування страви:

  1. Кабачок вимити під холодною водою, зняти з нього шкірку і подрібнити за допомогою дрібної терки;
  2. Потім подрібнити половину часникового зубчики і свіжу зелень, яку додати до тертому кабачка. Дуже ретельно перемішати овочеву суміш;
  3. В окремій ємності збити курячі яйця з допомогою міксера, додати кислий кефір і дуже добре змішати склад тим же приладом;
  4. З'єднати в загальній ємності овочі і яєчно-кефірну суміш. Додати попередньо просіяне через сито борошно і посолити;
  5. Смажити оладки на сковороді з додаванням рослинної олії до появи скоринки золотого кольору з обох сторін.

Корисні поради

  1. Після того, як в суміш для оладок потрапить борошно, не можна збивати її міксером, навіть незважаючи на те, що так швидше;
  2. Чим густіше тісто, тим пишніше вийдуть оладки;
  3. Після того, як тісто, доповнене всіма необхідними інгредієнтами, буде вымешано і готове до термічної обробки, варто відкласти його в бік на 20 хвилин. Так тісто настоїться, а борошно розійдеться. Після цього не потрібно перемішувати суміш знову, а варто відразу ж приступати до смаження.

Оладки, приготовані з додаванням кислого кефіру – це стародавнє блюдо, яке і донині користується популярністю. Для його приготування буде потрібно трохи часу, тому воно так прекрасно підходить для ранкового прийому їжі.

Що ще почитати: