Як приготувати оладки на кислому кефірі
Прострочені продукти не завжди варто відправляти в сміття. Особливо, якщо справа стосується кисломолочних продуктів. Завдяки їм можна отримати дуже смачні страви. Наприклад, оладки. Через кислого смаку кефіру можна отримати досить незвичайні оладки, які, до того ж, будуть ще і пишними.
Іноді для підготовки тіста застосовується не тільки кефір, але і ряжанка. Тоді смак готового блюда виходить неймовірним. Крім солодких оладок, можна приготувати ще й кабачкові, які виходять не тільки смачними, але ще і низькокалорійними. Отже, розглянемо детальніше всю технологію приготування.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
пшеничне борошно (обов'язково вищого сорту) - | 280 р |
куряче яйце - | 1 штука |
кислий кефір (густий) - | 200 мл |
пісок цукровий - | 2 столових ложки |
сіль - | третина чайної ложки |
сода харчова - | ½ Чайної ложки |
оцет 9%-ний - | 1 їдальня ложка |
рафінована рослинна олія - | 100 мл |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 180 Ккал |
Як готувати оладки на кислому кефірі:
- Вбити яйце в глибоку ємність і збити його, використовуючи звичайний віночок;
- Кефір трохи підігріти і додати до збитого курячому яйцю;
- Насипати необхідну кількість солі і цукру і трохи розмішати склад;
- Поступово в цю суміш додати борошно, просіваючи через сито. Також одночасно необхідно заважати складу;
- Розмішувати до тих пір, поки не утворюється абсолютно однорідна маса. Густота повинна бути такою, щоб віночок залишав помітні смуги на поверхні;
- Соду погасити, додавши для цього столову ложку столового оцту;
- У сковороду налити олії і нагріти на вогні середньої інтенсивності;
- Акуратно викласти коржі на відстані один від одного;
- Обсмажувати кожну сторону до утворення характерною кірки золотистого кольору.
Пишні оладки на кефірі і ряжанці
Оладки, приготовані за цим рецептом виходять дуже пишними і виходять завжди. Для приготування потрібно:
- кислий кефір (жирність будь-яка) – 250 мл;
- ряжанка (жирність будь-яка) – 250 мл;
- борошно пшеничне (обов'язково вищого сорту) – 3 склянки;
- цукор або цукровий пісок – 30 грам;
- куряче яйце (обов'язково свіже) – 1 штука;
- ванільний цукор – 1 стандартний пакет;
- сіль – 1 невелика щіпка;
- розпушувач – 1 столова ложка.
Час приготування – 40 хвилин.
Калорійність – 205 ккал.
Етапи приготування страви:
- У ємність вбити яйце, додати сіль та цукровий пісок, а потім збити все це з допомогою віночка;
- Кефір змішати разом з ряжанкою і довести на печі до температури близької до температури кипіння. Кисломолочна суміш до цього часу повинна перетворитися в пластівці;
- Дуже тоненькою цівкою влити цю суміш до збитого яйця. При цьому, потрібно не перестаючи заважати складу, а інакше яйце може згорнутися;
- Борошно просіяти разом з ванільним цукром. Додати до борошна отриманий кефірно-яєчний складу. Дуже швидко перемішати суміш до отримання однорідного складу;
- Додати розпушувач. І перемішати до утворення на поверхні маси характерних бульбашок;
- Тепер можна приступити до випікання оладок;
- Для цього сковороду нагріти на плиті, а після налити необхідну кількість рослинної олії і знову трохи залишити для нагріву;
- Викладати густі коржі можна столовою ложкою;
- Зменшити інтенсивність вогню і дочекатися появи на одній стороні рум'яного тесту;
- Перевернути на іншу сторону, сковороду накрити кришкою і підрум'янити;
- Викласти готові оладки на серветку для видалення зайвого жиру і можна подати до столу.
Оладки на кислому кефірі з фруктами
Цей рецепт допомагає отримати досить корисний і смачний продукт. Для цього необхідно заздалегідь приготувати:
- кислий кефір (густий) – 1 склянка;
- сіль – ½ чайної ложки;
- харчова сода – 1 чайна ложка;
- яйце куряче свіже – 1 штука;
- цукор – 5 столових ложок;
- борошно пшеничне вищого сорту – 1,5 склянки;
- яблука – 6 штук;
- кориця мелена – 1 чайна ложка;
- рослинна олія для смаження.
Час приготування – 50 хвилин.
Калорійність – 176,3 ккал.
Для приготування оладок потрібно виконання наступних дій:
- У глибоку ємність вилити підготовлене кількість густого кислого кефіру;
- Додати потрібну кількість солі і харчової соди, яка самостійно загаситься завдяки кислому кефіру;
- Яйце вбити в окрему ємність і акуратно збити за допомогою виделки. Вилити однорідну яєчну суміш в кефір;
- Висипати потрібну кількість цукру і добре перемішати складу;
- Тепер необхідно поступово додавати просіяне борошно, при цьому не перестаючи заважати. Виконувати це до тих пір, поки не утворюється суміш однорідного складу;
- Відставити готове тісто в тепле місце на півгодини;
- В цей час яблука необхідно добре помити, і зняти з них шкірку за допомогою гострого ножа;
- Нарізати підготовлені фрукти на дрібні шматочки або при бажанні використовувати для цих цілей тертку;
- Присипати їх корицею, добре перемішати і викласти на тісто. Суміш знову перемішати;
- Сковороду нагріти і налити в неї рослинне масло. Коржі на сковороду акуратно викладати за допомогою звичайної столової ложки;
- Обсмажити обидві сторони до утворення кірки золотого характерного кольору.
Рецепт кабачкового оладок на кисляку
Кабачкові оладки допоможуть урізноманітнити нудне одноманітне меню. Для приготування необхідно:
- свіжі кабачки середніх розмірів – 1 штука;
- кислий кефір – 200 мл;
- борошно пшеничне (вищий гатунок) – 1 склянка;
- курячі яйця (свіжі) – 2 штуки;
- часник – ½ зубки;
- свіжий кріп – один пучок невеликого розміру;
- кількість доданої солі на особистий розсуд.
Час приготування – 40 хвилин.
Калорійність – 105 ккал.
Кроки з приготування страви:
- Кабачок вимити під холодною водою, зняти з нього шкірку і подрібнити за допомогою дрібної терки;
- Потім подрібнити половину часникового зубчики і свіжу зелень, яку додати до тертому кабачка. Дуже ретельно перемішати овочеву суміш;
- В окремій ємності збити курячі яйця з допомогою міксера, додати кислий кефір і дуже добре змішати склад тим же приладом;
- З'єднати в загальній ємності овочі і яєчно-кефірну суміш. Додати попередньо просіяне через сито борошно і посолити;
- Смажити оладки на сковороді з додаванням рослинної олії до появи скоринки золотого кольору з обох сторін.
Корисні поради
- Після того, як в суміш для оладок потрапить борошно, не можна збивати її міксером, навіть незважаючи на те, що так швидше;
- Чим густіше тісто, тим пишніше вийдуть оладки;
- Після того, як тісто, доповнене всіма необхідними інгредієнтами, буде вымешано і готове до термічної обробки, варто відкласти його в бік на 20 хвилин. Так тісто настоїться, а борошно розійдеться. Після цього не потрібно перемішувати суміш знову, а варто відразу ж приступати до смаження.
Оладки, приготовані з додаванням кислого кефіру – це стародавнє блюдо, яке і донині користується популярністю. Для його приготування буде потрібно трохи часу, тому воно так прекрасно підходить для ранкового прийому їжі.