Як приготувати запіканку з курячого фаршу
Курячий фарш — справжня палочка-виручалочка для будь-якої господині. Але, крім стандартних котлет і тюфтельок, з нього можна приготувати і інші швидкі та поживні страви. Наприклад, запіканку.
Експериментуючи з різними інгредієнтами, можна створити кулінарний шедевр, який стане смачною вечерею для сім'ї або прикрасить святковий стіл. У числі найбільш поєднаних з курятиною продуктів можна відзначити картопля, макаронні вироби, гриби, різні овочі.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
курятина - | 600 г |
сир (можна замінити тертим сиром) - | 100 г |
молоко - | 200 мл |
висівки вівсяні - | 3 ст. л. |
яйця - | 3 шт. |
сир для заливки - | 150 г |
свіжі або консервовані гриби - | 250 г |
цибулина - | 1 шт. |
жовтий або зелений солодкий перець - | 1 шт. |
вершкове масло - | 20 г |
перець і сіль - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 г: 170 Ккал |
Швидкий і смачний вечерю можна приготувати, взявши на озброєння безпрограшне поєднання — фарш і грибочки. Представляємо вашій увазі рецепт запіканки з курячого фаршу з грибами.
Приготувати «тісто», з'єднавши замочені на 10 хвилин в 100 мл молока вівсяні висівки, пропущені через решітку м'ясорубки куряче м'ясо і цибулю, сир (або сир). Посолити і поперчити суміш, ретельно перемішати. Для начинки протомитися гриби на олії до повного випаровування вологи, додати нарізаний соломкою солодкий перець і тушкувати на мінімальному вогні близько 5-7 хвилин.
Форму змастити невеликою кількістю масла, і розподілити курячий фарш за її дна і стінок. Викласти грибну начинку, посолити, поперчити, залити заливкою (яйця збити з 100 мл молока, додати тертий на тертці сир і перемішати).
Форму накрити фольгою і поставити в нагріту до 190-200 0С духовку на 20 хвилин. Фольгу зняти і випікати запіканку ще 20-25 хвилин до появи апетитною скоринки. Страву необхідно злегка остудити і нарізати гострим ножем на ефектні порційні шматочки.
Картопляна запіканка з курячим м'ясом
Одна з найулюбленіших дітьми і дорослими запіканок готується з картопляного пюре і курячого фаршу. Щоб створити ніжне і повітряне блюдо, знадобляться наступні доступні продукти:
- картопля — 400 г;
- курятина — 400 г;
- помідори — 2-3 шт.;
- цибуля-ріпка — 1 шт.;
- твердий сир — 150 г;
- соняшникова олія — 20 мл;
- розм'якшене вершкове масло — 20 г;
- чорний перець і сіль.
Час приготування запіканки: 60 хвилин.
Калорійність: 155 ккал/ 100 р.
Зварити очищену картоплю до готовності, розім'яти, додати в нього вершкове масло. Нарізану кубиками цибулю обсмажити, додати до нього подрібнені кубиками томати і фарш, приготований з пропущеної через м'ясорубку курятини, обсмажити. Приправити суміш за смаком.
У форму викласти фарш, після — пюре, і присипати тертим сиром. Випікати 30 хвилин у попередньо розігрітій до 180 0С духовці. Подавати можна як в теплом, так і в охолодженому вигляді, розрізаємо на порційні шматки.
Рулет з лаваша і курки — надзвичайно смачна закуска з м'ясом і овочами. Ми розповімо вам, як зробити цю закуску надзвичайно соковитою.
Читайте як приготувати смачні товсті млинці на кефірі. Їх можна подавати з медом або варенням, а можна і додавати солоний паштет для пікантності.
Візьміть на замітку рецепт сирного печива без масла і маргарину.
Дієтичний рецепт
Дієта — не привід відмовлятися від смачних і поживних страв. Можна побалувати себе оригінальною низькокалорійної запіканкою. Для її приготування в духовці слід підготувати такі компоненти:
- філе куряче — 500 г;
- капуста -700 р;
- яйця — 3 шт.;
- ріпчаста цибуля — 2 шт.;
- морква велика — 1 шт.;
- жирна сметана — 50 мл;
- олія соняшникова — 1 ст. л.;
- вода — 50 мл;
- сіль, сухі трави.
Час приготування страви: 1 год.
Калорійність: 75 ккал/ 100 р.
Цибулю нарізати кубиками, натерти на тертці моркву.
Обсмажити овочі в глибокій сковороді до готовності, додати до них фарш з прокрученного на м'ясорубці філе, посолити і готувати, помішуючи, до випаровування вологи. Капусту нашаткувати і тушкувати близько 10 хвилин у воді (підсоленій).
На дно змащеної маслом форми для випічки розподілити половину тушкованої капусти, фарш і знову капусту.
Злити збитими зі сметаною та яйцями і готувати при 180 0С близько 40 хвилин. Страва стане прекрасним вибором для вечері дівчини, що сидить на дієті, а своїми смаковими якостями підкорить самого вибагливого гурмана.
Запіканка «Асорті»
У сезон кабачків варто додавати низькокалорійний і насичений корисними речовинами овоч в багато страви. Наприклад, в запіканку. Для приготування оригінального вечері знадобляться наступні інгредієнти:
- молоді кабачки — 400 г;
- картопля — 5 шт.;
- фарш курячий — 400 р;
- яйця — 3 шт.;
- твердий (бажано солоний) сир — 70 г;
- цибулина велика — 1 шт.;
- майонез (домашній) — 3 ст. л.;
- молоко кімнатної температури — 30 мл;
- соняшникова олія (рафінована) — 20 мл;
- подрібнений кріп, сіль і перець.
Час приготування: 80 хвилин.
Калорійність запіканки: 115 ккал/ 100 р.
Кабачок і очищені картоплини нарізати тонкими кружечками, приправити за смаком. Цибулю подрібнити і обсмажити до м'якості. Додати до смаженій цибулі фарш і готувати, перемішуючи до повного випаровування рідини. Яйця з'єднати з майонезом і зеленню, збити міксером або віночком до однорідної консистенції.
Деко змастити олією і розкласти на ньому шар з картопляних слайсів, шар фаршу і шар з кабачків. Залити підготовленою яєчної заливкою і відправити в заздалегідь розігріту до 180 0С духова шафа. Через 40 хвилин дістати страву з духовки, посипати його натертим на тертці твердим сиром і запікати протягом 15 хвилин до готовності і появи рум'яної сирної скоринки.
Класичний рецепт
Ситне і смачне блюдо — запіканку з макаронів і курятини, з легкістю приготує навіть початківець кулінар. Всі інгредієнти доступні, а процеси — прості. Знадобляться такі компоненти:
- курятина — 800 г;
- макарони (ріжки або черепашки) — 200 г;
- молоко — ½ ст.;
- сир твердий — 130 г;
- яйця — 2 шт.;
- цибулина — 1 шт.;
- помідор великий — 1 шт.;
- олія (оливкова або інше рослинне) — 20 мл;
- сухі трави, перець мелений, сіль.
Час приготування запіканки: 70 хвилин.
Калорійність: 375 ккал/100 р.
Курятину перекрутити через м'ясорубку, помідор подрібнити в блендері або нарізати максимально дрібно, цибулю нарізати кубиками або тонкими півкільцями. Припустити в маслі цибулю до м'якості, додати до нього фарш і через 3-4 хвилини — подрібнений помідор. Суміш посолити, приправити спеціями і тушкувати близько 5-ти хвилин на мінімальному вогні.
Макарони відварити до готовності і відкинути на друшляк. Яйця збити за допомогою віночка з молоком і сіллю. Сир подрібнити на тертці. При виборі сиру варто орієнтуватися на особисті смакові уподобання, але оптимальним рішенням стане пармезан, який додасть страві італійські нотки.
На дно форми, змащену маслом, викласти половину макаронів, ретельно розрівняти. Наступним шаром курячий фарш з овочами, який накривається шаром залишилися макаронів і посипається тертим сиром. Останнім кроком є яєчна заливка, яку необхідно рівномірно розподілити по макаронам. Запікається страву при 180 0С близько 45 хвилин. Подавати його слід у формі для запікання.