Як смачно приготувати запіканку з курячого філе
Ніжний смак запіканки з філе курки сподобається будь-якому гурману. Таке блюдо не передбачає обсмажування, а в якості інгредієнтів, що використовуються овочі і сир, що робить його поживним і корисним. Ароматна куряча запіканка підійде як для повсякденного, так і для святкового обіду. А приготувати її дуже просто.
| Інгредієнти | Кількість | 
|---|---|
| куряча грудка - | 600 г | 
| сир сулугуні - | 180 г | 
| велика морква - | 1 шт. | 
| великий цибулю - | 1 шт. | 
| яйце - | 2 шт. | 
| йогурт - | 180 мл | 
| перець, сіль, олія оливкова - | за смаком | 
| Час приготування: 75 хвилин | Калорійність на 100 грам: 176 Ккал | 
Запіканка з курячого філе з сиром відрізняється ніжним вершковим смаком. Готову страву покривається зверху коричневою тягучою скоринкою з розплавленого сиру. До складу запіканки входять корисні і не калорійні продукти, тому поласувати їй можуть і діти, і худнуть.
- Філе курки розрізати на 4 частини і варити в підсоленій воді хвилин 20-30;
 - Поки м'ясо остигає, дрібно поріжте овочі, а сир подрібнити на крупній тертці;
 - М'ясо розділити руками на волокна; 

 - Використовуючи віночок або вилку, збийте яйця з йогуртом, дрібкою солі і перцем; 

 - У глибокій ємності змішайте курку, цибулю, моркву, збиті яйця і йогурт, 100г дрібно потертого сиру; 

 - На сковорідку, змащену маслом, рівномірно викладіть отриману суміш;
 - Зверху запіканку посипте сиром, що залишився, випікайте в духовці протягом 30 хв при 180С.
 
Класична запіканка з картоплі і філе курки в духовці
Картопляна запіканка з курячим філе дуже ситна, соковита і виглядає апетитно. Входить до її складу часник надає стравам пікантний смак і приємний аромат. Цю запіканку можна подавати в якості гарячої закуски до святкового столу. Гості обов'язково попросять поділитися рецептом!
Необхідні інгредієнти:
- картопля — 900 г;
 - 100 г нежирного майонезу;
 - м'ясо курки — 600 г;
 - 160 г сиру;
 - вершки — 280 м;
 - цибуля червоний — 2 шт.;
 - перець, коріандр, олія рослинна, сіль;
 - 3 часточки часнику.
 
Час приготування страви: 60 хв.
Калорійність на 100 грам: 198 ккал.
- Курку необхідно нарізати маленькими шматочками, натерти їх сіллю, залити майонезом і залишити маринуватися в прохолодному місці на 30 хв;
 - Почищену картоплю нарізати тонкими пластинками, а цибулю — кільцями або півкільцями;
 - Приготувати соус, перемішавши сметану з перцем, коріандром, сіллю і подрібненим часником;
 - На змащену маслом сковорідку всі інгредієнти викладаються шарами, і щедро поливається сметанним соусом. Перший шар — цибуля, другий— картопля, третій —курка, а зверху знову викладається картопля і цибуля. Зверху запіканка посипається тертим сиром;
 - Випікати протягом 1 год у духовці, розігрітій до 180 С.
 
Пікантна запіканка з опеньків, картоплі та філе курки
До складу цієї запіканки входять гриби і куряче м'ясо — продукти багаті білком, тому страва виходить дуже ситним, але не важким. Ароматні опеньки в поєднанні з обсмаженою цибулею, дають особливий, цікавий смак, а запах збуджує апетит, поки запіканка ще нудиться в духовці.
Необхідні інгредієнти:
- 400 г відвареного філе курки;
 - картопля — 1000 м;
 - опеньки — 1000 м;
 - сметана — 300 г;
 - спеції за смаком, олія рослинна сіль;
 - 1 велика цибулина;
 
Час приготування страви: 1 год 30 хв.
Калорійність на 100 грам: 206 ккал.
- Гриби необхідно вимити, почистити і відварити в солоній воді протягом 25 хв;
 - М'ясо курки порізати поперек волокон маленькими шматочками;
 - Картопля вимити, почистити, порізати кубиками і обсмажити протягом 15 хв.;
 - Цибулину порізати кубиками і обсмажувати на сковорідці до золотистого кольору;
 - Остиглі гриби порізати — кожен розділити навпіл;
 - Змішайте всі порізані інгредієнти, поперчіть, посоліть, додайте сметану і ще раз добре перемішайте;
 - Готувати запіканку з картоплею, опеньками і курячим філе потрібно в духовці 45 хв, при 180С.
 
Низькокалорійний варіант
Запіканка з кабачків і курячого філе дуже легка, ніжна, і в той же час смачна. Спробувавши шматочок, неодмінно захочеться ще. Але, навіть з'ївши зайву порцію, переживати не варто, на фігурі це зовсім не відіб'ється. Це блюдо — справжня знахідка для тих, що худнуть! Необхідні інгредієнти:
- кабачки — 800 г;
 - куряче м'ясо— 500 г;
 - 1 велика цибулина;
 - 100 г йогурту або кефіру;
 - 2 курячих яйця;
 - козячий сир — 100 г;
 - 3 ст. л. манної крупи;
 - 1 зубчик часнику;
 - сіль, рослинне масло.
 
Час приготування страви: 1 ч.
Калорійність на 100 грам: 134 ккал.
- Кабачки, очищені від шкірки, потрібно потерти на тертці, посолити і залишити на 15 хв, щоб пішла зайва рідина;
 - М'ясо і цибулю порізати і подрібнити м'ясорубкою; отриманий фарш посолити;
 - До кабачків додати м'ясо, яйця, манку, сіль і добре перемішати;
 - Приготувати соус, змішавши йогурт з часником і сіллю;
 - На деко, змащене маслом, викладаємо масу з кабачків, шматочків філе та інших продуктів, розрівнюємо і поливаємо зверху часниковим соусом;
 - Далі посипаємо верх запіканки сиром і відправляємо в її духовку;
 - Час приготування — 40 хв, при температурі випікання 180С.
 
Мафіни в мікрохвильовці — це самий швидкий рецепт десерту до чаю.
Як приготувати шніцель з на сковороді читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепт смачної шарлотки з бананами і яблуками.
Макаронна запіканка з курячим філе
Така запіканка може замінити повноцінний вечерю, або друга обідня страва. Готувати її просто, а виходить неймовірно смачно. За бажанням можна додати овочі або зелень. Якщо в холодильнику кілька днів стоять зварені макарони, а викинути їх шкода, — то це ще один привід випробувати цей чудовий рецепт. Необхідні інгредієнти:
- 500 р філе курки;
 - 3 курячих яйця;
 - молоко — 50 мл;
 - вершки або сметана — 120 мл;
 - цибулина — 1 невелика;
 - морква — 1 невелика;
 - сир -70 г;
 - 60 г вершкового масла;
 - спеції, сіль за смаком.
 
Час приготування страви: 50 хв.
Калорійність на 100 грам: 179 ккал.
- Макарони відварити в солоній воді (5-7 хв); злити воду і змастити маслом (30 г);
 - Куряче філе перемолоти на м'ясорубці, посолити;
 - Цибулю і моркву порізати кубиками;
 - Розігріти сковороду, покласти невеликий кубик масла і обсмажити моркву з цибулею;
 - У сковороду додати курячий фарш і загасити його разом із засмажкою протягом 15 хв;
 - Готовий фарш змішати з макаронами і викласти на деко або сковороду;
 - Приготувати соус-заливку, збивши віночком яйця, сметану, молоко, сіль і дрібно натертий сир;
 - Соусом залити макарони з курячим фаршем і відправити в гарячу духовку;
 - Випікати запіканку з макаронів і курячого філе 30-40 хв, до появи апетитною скоринки.
 
Овочева запіканка з броколі, кабачків і філе курки
М'ясо і овочі — ідеальне поєднання продуктів. Поживна, соковита і корисна запіканка з курки і овочів готується легко і дуже швидко. Овочі можна перетерти на тертці або порізати великими скибочками, — в будь-якому випадку вийде смачно! Необхідні інгредієнти:
- 500 г курячих грудок;
 - 1 великий кабачок;
 - 120 г сиру;
 - брокколі — 400 г;
 - 1 невелика морква;
 - 1 невеликий лук;
 - 2 великих томата;
 - 3 курячих яйця;
 - йогурт 3% — 250 г;
 - зелень;
 - 2 зубчики часнику;
 - сіль і спеції.
 
Час приготування страви: 1 ч.
Калорійність на 100 грам: 158 ккал.
- М'ясо порізати невеликими шматочками, посолити;
 - Кабачки, помідори, морква нарізати максимально тоненькими кружечками, цибулю — кільцями, а брокколі поділяємо на дрібні суцвіття;
 - Змащуємо деко олією і викладаємо всі продукти шарами в такій послідовності: кабачки, морква, брокколі, філе, помідори і цибулю;
 - Готуємо рідкий соус: добре збиваємо йогурт з яйцями, додаємо до них подрібнений часник, спеції, сіль;
 - Заливаємо овочі з м'ясом соусом, зверху щедро посипаємо дрібно натертим сиром;
 - Запікати страву потрібно 45 хв, при температурі 180 С.
 
Листкова запіканка з лавашем в мультиварці
Їжа з мультиварки більш корисна і має особливий смак. Кількість інгредієнтів в цьому рецепті запіканки з курячим філе в мультиварці розраховане на об'єм чаші 3л. Страва виходить дуже ароматним, має незвичайну шарувату текстуру і чимось нагадує лазанью.
Необхідні інгредієнти:
- 300 г м'яса курки;
 - вірменський тонкий лаваш;
 - 1 цибулина;
 - томати — 3 шт.;
 - сир — 200 г;
 - 2 курячих яйця;
 - вершки — 250 г;
 - маленький пучок городньої зелені;
 - перець мелений чорний, сіль.
 
Час приготування страви: 1 год 5 хв.
Калорійність на 100 грам: 186 ккал.
- Філе курки перемолоти у фарш, посолити, потім обсмажити разом з цибулею;
 - Дрібно нарізати зелень, натерти сир, а помідори нарізати тоненькими кружечками;
 - Розгорнути лаваш, намазати його вершками (150 г), потім викласти фарш рівномірно, томати, посипати тертим сиром і зеленню(100 г);
 - Згорнути рулет з лаваша і акуратно викласти його в ємність мультиварки (у вигляді равлика);
 - Тепер готуємо соус для заливки: збиваємо виделкою яйця і сметану до отримання однорідної консистенції, додаємо перець, сіль; заливаємо рулетик цим соусом і посипаємо рештою сиру;
 - Накриваємо чашу з запіканкою кришкою і переводимо мультиварку в режим «Випічка» на 40хв.
 
Корисні поради
Запіканку можна готувати в духовці, мультиварці, мікрохвильовій печі. А для запікання можна використовувати не тільки деко або сковорідку, але і скляні, силіконові форми, а також керамічну і емальований посуд.
Щоб приготовану запіканку прикрашала тягуча, хрустка, апетитна скоринка, необхідно вибирати сири твердих або напівтвердих сортів, з низькою жирністю. Моцарелла, сулугуні, пармезан і козячий сир відмінно доповнять запіканку.
Для овочевої запіканки краще не використовувати дуже соковиті помідори. А ось маленькі «черрі» або помідори сливовидных сортів підійдуть ідеально.
Консистенція запіканки і її здатність тримати форму залежить від кількості яєць. Зробити страву більш «стійким» можна, додавши трохи борошна або манної крупи
Куряче філе потрібно запікати в духовці не менше години, але якщо м'ясо перемолоти у фарш або обсмажити на сковорідці, — достатньо 30-40 хв.
Деякі сорти картоплі при випіканні можуть досить довго залишатися твердими і сирими, тому попередньо її можна трохи проварити.
Щоб запіканка не пригоріла і не прилипала до дека, при випіканні на нижній ярус духовки необхідно поставити піддон з холодною водою.






