Як приготувати картопляну запіканку з фаршем в духовці
Картопляна запіканка відноситься до розряду швидких в приготуванні, економічних і ситних страв, таких як піца або гамбургери. У приготуванні використовують сиру і варену картоплю, помідори, гриби, перець, різні види фаршу (свинячий, курячий, рибний) і взагалі все, що залежалося в холодильнику.
Це блюдо можна зробити калорійним і ситним, або навпаки, нежирним і дієтичним. Все залежить від підібраних інгредієнтів, уподобань та смаків.
Досить розкласти картоплю на жаровні, декількома шарами зверху інші продукти, посипати сиром або залити вершковим соусом, і відправити на півгодини в електродуховку для запікання. Подають її в гарячому вигляді, але навіть на другий день її можна розігріти в мікрохвильовій печі, і буде смачно.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Картопля - | 7 шт. |
Сметана - | 100 мл |
Яйця - | 3 шт. |
Телятина - | 700 г |
Сіль, спеції - | за смаком |
Цибулю - | 2 шт. |
Батон - | 2 шматки |
Сир - | 150 г |
Борошно - | 2 ст. л. |
Зелень - | пучок |
Смалець - | для промазки |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 95 Ккал |
Практично у кожної господині є своя фірмова запіканка, яка традиційно готується за великим приводу або просто так, під настрій. Блюдо виходить м'яким, ситним і досить калорійним, тому рекомендується їсти її на обід, а не вечір – вона важка для шлунка.
Картоплю чистимо, старанно вимиваємо і проварюємо в просоленої воді. Перекручуємо на електром'ясорубці попередньо помытое і розділене на шматки м'ясо з цибулею. Підсолюємо, притрушиваем спеціями і залишаємо просочитися.
Батон нарізами кубиками, розкладаємо на лист і занурюємо в електродуховку підсмажитися. Дістаємо і подрібнюємо качалкою або заглибним блендером в крихту.
Зливаємо картопляний відвар, вбиваємо яйця і мнемо товкачиком. Додаємо зелену цибулю, борошно і ретельно перемішуємо.
Спеціальну форму промазуємо жиром і накладаємо підготовлені продукти шарами: половину картоплі, тертий сир, яловичий фарш, а потім залишки пюре.
Рясно змащуємо сметаною, розрівнюємо поверхню лопаткою і притрушиваем панірувальними сухарями. Встановлюємо термодатчик духовки на 190 °С і готуємо страву півгодини.
Витягаємо запіканку, герметично накриваємо кришкою і залишаємо на десять хвилин, щоб всі верстви склеїлися.
Картопляна запіканка з курятиною
Використовуючи курятину, можна істотно скоротити процес приготування, так як дієтичне м'ясо швидко готується. Для соковитості в запіканку додамо солодкий перець і мариновані гриби, будь-які за вашим бажанням.
Компоненти:
- Картопля – 9 шт.;
- Куряча грудина – 2 шт.;
- Перець солодкий – 2 шт.;
- Червоний цибуля – 2 шт.;
- Сметана – 150 мл;
- Сіль, спеції – за смаком;
- Вершки – 200 мл;
- Сир – 100 г;
- Борошно – 100 г;
- Масло рослинне – 50 мл
Час приготування: 55 хвилин.
Калорійність: 90 Ккал/ 100 р.
Чистимо і шаткуємо слайсами картоплю. Обсмажуємо до напівготовності на рослинному маслі. Куряче м'ясо миємо й нарізаємо кубиками, занурюємо в сотейник і підсмажуємо. Викладаємо в чашу блендера і подрібнюємо у фарш. На маленькій сковороді смажимо борошно, додаємо сметану і охолоджені вершки. Протушиваем п'ять хвилин і вливаємо соус у фарш. Якщо структура буде густий, розбавляємо трохи кип'яченої водою.
З грибів зливаємо розсіл, і якщо вони великі, перерезаем навпіл. Цибулю чистимо і шаткуємо кільцями, перець – соломкою.
Включаємо електродуховку на 180 °С. Жаротривку форму промазуємо рослинним маслом і викладаємо блюдо шарами: частина картоплі, курячий фарш, гриби, перець, картопля, цибуля, сир. Ставимо пропікається на півгодини.
Як приготувати запіканку з картоплі з м'ясом і грибами
Страва не вимагає особливих кулінарних талантів або навичок. Все легко і просто. Досить вибрати і підготувати продукти, з яких готувати страву, викласти все шарами і запекти до красивого зажареного кольору.
Компоненти:
- Ошийок свинячий – 500 г;
- Печериці – 300 г;
- Майонез – 150 мл;
- Сир – 200 г;
- Перець – 0.5 ч. л.;
- Молоко – 150 мл;
- Часник – 3 зубки;
- Сіль – за смаком;
- Олія рафінована – 50 мл;
- Сметана – 4 ст. л.;
- Цибуля – 2 головки;
- Вершкове масло – для змазування;
- Базилік – щіпка;
- Яйця – 2 шт.
Час приготування: годину.
Калорійність: 150 Ккал/ 100 р.
Гриби чистимо і ріжемо невеликими скибочками. Обсмажуємо на олії. Додаємо пассироваться нашатковану півкільцями цибулю. М'ясо обробляємо на смужки, в процесі вирізаючи жили і плівку. Перекручуємо на м'ясорубці з часником, посипаємо перцем, сіллю і добре вимішуємо. Перекладаємо в сковороду до грибів і смажимо.
Картоплю чистимо, шаткуємо тонкими слайсами. Промазуємо деко вершковим маслом і у два шари внапуск викладаємо картоплю. Притрушиваем базиліком, зверху накладаємо гриби з фаршем і розрівнюємо по поверхні. Потім викладаємо залишився картоплю.
З'єднуємо яйця, майонез і молоко, все збиваємо в гомогенну масу. Отриманим соусом заливаємо запіканку. Включаємо термостат на 200 °С. Натягуємо на блюдо щільно фольгу і ставимо готуватися на двадцять хвилин.
До завершення готування, за п'ять хвилин, знімаємо фольгу і притрушиваем сиром.
Готуємо картопляно-рибну запіканку
Запіканка – універсальне блюдо, яке підійде до будь-якого випадку. Її часто готують в ті моменти, коли повсякденне меню набридло, і хочеться чогось незвичайного. Для таких випадків є альтернативна запіканка з картоплею і рибним фаршем.
Компоненти:
- Картопля – 5 шт.;
- Тріска – 400 г;
- Цибуля – 1 шт.;
- Яйця – 2 шт.;
- Помідори рожеві – 2 шт.;
- Сіль, перець – за смаком;
- Олія оливкова – 50 мл;
- Молоко – 100 мл;
- Сир твердий – 200 р.
Час приготування: 55 хвилин.
Калорійність: 130 Ккал/ 100 р.
Картоплю потрібно почистити і проварити просоленої воді. Рибу помийте, відріжте голову, плавники і вичистіть нутрощі.
Розріжте по центру уздовж хребта і виверніть навиворіт, таким способом відразу відокремляться всі поперечні кістки і хребет від філе. Якщо десь залишилися дрібні кістки, вийміть їх пінцетом.
Пропустити рибне філе через електром'ясорубку. В це блюдо можна будь-яку рибу застосовувати, але бажано, щоб вона була пожирніше. Рибний фарш обсмажуємо на олії і дрібно нарізаними помідорами.
Зчищаємо лушпиння з цибулі, шаткуємо дрібними кубиками, підсмажити з рибою. Зливаємо картопляний відвар, мнемо товкачиком пюре.
Збиваємо охолоджені яйця і молоко, додаємо спеції. Беремо велику форму, викладаємо запіканку шарами в наступному порядку: половина пюре, рибний фарш помідорами та цибулею, картопля. Вливаємо заливку і рясно посипаємо сиром. Занурюємо випікатися на півгодини при 185 °С.
Смачна запіканка з овочами, м'ясом і сиром
Ця страва завжди виходить смачним і його дуже важко чимось зіпсувати. Воно виходить калорійним, і для повного насичення досить з'їсти невеликий шматочок розміром з тістечко, і почуття голоду відразу покине вас.
Компоненти:
- Картопля – 6 шт.;
- Томати – 4 шт.;
- Сир – 250 г;
- Молода яловичина – 450 г;
- Цибуля біла – 3 шт.;
- Сир – 300 г;
- Масло вершкове – 100 г;
- Молоко домашнє – 100 мл;
- Сіль, перець – за смаком;
- Яйця – 2 шт.
Час приготування: 45 хвилин.
Калорійність: 180 Ккал/ 100 р.
Чистимо цибулину, нарізаємо і злегка підсмажити на вершковому маслі. М'ясо розбираємо на дрібні шматки, а потім просто рубаємо на фарш. Додаємо сіль і обсмажуємо з цибулею, поки не випарується вся волога.
Помідори миємо й нарізаємо великими кільцями. Чистимо і шаткуємо картоплю на тертці.
У маленькій піалі з'єднуємо молоко і яйця, додаємо спеції. Промазуємо страву маслом і викладаємо підготовлені продукти по порядку: картопля, фарш з цибулею, картопля, фарш, помідори. Виливаємо заливку і притрушиваем тертим сиром.
Включаємо електродуховку і готуємо страву півгодини.
Картопляну запіканку можна наситити різними прянощами. Вибирати їх необхідно залежно від начинки. Підійдуть зелений лук, кріп, часник, майоран, чебрець та інші східні спеції.
Торт з печива і згущеного молока в різних варіантах. Як приготувати такий цікавий і смачний десерт.
Покроковий рецепт з фото корейського салату з фунчозой читайте тут.
Як приготувати м'ясні рулетики з начинкою з овочів або грибів читайте в нашій статті на порталі.
І наостанок відео рецепт запіканки з картоплі і фаршу, болгарської мусака: