Дієта при холециститі жовчного міхура: особливості і меню
Жовчний міхур – це сховища, де знаходиться, а точніше накопичується вироблена печінкою жовч.
Її відтік стає важким, коли відбуваються патологічні процеси (наприклад, запалення), після чого починаються проблеми з переварюванням жирної їжі і постійні болі.
У статті нижче поговоримо про холециститі жовчного міхура.
Основні принципи харчування
Важливим етапом в лікуванні є дотримання певних дієт, які трохи відрізняються між собою в залежності від патологій та форми захворювання.
До головних цілей дієт можна віднести:
- Знизити кількість навантаження на печінку;
- Поліпшити процес вироблення жовчі;
- Нормалізувати роботу всіх функцій ШКТ.
Ґрунтуючись на ці цілі, лікарі рекомендують пацієнтам слідувати нижче перерахованим вимогам:
- Їсти 5 разів на добу (не менше) і бажано в один і той же проміжок часу;
- Меню повинно будуватися таким чином, щоб організм пацієнта вживав у добу 2100-2500 ккал;
- Не вживати напої і їжу, температура яких вище або нижче середньої;
- Вживати багато рідини, зокрема води;
- Їжа повинна бути приготовлена без солі або з мінімальним її кількістю
- Категорично заборонено пити алкогольні напої.
Заборонений список продуктів
Хоча список і великий – кожен хворий повинен знати заборонені для нього продукти і намагатися їх уникати. Дотримання цих заборон зазвичай необхідно тим, у кого захворювання спостерігається у катаральній формі, тому що в інших випадках медики видаляють жовчний міхур в найкоротші терміни.
Зловживання заборонених продуктів призводить до погіршення його здоров'я і негативного впливу на роботу ШКТ. Отже, про що доведеться забути при холециститі?
- Про алкоголь;
- Про продукти харчування, в яких міститься речовина – кофеїн;
- Про кондитерських виробах: здоба, свіжоспечений хліб;
- Про рибі;
- Про жирних молочних продуктах.
Розглянемо список заборонених до вживання при холециститі продуктів більш докладно.
Риба і жирне м'ясо
В цю категорію потрапляють наступні види продукції:
- Ікра;
- Консерви;
- Ковбаса;
- Субпродукти;
- Бараняче м'ясо;
- Сом;
- Качатина;
- Осетрина;
- Сьомга;
- Свинина;
- Гусак;
- Копченості.
Таким чином, всі страви, приготовані на маргарині, салі, в тому числі і супи, зварені на рибному бульйоні – не найкращий вибір для хворого холециститом.
Алкоголь
Тут все простіше простого, так як багато хто знає, що будь-який спиртний напій не тільки утворює камені, але і сприяє їх пересуванню в жовчному міхурі. Пити алкоголь можна лише 1 раз в 2-3 місяці і в мінімальних дозах.
Ви повинні знати, що деякі фахівці радять вживати по келиху якісного білого сухого вина.
На їхню думку, напій здатний прискорити процес синтезу, після чого піде швидке одужання хворого. Але за твердженням інших лікарів, рекомендація – сумнівна.
Прянощі, овочі
Кожен знає, що овочі – невід'ємна частина нашого раціону. Але якщо у пацієнта спостерігаються запальні процеси, то йому доведеться забути про:
- Консервованих і маринованих овочів;
- Зеленій цибулі;
- Редисці;
- Щавлі;
- Редьці;
- Часнику.
Цей список доповнюють такі прянощі, як гірчиця, чорний перець, хрін, а також майонез. І ще пацієнту заборонено вживати гриби і горіхи.
Кисломолочна продукція
Не варто вживати:
- Молоко;
- Сир;
- Сметану;
- Вершки;
- Тверді сорти сиру.
Обережність потрібно проявляти до вживання морозива, так як продукт виготовляється на основі пальмової олії, а в його складі присутня велика кількість ароматизаторів, жирів, різних барвників та харчових добавок.
Солодке і напої
Запам'ятайте, що вживання кофєїнсодержащих продуктів – табу. Це відноситься як до кави і какао і шоколаду.
Дозволені продукти
Дізнавшись список заборонених продуктів, багато хто подумав, що при тому захворюванні можна забути про радісного життя з улюбленими продуктами. Але не все так погано, адже список дозволених продуктів такий же великий. Та й взагалі, хто сказав, що правильне харчування – це завжди несмачно?
Отже, можна вживати:
- Рибу, м'ясо мінімальної жирності;
- Яйця;
- Морепродукти;
- Мармелад;
- Варення;
- Зефір;
- Крупи;
- Макарони;
- Зелень;
- Некислі на смак фрукти та овочі;
- Натуральні нерафіновані рослинні олії;
- Хліб;
- Кисломолочні продукти.
З прянощів дозволено вживати куркуму. Вона прискорює ліквідацію запального процесу і сприяє швидкому відведенню жовчі.
Масла
Незважаючи на те, що жирні продукти і страви протипоказані, дозволено збагатити раціон рослинними маслами. Справа в тому, що в їх складі є легкозасвоювані жири, які стимулюють виведення надлишку жовчі.
Порада: для збереження корисних властивостей масел, додавайте їх вже в готову їжу, але не нагрівайте.
Багато хто знає, що оливкова олія має жовчогінну властивість, тим самим не дозволяє розвиватися запальним процесам і прекрасно справляється із застоєм жовчі. Також воно знижує кількість холестерину і чинить проносний ефект.
При виборі віддавайте перевагу першого холодного віджиму, яка має приємний аромат і зеленуватий відтінок. Також дозволено вживати близько 20 гр. масла вершкового.
Для хворих холециститом лляна олія — джерело поліненасичених кислот, який зміцнює організм, нормалізує гормональний фон, і знижує кількість холестерину.
Пам'ятайте, що льняне масло дозволено вживати тільки з їжею, а до прийому потрібно проконсультуватися з лікарем.
Про те, яка передбачена дієта при цукровому діабеті 2 типу, читайте тут. Там же описані всі особливості харчування при цьому захворюванні.
А тут ви дізнаєтеся про препарат «Піколінат хрому для схуднення все: інструкцію із застосування, склад, побічні дії, протипоказання та відгуки.
Олія розторопші — самий безпечний продукт при холециститі, так як він:
- Знімає спазми;
- Прискорює процес виведення жовчі;
- Знімає запалення;
- Має протимікробну і антибактеріальною дією.
Знайте, що вживаючи олія розторопші, поліпшення буде наступати досить повільно.
Гарбузове насіння
Лікарським препаратом вони стали називатися завдяки своєму багатому складу, який цілеспрямовано використовується для лікування жовчовивідних шляхів. Дозволено вживати натуральні гарбузове насіння, але не більше 0.5 склянки в день.
Фрукти
При холециститі всі вживані фрукти повинні бути солодкими, але найчастіше хворим рекомендують їсти груші. Регулярний прийом нерідко сприяв усуненню багатьох симптомів даного захворювання. Також можна вживати авокадо, папайю, полуницю, яблука, банани, хурму і диню з кавуном.
Дієта при холециститі жовчного міхура: меню на тиждень і рецепти страв
Понеділок
1-й сніданок | Вівсянка, сосиска, чай або відвар шипшини |
2-й сніданок | 100 гр. сиру і 1 банан |
Обід | Фарширований м'ясом та рисом перець, суп з пшеничного крупою, компот або відвар шипшини |
Полуденок | Житній хліб і салат з помідорів і огірків, заправлений рослинним маслом |
Вечеря | Молочний рисовий суп, 3 сухого печива |
Вівторок
1-й сніданок | Кава з молоком (слабкий) і сирна запіканка з родзинками |
2-й сніданок | Фруктовий салат з яблук і груш, заправлений медом і посипаний волоським горіхом |
Обід | Гречана каша з приготованою на пару котлетою, салат з капусти, компот |
Полуденок | Печене яблуко і кисіль |
Вечеря | Вінегрет і омлет із зеленню (білковий) |
Середа
1-й сніданок | Відвар шипшини і ліниві вареники |
2-й сніданок | Кабачкова ікра |
Обід | Суп-пюре з овочів, варена куряча ніжка і компот |
Полуденок | Морквяно-яблучний салат |
Вечеря | Макарони з сиром, чай |
Четвер
1-й сніданок | Манна каша, варення, чай з молоком |
2-й сніданок | Білковий |
Обід | Варена риба, картопляне пюре, помідор |
Полуденок | Зефір, чай |
Вечеря | Фруктовий плов, відвар шипшини |
П'ятниця
1-й сніданок | Пшоняна каша, докторська ковбаса, чай з молоком |
2-й сніданок | Запечений гарбуз, відвар трав |
Обід | Бефстроганов, висівковий хліб і тушкована капуста |
Полуденок | 2 скибочки сиру, чай з молоком |
Вечеря | Овочеве рагу і хліб |
Субота
1-й сніданок | Пару сушок, молочний суп з локшиною і чай |
2-й сніданок | Запіканка з овочів, відвар трав |
Обід | Відварна яловичина, вегетаріанський борщ і компот |
Полуденок | 1 помідор, сир |
Вечеря | Запечена риба, відвар трав |
Неділя
1-й сніданок | Листковий м'ясний пиріг, чай з молоком |
2-й сніданок | Чай з сухофруктами |
Обід | Салат з огірків і капусти, плов |
Полуденок | Сирний сир, чай, хліб |
Вечеря | Каша з гарбуза, какао |
Овочевий суп-пюре
Кабачки, моркву, цибулю, картоплю, баклажани і солодкий перець нарізати кубиками. Картоплю залити 3 л окропу, посолити і варити протягом 10 хвилин.
Додати залишилися інгредієнти. За пару хвилин до закінчення варіння закинути до овочів кабачки. Остудити, подрібнити в блендері і заправити 2 ложками рослинного масла.
Рибне суфле
100 гр філе відварити і пропустити через м'ясорубку. Додати жовток, влити 30 мл молока, 2 гр. масла (вершкового) і посолити. Збити білок і додати до решти інгредієнтів. Отриманий склад випікати до готовності в духовій шафі.
Дієта № 5 при холециститі жовчного міхура
Мета подібної дієти, насамперед, полягає у поліпшенні процесу жовчовиділення та нормуванні праці печінки. Енергетична цінність раціону становить 2400-2600 ккал.
Хімічний склад дієти:
- 80 гр. жирів, де 55 % — тваринного походження;
- 80 гр. жирів, де 30% — рослинні;
- 400 гр. вуглеводів, 80 % — це цукор;
- 10 гр. солі;
- Не менше 2-х літрів рідини.
При бажанні пацієнтам дозволено вживати до 40 гр. сорбіту.
Зразкове меню на 1 день для дієти №5:
- Перший сніданок: розтертий з цукром сир, приправлений сметаною, чай, вівсяна каша на молоці;
- Другий сніданок: кілька печених яблук;
- Обід: суп без м'яса, зварений на рослинному маслі, відварна курка, полита молочним соусом, відварений рис і компот із сухофруктів;
- Полуденок: випити відвар шипшини;
- Вечеря: риба (відварити на овочевому бульйоні), полита білим соусом, пюре картопляне, ватрушка сирна, чай;
- На ніч: склянка кефіру.
Особливості харчування при загостренні хвороби
При гострому холециститі перші три доби рекомендується обмежити себе лише питвом відварів з аптечних трав: м'ята, ромашка, шипшина або води, не менше 2 літрів в день. Також дозволено пити негазовану мінералку, але з умовою, що спочатку ви насадили її водою.
Блювання та відчуття нудоти – одні з найпоширеніших симптомів загострення і в такі моменти пацієнт навіть не думає про який-небудь їжі. Вже на четвертий день йому дозволяють почати їсти пюре з овочів, муси і каші – все повинно бути добре растерто.
Бажано перший час обмежуватися пюре з брюссельської капусти, тільки потім розширити своє меню за рахунок інших дозволених продуктів.
Як харчуватися при хронічній формі захворювання
При хронічному холециститі людині доведеться забути про існування перерахованих раніше заборонених продуктів, почати дружити зі списком дозволених і постаратися навчити готувати з них смачні страви.
Запам'ятайте, що при цій формі захворювання подібне харчування повинно бути не тимчасовим заходом, а способом життя, до якого доведеться звикати.
Оскільки в більшості випадків загострення холециститу і хірургічне втручання відбувалися через алкоголю та вживання жирних продуктів і їжі.
Результати дієти: позитивні і негативні наслідки
При дотриманні правильного харчування спостерігається зниження всіх ознак запалення, а також нормалізується робота ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
Дотримання дієти і вживання тільки дозволених продуктів приведе вас до наступних позитивних наслідків:
- Знизиться зайва вага;
- Зміцниться імунітет;
- Знизиться рівень ризику ускладнень після хвороби;
- Активується ріст корисної мікрофлори.
Недотримання дієти, вживання заборонених продуктів призведе не лише до негативних наслідків, але й погіршить самопочуття пацієнта і може виникнути:
- Жовтяниця;
- Панкреатит;
- Печінкова коліка;
- Перфорація;
- Видалення каменів з жовчного міхура;
- Гангрена;
- Нагноєння;
- Водянка органу;
- Околопузырный абсцес.
Пам'ятайте, що в будь-якому випадку їжа повинна приносити людині задоволення, навіть під час холециститу.
Тому постарайтеся придумати різноманітне меню зі списку дозволених продуктів і насолоджуйтеся смаком приготованих страв. Це принесе вам не тільки естетичне задоволення, але і позбавить від проблем, пов'язаних з травленням і жовчним міхуром.