Як зробити домашнє вино з винограду
Виноробство – це стародавнє мистецтво приготування прекрасного і корисного напою з винограду. Причому з нього можна робити червоне, біле, сухе, десертне вино. Одна справа, коли його роблять на виробництві, а інша – в домашніх умовах.
Поговоримо саме про приготування домашнього вина з винограду. Звичайно, можна приготувати смачний напій, хоча і в результаті вийде не такий шедевр як грузинське або французьке вино, але все одно за смаком воно буде досить приємне і злегка ігристе.
Так, як же зробити вино з винограду в домашніх умовах в домашніх умовах? Ми всі вам розповімо, надавши рецепти з фото, але для початку розглянемо властивості винограду, його користь, калорійність. А також дізнаємося, який сорт винограду підходить для приготування вина.
Що потрібно знати про саморобному вини?
Корисні властивості
Серед них можна відзначити:
- Відновлення імунної системи;
- Очищення організму від шкідливих речовин, токсинів, шлаків;
- Зміцнювальний вплив на стан серця і судин;
- Підвищення швидкості обмінних реакцій;
- Збагачення крові корисними компонентами;
- Хороша профілактика при авітамінозі;
- Тонізуючий вплив, зняття втоми і перевтоми;
- Поліпшення когнітивних функцій – пам'яті, мислення, сприйняття;
- Зниження артеріального тиску;
- Благотворну дію на судини головного мозку.
Протипоказання
Саморобний винний напій з винограду не рекомендовано вживати:
- Якщо в анамнезі є різні патології і порушення функціонування нирок;
- Людям, які хворіють на цукровий діабет у важкій формі;
- Під час вагітності та годування груддю.
Калорійність
В хімічний склад винного напою з винограду домашнього приготування входять наступні компоненти:
- Вода;
- Органічні кислоти;
- Етиловий спирт;
- Мінеральні води.
В 100 мл напою є майже 80 Ккал.
Який сорт винограду краще підійде
Для того щоб зробити дійсно смачне вино в домашніх умовах, слід підібрати сорт винограду для його приготування. А його потрібно вибирати правильно.
Навряд чи можна з столового типу винограду отримати смачний винний напій, ці сорти найбільше підходять для вживання їх в сирому вигляді або для приготування компотів.
А ось такі сорти, як Ізабелла, Мерло, Каберне Совіньйон, Шардоне, Совіньон Блан, Рислінг, Піно Блан і Піно Нуар будуть самими ідеальними варіантами для приготування з них винного напою.
Ці сорти надають напою терпкий, але в теж час солодкуватий присмак. Для солодких вин слід використовувати мускатні сорти, але вони ростуть тільки в південних районах з теплим кліматом.
Підготовка до виготовлення в домашніх умовах
У першу чергу варто запам'ятати важливі рекомендації з підготовки до цього процесу:
- Для приготування вина з винограду в домашніх умовах слід використовувати сухі грона. З цієї причини виноград краще збирати в сонячну погоду;
- Зрізати пензлика слід з кінця вересня і до самих морозів. Але не варто затягувати, інакше виноград почне гнити, і його вже не можна буде використовувати для приготування вина;
- Столове вино слід готувати з злегка недозрелой ягоди, тому що рівень фортеці вина залежить від тривалості перебування грона на лозі;
- Якщо потрібно приготувати десертний винний напій, то плоди краще не збирати до тих пір, поки вони не почнуть в'янути;
- Обов'язково потрібно перебрати всі ягоди. Якщо цього не зробити, то в напій можуть потрапити зіпсовані, загнилі плоди, які зіпсують смак вина;
- Білий наліт з плодів змивати не варто. Ця речовина є натуральними дріжджами, які будуть потрібні для бродіння;
- Ємність, у якій буде відбуватися весь процес бродіння, необхідно заздалегідь обкурити сіркою. Це допоможе уникнути появи цвілі в бутлях.
Важливі правила
Для початку варто запам'ятати декілька основних правил приготування винного напою. Їх знання допоможе зробити відмінне виноградне вино домашнього приготування:
- Для того щоб уникнути передчасного бродіння, багато виноробні фахівці радять не затягувати з обробкою відсортованих ягід;
- Оскільки необхідно буде приготувати мезгу з винограду, тому необхідно буде підготувати спеціальну дробарку або качалку для роздавлювання ягід;
- Якщо робиться біле вино, сік від ягід видалено. Якщо ж червоне, то сік краще залишити в одній ємності з мезгою;
- Після того як ягоди будуть розчавлені, їх потрібно перекласти в емальовану ємність, накрити матеріалом і прибрати на 3 дня в приміщення з температурним режимом від 20 до 22 градусів Цельсія;
- Ємність потрібно перевіряти 3 рази на день і вміст ретельно перемішувати;
- За весь період відстоювання роздавлені ягоди повинні перетворитися у сусло, а мезга повинна спливти на поверхню;
- На 4 добу сік слід профільтрувати. Якщо потрібно отримати напій більшої міцності, то сусло слід потримати нецеженым до 6 дня;
- Якщо потрібен солодкий напій, то його можна поліпшити. У перші 10 днів бродіння суміш можна ввести цукровий пісок. Як тільки винний напій набуде присмак солодкого чаю або компотного напою, цукровий пісок можна не додавати. В момент завершення бродіння, цукровий пісок додавати марно;
- Після того як виноградний сік буде повністю проціджений, його слід перелити в пляшки зі скляної основи і закрити кришкою з капрону;
- Деякі досвідчені винороби радять замість кришки на шийку можна одягнути рукавичку з гуми. Для виходу повітря її слід проткнути в декількох місцях. А щоб вона не злетіла, її потрібно щільно зафіксувати;
- Після цього ємність потрібно прибрати в прохолодне місце, температура в якому не опускається нижче +10 градусів Цельсія. Якщо порушити цю умову, то процес бродіння може затягнутися;
- Поки відбувається бурління, сік потрібно періодично проціджувати. В іншому випадку утворюється осад може зіпсувати смак винного напою;
- Процес газоутворення повинен припинитися через 2-3 місяці. У цей час можна зробити першу дегустацію напою. Якщо напій вийшов міцним із солодким присмаком, без відчуття цукру, то значить вино повністю готове.
Візьміть на замітку рецепт вина з кульбаб. Цей незвичайний напій має масу корисних властивостей і володіє вишуканим смаком.
Як приготувати домашній лікер «Бейліз» без яєць, читайте нашу добірку рецептів.
Візьміть на замітку рецепт безалкогольного коктейлю «Піна Колада«, напевно вам цей рецепт згодиться — попереду маса свят!
Класичний рецепт
Для готування домашнього чистого винного напою потрібні такі компоненти:
- 10 кілограм винограду будь-якого сорту;
- 3 кг цукрового піску.
Як готувати:
- Для початку перебрані ягоди невеликими частинами засипаються в тазик великого розміру;
- За допомогою дробарки або кухонної качалки їх слід розім'яти в однорідну суміш;
- Далі тазик накривається невеликим шматком марлі, щоб він повністю покрив ємність;
- Після цього прибираємо тазик в темне місце і залишаємо там на 5 днів для бродіння;
- Два рази в день потрібно перевіряти суміш і періодично її розмішувати лопаткою з дерев'яної основи;
- Забродившую ягоду потрібно відкинути в друшляк і процідити весь сік. Також мезгу можна помістити в марлевий матеріал і гарненько віджати;
- Проціджений сік потрібно перелити в пляшки зі скляної основи, засипаємо цукровий пісок. Все ретельно перемішується;
- Зверху на бутель одягається рукавичка з гумової основи, проколотая в декількох місцях. Її потрібно щільно зафіксувати, щоб вона не злетіла;
- Протягом всього часу слід дивитися за станом рукавички. Як тільки вона перестане надуватися, напій потрібно акуратно профільтрувати і перелити в пляшки;
- Ємності з напоєм щільно закупорюються пробками і забираються в темне прохолодне місце;
- Через місяць вино знову потрібно процідити і помістити в прохолодне місце для настоювання.
Як зробити біле вино
Що потрібно для приготування білого домашнього вина з винограду:
- 10 кілограм білого винограду;
- Цукровий пісок – 3 кілограми.
Як робити:
- Для початку білий виноград потрібно ретельно перебрати, вибрати всі гілочки і листочки і помістити в ємність з емальованої основи;
- Ягоду слід ретельно розім'яти. Цей процес можна зробити вручну, дробаркою або ж скористатися кухонних толкушкой для картоплі;
- В процесі роздавлювання необхідно стежити за тим, щоб кожна ягідка була розчавлена;
- Після цього ємність слід накрити шматком марлевого матеріалу і прибрати в тепле місце на 5 діб;
- Кожен день доглядаємо за сумішшю. Три рази в день все перемішуємо лопаткою з дерев'яної основи;
- Після цього марлевий матеріал треба скласти дві частини і перекласти на нього виноградну суміш. Вміст марлі добре віджимаємо в ємність;
- Утворився сік потрібно розлити по бутлях з скла;
- Засипаємо в виноградний сік цукровий пісок, добре розмішуємо;
- Одягаємо на шийку пляшок рукавичку з гумової основи, її потрібно щільно закріпити, щоб вона не злетіла. Також проколюємо її в кількох місцях;
- Вино потрібно наполягати в теплому приміщенні протягом 2-3 тижнів;
- Протягом цього періоду обов'язково фільтруємо вино від утворення осаду;
- Через 3 тижні готове вино розливаємо по чистим пляшках і щільно закрити пробками. Прибираємо в темне прохолодне місце на місяць;
- Через місяць винний напій потрібно знову профільтрувати і розлити по пляшках. Зберігати слід в темному місці при кімнатній температурі.
Рецепт напою з ягідного асорті
Що нам буде потрібно:
- 10 кг винограду будь-якого сорту;
- Малина – стакан;
- Смородина – 250 грам;
- Цукровий пісок – 4 кілограми 200 грамів;
- Вода – 10 літрів.
Приступаємо до готування вина з винограду і ягід в домашніх умовах:
- Малину і смородину перекладаємо у велику чашку, засипаємо 2,5 кілограмами цукровим піском і ретельно розтираємо до однорідної суміші;
- Ягідну суміш потрібно прибрати в тепле приміщення на 4 дні;
- Добірний виноград пересипаємо в таз і розминаємо ступкою або кухонної качалкою до однорідної суміші;
- Після цього проціджуємо виноградну суміш. Утворився соком винограду заливаємо ягідну закваску, закриваємо її кришкою і залишаємо стояти 3 діб;
- Протягом цього часу суміш треба щодня перемішувати по 3 рази;
- Після 3 доби, прибираємо на поверхні ягоди і ретельно їх віджимаємо;
- В 10 літрах кип'яченої води розводимо 1 кілограм цукру;
- Цей сироп разом з ягідним соком перелити в скляну пляшку, закриваємо горлечко рукавичкою і залишаємо на 7 днів;
- На 8 день підсипаємо цукровий пісок і прибираємо вино з винограду і ягід в прохолодне місце на 2 місяці.
Заключні поради
- Для приготування вина використовуйте тільки добірну ягоду і обов'язково просушену;
- Бродіння повинно здійснюватися при температурі не менше 18 градусів, але не більше 24 градусів Цельсія;
- Для готування не можна використовувати посуд з металевої основи, інакше ягоди в ній окислятся, і аромат винного напою буде зіпсований.
Домашнє вино з винограду – це смачний напій, приготування якого вимагає чимало праці. Весь процес приготування цього напою потрібно робити правильно. Будь-яке відхилення від правил може призвести до псування всього сировини.
Готуйте його тільки зі свіжих ягід, не варто використовувати підгнилі та зіпсовані. В іншому випадку вино буде несмачним і втратить весь свій аромат.