05 апрель 2019 10 933

Як зробити домашнє вино з винограду

Виноробство – це стародавнє мистецтво приготування прекрасного і корисного напою з винограду. Причому з нього можна робити червоне, біле, сухе, десертне вино. Одна справа, коли його роблять на виробництві, а інша – в домашніх умовах.

Поговоримо саме про приготування домашнього вина з винограду. Звичайно, можна приготувати смачний напій, хоча і в результаті вийде не такий шедевр як грузинське або французьке вино, але все одно за смаком воно буде досить приємне і злегка ігристе.

Так, як же зробити вино з винограду в домашніх умовах в домашніх умовах? Ми всі вам розповімо, надавши рецепти з фото, але для початку розглянемо властивості винограду, його користь, калорійність. А також дізнаємося, який сорт винограду підходить для приготування вина.

Що потрібно знати про саморобному вини?

Корисні властивості

Домашній винний напій з винограду володіє цілим рядом корисних властивостей. При його вживанні в невеликій кількості виявляються наступні позитивні впливи на організм.

Серед них можна відзначити:

  • Відновлення імунної системи;
  • Очищення організму від шкідливих речовин, токсинів, шлаків;
  • Зміцнювальний вплив на стан серця і судин;
  • Підвищення швидкості обмінних реакцій;
  • Збагачення крові корисними компонентами;
  • Хороша профілактика при авітамінозі;
  • Тонізуючий вплив, зняття втоми і перевтоми;
  • Поліпшення когнітивних функцій – пам'яті, мислення, сприйняття;
  • Зниження артеріального тиску;
  • Благотворну дію на судини головного мозку.

Протипоказання

Саморобний винний напій з винограду не рекомендовано вживати:

  1. Якщо в анамнезі є різні патології і порушення функціонування нирок;
  2. Людям, які хворіють на цукровий діабет у важкій формі;
  3. Під час вагітності та годування груддю.
Варто пам'ятати, що домашнє вино з винограду — це такий же алкогольний напій, хоч і має не такий високий градус як інші спиртні напої, але все одно його треба пити в міру. Надмірне вживання алкоголю до добра не доводить.

Калорійність

В хімічний склад винного напою з винограду домашнього приготування входять наступні компоненти:

  1. Вода;
  2. Органічні кислоти;
  3. Етиловий спирт;
  4. Мінеральні води.

В 100 мл напою є майже 80 Ккал.

Який сорт винограду краще підійде

Для того щоб зробити дійсно смачне вино в домашніх умовах, слід підібрати сорт винограду для його приготування. А його потрібно вибирати правильно.

Навряд чи можна з столового типу винограду отримати смачний винний напій, ці сорти найбільше підходять для вживання їх в сирому вигляді або для приготування компотів.

А ось такі сорти, як Ізабелла, Мерло, Каберне Совіньйон, Шардоне, Совіньон Блан, Рислінг, Піно Блан і Піно Нуар будуть самими ідеальними варіантами для приготування з них винного напою.

Ці сорти надають напою терпкий, але в теж час солодкуватий присмак. Для солодких вин слід використовувати мускатні сорти, але вони ростуть тільки в південних районах з теплим кліматом.

Підготовка до виготовлення в домашніх умовах

У першу чергу варто запам'ятати важливі рекомендації з підготовки до цього процесу:

  • Для приготування вина з винограду в домашніх умовах слід використовувати сухі грона. З цієї причини виноград краще збирати в сонячну погоду;
  • Зрізати пензлика слід з кінця вересня і до самих морозів. Але не варто затягувати, інакше виноград почне гнити, і його вже не можна буде використовувати для приготування вина;
  • Столове вино слід готувати з злегка недозрелой ягоди, тому що рівень фортеці вина залежить від тривалості перебування грона на лозі;
  • Якщо потрібно приготувати десертний винний напій, то плоди краще не збирати до тих пір, поки вони не почнуть в'янути;
  • Обов'язково потрібно перебрати всі ягоди. Якщо цього не зробити, то в напій можуть потрапити зіпсовані, загнилі плоди, які зіпсують смак вина;
  • Білий наліт з плодів змивати не варто. Ця речовина є натуральними дріжджами, які будуть потрібні для бродіння;
  • Ємність, у якій буде відбуватися весь процес бродіння, необхідно заздалегідь обкурити сіркою. Це допоможе уникнути появи цвілі в бутлях.

Важливі правила


Для початку варто запам'ятати декілька основних правил приготування винного напою. Їх знання допоможе зробити відмінне виноградне вино домашнього приготування:

  1. Для того щоб уникнути передчасного бродіння, багато виноробні фахівці радять не затягувати з обробкою відсортованих ягід;
  2. Оскільки необхідно буде приготувати мезгу з винограду, тому необхідно буде підготувати спеціальну дробарку або качалку для роздавлювання ягід;
  3. Якщо робиться біле вино, сік від ягід видалено. Якщо ж червоне, то сік краще залишити в одній ємності з мезгою;
  4. Після того як ягоди будуть розчавлені, їх потрібно перекласти в емальовану ємність, накрити матеріалом і прибрати на 3 дня в приміщення з температурним режимом від 20 до 22 градусів Цельсія;
  5. Ємність потрібно перевіряти 3 рази на день і вміст ретельно перемішувати;
  6. За весь період відстоювання роздавлені ягоди повинні перетворитися у сусло, а мезга повинна спливти на поверхню;
  7. На 4 добу сік слід профільтрувати. Якщо потрібно отримати напій більшої міцності, то сусло слід потримати нецеженым до 6 дня;
  8. Якщо потрібен солодкий напій, то його можна поліпшити. У перші 10 днів бродіння суміш можна ввести цукровий пісок. Як тільки винний напій набуде присмак солодкого чаю або компотного напою, цукровий пісок можна не додавати. В момент завершення бродіння, цукровий пісок додавати марно;
  9. Після того як виноградний сік буде повністю проціджений, його слід перелити в пляшки зі скляної основи і закрити кришкою з капрону;
  10. Деякі досвідчені винороби радять замість кришки на шийку можна одягнути рукавичку з гуми. Для виходу повітря її слід проткнути в декількох місцях. А щоб вона не злетіла, її потрібно щільно зафіксувати;
  11. Після цього ємність потрібно прибрати в прохолодне місце, температура в якому не опускається нижче +10 градусів Цельсія. Якщо порушити цю умову, то процес бродіння може затягнутися;
  12. Поки відбувається бурління, сік потрібно періодично проціджувати. В іншому випадку утворюється осад може зіпсувати смак винного напою;
  13. Процес газоутворення повинен припинитися через 2-3 місяці. У цей час можна зробити першу дегустацію напою. Якщо напій вийшов міцним із солодким присмаком, без відчуття цукру, то значить вино повністю готове.

Візьміть на замітку рецепт вина з кульбаб. Цей незвичайний напій має масу корисних властивостей і володіє вишуканим смаком.

Як приготувати домашній лікер «Бейліз» без яєць, читайте нашу добірку рецептів.

Візьміть на замітку рецепт безалкогольного коктейлю «Піна Колада«, напевно вам цей рецепт згодиться — попереду маса свят!

Класичний рецепт

Для готування домашнього чистого винного напою потрібні такі компоненти:

  • 10 кілограм винограду будь-якого сорту;
  • 3 кг цукрового піску.

Як готувати:

  1. Для початку перебрані ягоди невеликими частинами засипаються в тазик великого розміру;
  2. За допомогою дробарки або кухонної качалки їх слід розім'яти в однорідну суміш;
  3. Далі тазик накривається невеликим шматком марлі, щоб він повністю покрив ємність;
  4. Після цього прибираємо тазик в темне місце і залишаємо там на 5 днів для бродіння;
  5. Два рази в день потрібно перевіряти суміш і періодично її розмішувати лопаткою з дерев'яної основи;
  6. Забродившую ягоду потрібно відкинути в друшляк і процідити весь сік. Також мезгу можна помістити в марлевий матеріал і гарненько віджати;
  7. Проціджений сік потрібно перелити в пляшки зі скляної основи, засипаємо цукровий пісок. Все ретельно перемішується;
  8. Зверху на бутель одягається рукавичка з гумової основи, проколотая в декількох місцях. Її потрібно щільно зафіксувати, щоб вона не злетіла;
  9. Протягом всього часу слід дивитися за станом рукавички. Як тільки вона перестане надуватися, напій потрібно акуратно профільтрувати і перелити в пляшки;
  10. Ємності з напоєм щільно закупорюються пробками і забираються в темне прохолодне місце;
  11. Через місяць вино знову потрібно процідити і помістити в прохолодне місце для настоювання.

Як зробити біле вино

Що потрібно для приготування білого домашнього вина з винограду:

  • 10 кілограм білого винограду;
  • Цукровий пісок – 3 кілограми.

Як робити:

  1. Для початку білий виноград потрібно ретельно перебрати, вибрати всі гілочки і листочки і помістити в ємність з емальованої основи;
  2. Ягоду слід ретельно розім'яти. Цей процес можна зробити вручну, дробаркою або ж скористатися кухонних толкушкой для картоплі;
  3. В процесі роздавлювання необхідно стежити за тим, щоб кожна ягідка була розчавлена;
  4. Після цього ємність слід накрити шматком марлевого матеріалу і прибрати в тепле місце на 5 діб;
  5. Кожен день доглядаємо за сумішшю. Три рази в день все перемішуємо лопаткою з дерев'яної основи;
  6. Після цього марлевий матеріал треба скласти дві частини і перекласти на нього виноградну суміш. Вміст марлі добре віджимаємо в ємність;
  7. Утворився сік потрібно розлити по бутлях з скла;
  8. Засипаємо в виноградний сік цукровий пісок, добре розмішуємо;
  9. Одягаємо на шийку пляшок рукавичку з гумової основи, її потрібно щільно закріпити, щоб вона не злетіла. Також проколюємо її в кількох місцях;
  10. Вино потрібно наполягати в теплому приміщенні протягом 2-3 тижнів;
  11. Протягом цього періоду обов'язково фільтруємо вино від утворення осаду;
  12. Через 3 тижні готове вино розливаємо по чистим пляшках і щільно закрити пробками. Прибираємо в темне прохолодне місце на місяць;
  13. Через місяць винний напій потрібно знову профільтрувати і розлити по пляшках. Зберігати слід в темному місці при кімнатній температурі.

Рецепт напою з ягідного асорті

Що нам буде потрібно:

  • 10 кг винограду будь-якого сорту;
  • Малина – стакан;
  • Смородина – 250 грам;
  • Цукровий пісок – 4 кілограми 200 грамів;
  • Вода – 10 літрів.

Приступаємо до готування вина з винограду і ягід в домашніх умовах:

  1. Малину і смородину перекладаємо у велику чашку, засипаємо 2,5 кілограмами цукровим піском і ретельно розтираємо до однорідної суміші;
  2. Ягідну суміш потрібно прибрати в тепле приміщення на 4 дні;
  3. Добірний виноград пересипаємо в таз і розминаємо ступкою або кухонної качалкою до однорідної суміші;
  4. Після цього проціджуємо виноградну суміш. Утворився соком винограду заливаємо ягідну закваску, закриваємо її кришкою і залишаємо стояти 3 діб;
  5. Протягом цього часу суміш треба щодня перемішувати по 3 рази;
  6. Після 3 доби, прибираємо на поверхні ягоди і ретельно їх віджимаємо;
  7. В 10 літрах кип'яченої води розводимо 1 кілограм цукру;
  8. Цей сироп разом з ягідним соком перелити в скляну пляшку, закриваємо горлечко рукавичкою і залишаємо на 7 днів;
  9. На 8 день підсипаємо цукровий пісок і прибираємо вино з винограду і ягід в прохолодне місце на 2 місяці.

Заключні поради

  • Для приготування вина використовуйте тільки добірну ягоду і обов'язково просушену;
  • Бродіння повинно здійснюватися при температурі не менше 18 градусів, але не більше 24 градусів Цельсія;
  • Для готування не можна використовувати посуд з металевої основи, інакше ягоди в ній окислятся, і аромат винного напою буде зіпсований.

Домашнє вино з винограду – це смачний напій, приготування якого вимагає чимало праці. Весь процес приготування цього напою потрібно робити правильно. Будь-яке відхилення від правил може призвести до псування всього сировини.

Готуйте його тільки зі свіжих ягід, не варто використовувати підгнилі та зіпсовані. В іншому випадку вино буде несмачним і втратить весь свій аромат.

Що ще почитати: